Windows (10|11) WiFi körbe-körbe csatlakozik

Sziasztok,

  • Unifi hálózat, bazi sok UAP-AC-LR és U6-Lite. Firmware frissítés és controller frissítés mostanában nem volt.
  • WPA2-Enterprise, EAP-MSCHAPv2
  • Felhasználóknál mindenféle Windows 10 és 11. (BYOD eszközök, random típusú notebookokkal, legnagyobb arányban Lenovo termékek)

Újkeletű jelenség, amit a felhasználók kb. 2 hete jeleznek: WiFi csatlakozáskor a készülék látszólag sikeresen csatlakozik (RADIUS authentikáció sikeres, DHCP-től kap IP címet, stb.) majd a csatlakozás után azonnal ledobja a kapcsolatot, és átáll egy másik ismert (elmentett, hatósugáron belüli) hálózatra, majd azt is ledobja, és ez így megy körbe-körbe.

Windows reboot egy időre megoldja, aztán kezdődik az egész elölről.

Néztük, hogy jött-e mostanában valami Windows update, amivel összefüggésbe hozható, de nem találtunk semmi gyanúsat.

Találkozott mostanság valaki ehhez hasonló jelenséggel?

kösz/üdv.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 02. 10., p – 13:58

Milyen verziójú firmware van az AP-ken? Volt korábban egy band steering-et érintő hiba, ami hasonló jelenséget produkált. Mondjuk furcsa, hogy ez miért most jelentkezik (az is lehet, hogy független ettől a dolog). Windows nem frissített most wifi drivert is?

Ha a band steering az 5GHz és 2,4GHz közötti automatikus váltogatást jelenti, akkor az elvileg nálunk nem játszik, mert szándékosan más ESSID-t használunk a két frekvenciához.

Mivel a Unifi már párszor meglepett instabil firmware-rel, ezért nem szoktunk "ész nélkül" firmware-t cserélni, csak akkor, ha valami konkrét baj van. Jelenleg 6.2.35.14043 van, és ezt már sok hónapja használtuk panaszmentesen. A jelenség a kollégák elmondása alapján, alig két hete jelentkezik.

Nézegettük a kliens gépeken a Windows Update-t, de sem Windows frissítésből, sem driver frissítésből nem találtunk semmit sem gyanúsnak.

Pedig talán pont annál a verziónál kezdődtek a hasonló jelenségek, utána több verzión keresztül próbálták javítani... Érdemes ránézni.

(A régi felületen, ha jól emlékszem "High Performance Devices" néven lehetett megtalálni a "Band Steering" funkciót.)

Tippek, ötletek:
- Windows event logban látszódik valami?
- Unifi controller logjában látszódik valami?
- Be lehet-e azonosítani, hogy melyik AP-nél fordul ez elő?
- Linuxszal ki tudod próbálni a működést?
- Mennyire idősek az AP-k tápjai? Sajnos láttam már olyat, hogy az öregedő táp instabil működést produkált. Tudsz esetleg cseretápot bekötni teszteléshez a problémás AP-nál? Persze ha POE, akkor az más.
- Statikus IP címmel is előjön a hiba?

Lehet, hogy érdemes lenne keresztpróbaként egy tesztgépről próbára eltávolítani a januári frissítést és tesztelni egy darabig. Esetleg ellenőrizni egy friss telepítéssel, de először nem engedve az update-t, majd felfrissíteni és megvizsgálni, hogy eredményez-e változást.

Szerkesztve: 2023. 02. 13., h – 08:02

{nem ide}