Windows Server 2012 R2 alatt core0 folyamatos 20% load

Ahoj.

 

Windows Server 2012 R2. Upgradeltem alatta a szervert 1 CPU-ról 2-re: Xeon E5540. Most van 2x4 core x HT = összesen 16 logical processor. Az 1. (vagy 0-s, attól függ honnan kezdjük a számozást) core-on megállás nélkül van egy kb. 20%-os egyenletes load Task manager szerint. Ha a Details alatt nézem, a System Idle eszi a CPU load 99%-ot. Nyilván aki tudja h. a system idle mögé van elrejtve az interrupt processing, meg DPC és tsai, tudja h. valamit  ténylegesen dolgozik a gép, csak a részleteket a Task Manager nem mutatja meg.

Process explorer szerint is 99% a System Idle, ott se láttam más processzt. Létezik h. ezen a kőkorszaki Nehalem Xeon-on az inter-socket kommunikáció elvisz ennyi látható erőforrást? Amíg csak 1 CPU volt, addig nem csinálta ezt. OS power mgmt-ből állítottam High Perf és Balanced profilt is, ugyanaz az eredmény (azaz nincs különbség)

BIOS-ban engedélyezve van C-states (Auto-n), illetve 1-2  dual cpuhoz való opció (pontos nevüket nem tudom fejből), azok okozhatják ezt?

Hozzászólások

hmm, más nem tapasztalt ilyesmit multi socket rendszeren?

Nemnagyon. Ez jelentkezne Linuxon is bőségesen. A hetekben állítok le több még prod nehalem/westmere gépet, és hasítanak. Amivel anno hyper-V clustereztünk, azokon 2008R2 Windows volt, azok is szépen működtek. Inkább gondolnék valamilyen driver, vagy frissítés sztorira. Gondolom minden update fentvan, a driverek, és főleg a szerver firmware-ek a legújabbak, illetve rendesen újraindult a masina.

Szerk: Ja igen, a OS Control mode jóval használhatóbb teljesítmény-fogyasztás összhangot ad, mint a Balanced vagy High performance fix beállítás.