usb power type-a to type-c

Család meglepett egy IKEA LAGERGÅNG usb lámpával az asztali gépemhez. Az asztali gépemen csak type-a aljzatok vannak, a lámpának csak type-c csatlakozója van. Mivel telefonom szintén type-c, így van egy powerbankem, aminek van type-c kimenete, egyelőre erről megy a lámpa, ami nekem megfelelne a látottak alapján, ha a tápot az asztali gépről meg tudnám oldani. Az asztali gépen 2.0 és 3.0 type-a csatlakozók vannak. A neten 400-4000 forint tartományban találok type-c2type-a adaptereket. Az IKEA nem kényeztet adatokkal azt illetően, hogy milyen tápfeszültséget használna és mekkora a teljesítménye, így lövésem sincs, hogy érdemes-e bepróbálkoznom egy adapterrel. Érdekes, hogy az adaptergyártók sem szószátyárok, hogy mi a különbség az árspektrum egyik és másik oldala között. Én arra számítanék, hogy mivel nekem csak delej kell, így talán a legolcsóbb is megteszi, ami miatt hezitálok, hogy a lámpának van egy érintőkapcsolója és világítási módokat vált, és nem tudom, hogy ehhez másmilyen delejt kéregetne-e a type-a újdonságai által, amik így lehet nem fognak működni.

Konstruktív hozzászólásokat köszönöm. (persze ha az 5000 forintos lámpához 4000 forintos adapter kell az is érdekes gondolatokat vetne fel :D)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 05. 13., szo – 08:58

Vedd meg a legolcsóbbat. 

USB 3.0 max 5V/900 mA-t tud, a lámpa nem is vehet fel többet, mert azt jelezni kellene a datasheeten. 

Nem akarok pénzt kidobni, ezért inkább előbb kérdezek, semmi ilyesmi nincs itthon, egyedüli eszközök itthon eddig a type-c szabványos felületekkel telefonom és a töltőkábele volt tegnapig... pont ilyenek vannak 300-4000 forintig és még nem értem mi a különbség bennük az árcimkén felül :D A media markt ami közel van, az 3000-4000 ármagasságan ad ilyet, online találtam 300-400 Ft sávban is, plussz a szállítás. Illetve most találtam egy szakbótot, ahol van 3000-ért kettő darab, és rá van írva, hogy passzív adapter, csak töltésre, igen úgy tűnik a ~2000 alattiakban nincs elektronika, csak nem mindenhol írják rá.

Nekem a huawei freelace bluetoothos headsethez adtak ajándékba egy ilyet lengo kivitelben, kb. 15cm. hosszú.

(a headsetet ugy kell tolteni, hogy felbeteped, es akkor az egy fele usb-c apa lesz, es azt kell bedugni)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van ilyen is olyan is de az 5% pontosságot, értelmes határokon belül tudják. Ez általában elég egy valami LED-es izéhez, vagy arra hogy működik e a töltés vagy pl. valami kontakt hiba van.

OFF: Ha ennél pontosabb kell, akkor javaslom vegyél kis adaptereket az ALI-n (NYÁK rajta a csatlakozó és kivezetések) ezeket összekötve és közé iktathatsz egy multimétert.

 

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Vannak még érdekes dolgok.
Próbáld meg rádióvevőben mérni az antennáról bejövő teljesítményt. Az is szép feladat. Frekvenciatartomány-beli szűréssel együtt a tized femtowattos teljesítmény tartomány mérése.  :)
De az a kapcsolóüzemű tápellátás, ahol az indokoltnál sokkal kevesebb szűrőkondit tartalmaz a táp az is jó kihívás.
Továbbá a nagy dinamikájú mérések izgalmasak. Egy érdekes színfolt volt, ahol 10..100 uW közötti nyugalmi áram az idők nagy részében + 1 msec környéki 1A-es áramtüske. Mennyi az átlagos teljesítményfelvétel?

Gondolom mikrohullámú tartományról van szó.
Femtowattos tartomány? - lövésem nincs hogy lehet ezt megmérni. (Régen, rögtön egyenirányították és egyenfeszültség mérés, esetleg chopperes stabilizálással, de femotwattot kimérni a dióda ki sem nyit - ez űr technika)
OFF: Pl. a heliopauzán túljutott Voyager jelei lehetnek ilyeséle tartományban egy földi 30m-es parabolával az atacama sivatagban.
Ami a kapcsolóüzemű tápokat illeti, nekem már az is magas, hogy egy WiFi router hogy működik ilyenről.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Érzékeny rádióamatőr célú URH és mikrohullámú vevők ettől a jelszinttől működnek frankón. RH esetén 20 dB-lel feljebbi szintet elég tudni mérni.

Kapcsolóüzemű tápok zaja főleg néhány MHz-ig okozhat problémát, de volt már 100 MHz felett is kellemetlenségem, mert oda is kifröcsögött tönkretéve az érzékeny rádióvételt.

Dobd ki a faszba, mérnöki órák milliói mentek abba, hogy a monitorok háttérvilágítását optimalizálják, és normálisan lássad a színeket meg az alakzatokat rajta.

Erre valami nagyeszű kitalálta, hogy mekkora ötlet lenne megszopatni őket és a háttérvilágításnak szembe világítani..

ezt a lámpát nem értem - minek világítja meg a monitort ? sztem a monitor világ elég fényesen - sőt éjszakára lejjebb is veszi magát, mert kiégetné a szemem - a sarokban sötét van oda nézek, majd vissza kitágult pupillával..

ami hasznos ha a billentyűzetet világítja meg vagy a falat a monitor mögött - hogy ne legyen akkor kontraszt..

tényleg jó ha van rajta lámpa ? csak kérdem

aquila non captat muscas

A képet elnézve (ha csak nem renderelt kép) az árnyékból ügy tűnik, hogy pont nem világít rá a képernyőre. 
Bár valamennyire biztos szórja a fényt.

Én mondjuk ambilight-ot csináltam. 
Monitor mögött van, nem világít be a képernyőre, bármilyen szín és színhőmérséklet lehet. 
Asztal megvilágításnak is tökéletes. És nem utolsó sorban a filmeket, játékokat is "kiterjeszti" :)

Az ikea-s oldal azt írja egyből az első sorban a termékismertetőnél, hogy a billentyűzetet világítja meg. Nem a monitort.

Ez a LED-es lámpa egyszerűen felszerelhető és megvilágítja a billentyűzeted (et...!)

Mondjuk ettől még a termék neve meg:

 LED-es lámpa monitorhoz

Biztos kellett volna még 10 év fejlesztési idő, és Henrik Preutz  letisztázza, mire is való ez.

Az meg h. szimplán csak egy usb kábelvéget kapsz, amit dugj be a seggedbe vagy ahova tudsz, nem tudom ikea-éknál mennyire van kihangsúlyozva, h. tápegység nem jár hozzá.

Vettem én is egy 2 darabos USB-s világítást kovid elején (nem ikeás). Ahhoz sem járt tápegység, dugjam a laptopba. Igenám, de ha a legerősebb fényerőre állítom, lebassza az USB tápellátást (szerencsére valamilyen beépìtett usb védelem bekapcsol, és nem nyírja ki a laptop usb portját többszöri kísérletre sem).

Az ügyfészolgálat nem tudta, a termékleírás nem tartalmazza, de a dobozon már rajta van, hogy 5V és 5W. Érdekes, hogy így az érdemi információ kimarad az online is elérhető termékismertetőből is...

Ezek alapján a sima 500 forintos adapternek is elégnek kell lennie, elvileg nincs szükség semmilyen c-usb feature-re.

Logikusan gondolkodva:

  • nem helyiséget kell bevilágítani. Fürdőbe bőven elég a 8 watt. Ide kb. 1..2 watt bőven elég.
  • Gyártó a legolcsóbb gyárthatóságra törekszik. Azon se lepődnék meg, ha a 3V nyitófeszű LED-del sorban levő ellenállason pazarolja el a különbözeti feszültséget és ezáltal a teljesítmény 40%-át.