"Eladtam a Teslát, amire egy évet vártam - hova tovább?"

[...]

Nem is tudom, talán kedd reggel lehetett, amikor végleg elhatároztam, hogy szabadulok tőle , mielőtt a világ pénzét buknám el rajta. Nem vagyok hülye, tudom, hogy az új autón mindig veszít az ember, sőt esküszöm, hogy ezzel kalkuláltam is.  De itt most más volt a helyzet.  A Tesla fél év alatt 58-ról 42 millióra csökkentette az új zászlóshajók árát, így aki év elején bevásárolt, az ma a 42 millióból vonhatja le a használttá válás árát - ha eladni kényszerül.

Ezt szabályos kicseszésnek látom azokkal szemben, akik bizalmat szavaztak, elsők között megvették a termékeKEt, az ő pénzünkön fejlesztették a gyártást, majd CSERÉBE az árcsökkentések mentén elértéktelenedik az autójuk. 

Vannak, akiknek ez belefér - ők többnyire az ábrándozók -, és vannak, akiket most az agyvérzés kerülget - ők azok, akik ezt megszívták. 

Szerencsém volt, a meghirdetéstől számított harmadik napon jött egy kedves úr, akivel kezet ráztunk a beszámításra, így aznap már a három éves CLS 350 EQ-Boost Mercedesszel mentem haza. A hangsúly a beszámításon van, ez volt ugyanis az ütőkártyám, hiszen újat is vehetett volna, de a Váci úton nem vesznek be autót, pláne hibrid Mercedest. Végül veszteség nélkül szálltam ki a Model 3-ból és nagyon pozitívan gondolok az elmúlt 13 ezer kilométerre, a vevő szintén boldog, innen is üdvözlöm!

A Teslát nem, de a Mercit mindenki megcsodálta.

[...]

Link: https://totalcar.hu/belsoseg/2023/09/15/eladtam-a-teslat-hova-tovabb-/

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 09. 16., szo – 14:46

Hát tesó, mákod volt, ha bukó nélkül kiszálltál belőle, másnak nem lesz ilyen szerencséje.

Az meg, hogy miért csak 9 hónapot húzott nálad egy Tesla ... Megnézve a tesztet ... értem. Ha ezt kéne néznem minden nap, én is eladnám.

trey @ gépház

Az hogy fikázod a Teslát csak azt jelenti, hogy tudat alatt érzed, hogy az a közeljövő, és ösztönösen be vagy szarva a változástól. Aztán majd 2-3 év múlva beleülsz egy 2021-es használt Model 3-ba, mert az még akkor is azt fogja nyújtani amit az Audi A3 még mindíg nem fog...

Ugyan ezekkel a démonokkal küzdöttem én is, mielőtt EV-be ültem: "hatótáv kicsi", meg "fú hogy néz ki!?", "hogyan fogok 1,5 órát hugyozni amíg tölt?", meg hogy "kell a brummogóhang"... Aztán rájöttem, hogy ezek mind bullshittek. Az autó közlekedési eszköz, nem ékszer, vagy befektetésijegy...

Jó trollkodást, de világos: Hamarosan te is EV-ben fogsz űlni, csak addig még beküldesz néhányszáz tonna CO2-t a légkörbe, meg ráköltesz ICE-kre pármilliót. Reménykedhetsz, de nem lesz sem olcsó ICE és olcsó olaj sem, és nem lesz prémium élményedsem "fehérkesztyűs luvnyával". Majd a neten rendelsz abból ami van a kínálatban. Mert az Apple óta tudjuk, hogy vevő nem tud választani, ha nagy a kínálat... :)

Tapsolsz a rabszolgaságodnak, a 15 perces városoknak?

Jaja, az sokkal normalisabb, hogy apa reggel hetkor beul a kocsiba, nyolcra odaer a gyerekkel az iskolaba, majd kilencre megerkezik az irodahoz, delutan pedig ugyanez visszafele, es igy tovabbi 4 orat pihentethetjuk az amugy is csoffadt, mozgasszegeny testunket a kocsiban, mikozben a dugoban allunk.

Valamiert mindig elfelejtitek, hogy az, hogy mi szamit rabszolgasagnak, csak penz kerdese. Valaki fizet azert, hogy a sajat kis 15 perces varosreszukbe te ne is mehess be. Ezek a gated community-k nalunk is alakulnak mar lassan. Az alsobb retegnek meg az a szabadsag, hogy miutan 12 orat allt a szalag mellett az akkugyarban, hazamehet a szakadt Swiftjevel (rajta az obligat matrica, "de legalabb ki van fizetve!"), elfogyasztja az eloirt napi adag szennyet a mediabol, aztan megy aludni, hogy masnap kezdodjon elolrol az egesz.

De nezd a jo oldalat, egy 12 oras muszak + 2-6 ora kozlekedes, bevasarlas, hazimunka, stb. utan a biodroidnak mar ugyis kuss a neve, a kimerultsegtol es a lelekgyotro eletkorulmenyei miatt mar biztos nem fog lazadozni.

Ez az a nagy szabadsag, aminek az elveszteset felted?

Leszamitva az akkugyaros memet, melyik resze nem igaz az atlag userre? Oke, csereld ki az akkugyarat akar tetszoleges szellemi szalagmunkara egy kellemes, legkondis irodaban. Es?

Nezzuk, hogy el az atlag ember, kb. barhol a vilagon. Van egy meloja, amit idealis esetben legalabb nem utal (de sokszor igen), a "8 ora szorakozas" elmegy a napi teendokre, munkabajarasra, stb., es ehhez meg sokaknak nincs egy havi megtakaritasa sem, ha esetleg elvesztene a munkajat, van helyette jelzaloghitel, meg providenttel kihozott iPhone -- ezert aztan, ahogy fentebb irtam is, inkabb kussol, nehogy megusse a bokajat. 

Tehat ujra megkerdezem, es megint nem koltoi kerdesnek szanom, pontosan hol itt az a rettenetes nagy szabadsag, amirol fentebb szo volt?

FYI

[..] The 15-minute city (FMC or 15mC)is an urban planning concept in which most daily necessities and services, such as work, shopping, education, healthcare, and leisure can be easily reached by a 15-minute walk or bike ride from any point in the city. This approach aims to reduce car dependency, promote healthy and sustainable living, and improve wellbeing and quality of life for city dwellers.

People walking and cycling in Paris, France. The concept of 15-minute cities gained traction after being advocated by Parisian mayor Anne Hidalgo.

Implementing the 15-minute city concept requires a multi-disciplinary approach, involving transportation planning, urban design, and policymaking, to create well-designed public spaces, pedestrian-friendly streets, and mixed-use development. This change in lifestyle may include remote working which reduces daily commuting and is supported by the recent widespread availability of information and communications technology (ICT). The concept has been described as a "return to a local way of life".

The concept's roots can be traced to pre-modern urban planning traditions where walkability and community living were the primary focus before the advent of street networks and automobiles. In recent times, it builds upon similar pedestrian-centered principles found in New Urbanism, transit-oriented development, and other proposals that promote walkability, mixed-use developments, and compact, livable communities. Numerous models have been proposed about how the concept can be implemented, such as 15-minute cities being built from a series of smaller 5-minute neighborhoods, also known as complete communities or walkable neighborhoods.

The concept gained significant traction in recent years after Paris mayor Anne Hidalgo included a plan to implement the 15-minute city concept during her 2020 re-election campaign. Since then, a number of cities worldwide have adopted the same goal and many researchers have used the 15-minute model as a spatial analysis tool to evaluate accessibility levels within the urban fabric. In early 2023, conspiracy theories emerged that described 15-minute cities as instruments of government repression.[..]

https://en.wikipedia.org/wiki/15-minute_city

A koncepció lényege, hogy minden elérhető legyen 15percen belül *és ne mozdulj ki ebből a blokkból életed során*. Éld az életed a neked előirányzott blokkon belül. Ha költözöl akkor is maximum az új blokk fix akció radiusa-ban éld az életed. Társul hozzá ideológia és virtue signaling is természetesen.

Mint tervezési szempont érdemes lehet rá odafigyelni, de ettől függetlenül mindenki dolgozzon, tanuljon stb. ott ahol akar. Az emberi lustaság ill. az idő szűke úgyis erős motivációs tényező.

De miert ne mozdulhatnal ki? Nem lesz minden utcasarkon lesz korhaz, iskola, bolt, mozi, kormanyablak, gyogyszertar, stb.

Mint tervezési szempont érdemes lehet rá odafigyelni, de ettől függetlenül mindenki dolgozzon, tanuljon stb. ott ahol akar.

+1, en tokre orulnek annak, ha legalabb nem epitenenk szandekosan vizfejeket, hogy akar egy sima megyeszekhelyen is az osszes POI egymas mellett van, aztan csodalkozunk, hogy a kozlekedesi infrastruktura nem birja.

1, en tokre orulnek annak, ha legalabb nem epitenenk szandekosan vizfejeket

Nekem ez pl. tökre tetszik, hogy UK-ban a különféle hivatalok szét vannak szórva az országban. Nem az van, mint otthon, hogy minden országos hivatal Budapesten van. Itt, ha mondjuk autóval kapcsolatos ügyem van, akkor Wales-be küldöm a levelet, ha valami más van, akkor Skóciába, ha valami harmadik, akkor Észak Angliába. Személyesen nem intézünk ügyeket úgyse, vagy interneten, vagy levélben megy minden. Cserébe a "vidéki" városokban is vannak állami munkahelyek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez egy másik dolog. A 15 perces város az, hogy ami napi szinten, vagy relatív sűrűn előfordul veled, azt lehetőség szerint séta vagy bringatávon elérd. Nem mellesleg a szocialista lakótelepek próbálkoztak ilyesmivel, csak nem volt nevesítve.

A suli, háziorvosi és gyerekorvosi rendelő, bevásárlás, szórakozás, az, ami elsősorban fontos, és persze nem árt, mindez nem valami szuperintegrált betontenger. A kórház, vagy a komolyabb járóbeteg ellátó intézmények nem feltétlen kell ebbe beleessenek.

Annyira vicces, amikor alapvetően jó, és egyébként bevált, működő, koncepciókat szólnak le, majd tényleg ülnek napi 2-4 órát dugóban a zilletők, de szerencsésre azt valami 20-30 milás suvban teszik.

Angliában ezek szerintem organikusan kialakultak. Mi London elővárosában lakunk. Egyedül munka miatt kell utaznunk, mert az asszony és én jellemzően Londonban találunk munkát, bár Covid óta az idő nagy részében otthonról dolgozunk. Iskola, kórház, könyvtár, mozi, színház, bolt, minden van a közelben. A legidősebb gyermekem sétál munkába.

A legtöbb olyan városrész, ami valaha külön település volt, megőrizte a struktúráját. Nem úgy, mint Budapesten, ahol a régi településeknek már csak a neve maradt fent sok helyen, és beleolvadtak a kerületbe. Itt mindenhol van helyi High Street, boltokkal. Akik ott laknak, ugyanúgy oda mennek bevásárolni, mintha valami vidéki kisvárosban laknának. Itt, a közelünkben autóval kb. 10-15 percre a miénken kívül el tudnék érni kb. 5 másik High Streetet, szóval elég sűrűn vannak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Érdekes.

Nálunk, az elővárosban, minden megvan 15 percen belül (kórház, mozi, iskola is), kivéve a munka (illetve munka is van, de nem annyi, ami minden itt lakónak elég). Távmunkával ez jól működhetne.

Kisvárosokban simán látom, hogy ez működhet, de már egy Budapest méretű nagyobbacska városban is szerencsésnek kell lenni, hogy valaki a munkahelye közelében lakjon. Volt olyan kollégám, aki sétált a munkába, de azért nem ez a jellemző. És nem nagyon hiszem, hogy ezen tervezéssel lehet sokat változtatni. Persze lehet, hogy csak kishitű vagyok. Meglátjuk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyrészt szimpatikus koncepció, hogy nem kell ingázni. Én például pont így élek, hétköznap minden 15 percen belül van. Meg volt amikor úgy adta ki a gép, hogy autó nélkül maradtunk, és akkor a hétvégi kirándulás is a városon belül lett csak biciklivel. Tehát eddig jó és szimpatikus.

A baj akkor kezdődik, amikor beleveszik azt a kitételt, hogy *és ne mozdulj ki ebből a blokkból életed során*. Na, ebbe belegondolni is rossz. Pláne mondjuk ahol 15 perc alatt ki sem érsz a városból. Ha az lenne, hogy időnként lehet utazni, vagy akár még az is, hogy van egy CO2 kvótánk, amit beoszthatunk, még arra is azt mondanám, hogy élhető. Pláne, ha létezne autó vagy közösségi közlekedés, ami valóban CO2 semleges, akkor már nem is lenne kompromisszumos sem :-)

A baj akkor kezdődik, amikor beleveszik azt a kitételt, hogy *és ne mozdulj ki ebből a blokkból életed során*.

De sosem igy van benne. Ugy is mondhatnam, a konteok nem olyan kifinomultak, mint a gyakorlat. :)

Kotelezo szabalyosan parkolni? Nem, csak ki kell fizetned az arat a buntetest. Kotelezo kerni a COVID oltast? Nem, ha van eleg penzed, hogy kibird, ha veletlenul elkuldenek fizetes nelkuli szabadsagra a melobol egy fel evre. Kotelezo a 15 perces blokkodon belul maradni? Dehogy, csak ki kell fizetni az aktualis kornyezetbarat kozlekedesi mod arat. 

szerk: errol beszeltem fentebb, hogy mi szamit szabadsagnak. Ha honaprol honapra elsz, akkor nehez szabadnak lenni, legfeljebb potcselekvesekkel tudod nyugtatni magad. 

Az, amit Oxfordban akarnak bevezetni. Ha nem a saját zónádban lévő városrészbe akarsz menni kocsival, azt havonta X alkalommal megteheted, aztán fizetned kell. Pl. ha a gyereked máshova jár edzésre vagy bármire, máshol van a munkahelyed, stb. Az ingyenes alternatíva az, hogy kimész a várost elkerülő körútra, ami nyilván rohadt sokáig tart és csak máshova helyezi át a dugót. Egy korrupt városban, ahol gyakorlatilag az egyetem mondja meg, hogy mi legyen, meg a nagy ingatlantulajdonosok, ez nem meglepő. A kis üzletek ellátmánya sem lesz kivétel. Az Oxford Bus meg egy megbízhatatlan szar, a menetrend dísznek van. A 60-as években akartak csinálni egy belső elkerülőt, ami kicsit segített volna megoldani a mai dugókat a nem tudatosan tervezett úthálózat miatt. Pár hónapja arról örvendezett az egyik helyi újság, hogy milyen jó, hogy az nem épült meg, mert milyen őrült ötlet volt. Helyette most Oxford mértani közepénél egy nagy tehénlegelő van, Zero Emission Zone azon a részen, ahova egyébként se menne autós, mert a gyalogosok és biciklisek közlekedési morálja nem éri el a pakisztáni szintet, a pár éve átadott nagy bevásárlóközpont környékén valószínűleg nem találsz parkolót, a park and ride-ok meg aztán nagyon érdekes alternatíva, amikor fél szekrénnyi árut vinnél a kocsiig a buszon. Értelmes ember nem megy Oxfordba. Szerintem megint az Amazon járt jól, Prime-mal van olyan, hogy valamit megrendelsz, kihozzák, felpróbálod és visszaviszik, ami nem kell és csak a megtartottat fizeted ki. A Westgate boltjai meg így jártak.

Prime-mal van olyan, hogy valamit megrendelsz, kihozzák, felpróbálod és visszaviszik, ami nem kell és csak a megtartottat fizeted ki.

Ezt nem láttam még. Hogyan lehet ezt választani?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

csak addig még beküldesz néhányszáz tonna CO2-t a légkörbe,

Te hazudós!  Hvg helyett olvasgass TÉNYEKET!

Az  ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) elfogadja, hogy légkörbe kerülő teljes CO2-mennyiségnek 95 %-a természetes eredetű, 5 %-áért pedig az ember felelős. Az emberi és a természetes eredetű légköri CO2 egymáshoz viszonyított arányának meg kell egyeznie a légkörbe jutó mennyiségek arányával. Az IPCC mégis azt állítja, hogy légköri CO2-szint 280 ppm-ről indult (ma 130 ppm-nyi, 32%-os) emelkedését teljes egészében az ember okozta. Annak érdekében, hogy az emberi 5 százalék légköri hatása 32 százalékossá váljon, az IPCC-modell megkülönböztetést tesz az emberi és a természetes CO2 között, ami lehetetlenség, hiszen a molekulák azonosak.

Természetesen foglalkozni kell a kérdéssel, de ésszel.

Egyáltalán van fogalmad, mennyi a légkör CO2 tartalma? Vagy te is olyan buta vagy, mint az egybesült képviselők?  Akik 50 Ezer Millió vagyis 50 Milliárd $-t akarnak kérni, de ők sem tudják, hogy mégis mire?

'What Percent Of Our Atmosphere Is CO2?': Doug LaMalfa Stumps Entire Panel With Climate Questions.

https://www.youtube.com/watch?v=bJfrKNR3K2k

4 század %, ha egyáltalán képes vagy megérteni a matekot.

Egyáltalán van fogalmad, mennyi a légkör CO2 tartalma?

2022 április 2.-án  hawaii Mauna Loa mérőállomáson 420.86 ppm értek. A XVII. században ez az érték még 280 ppm volt, ami 50%-al több mint 300 éve! Valamint 1,82 ppm-el magasabb a 2021 áprilisi világ átlagánál. 

Gondolom van rá módszer pl. a nagyon öreg fák kérgéből tömegspektrométerrel (v. valami hasonló elven működő módszerrel) kimutatni. Milyen meglepő, de a dinoszauruszok idejében létező klima-állapotokat is képesek elég hitelesen megbecsülni a kőzetek vizsgálatával. Pedig akkoriban aztán tényleg nem volt hitelesített műszere az embernek... dinóknak sem :D

Azt ugye tudod, hogy a légköri CO2 lerakódik pl. növényekben, talajban, jégben, és kiválóan meg lehet mérni, hogy mennyi volt a múltban?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Vicces gyerek vagy te. Akárhányszor szóba kerül az EV-zés árnyoldala, velem kezdesz el foglalkozni. Orvossal beszélj erről.

20+ éve nem vettem használt járművet, nem egy szilóval összeragasztott Tesla-nál fogom kezdeni. De, ha a Tesla elkezd majd rendesen összerakott autókat gyártani, meg fogom nézni.

Az EV-t én nem zártam ki soha. Arról van itt szó mindössze, hogy nem most van itt az ideje és arról, hogy én nem vagyok fanboy. Veled ellentétben. :D

trey @ gépház

Miközben olvastam a cikket - még mielőtt írtál róla - többször is eszembe jutottál, hogy te is ilyesmi csoport tagja van, akinek tetszik a benzines hangja, meg az érzés, amiről írnak. Ja, meg a merci is tetszik, biztos vagyok benne.

Remelem, a csavo ismerosei mar elegedettek lesznek az uj autoval, es nem kell a haverok elvarasai miatt megint uj autot vennie majd.

Figyelj fanboy! Amit a fényképen látsz az kisipari megoldás, de amúgy jópofa. Egy model 3 esetén ott műgyanta alapú tömítő anyag van, és nem szilo! Lehet sérült volt az autó, azért került oda valam trutyi egy jókepességű Mekk Mseter által. :)

Azt azért megjegyzem, hogy az autóipar sem használ szilikont, és még a Tesla sem. Az autóiparban egyszerűen tiltott. Pl. a gyártógépek alkatrészei is "silicon free" cert-el rendelkeznek. Pl. silicon free grease! Ezt is csúnyán benézted fanboy! Az a jó hogy mindíg vannak hülyék akik benyalják a firkász fércműveit. :D :D :D

Szerk: Lehet most egyesekben felvetődik a kérdés, hogy miért nem használ az autóipar szilikon származékokat, de ezt nem fogom elmondani. Aki akarja majd utánanéz. Megjegyzem a szilónál vannak jóval strapabíróbb 2 vagy 3 komponensű tömítő- és ragasztó anyagok, de azok nem szilikon származékok.

Szilikont nem használnak, ez autóipari szabvány. 

A legnagyobb gyártó szélvédő ragasztóinak adatlapját áttanulmányozva nem szilikon bázisú ragasztó:

TEROSON-PU-8597-HMLC-en_US.pdf (henkel.com)

Itt van egy rövid magyarázat, hogy hol és miért nem ajánlott a szilikon használata: article-silicone-or-silicone-free-materials (henkel-dam.com)

Pl.: Merevlemezeknél, villanymotoroknál, optikai rendszereknél, ott ahol fényezett felületek vannak stb.

Kihagytad a végét: "Végül a Mercit is meghirdettem, majd néhány nap múlva gazdára talált. Egy ABC futóműves SL500 helyett lesz napi járós autó, jó helyre került. Én meg még aznap visszaülhettem az idén 25 éves Corollába, amit gyakorlatilag kulcsos autóként tartunk a családban, mert nem éri meg eladni."

A napi 40 kilométer/város sehol se szerepelt a cikkben. Ezt lehet, hogy korábbi cikkeiben írta így konkrétan, de nem ebben.

Ohh, kihagytál még pár tényezőt. Idézem:

"De én városban használom, és amúgy is felesleges rongyrázásnak éreztem minden megtett métert, hiszen többnyire egyedül közlekedek, vagy a csajommal."
"Fukar lettem és egyre pazarlóbbnak látom a benzinégetésre elköltött tízezreket, pláne hétköznap, amikor egy jóízűt autózni sem tud az ember, csak a dugóban ül a túlnépesedés közepén."

Egyszerűen nem volt pénze egy CLS fenntartására. Drága.

Más "csodaautóra" is lehet várni 1 évet. Audira mennyit kell várni egyedi rendelés esetén most? :D

A hatótávról sem feledkezhetünk meg, hiszen ez a villanyautó parák alapja. Vacilláltam az alap 60 kWh és a Long Range 80 kWh modellek között, de nekem végül nem érte meg a nagyobb akkus modell felára, így a kicsit vettem. Fontos adalék, hogy én napi 40 km-t közlekedek, plusz félévente Szeged, vagy Balaton.

Tehát, akkor megvan a 40 kilométer is és a város is, ugye?

Nekem a nagy kérdés, hogy mit rendelt ... valahogy azt érzem, hogy nem EV-t ... :D

Addig is örülök annak, hogy végül akadt valami, ami újra felkeltette az érdeklődésem: a lézer fényszóró, a napfénytető és az adaptív futómű. Ilyenem még nem volt. 

Ja, és a Novoth életében először elismerően csettintet, vagy valami olyasmi.

trey @ gépház

Tehát igazam volt. Egy korábbi cikkében szerepelt ez a konkrét szám. Köszönöm.

Tudod, a változatosság gyönyörködtet. Hol egy Tesla, hol egy Mercedes, hol egy X. Úgyis valaki fikázni fogja, hogy miért X-t vett és miért nem Y-t. :)

Mellékesen ilyen gyakran autót cserélni már egy külön hobbival ér fel. Anyagilag és időben is. ;)

Eladta, mert ha volt rá 20 milliója, akkor egy autónak kinéző autóba szeretne ülni. Aminek van respektje. A Tesla-nak sosem volt, max. újdonságfaktora. Az meg kopik, ahogy egyre több lesz belőle az utakon. Ráadásul, most hogy modellváltás volt, a régi még értéktelenebb lesz. Még jókor ugrott ki belőle.

trey @ gépház

Ahh végülis jogos, igazad van. 

tök más szemszögből nézve a mercit 2 hónap után eladta, hamarabb mint a teslat! mert sokat fogyaszt :face_palm: ezekszerint az autónak kinéző presztízs  nem is volt szempont mert végül csak a corollát hajtja 😂

Ez az ember nagyon komolytalan és bevallottan ég benne a megszerzési vágy ami a vásárlást követően azonnal el is múlik aztán keres hozzá valami indokot az eladáshoz. 

A vásárlás körülményeibe most nem mennék bele, talán épp csak annyira, hogy: sosem volt ilyen minősíthetetlenül szar ügyfélélményem. Egy évet vártam rá, három havonta elhitették velem, hogy épp érkezik, majd se emailre, se telefonra nem válaszoltak többé. A valódi átadás időpontját végül a Tesla egyoldalúan határozta meg, változtatni kérésre sem lehetett. Aztán jött a D-day, 8 órát várattak a szalonban, mielőtt hazaküldtek az autóm nélkül, aminek a papírjai csak másnap készültek el. Kérésemre viszont legalább lemosták a saras autót, bár víz nélkül, egy nedves ronggyal.

Tesla élmény ....  Hát, ez nem a prémium, az biztos :D

trey @ gépház

Nálam tudod milyen volt az ügyfélélmény az új Opelem átvételénél? Pedig "csak" egy Opel.

0. Már napokkal korábban leegyeztettük az átvétel részleteit. Nem volt csúszás.
1. A szalon értékesítési vezetője az előre megbeszélt időpontra személyesen eljött az akkori munkahelyemre (13-14 km a szalontól) és elvitt a szalonba.
2. Normálisan fogadtak a szalonba, kávéval, teával, sütikkel kínáltak.
3. A kocsi kívül-belül patyolattiszta volt. A gumik is természetesen.
4. Elmagyarázta a kocsi működését, átnéztünk közösen mindent. Emelőn is megnézhettem az autót. Kb. 1-1,5 órás procedúra volt. Senki nem sürgetett.
5. Papírmunka is flottul ment.
6. Minden benne volt az autóban, amit kértem, nem kellett később reklamálnom.

Ha ezeket nem tudja egy Tesla megugrani, akkor hát izé...

Már attól is herótom van, ha leadom szervizre és többet mutat a kilométeróra.

Sokaknak az van de mástól is. Nekem például attól, hogy márkaszervízbe kell menni, és hülyeként kifizetni az "üvegpalota adót".

Totalcar - Magazin - Erre figyelj, ha szervizbe mész

Én viszont a közelébe sem megyek soha. Annyi semmirekelő faszfejt, mint egy ilyen kereskedésben összehordott a szél, ritkán látni. Amikor csak elmegyek egy hasonló műintézmény közelében nyílik a bicska a zsebemben.

Példa:

~1 éves céges Skoda Superb megállt az M5-ös autópályán. -> Trélerer egy napos baszakodás. -> Szervíz -> Jön az ötlet: turbócsere 700e-ért! -> Turbó kicserélve hazafelé autó megáll az M3 bevezetőn -> Tréler szervíz ismét -> Porlasztócsúcs csere 800e-ért! -> Autó már a szervíz parkolóban nem indul. -> Kicserélnek egy részecsekszűrő nyomásszenzort (mert a ECU-ba nem volt hibakód, de a szenzor rossz jelet adott) -> autó újra működik...

Feleslegesen fizettek 1.5MFt-ot, ami a szervíz szerint azért volt mert biztosan rossz dízelt tankolt bele valaki... Persze Shell üzemanyagkártya volt hozzá, és biztosan nem a Shell Dízel volt a rossz.

Garanciában? Cégesen? Persze, hogy kifizette a pénzügy az utolsó fillérig! Azt tudja minden márkaszervíz, hogy nagy cégnél a pénzügy nem is nézegeti az autót.

Meg van az a sztori, amikor egy tulaj kötelező márkaszervíz után talált egy 10-es kulcsot a féktuskón? Aztán berakott egy kamerát az autóba, mert azzal a szöveggel hívták vissza az üvegpalotába, hogy még SW-t kell frissíteni... Nem engedték be szervízbe, ahol bőszen keresték a kulcsot. Aztán a szerelő azt mondta, hogy biztos már elhagyta... Aztán számtalan sztori van arról is, hogy megjelölték a légszűrőt, amit aztán nem cseréltek ki, de kiszámlázták... 

Speciel én is utálom, ha más hozzányúl, piszkálja vagy használja az eszközeimet. Roppant mód ki tudnak vele hozni a sodromból.

Mindazonáltal megtanultam kezelni, hogy bizonyos helyzetek esetén - pl: autószervizbe viszem az autót és a szerelő / szervizes beleülhet, vezetheti pár métert - szemet hunyok felette. Egyébként senkinek nem adom oda az autóm - megtanultam az évek alatt, sajnos.

+1

Volt amikor elmentünk autót átvenni, én kb kitéptem a kulcsot az értékesítő kezéből és elhúztam (előre odaküldtem valakit aki a papírmunkát elvégzi). Eközben  a társam, pedig még 3 órával később is ott ünnepeltette magát. :)

Amerikai fórumokban olvastam csak, ott hasonló volt az experience. Vársz, néha hitegetnek, aztán egyszer csak azt mondják, hogy ekkor és ekkor gyere. Mondjuk olyasmit nem olvastam, hogy utána még 8 órát várjon és ne kapja meg az autót, vagy hogy saras autót próbáljanak átadni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Másik kedvenc részem:

Formavilágát tekintve a hármas nem különösen szép, de nem is ronda, inkább átlagosnak mondanám. Ez komoly pozitívum, mert a villanyautók sokszor kötelező jelleggel rondák, aránytalanok, vagy csak egyszerűen bénák.

Mondogatom ezt mióta ... Azok az ormótlan kinézetek ... A Fiat Multipla sokszor szép mellettük.

trey @ gépház

Nem a legcsúnyább valaha volt autó, de erősen toplistás abban a kategóriában, bár van 1-2, ami veri, Trabant, VW 181, Renault 12/Dacia, Citroen 2CV, stb.. Ezt egyébként sose értettem, minek ronda autót gyártani, főleg a modern gyártástechnológia mellett, mikor normálisan kinézőt sem költségesebb. Régen ez szükséges rossz volt, ma már agyrém.

A Teslák sem tetszenek, főleg a hátulja néz ki azzal a felkerekítéssel úgy, mint egy idétlen szappantartó, de hát ízlések és pofonok. Azért sem vagyok ez ügyben annyira elítélő a Teslákkal, mivel a többi modern autó formája is elég gáz szerintem, meg azok közül a Tesla még erősen közepes. A 80-as generációként nekem a 80-as évekbeli kocka/szögletes autók (Audi 80 Quattro, BMW M3, és a nem átlagautók közül Lotus Esprit, Aston Martin Lagonda, Lamborghini Countach és Jalpa) jöttek be, meg a nagy klasszik amerikai verdák, szintén a szögletesebbek. Értem egyébként a gyártókat, próbálnak futurisztikusak és áramvonalasak lenni, kis légellenállással, meg a mai CAD/CNC technológia mellett elereszthetik a fantáziát, nem kell mindent egyszerű, kicsi, szögletes elemekből összelegózni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ja, ezek is szépek, illetve ott van még a Lancia Delta, még jó néhány régi Volvo modell, bár utóbbiak közül nem tetszik mindegyik. Illetve a Vissza a jövőböl ikonikussá vált DMC DeLorean, vagy Jeep Cherokee és Wrangler, Range Rover, Humvee, stb.. Az az igazság, hogy szögletes autóban is volt irtó ronda, az említett VW 181, Pontiac Aztek, Sebring-Vanguard, stb., és kerekded autókban is szép, ez inkább a dizájneren múlik, hogy milyen ízlése van és mennyire érti a dolgát.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az a Csajka valóban nem néz ki rosszul, de elég extrém, ezért sokaknál véleményes lehet. Motorokhoz nem értek. A nagyon régi oldtimer verdák, Ford T, meg hasonlók szerintem nem szépek, de csúnyának sem mondanám, egyszerűen a mai fogalmaim szerint nem autóformák, hanem egyfajta motoros hintókategória, azon belül viszont egynémelyik elég szépen adott a részletekre, azok a krómozott, aranyozott felületek, különböző festések elég igényesek, amik a képeiden is látszanak, már majdnem művészet kategória. Viszont az 1930 utáni áramvonalasok között vannak szépek, régi Chrysler, Cadillac, stb.. Valahol minden véleményes, ki mivel nőtt fel, mennyire tolerál extrémebb formákat, stb.. Ízlésekről mindig is értelmetlen volt vitatkozni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ha veszek egy i9-es procit, es 9 honap mulva eladom, akkor is kevesebbert tudom, ha kozben egy percig nem volt bekapcsolva (ami raadasul ha jo a hutese, az kb. nem tud elromlani sem karosodni). Ilyenek az elektronikai termekek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nekem ebből annyi jött le, hogy a Totalcar-nál van egy újabb gazdag, autók iránt valamennyire érdeklődő gyerek, aki úgy cserélgeti a drága kocsikat, mint más az alsógatyáját, és most épp arról számolt be, hogy miután már ült az összes létező EV-ben, hivatalból, nem 5 percet, végigbeszélte a teljes szakmával az egészet hivatalból, meg van 1000 autós ismerőse, akitől hosszabb távra is tudna bármilyen kocsit kérni vásárlás előtt, ő inkább vett egyet, és 9 hónap alatt jött rá, hogy a többi kis gazdag pöcs haverja kiröhögi miatta, mert most épp nem ez a menő a kis gazdag pöcsök között.

Ez az eladás nem a kocsiról, annak jóságáról, vagy az EV-ségről szól. Az egész írásnban egy szó nincs róla, hogy mi volt vele a baj, Arról beszél végig, hogy másoknak nem tetszett, és neki ez a lényeg, nem a kocsi.

Előrebocsátom: nincs autóm, nem is volt, nem is lesz. Szóval teljesen érdektelen számomra a vita, hogy EV, BEV PHEV, benzines, dízeles (eltekintve attól, hogy a BEV biztos nem füstök az orrom alá).

Viszont témától függetlenül ha veszek egy használati tárgyat, és a vétel után akár átmenetileg, akár végleg csökkentik az új árát, az nálam nem jelent eladási kényszert. Azért vettem, hogy használjam, eszköztől függően egy, két, sok évig. Az eladás majd akkor lesz érdekes, ha már nem akarom használni. Szóval ha valaki valamit csak azért ad el, mert lecsökkent az új ára, az a szememben szimplán hülye.

Pontosan! Többször előkerült már itt is, hogy mekkora szívás, mikor a Tesla csökkenti a kocsik árát, milyen rosszul járt aki épp most vette a csökkentés előtt. Dehát nem befektetésnek vette, hanem használni... Annyi volt amennyi, úgy döntött neki ér annyit, kérte. Mivel ilyen csökkentés már többször fordult elő, azt is tehette volna, hogy vár határozatlan időt, hátha csökknetik megint, és csak akkor rendeli meg...

A legtöbb (értelmes, megfontolt) ember X évre és/vagy Y kilométerre vesz autót, ergo durván kevesebbet fog érni annyi idősen, annyi kilométerrel, mint újonnan. Majdnem mindegy mennyi volt újonnan és mennyit csökkent az új ára azóta. Ha valaki nagyon fiatalon vagy nagyon kevés futással adja el, magára vessen. Az új, szalonból kihozott, 0 km-es autó is majd egy áfa-nyival kevesebbet ér "használtként"...

Ezen felül az autó is csak egy műszaki cikk, még ha sokkal drágább is az átlag műszaki cikknél. Az iPgone 14 Pro Max 700 ezer körül jelent meg, most bő 400 ezerért meg lehet venni. Akkor aki tavaly októberben vette az infartust kap, mikor ezt meglátja? Pedig ez majd 50%-os esés...

Ellentmondasz magadnak, ugyanis hacsak nem egy 15 éves használtautót veszel, aminek az értékét a tankjában lévő üzemanyag adja, a forint/km mérőszám meghatározó komponense az autó bekerüléskori és eladáskori (már amennyiben nem a bontóig használod, nyilván akkor nulla, rossz esetben negatív szám, mert még rá is kell költened) ára.

Nagyon nem mindegy, hogy mennyiért tudsz eladni egy autót, a Ft/km-t jelentősen befolyásolja.

a forint/km mérőszám meghatározó komponense az autó bekerüléskori és eladáskori ára

Igen. 

Nagyon nem mindegy, hogy mennyiért tudsz eladni egy autót, a Ft/km-t jelentősen befolyásolja.

Termeszetesen. Meg a biztositas, meg a benzin, meg a szerviz, meg az autopalyamatrica, stb. Nem ertem, hol itt az ellentmondas. Nagyon leegyszerusitve:

(Kezdeti beruhazas + SUM(Koltsegek) - maradvanyertek) / (eladaskori km allas - vetelkori km allas)

Többször előkerült már itt is, hogy mekkora szívás, mikor a Tesla csökkenti a kocsik árát, milyen rosszul járt aki épp most vette a csökkentés előtt

Csak szőrmentén követem, de a diszkrepancia oka szerintem az, hogy a Tesla nagyobb marzsot alkalmazott, mint a többi gyártó, mert eddig megtehette, de ahogy jönnek fel a versenytársak (és avul, válik érdektelenebbé a többiekhez képest szerény, és nem igazán frissített választékuk), erre egyre kevésbé van módja.

Számos példát láthatsz hasonlóra: a napelemes hiszti (dehát nekem még azt mondták, hogy amíg megy az inverterem, szaldós maradok), volt bukta a svájci frankkal is (hirtelen politikát váltott a jegybank, és elengedte a pénzt) stb.

Az emberek megszokták, hogy a Tesla jól tartja az értékét, és ez most hirtelen megváltozott, ahogy kénytelenek közelíteni az iparági szintek felé. Az autó pedig ugyanolyan befektetés, mint bármi más (legalábbis annak, aki a pénzügyeit próbálja a kezében tartani), függetlenül attól, hogy használati tárgy is.
Aki tudatosan próbál eljárni ebben is, megpróbálja figyelembe venni a várható jövőértékét is, na ez zuhant évekig nem látott módon, és ez idegesít sokakat, akik ezzel terveztek.

Legalábbis nekem valami hasonló állt össze abból a kevés cikkből, amit elém sodortak az algoritmusok. :)

Akinek fáj hogy 10 milliót csökken a kocsija értéke, az miért nem 5-6 millió környékén vesz inkább autót? Annak biztosan nem fog 10 milliót csökkenni az értéke! A kocsit ráadásul akár nullázni is lehet egy pillanat alatt, ha _csak_ 10 milliót bukott, akkor még jól járt. Én pont így vagyok vele, nem tudnám élvezni a drága kocsit, mert félteném, nem az én költségvetésemnek való. Szoktam is mondani, mikor megnyomódik a lökhárító, vagy megkarcolódik valahol a Dacia fényezése: ugye milyen jó, hogy nem zsírúj Mercit vettünk? Ez most azért így fájna.

Az emberek megszokták, hogy a Tesla jól tartja az értékét, és ez most hirtelen megváltozott, ahogy kénytelenek közelíteni az iparági szintek felé.

De mit szoktak meg? 2019-ben ugyan ekkora merteku csokkenes volt pont ugyan olyan szintrol pont ugyan olyanra es pont Model X es S :)

Szerintem ez a haboru+covidos idokbol johetett, mikor 6-12 honap volt varolista. Olyankor egyertelmuen hasznalt auto tobbe kerul, mint uj (Nem csak tesla). Igy lassabban is veszitett ertekebol.

+ Facelift ugyan ugy sujtja, mint osszes tobbi autot. Ha jon ki faceliftes, akkor elozo erteke csokken. Annyi elonye talan van, hogy softwaresen szinte mind ugyan azt tudja.

Nem tök mindegy, hogy többet esik? Neki valami új gadget kellett rohadt drágán. Kifizette a felárat az újdonságért. Már nem újdonság, már olcsóbb. Nem az autók hagyományos üzleti modellje, hogy ugyanabból az új olcsóbb lett pár év alatt, hanem inkább az elektronikai eszközöké. De végül is azt vett, elemes matchboxot. Egy autó általában eleve nem befektetési eszköz, jobban esik az értéke, mint a legtöbb valutáé. Szóval röviden az illető egy rinyapina és még hülye is, egy kicsit sem sajnálom. Szerintem jó dolog, hogy a Tesla olcsósít a matchboxain. A bétatesztelők kifizették a felárat az újdonságért, megkapták a kompenzációt, ennyibe került, nincs ok a picsogásra.

A hasznaltautos cuccok amiket oregon linkelt pl. De nem neztem utana, hogy mas autonal mi a helyzet, mert hidegen hagy. Ezt is csak azert tudom, mert en pont megkaptam kedvezmenyeket :)

Amugy en sem orulok allando aresesnek, mert akkor elfogynak versenytarsak, ha ok nem tudjak tartani. (foleg kisebb modeleknel van igy) Ugy meg annyi megfelelesi kenyszer sem lesz, mint eddig.

„volt bukta a svájci frankkal is (hirtelen politikát váltott a jegybank, és elengedte a pénzt)”
Az MNB-nek milyen hatása lehetett a CHF-HUF árfolyamot alapvetően meghatározó CHF-EUR árfolyamra?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

milyen rosszul járt aki épp most vette a csökkentés előtt.

Viszont milyen jól járt, aki a csökkentés után vette! Naugye?

Egyébként fórumokban olvastam, hogy sokan visszamondták a korábbi megrendeléseiket, amikor már lehetett tudni, hogy jön az új verzió az autóból, pedig akkor még az ár csökkenésről nem lehetett tudni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

O sem ezert adta el, benne van a cikkben, hogy a haverjai lefikaztak a kocsit.

Amikor ugy 6-7 eve haveromnak kellett egy hajnali fuvar, o is egesz uton fikazta a kocsit (miert Golfot valasztottam cegesnek, amikor Audi is lett volna! – persze full fapad), akkor en felrehuzodtam, es kibasztam a kocsibol a semmi kozepen. Asszem szaz rugo korul volt neki a taxi, onnantol nem is volt egy rossz szava sem a Golfra. Persze megertem, ha valakinek nincs ehhez bor a kepen, is inkabb realizal egy tizmillios veszteseget :D

Ertelemszeruen ez nem az elso reakcio volt, hanem az utolso. 

Szerintem iszonyu kedves voltam, amikor felkeltem hajnalban a telefoncsorgesre, es nem elkuldtem a halal faszara, hanem kocsiba ultem, hogy elinduljak. Amugy nem lett volna muszaj taxiznia, kereshetett volna egy masik balfaszt, aki megindul erte az ejszakaban. Vagy megvarhatta volna a reggeli buszt/vonatot/akarmit. Ja, hogy ilyen nem volt, egyedul engem tudott ravenni arra, hogy elmenjek erte?

Szeretnem eloszlatni a bizonytalansagot abban a kerdesben, hogy van-e lelkiismeretfurdalasom emiatt. Nincs. Siman vittem mar ki kora reggel ismerost pl. Becsbe, mindenfele ellentetelezes nelkul, mert onnan ment a repuloje, es korulmenyes lett volna a vonatozas. Meg benzinpenzt sem fogadtam el. Azt viszont ilyenkor talan jogosan elvarom, hogy ne szemetkedj azzal, aki segit.

Nem volt azert ennyire eletkeptelen, ha nem tud magarol, nyilvan nem rakom ki. Annyira nem vagyok fasz, hogy szandekosan eletveszelybe sodorjak valakit.

Amugy mivel kedves es segitokesz ember vagyok, nem rongyoltam egybol haza, vartam egy kicsit arrebb, hatha meggondolja magat, csak akkor indultam tovabb, amikor megjott az elso "kurva anyad" imessage-en :D

Hat nezd, amikor felkelsz hajnalban, elmesz egy masik megyebe, mert ejjel felhivnak, hogy segitseg kell, hazafele pedig egesz uton azt hallgatod a ~feleves, fullextras autodban, hogy egy hulye fasz vagy, amiert ezt vetted kaptad ingyen, akkor igen, az nem esik jol. Nyilvan nem az elso percben huzodtam felre, hanem mondjuk amikor mar fel oraja az volt a musor, hogy en egy barom vagyok.

Tenyleg barom voltam, amikor felkeltem hajnalban egy reszeg havert osszeszedni valami fesztivalrol, vagy honnan, de arrol a kocsi nem tehet. :)

Hat nezd, amikor felkelsz hajnalban, elmesz egy masik megyebe, mert ejjel felhivnak,

Hát, ehhez geci nagy szerencse kellene, de egy próbát megérhet a részéről ... :D

Tenyleg barom voltam, amikor felkeltem hajnalban egy reszeg havert osszeszedni valami fesztivalrol,

+1

trey @ gépház

Azt meg már ne is mondjam, hogy amikor rendelek egy új autót, akkor azt a lízing cég veszi meg. Én használom néhány évig, aztán eldöntöm, hogy az akkori árán megveszem, vagy visszaadom és választok egy másik újat.

Ha az új autók árát csökkenti a gyártó, akkor majd a lízing cég a szerződés lejárta után kevesebb pénzért tudja elpasszolni akár nekem, akár másnak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Így van.

Nem véletlen, hogy nem is önmagában az autókhoz szóltam hozzá, hanem a használati tárgy ilyen értelmezésű 'értékvesztéséhez'. Jó párszor végiggondoltam, hogy pl. amikor akkori értéken nézve horrorösszegért összeraktam az első XT-met, az jelenlegi pénzértékben vajon mennyit érne (1989-ben 256 kB RAM volt 1400 ATS, a 20 MB(!)-os HDD (ST-225) kb 3100) összességében jó pár havi fizetésem ráment. De szerintem itt a nagy többség tisztában van vele, hogy pont a számítástechnika egy olyan terület, ahol rohamos az értékvesztés, szinte bármikor, ha halasztasz egy vásárlást, ugyanazért az összegért fél év múlva jóval komolyabb tudású eszközt lehet venni, illetve ugyanazt jóval olcsóbban. Valahogy mégse olvastam tőled ilyeneket az ezredforduló tájékán, pedig akkor ez hatványozottan igaz volt.

Persze akkor még nem a mindenáron való trollkodás, mások földbe döngölése volt a hobbid.

2010-es évek óta nagyon belassult a fejlődés, köszönhetően a balfasz amd-nek és emiatt elkényelmesedett intel-nek. El tikk-takkozott az intel majdnem 10 évet, amikor évente voltak ilyen nevetséges 3-5% teljesítmény"ugrás"-ok. Ezalatt az amd erőt gyűjtött és kihozott egy ryzen-t, amivel 3-4 évig kb. állva hagyta az intel-t. Mostanság kezd megint magához térni intel, és van ismét tényleges verseny és fejlesztés, ami a vásárlóknak jelenthet jót. 

Ezt leszámítva egy 10 éves core i 2.-3. generációval is el tudsz windows10-ezni ssd-n mai napig is. Nem lesz gyors, de még a használható kategória. Ezt előtte való gépeken nem tudtad megjátszani h. 3-4 év után ne legyen kuka egy akkoriban aktuálisnak számító PC.

Nem ismerem ezt a Marcikát, de irigylem a csávót, hogy ilyen harmadik világbeli gondjai vannak, hogy a Tesla értékcsökkenése nagy, és le kényszerül cserélni egy majdnem ugyanannyiba kerülő Mergára, mert a Lexus, Ampera, Boxster nem jött be neki. Valóban kicseszés ez a burzsujokkal szemben, fejlődik a gyártás, olcsóbbak lesznek a modellek, nem lehet vele annyira vagizni, biztos nehéz feldolgozni lelkileg. Musk üzemeltethetne az ilyen vevőkörnek telefonos lelkisegély-szolgáltatot, amit fel tudnának hívni ilyen nehéz időkben.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

És közben folyamatosan arról beszél, hogy mennyit spórolt a tankoláson 🤣  (igen, ez vagy te), egy költségen, ami 50M-os autó esetén egy lényegtelen dolog.

Abból a 10 millióból, amit egy Teslas bebukott, éltem végéig elautózok Shell Racing 100-zal 😆

trey @ gépház

Mekkora kamu! Vett egy Model3-at amit eladott, mert engedtek a Model S árából, meg nem tetszett a haveroknak? Volt valami baj az autóval? Ez mekkora faszság!

Szerkesztve: 2023. 09. 16., szo – 23:40

Nem értem, ő nem egy autós újságíró? Azért cserélgeti az autóját, mert kell a "sztori"! Az összes többi meg kamu. Mondjuk azt nem értem, hogy autós újságírásból honnan van ezekre pénze? Valahonnan máshonnan, az írás meg hobbi lehet, de olyan hobbi amit komolyan vesz az látszik.

A sztoriról meg annyit, hogy baromi lapos, húú eladtam a kocsit és vettem egy másikat! Amikor a sajátomat adtam el, pláne mikor vettem akkor nekem is izgi volt, de másét olvasni nem az.

Szerkesztve: 2023. 09. 17., v – 13:08

Jóemberek, az megvan hogy bár ő ír a TotalCar-ba, elsődlegesen egy autókereskedő? Azért adta el, mert most még jelentős bukó nélkül kiszállhatott belőle, illetve jött egy csávó aki hozott egy olyan mercit, amire csorgott a nyála, így két legyet ütött egy csapásra.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. / Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!! / Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. /  "Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

„Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!”

Valamelyik nap az orosz-ukrán háborúról szóló egyik cikkben azt írta a bácsi, hogy valamelyik 2000 fős katonai egység közel fele, 711 ember odaveszett már. Gondolj bele, az emberek 66%-a, majdnem fele nem tudja megszámolni emberek kisebb csoportjának közel felét, 711 embert.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Holdudvarom farizeusai több ízben is a tudtomra adták, hogy már nem vagyok igazi autóbuzi, mert Teslát vettem, és egy rendes ember nem tesz ilyet. Nincs robbanás, nincs benzingőz, gáz, nincs belső égés, se vrummvrumm hang, öntöltő mosógép van csupán tablettel, se. Ellenszenves lettem korábbi közegemnek, furán néztek rám a régi figurák, ez így nem mehetett tovább.

Tehát adott volt egy emberféle, akinek használati eszköz az autó, nem pedig péniszhosszabbító. Emberünk meg visszavedlett húlyegyerek formába mindenféle hülye indokkal, de valójában a krónikus pénzhiány ami döntütt. Nyilván ezt az utat járja végig, aki nem a jövedelemtermelő képességeinek megfelelően választ autót. Egy mezitlábas firkásznak, elég egy 10 éves Swift is. A tesztekre meg úgyis kap tesztautót...

Tudnál racionális érvet mondani arra, hogy valaki megvesz egy 50 milliós Tesla-t? 

Mert nem akar 1,5 órát pisikélni a SUC közelében. Mert nem akar 3 havonta márkaszervízben ülni napokat, egy olajcsere címén megfizetni az üvegpalota költségeit és fehérkesztyűs senkiháziakat. Mert nem akar minden reggel a büdös benyakúton hóban, sárban benyát lötykölni. Mert nem akar kismilió hibalehetőségel teletüzdelt autóban rettegni, vajon oda érek ahova indultam... Mert megteheti, hogy 2-3 év használat után eladja jóáron, és vesz egy másik Teslat, Niot, BYT-t stb. 

Ehhez nem kellett 50 milliós Tesla, te kópé! Egy 20 millió alatti Tesla is elég lett volna erre.

Mert megteheti, hogy 2-3 év használat után eladja jóáron, és vesz egy másik Teslat, Niot, BYT-t stb. 

Jaja, erről szól a topik :D :D :D A 10-16 milliós buktáról.

Tudod minek vetted te (ha vettél egyáltalán, ebben sem vagyok biztos): faszhosszabbítónak 🤷‍♂️

Nincs ezzel baj, csak be kéne vallani.

trey @ gépház

Jaja, erről szól a topik :D :D :D A 10-16 milliós buktáról.

Nem erről szól, hanem arról szól, hogy kopó módjára túrod a netet, hogy valami EV vagy Tesla ellenes baromságot találj, aztán válogatás nélkül bebaszod ide a marhaságokat. Ugyan úgy ahogy az appleről született marhaságokat is! De még mindíg nem érted, hogy a csóka egy alap Model 3-ról váltott egy 25 éves Toyotára, miközben azt rebegte el, hogy mert a Model S árát csökkentették... Valójában szorította a nadrág, mert nem volt pénze autóra, mert kölcsönkért a haveroktól vagy uzsorásoktól hogy megvehesse... aztán amikor tarthatatlan volt a dolog, akkor szükség volt a lére elcserélte. Kapott egy merdzsót meg némi kp-t. Aztán amikor a merdzsóból kiszált, akkor 0-nál volt végre, és használja a családi 25 éves kulcsos verdát...

Tudod minek vetted

Én ezt jobban tudom mint Te! Elhiszed?

Nem erről szól, hanem arról szól, hogy kopó módjára túrod a netet, hogy valami EV vagy Tesla ellenes baromságot találj,

ROTFL, a Google dobálja érdeklődési kör alapján :D A kisujjamat sem kell mozdítani érte. :D :D 2023 van bazmeg, nem 1999, hogy a hírekért könyvtárba kell járni :D

Én ezt jobban tudom mint Te! Elhiszed?

Dehogy! :D

trey @ gépház

Valójában szorította a nadrág, mert nem volt pénze autóra

Nekem nem ez jött le a cikkből, hanem az, hogy a haverjainak nem tetszett, ez zavarta + ő mindent csak megvenni akar és megtartani semmit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ehhez nem kellett 50 milliós Tesla, te kópé! Egy 20 millió alatti Tesla is elég lett volna erre.

Ja, hogy miért Model X és nem Y? Mert nagy a család és korábban is 7 üléses volt az autóm, az Y-ban pedig mire Angliában elkezdték árusítani, már nem lehetett 5-nél több ülést rendelni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Értem. Azt gondoltam, hogy az a lényeg, hogy választ kapsz egy kérdésre, nem gondoltam, hogy csak az válaszolhat, akitől konkrétan kérdeztél. Legközelebb majd jobban figyelek. Ha el nem felejtem :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem pl. megtetszett az elektromos üzem amikor hibrid autó volt a második autónk, viszont nem akartam első autónak olyan autót, ami nem tud 300km-nél többet menni egy feltöltéssel. Akkor megnéztem, és a Teslának volt a legnagyobb a hatótávja, valami 650km, ha jól emlékszem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hulye vagy mint a segg, de a pofadbol latom nyelgazon dol a szar. :) Jo fideszes vagy, gratulalok :)

Esetleg bofoges elott megnezhetted volna a TC impresszumat mielott tokkal-vonoval megvette oket a NER az Indexxel egyutt, meg most.
Gyakorlatilag Karottan kivul senki nincs mar ott az eredeti brigadbol, kb. ugyanugy felallt es elment az egesz garda mint a telexesek (kis idobeni eltolodassal).

Hulye vagy mint a segg, de a pofadbol latom nyelgazon dol a szar.

Kellemetlen, hogy összekeversz jakuboviccsal, de megértem, hogy a hozzád hasonló szabad szellemekre frusztrálóan hat ez a kőkemény diktatúra.

Jo fideszes vagy, gratulalok

Nem létező dologhoz felesleges gratulálni. De persze azt találsz ki magadnak, amit kedved tartja.

Esetleg bofoges elott megnezhetted volna a TC impresszumat mielott tokkal-vonoval megvette oket a NER az Indexxel egyutt, meg most.
Gyakorlatilag Karottan kivul senki nincs mar ott az eredeti brigadbol, kb. ugyanugy felallt es elment az egesz garda mint a telexesek (kis idobeni eltolodassal).

Ezzel amellett érvelsz, amit a nejeddel illusztrált analógiában mondtam. Sebaj, elfogadom, hogy az állapotodban nem várhatom el tőled a gondolkodás luxusát.

Adok egy kutyakekszet, hogy ne érezd magad annyira kutyául. Jó étvágyat!

:)

A Totalcar az index.hu tulajdona. Ezek szerint errol halvany lila fingod se volt.
Remelem annyira azert meg vagy tajekozott hogy hallottal rola hogy az index.hu-t szorostol-borostol megvasarolta a NER, elvegre eleg sokfele lehetett olvasni rola hogy az ottani szerkesztoseg gyakorlatilag felallt es elsetalt, ebbol lett a telex.
De ha ez sincs meg akkor segitek:
https://444.hu/2020/11/23/vege-a-szinjateknak-az-index-hivatalosan-is-a…

Persze persze, pontosan azert kuldott maga a FIDESZ nyilt levelet az EPP-nek az index.hu atvetelet megmagyarazni mert ez ugye meg se tortent...

https://hvg.hu/itthon/20200728_europai_neppart_fidesz_index_dull_szabol…

https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2020/07/Information-sheet_In…

Te tenyleg ennyire sotet vagy, vagy tenyleg ennyire bealltal NER-esnek?

FIDESZ, NER, INDEX, MEGVETTE, KAROTTA, TOTALCAR

Csapkodsz mint egy idegbeteg, csak ne kelljen beszélni a témáról: ordasat szopott anyagilag aki az elmúlt hónapokban Tesla-t vett. Megírta a Totalcar -> Fideszbérenc!!!!

Nem velem van a baj, hanem veled, aki olyan vagy, mint valami rossz szektás :D

trey @ gépház

robbanás, benzingőz, gáz, belső égés, vrummvrumm hang... ez mind megvan egy 20 éves toyota corollában amire váltott xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd 

tuti ennek a csávónak a véleményére adok és emiatt nem veszek szartesztlát :@ :@ :@ :@ :@ :@

az elektronyos ótó szar xD xD xD :SDA 

de végülis érthető. Magas a törlesztő részlet. A moratóriumnak is lehet vége. Ügyesen el tudta seftelni beszámítással és azt is el tudta passzolni úgy, hogy a végén nem bukott sokat. Majd, ha nem kell sakkozni a kocsikkal, hanem használati tárgy lesz státuszszimbólum helyett, akkor lesz igazán az élet császára. Most elmondhatja, hogy volt már teslája és mercije is, így már szakértőjük, most meg vesz egy autót, amivel lehet közlekedni és belefér a költségvetésbe. Ha úgy nézzük, hogy sikerült egy kis életművészettel ideiglenesen birtokolni azokat egy időre, így végülis tényleg ügyes.

Szerkesztve: 2023. 09. 18., h – 11:01

Megszerzési vágy nyavalyám neve, gyógyíthatatlannak tűnő függőség ez.  Belülről emészt fel, miközben aljas endorfint pumpál az agyamba és szemmel látható összegeket az állami kasszába. Ha megtetszik valami: elhatározom magam és megszerzem, bármi történjék is, majd a vásárlást követő percekben már nem is izgat tovább, érdeklődésem elszáll. 

akkor nem is olyan rossz, hogy 9 hónapig bírta ez az autó nála. teljesen releváns ennek fényében az egész vergődés :D:D

A Tesla fél év alatt 58-ról 42 millióra csökkentette az új zászlóshajók árát, így aki év elején bevásárolt, az ma a 42 millióból vonhatja le a használttá válás árát - ha eladni kényszerül.

egy model 3 cikkben a model s árát hozza fel, hasznos info. 

Szerkesztve: 2023. 09. 18., h – 14:24

Most jön a Dízelhiány!

Lehet mégsem fog senki egyseggel 1000km-ereket menni ICE-vel, de talán még 10-et sem. :D

Nem, nem írta meg.

Te azt hazudtad, hogy idézlek:

Mar megint nem lehet kapni uzemanyagot.

Linkeltél egy Index cikket, miben ilyenről szó sincs. Arról van szó benne, amit minden épeszű tudott már 30 éve is: 

Aki teherautó, tank, háborús eszköz, fuvaroskocsi által igényelt üzemanyaggal jár, az megszophatja, ha ezeknek fokozottan szüksége lesz ilyen üzemanyagra és a kitermelő országok rálépnek a fékre bármilyen okból 🤷‍♂️

trey @ gépház

Nem hiszem, hogy büszkélkednék én bármivel is.

Internet fórum 101: nem buszkelkedunk semmivel, mert valaki irigy lesz ra, es meg a vegen billentyuzetet ragad.

Aka trollt nem etetunk.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem, nem írta meg.

index.hu-s cikk címe:

Kitört a pánik, jöhet a dízelhiány

 

Most akkor van pánik vagy nincs pánik?

Milyen a hangulat tifelétek?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kell a forgalom a Totalcarnak.

Mondjuk ezek a jelenségek léteznek hogy:

- autóbuziként az ember gyakrabban cseréli az autóit, sokszor impulzusok hatására,

- sokan szomszédnak, haveroknak, bámészkodóknak is veszik az autót,

- a Tesla kur*ára leárazta a gépét és ez érzékelhető bukó a szerencsétlen friss tulajoknak,

- a német prémium az prémium (költség, teljesítmény, kényelem, izé),

- utazó autót nem városba veszünk,

- ha ló nincs, akkor jó a szamár is,

- majd megtudhatjuk a következő évadban, hogy hogy folytatódik a szappanopera.

Ez mindeninek más szerintem. Egyelőre ott tartok, hogy még nem ültem menet közben/nem vezettem Teslát és így a Tesla az autopilot és a külső forma miatt érdekes, a többi vagy nem igény, vagy van megfelelő/jobb szintű másban is (a belső az barátkozós/megszokós).

Jó, de ha nem értem félre a dolgot, akkor ez nem csak EV-ben vagy nem csak Teslában van. Vagy ez nem ugyanaz a mátrixos fényszóró, amit 7 évvel ezelőtt már az benzines Fordba tudtam rendelni?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Teslát vezetni kényelmes, de a második és a harmadik sor azért szűk. Míg a Fordban be tudok magam mögé ülni a második sorba, és a harmadikba is, addig a Model X-ben a második sor ülésének a pozíciója határozza meg, hogy vagy a másodikba vagy a harmadikba fér el a lábam. Mindkettőben nem lehet. És a harmadik sorban nincs elég fejtér sem. Persze az is igaz, hogy nem csak a Tesla az, ami kicsi. Sok más gyártónak is van kényelmetlenül túl kicsi autója.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

öt érzék: látás, hallás, ízlelés, szaglás, tapintás

látás: szubjektív, de szerintem nagyon nem szép
hallás: az van, mert bejön a szélzaj
ízlelés: -
szaglás: állítólag kemikáliaszag, de nem az a finom bőrszag, hanem az rossz műanyagszag
tapintás: biztos jó hozzáérni a vegán-bőrhöz (hahaha) és a sok műanyaghoz, de nekem jobban bejön a bőr és a fa

Szóval a kényelem nincs meg, mert  a kényelem maga a komfort, így pedig nehéz komfortosan érezni magad

látás: szubjektív, de szerintem nagyon nem szép

De kilátsz előre, felfelé, és van 360°-os kamera... mi kell még?

szaglás: állítólag kemikáliaszag, de nem az a finom bőrszag, hanem az rossz műanyagszag

Hát a cserzett bőr szaga neked kellemes, akkor nincs miről beszélni...

tapintás: biztos jó hozzáérni a vegán-bőrhöz (hahaha) és a sok műanyaghoz, de nekem jobban bejön a bőr és a fa

A Teslában pont a fafelüteket fikázzátok...

Szerkesztve: 2023. 09. 19., k – 08:18

Kezd befulladni ez a topic is. :D

Mert semmi értelme nem volt soha:

Voaaa, carguy vagyok, vrumm vrumm

Vettem teslát, szívás volt mire megjött de azért elvoltam vele egy darabig

Csúnya gonosz haverjaim fikázták hogy szar és még a szomszéd se cidázott le pedig kurva sokba került

Se cida, se pénz mert zuhan az ára nem is éppen ennek de a másiknak márkán belül jajajajaj pánik adjuk el

Vegyünk egy jóóóó németet mert azzal biztos nem lehet mellé nyúlni... ja de, igazából kell a halálnak, haverok se néztek fel rám de legalább drága volt, ha sok pénzt nem is buktam rajta de időm és energiám elment vele

Igazából jó az a corolla is, elvisz a-ból b-be, vrumm-vrumm, ha odacsapom se számít mert belefér a költségvetésbe, szomszéd meg ígyse-úgyse kapja be, de legalább rájöttem hogy a haverokat le kéne cserélni mert egy szardarab bagázs

Kihagytam valamit?

Remek példa erre egy jó villanyaudi ami köztudottan nem audi minőség.

Sajna ez van. Valahol a költségeket meg kell fogni. Majd akkor veszünk EV-t, ha a kis szériaszámból fakadó magas költségeket nem a minőségből leadva kell finanszírozni (meg az ICE eladásokból keresztfinanszírozva :D :D)

Tehét a verdikt: jelenleg villanyaudit se veszünk.

trey @ gépház

Ha nem tudnak jót gyártani akkor miért gyártják? Miért nem tudják biztosítani a minőséget? Miért nem szervezték ki egy almárkába hogy ne rontsa az audi minőség hírnevét?

Az igazság szerintem ott lehet hogy ez bizony ugyanúgy audi akárhogy is próbálod menteni a helyzetet, egyszerűen nem volt elég magasan a léc mert hamar ki kellett dobni a piacra hogy ne üssön vissza az elmúlt évekbeli leszaromság ahol full ignorálták a villanyhajtást.

Épp te maszatolsz, aztán meg rám csapod hogy leszarod. Egy márka, ugyanaz a logó, ugyanaz a gyártás, szarabb minőség. Ez van, deal with it.

Ettől függetlenül jogos hogy van választási lehetőséged és élj is vele, szavazz a pénztárcáddal és válaszd a minőséget, ezzel hosszú távon mindenkinek jót teszel, de ez rohadtul független a hajtástól. Az hogy az audi a hajtásra fogja rá hogy szarabb a minőség az meg az audi politikája, majd az eladási számai alapján eldönti hogy bevált-e neki vagy sem.

Nekem miért kellene ezzel bármit is csinálnom? Nem értelek. Akkor érintene, ha én EV-t akarnék tőlük venni. Az Audi gyártott általam mélyen megvetett, kerregő olajkályhákat (dízelt) is. Na és? Mit érdekel az engem, aki sosem vett és nem is venne dízelt?

trey @ gépház

Csak próbálom megérteni azt az egy mondaton belüli logikai bukfencet amihez ragaszkodsz miszerint az audi nem audi minőségű, ugyanis megint ezen indult el ez a szál. De akkor végre zárjuk le a gondolatot, szummázom hogy én mit fogtam fel belőle, aztán ha azt mondod rá hogy erről van szó akkor elengedem:
Szóval az audi gyárt jó minőségű prémium autókat és gyárt szar futóműves villanyautókat, sőt kerregő olajkályhát is, te pedig azt veszed amit te optimálisnak tartasz.

Viszont innentől bukik az audi minőség mint definíció, mert az bizony magába foglalja a szart is, szóval úgy hivatkozni rá hogy audi minőség az erősen kérdéses.

Nincs olyan gyártó, ami ne gyártana szart is. Mercedes, BMW is gyárt szart. A Ferrari is gyártott egy rakás szart (Dino). Porsche 924 (Audi motorral). A szart nem kell megvenni.

Ettől még nincs épeszű ember, aki ezeket ne venné prémium brandeknek. Hát, ilyen egyszerű ez.

Komoly, hogy ezt így kell magyarázni.

trey @ gépház

Nálam a Prémium brand != prémium minőség mint definíció. Emlékeim szerint te nem prémium brandként hanem prémium minőségként hivatkozol az audira.

Nekem a prémium brand: Indokolatlanul drága hogy presztízst mutasson még annak tudatában is hogy under the hood elmaradottabb/azonos szinten van mint az átlag nem prémium konkurencia, csak szépen van csomagolva jó drága csomagolópapírral hogy indokolt legyen az árcímke. 

EV vs. prémium német minőségbeli különbség

Neked a "prémium" is a fétised úgy mint a "1000km hatótáv". :D 

Nem kell a te általad hangoztatott prémium jelentős felár ellenében még a tehetősek 99%-nak sem. Amikor felülsz a repülőre, vagy vonatra ott is teljesen jó vegánbőr és a műanyag. Én a házamban élek, az autó csak egy közlekedési eszköz. Megértem, hogy annak számít aki amúgy koszos putriba jár haza, hogy ott álljon a luxusprémiumverda de nem ez a normális. A luxus a Rolls-Royce, vagy a Ferrari... akinek kell az majd megveszi a mufaktúrális termékeket. Az Audi, MB, BMW azok túlárazott tömegcikkek csak.

na jolvan akkor menjunk tovább: 2020 Mercedes E

vagy 25-30 millioert ez is a legalja? keci jó német préjmium ez is xDdddddd

2021 E osztály

bár persze ez is csak egy E200, meg is érdemli a kis geci aki megveszi ezt a legalját. 🤣🤣🤣  ennek ilyennek kell lennie, ez a nemet premium. 

az hogy itt vered magad a mercedes minőségre ami mostanában Vályi Pista szerint is szar. recseg ropog a 30-40 milliós autó és ez szerinted rendben van, miközben a teslanal néha olyan reszleteket kifogasolsz amit nem látni és ahova nem nyulsz. 

Nekem nincs Mercedesem 🤷‍♂️ Én nem adok 50 milliót egy mosógépmotorra kötött akkupakkért 🤷‍♂️

Ettől még nem lesz szakmai minőségi teszt az, hogy egy kövér ember szemmel láthatóan elfogultan nyomkod autóbelsőket.

trey @ gépház

:D A Mercedes ebben a sztoriban mellékes, csak azért arról beszélsz, mert a Tesla-ról meg a hozzá kapcsolódó minőségről neked kellemetlen lenne:

A vásárlás körülményeibe most nem mennék bele, talán épp csak annyira, hogy: sosem volt ilyen minősíthetetlenül szar ügyfélélményem. Egy évet vártam rá, három havonta elhitették velem, hogy épp érkezik, majd se emailre, se telefonra nem válaszoltak többé. A valódi átadás időpontját végül a Tesla egyoldalúan határozta meg, változtatni kérésre sem lehetett. Aztán jött a D-day, 8 órát várattak a szalonban, mielőtt hazaküldtek az autóm nélkül, aminek a papírjai csak másnap készültek el. Kérésemre viszont legalább lemosták a saras autót, bár víz nélkül, egy nedves ronggyal.

trey @ gépház

Ó, a minőség csimborasszója! :D

48 ezer km alatt 0 hiba. és akárhol akárhol nyomkodom nem recseg ropog semmi úgy mint a német préjmiumban :)

 

telibe szarom a teslát, nem véletlen ott csatlakoztam bele a dologba mikor a merci faszát szopkodtad

Mit tagadjuk, a minőségbeli különbséget és a presztízsfaktort zongorázni lehet a Tesla és a Mercedes (vagy egyéb német prémium) közt. 

tényleg zongorázni lehet, mert a merci belseje recseg ropog mint egy fos. 

én is hamarabb választanék audit vagy bmw-t a mostanában felmerült minőségbeli problémák miatt. 

Akkor megszületett a népítélet: a Tesla szar...

Én viszont a következő feltételekkel vennék első autónak ICE-t (Audit):

  • 2.2l / 100km fogyasztás benzinből
  • Nagyvonalú leszek és elég 4s gyorsulás 0-100-ra
  • Legyen 1000Le
  • Legyen 4 kerék hajtás
  • Ne legyen kötzelező szervíz intervallum és 8 év gyári garancia
  • Zero emisszió
  • Zero "vrum vrum" hang

Ha mindezt tudni fogja egy Audi akkor fizetnék is érte akár 45 milliót is, de most meghagyom a Audi tesztelést az alfatesztelőknek. Szólj ha a fenti fejlettségi fokot hozza az ICE!