Dual-boot, következő os választása távoli hozzáféréssel

Amennyiben egy PC-hez csak távoli hozzáférésünk van megoldható valahogy a reboot után a következő bootolt operációs rendszer kiválasztása? 

Ezt a választást így nyilván a még működő rendszeren kell beállítani, még annak rebootja előtt. Windows boot loader és Grub megoldás is érdekel. 
Grub-on működik a GRUB_DEFAULT módosításával, így ha épp windows működik onnan kell szerkeszteni a /etc/default/grub fájlt. Ez megoldható. 
Van erre célra fejlesztett kényelmesebb megoldás? MacOS-en ezt elég jól megoldották az x86-os mac gépeken. 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 27., p – 07:49

Pár ötlet...
- IP KVM használata
- Remote (Out-of-band / OOB) Management/Console képes alaplap használata pl. szervernél HP ILO, Dell iRDAC desktopnál Intel vPro
- Grubnál a grub.cfg vagy chainload-al betöltött konfigfájl elérhetővé, szerkeszthetővé tétele minden OS-nél (pl. külön partición, vagy egy USB drive-on)
- rEFInd Boot Manager Reboot to {OS} scripts
- PXE/TFT boot-al, hálózatról venni legalább a boot konfigot
- Dedikált boot OS mindig az indul, de ha azon távolról belépve ki lett választva a kivánt boot OS akkor egy alkalommal a választott.
- A távoli gépből csinálj hypervisort a kivánt OS-eket pedig virtuális gépként indítsd/futtasd rajta.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

KVM nem felel meg, mert rugalmatlan. Olyan megoldást keresek, ami bármilyen PC-vel működik és kliens oldalon akár egy tablet vagy mobil is használható. A két feltételnek egyszerre kell teljesülnie. 

 rEFInd Boot Manager lehetséges megoldás. Van amit nem tud abból amit a Grub igen? 

"PXE/TFT boot-al, hálózatról venni legalább a boot konfigot" - ez egy jó ötlet, elteszem magamnak, köszi!

"Dedikált boot OS mindig az indul, de ha azon távolról belépve ki lett választva a kivánt boot OS akkor egy alkalommal a választott." - A boot OS lehet maga az "éles" Linux is, igaz? Így natív Windowsból Linux host-ra történő váltásnál sima reboot. Linuxból Windowsra váltásnál one-time windows a grubba és reboot. Fontos, hogy sudo grub-reboot SZÁM valóban csak egy alkalomra szóljon, windows-ból reboot után mindig Linux induljon. Ez egy stabil funkció a Grub-ban remélem. 

"A távoli gépből csinálj hypervisort a kivánt OS-eket pedig virtuális gépként indítsd/futtasd rajta" - Ez a VFIO Pc, éppen virtuális gépeket dedikált hw átadással hostoló Linux (többek között Windows guesttel) és teljes Pc-t natívan uraló Windows közötti távolról kontrollálható reboothoz kell. 

A távoli gépből csinálj hypervisort a kivánt OS-eket pedig virtuális gépként indítsd/futtasd rajta.

+1, és így lehet kiderül, hogy akár egymás mellett is kényelmesen elférnek ;)

A peremfeltételeket egyeztessük.
Ha nincs virtualizáció, remote management, IP konzol és egyéb varázslás, akkor az egyetlen megoldás, hogy felbootolsz az aktuálisan default oprendszerrel, ami ha nem a kívánt, akkor módosítod az alól a boot manager konfigját, reboot és feljön az, amit beállítottál.

Erre mind a LILO-nak, mind a GRUB-nak van megoldása, de kellően rég foglalkoztam ezzel. Viszont adott peremfeltételek mellett más megoldás nem igazán játszik. Ráadásul nem is tömeges az igény: eleve nem az a tipikus, hogy dualboot, de az még inkább ritkább igény, hogy távoltól is lehessen OS-t is választani.

Ötelt: legyen a default OS a Linux, viszont hegessz scriptet rá ami valahonnan indul (inetd, ha biztonságosabbat akarsz, knockd) és akkor nem kézből kell mazsolázni. De az is oké lehet, hogy ssh-val belépsz, futtatod a scriptet, beállítja, hogy csak a legközelebbi boot a másik OS, reboot.

Barkácsolbod mindenképp kelleni fog. :-)

grub-reboot - set the default boot entry for GRUB, for the next boot only
 

Ha a grub úgy lenne meghákolva, hogy az újraindítás előtt kiválasztott OS-t defaultra rakja, majd elindítás előtt az eredeti default-ot visszaállítja, akkor  n számú os elérhető, maximum két reboottal.

Pl.:  Itt a debian alatt lenne egy szkript, ami beállítja a következő OS-t defaultnak és nyomna egy restartot. Minden restartkor a kiválasztott OS indul, de egyben visszaállítaná, a default os-t esetünkben a debianra. 

W10

Debian

W11

Debian

RHat

Debian