[POL] Megszüntethetjük?

Tekintsünk el most attól, hogy ki és kinek hisz az ukrán-orosz háború kapcsán.

Ami tény, hogy egyik ország sem eu tag, így már eleve érthetetlen ez a szankciózgatás.

Azt már meg sem említem, vagy ha igen, akkor csak halkan, hogy amikor az USA eltaposott több országot, akkor nem történt semmilyen szankció az USA-val szemben.

Jól látható, hogy az oroszoknak lesz földgázuk télen is, nekünk meg nem lesz, ha így folytatja a teljesen felesleges keménykedést az eu döntéshozó vezetése. Benzin lesz? Az sem.

Mi eu-s állampolgárok biztos, hogy jó hintában ülünk jelenleg? Ki lehet ebből szállni? Pláne úgy, hogy nem várunk egyik pártra sem, hiszen most nem valamelyik párt bőrére megy a játék, hanem a lakosságéra.

Messze állok a valóságtól, ha azt feltételezem, hogy a magyarságnak akkor sem lesz esze egységesen felemelni a szavát, ha megfagynak télen?

Hozzászólások

Vegyük észre, hogy ez a háború az olajért megy - némi orosz érzülettel-hittel ideologizálva. (Az olaj nem eu tag. ;))

Nosza, taposd el az usákokat!

Bizony, se földgáz se benzin. A csiphiány (és minden más hiány) meg vagy 4 (négy) éve kezdődött, osztán köze nincs a háborúhoz.  Van itt valami más is...

Nem, nem állsz messze a valóságtól. DE. Gondold csak el, ha hideg tél lesz! Tökmindegy, hogy otthon fagysz meg, vagy egy tüntetésen. Ha ennivalóra nincs pénzed, akkor felmelegít egy kis testmozgás.

Talán el sem kellene jutnia az országnak a téli tüntetésekig, elég lenne egy országos, egymillió embert megmozgató sima felvonulás, ahol tudtára adnánk a nagyságos eu vezetőknek, hogy háljanak az anyjukkal inkább és hagyjanak fel, a kisembereket tönkretevő szankcióikkal, mutassunk utat külföldnek, hogy ezzel mi nem fogunk jól járni, de ők sem. Azért kapnak annyira sok fizetést a nagyeszűek az eu vezetésében, hogy kitalálják, hogyan lehet a legjobban dönteni, de ez minden, csak nem jó döntés, hogy tönkremegyünk.

Ez mitol "propaganda"? Szerinted hazugsag hogy az ukranok nem kaptak meg a penzt?
Igen, tudom hogy a MOL felajanlotta (sot, ha jol tudom talan a csehek vagy a lengyelek is), de azert ez nem ugy mukodik hogy egy orosz-ukran szerzodesben megszabott dijat egy magyar vallalat hirtelen felindulasbol elutal valahova. Ehhez azert mindharom felnek egyeztetni kell, megbeszelni hogy mi-hogyan-merre, stb. Gondolom ez nem egy haromperces feladat, legalabbis abbol kiindulva hogy egy nyomorult CSOK igenyles kozel fel evig tartott, csillio papirral, egyebbel, es ott egyetlen bank es egyetlen allami szerv volt a kepben...

Az nem hazugság, hogy az ukránok nem kaptak pénzt, de az már valószínűbb, hogy nem az oroszok hibája miatt. Ha többen is azt mondják, hogy átvállalnák, de az ukrán fél nem reagál rá, akkor több mint valószínű nem csak azon múlik, hogy mennyi idő megszervezni egy ilyet.

Nem allitottam hogy "az oroszok hibaja miatt", annyit mondtam hogy nem kaptak meg a penzt. Erre kozolted hogy propaganda :D

Bar mivel az oroszok rohantak le egy fuggetlen orszagot (amit ugye elotte napokkal meg vehemensen tagadtak), ezert de, az o hibajuk.

"de az ukrán fél nem reagál rá, akkor több mint valószínű nem csak azon múlik, hogy mennyi idő megszervezni egy ilyet." - hanem? Tegnap derult ki eloszor hogy egyaltalan ez a problema.

Bar megmondom oszinten, hogy ebben a helyzetben en nem mennek le kutyaba, csak hogy az engem eppen gyilkolo es bombazo orszagnak biztositva legyen a bevetele...

Jó legyen neked igazad, nem megyek bele mélyebben, hogy miért propaganda szerintem, de akkor ezt visszavonom.

"de az ukrán fél nem reagál rá, akkor több mint valószínű nem csak azon múlik, hogy mennyi idő megszervezni egy ilyet." - hanem? Tegnap derult ki eloszor hogy egyaltalan ez a problema.

 

Ez kérlek már augusztus 4. óta zajlik, nem tegnap óta.

 

Bar megmondom oszinten, hogy ebben a helyzetben en nem mennek le kutyaba, csak hogy az engem eppen gyilkolo es bombazo orszagnak biztositva legyen a bevetele...

 

Igen, az ukránok olyan büszke emberek, hogy csak akkor jó nekik az orosz gáz és az olaj ha mondjuk Lengyelországból vagy éppen Magyarországból jön ingyen. Hagyjuk már az álszenteskedést!

"augusztus 4. óta zajlik, nem tegnap óta."
nem azt mondtam hogy tegnap ota zajlik, hanem hogy tegnap derult ki (en legalabbis regebben nem lattam ezt a hirt sehol, tegnap meg megjelent az osszes hirportalon). De a lenyeg hogy kb mindenki erdeke hogy megoldodjon a problema, nem hinnem hogy mindenki csak ul es vallvonogatva vakargatja a golyoit.

" akkor jó nekik az orosz gáz és az olaj ha mondjuk Lengyelországból vagy éppen Magyarországból jön ingyen" - WUT? :S

nem azt mondtam hogy tegnap ota zajlik, hanem hogy tegnap derult ki

 

Nem illett volna akkor már reagálni valamit, mert így már inkább tűnik úgy, hogy az oroszoknak van igazuk és az ukránok szándékosan szabotálják.

 

" akkor jó nekik az orosz gáz és az olaj ha mondjuk Lengyelországból vagy éppen Magyarországból jön ingyen" - WUT? :S

Keress rá, mikor Ukrajna legutóbb azzal fenyegetőzött, hogy bármi történhet a barátság vezetékkel akkor Lengyelország és Magyarország is, bőszen szállításba kezdtek, a kolostormalac még azzal is megfejelte, hogy a mi tárolt gázunkból majd kapnak télen az ukránok. A lengyelek meg a háború kitörése óta pár millió liter olajat és benzint szállítottak le ingyen. Majd később már csak pénzért, plusz ekkoriban jelentették be, hogy amcsi LNG-t is adnak hitelbe.

Megis neked mibol "tunik ugy" hogy "szandekosan szabotaljak" az ukranok, mikor MINDKET FEL elismerte hogy nem a penz utalasaval van a problema?

Ezeket a gunyneveket meg legyszi mellozd, nem beszelek fideszul, igy fogalmam sincs ilyenkor mire/kire gondolsz. Meg mindig nem ertem miert kapnanak az ukranok "ingyen orosz gazt" tolunk, raadasul eleve semmi koze a temahoz, ami onnan indult hogy az ukranok a TRANZITOT allitottak le, nemfizetes miatt.

Megis neked mibol "tunik ugy" hogy "szandekosan szabotaljak" az ukranok, mikor MINDKET FEL elismerte hogy nem a penz utalasaval van a problema?

Igen, én nem ezt olvastam.

Nem beszélsz fideszül? Jó, mert ez a ballib egyik közkedvelt elnevezése az Orbánra. Azt, hogy nem érted már a te bajod, leírtam, hogy miért és az is benne van, hogy mi köze a témához. Valaki, mellékelt egy linket itt ami érdekes.

Szerintem szándékosan nem akarod megérteni amit mondok, de mindegy is, se kedvem sem időm nincs veled barkóbázni, üdv!

Szerk: Közben okafogyottá vált a felütés, újraindult a Barátság vezetéken a szállítás.

Bocs, most nezem belekerult egy "nem" a mondatba, termeszetesen helyesen ugy szol hogy mindket fel elismerte hogy az utalassal van a problema (ahogy azt feljebb mar irtam is).

"ballib" gunyneveket sem ismerek, igyekszem tavoltartani magam azoktol az oldalaktol/forumoktol ahol a gunyolodas a lenyeg, erdemi mondanivalo nelkul :)

Közben már meg is oldódott. https://telex.hu/gazdasag/2022/08/10/ujra-johet-az-orosz-olaj-a-baratsa…

Az ukránok nem szabotáltak semmit. Ahol ezt olvastad valószínűleg politikailag motiváltak és nem riadtak vissza a méretes hazugságtól is ami ebben az esetben érdekes hisz a MOL vezetősége nyilatkozott és tisztán beszélt. Logikailag levezetve is mindhárom félnek érdeke volt a gyors megoldás. Az eredeti ok:

A problémát az okozta, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt a Transznyeft nem tud fizetni a tranzitért a pénzt előre követelő Ukrtransznaftának, az ukrán cég számlájára elindított utalásukat a banki rendszer visszafordította. „A kifizetéseket kiszolgáló Gazprombank arról értesített minket, hogy a kifizetést az uniós előírásoknak, vagyis a hetedik szankciócsomagnak megfelelően visszautalták” – írta az orosz cég keddi közleménye.

Előzmények : Az okok.

Értem, hogy ez átlag Ukránt hidegen hagy, de a vezetők, illetve a politikájuk egyáltalán nem mindegy egy konfliktus kirobbanása , később az eszkalálódásuk  szempontjából.

pl: Eu-s szankciók és valós értelmük, hatásuk.  Persze  a mögöttes szándék, érdekek sejthetők. Az átlag EU-s polgár meg gebedjen meg gáz és benzin nélkül.

Olajról volt szó. Gáz van és a letárolás is folyamatos: https://fgsz.hu/

Olaj is lenne/lehetne, csak nem az orosz nyomott áron. Senki nem akar veszteséggel olajat importálni...

Még orosz olaj is lesz, csak megy az ijesztgetés: https://telex.hu/gazdasag/2022/08/09/a-molnak-harom-hetre-elegendo-saja…

Nézzük mit mond a MOL:

Tájékozódtunk, felhívtuk az üzleti partnereinket, mind az orosz, mind az ukrán fél oldaláról. (…) Mind a két fél megnyugtatott minket, hogy ez egy technikai, pénzügyi, tranzakcionális probléma, nem pedig műszaki hiba” – mondta a Mol igazgatója, és hozzátette, hogy hétfőn már egy megoldási javaslatot is letettek az asztalra.

Az olaj Ukrajnán keresztül jön.

"Biztos úr elismerem, ott volt a kerítés, de hát nem volt ráírva, hogy nem lehet rajta átmászni!"

Eddig talán nem onnan jött?

 

típusos szöveg,

- gyenge helyesírás ("Oroszok" és "Ukrán" nagybetűvel)

- tudatos névelírás

- kormánypárti lózung. 

- szövegnek köze sincs a kezdő témához (nem olaj földgáz)

 

Amúgy halkan, 

Magyarország (ez ugye az az ország amelyről beszélünk, és mi csak 'hazánknak' hívjuk) 23 éve NATO tag és így USA szövetségese, és közel 20 éve EU tag.  Mind a kezdő hozzászóló, és "levideo" is annak köszönheti, hogy  Putyin nem mert minket megtámadni és visszakövetelni ami neki "jár" mert NATO tagok vagyunk. Szóval jó lenne ha ezeknek a tények valamennyit számítanának mikor valaki  "USA bérencezik" meg tolja az EU ellenes dumát. Vagyis más szavakkal, az EU/NATO ellenesség, simán magyarellenesség.

Mind a kezdő hozzászóló, és "levideo" is annak köszönheti, hogy  Putyin nem mert minket megtámadni és visszakövetelni ami neki "jár" mert NATO tagok vagyunk. Szóval jó lenne ha ezeknek a tények valamennyit számítanának mikor valaki  "USA bérencezik" meg tolja az EU ellenes dumát. Vagyis más szavakkal, az EU/NATO ellenesség, simán magyarellenesség.

Ha jól értelek, akkor mindent el KELL fogadnunk, amit kitalál az EU, csak azért, mert tagjai vagyunk, valamint a NATO tagságunk miatt is. Nyeljük be azokat a számunkra káros intézkedéseiket is, amikkel egyértelműen csak rontják a gazdasági fejlődésünket, mint például ezzel a teljesen felesleges szankciózgatásukkal is, csak azért, mert tagok vagyunk? Ne kritizáljunk, mert akkor még magyarellenesek is vagyunk? Hmmm.. ez ismerős valahonnan. Tudom már honnan. A cucializmusból.

Ha jól értelek, akkor mindent el KELL fogadnunk, amit kitalál az EU, csak azért, mert tagjai vagyunk,

Nem _kell_, de ha apu és anyu pénzel és te nem vagy képes a saját lábadon megállni akkor célszerű, ha apu és anyu értékrendjébe illő észérveket hozol.

  Nyeljük be azokat a számunkra káros intézkedéseiket is, amikkel egyértelműen csak rontják a gazdasági fejlődésünket

Ez a baj. Hallasz valamit a TVben, olvasol az újságban készpénznek veszed, teóriát építesz rá. Semmi gond. Ettől ez a te véleményed marad. Fent leírtam mi a baj a teóriával. 

mint például ezzel a teljesen felesleges szankciózgatásukkal is

Oké, tekintsük, hogy te vagy a világ bölcse. Oszd már meg légyél szíves mit kellene csinálni. Háborúzni, vagy megvárni míg többet akarnak az oroszok?

Ne kritizáljunk, mert akkor még magyarellenesek is vagyunk? Hmmm.. ez ismerős valahonnan. Tudom már honnan. A cucializmusból.

Tőlem azt kritizálsz amit akarsz, de amíg tagja vagy valaminek akkor magad ellen is beszélsz. Lehet más véleményed. Ezt nem mondta senki, de azt nem úgy indítjuk "le se szarom milyen értékek mentén jött létre az EU, csak a saját jólétem érdekel" 

Nem _kell_, de ha apu és anyu pénzel és te nem vagy képes a saját lábadon megállni akkor célszerű, ha apu és anyu értékrendjébe illő észérveket hozol.

Merjünk kicsik lenni. Miért ne lennénk képesek megállni a lábunkon? Valami furcsa dolgot mondok most. Magyarország igen régóta létezett az EU csatlakozás előtt is. Magyarország fennállása több, mint 98 %-ban az EU-n kívül volt.

Oké, tekintsük, hogy te vagy a világ bölcse. Oszd már meg légyél szíves mit kellene csinálni. Háborúzni, vagy megvárni míg többet akarnak az oroszok?

Van egy elképzelésed arról, hogy az oroszok idejönnének, ha nem lennénk NATO és EU tagok. Egyrészt EU tagság nélkül lehetnénk NATO tagok, másrészt az érved saját vélelmezésedre épül, ami elég kevés most. Magyarországnak nincs konfliktusa Oroszországgal. Magyarország és Oroszország kölcsönös érdeke az, hogy a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok akadálytalnul működjenek. Szuverén államként ez lehetséges lenne, ellenben EU tagként olyan szankciós politikát kényszerítenek ránk, amely kárt okoz a magyar és az orosz gazdaságnak is. Az EU-nak is egyébként. Akkor ki a nyertese ennek? Az Egyesült Államok, amely proxy háborúját vívja Ukrajna területén ukrán és orosz katonákkal, amerikai fegyverekkel.

amíg tagja vagy valaminek akkor magad ellen is beszélsz

Amennyiben ez a valami mellérendelt viszonyból alárendeltséget alakít ki, akkor már nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Merjünk kicsik lenni. Miért ne lennénk képesek megállni a lábunkon?

pár napja gondolkozom ezen - SP hitelminősítő negatívba akar minket helyezni, mert nem kapjuk meg az EU-s covid pénzt , ami egy része hitel - Ezt nem értem ennyire szarul megy, hogy anélkül már nem is vagyunk befeketésre ajánlott ??

Ezzel komolyan tudják zsarolni az országot, hogy ha nem fekszel le EU-nak, akkor a hitelminősítők rád szállnak.. 

For Whites Only meeting room!

A hitelminősítő csak egy magán cég, semmi több. Ha nagyon sok hiteltelen dolgot állít, akkor a befektetők nem hallgatnak rá, és lehúzhatja a hitelminősítő a rolót. Egyszer-egyszer persze blöffölhetnek, az nem ingatja meg őket. A hitelminősítőkre érdemes figyelni, de helyén kell kezelni őket, nem szabad függeni a véleményüktől. Ha valaki azt mondja, nem áll jól a szakállad, érdemes figyelni mások reakcióját is, nem kell azonnal megborotválkozni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy dolgot pontosítanék: rengeteg befektetési/nyugdíj alap szabályzata kiköt olyat, hogy a portfólió maximum valamekkora része lehet egy bizonyos szintnél gyengébbre értékelt. A "valamekkora rész" lehet akár nulla is.

Ennek van egy olyan mellékhatása (mint a részvényindexeknek), hogy ha valami kikerül a körből, akkor az összes alap egyszerre fogja eldobálni azokat a papírokat, így az árfolyamot is lehúzzák. Persze fordítva is, ha valamit felértékelnek (vagy bekerül az indexbe), akkor mindenki egyszerre kezdi el venni. Lényegében egy önbeteljesítő jóslat az egész.

Merjünk kicsik lenni. Miért ne lennénk képesek megállni a lábunkon?

Te egyébként mikor ezeket leírod belegondolsz mit írsz, elolvasod amit a másik ír, vagy csak leírod a vágyaidat? Néz körül kivel van áruforgalmunk, nézd meg melyik EU országtól mennyire függünk. Nézd meg, hogy nézett ki az ország gazdasága 2004 előtt, nézd meg miből osztogattak Viktorék. Azután csak rájössz mit tartasz fordítva.

másrészt az érved saját vélelmezésedre épül, ami elég kevés most.

Konkrétan elhangzott az oroszok részéről, hogy a teljes befolyási területüket akarják vissza. persze ez ma meg nem reális, csak a tétet emelték. De konkrétan így gondolkodnak. 

Magyarországnak nincs konfliktusa Oroszországgal.

Egészen addig míg ki van nyalva seggük és kellünk nekik. Ezt most komolyan gondolod hogy számít az oroszoknak valamit kivel van konfliktus? Ha nincs, gerjesztenek látszatot. 

Szuverén államként ez lehetséges lenne, ellenben EU tagként olyan szankciós politikát kényszerítenek ránk, amely kárt okoz a magyar és az orosz gazdaságnak is.

Fel kéne hagyni ezt a dumát. Az EU  mi vagyunk. Te is én is, mindenki. 

Az idő több, mint 98 %-ában sikerült megmaradnunk, most hirtelen elengedhetetlen az EU léte, megszűnnénk létezni nélküle. Így gondolod? Ne fárassz a hülyeségeiddel!

Az oroszok részéről az hangzott el, hogy egy adott dátum előtti állapot volna kívánatos részükre, s ez egy olyan dátum, amikor Magyarország még nem volt NATO tag. Nem azt mondták, hogy a Parlamentre szeretnék kitűzni az orosz zászlót. Ezen felül szerintem ebben akár kompromisszumkészek is lennének, elvégre tisztában vannak a realitásokkal, épp Ukrajna kapcsán.

Komolyan gondolom, hogy nincs konfliktusunk Oroszországgal, ezért nem állnak érdekünkben semmiféle szankciók. Ez USA érdek, még csak nem is az EU érdeke.

Fel kéne hagyni ezt a dumát. Az EU  mi vagyunk. Te is én is, mindenki.

 Lehet, hogy figyelmetlenül olvastál, nem írtam, hogy ne lennénk EU tag. Azt írtam, ha szuverén állam lennénk, akkor szabadon kereskedhetnénk az oroszokkal, de így, hogy EU tag vagyunk, egy szuverenitásától megfosztott állam, így ezt nem tehetjük, hanem egy, a magyar és orosz gazdaság számára egyaránt káros szankciós politikát kényszerítenek ránk. Igen, rád is, rám is, mivel EU tagok vagyunk szerencsétlenségünkre. További megjegyzésem, hogy nem vagyunk olyan viszonyban, hogy arra tégy javaslatot, mit mondhatok és mit nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az idő több, mint 98 %-ában sikerült megmaradnunk, most hirtelen elengedhetetlen az EU léte, megszűnnénk létezni nélküle. Így gondolod?

A legutóbbi 400 évben mondjál már olyat hogy nem egy birodalomhoz tartoztunk.. A törzsszövetségek is elavultak, a városállamok is, az országok is újabb kihívás előtt állnak. Szövetségeket alkotnak. Nekünk az kell, hogy az EU országok összefogjanak, hogy gazdaságilag legalább a 3 erőből legalább másodikok legyünk. Az hogy valaki ezt még mindig törzsszövetség szintjén akarja kezelni, ismervén Magyarország történelmét és a jelenlegi helyzetet, arról én nem tehetek.

Azt gondolom, hogy érdekből viselkedsz a hozzászólásaidban szűklátókörűen. Az birodalmi terveket vizionáló körök érdeke, amit írsz, de mindez lehet másként is akár, csak arról hallani sem akarsz. A vita ahhoz hasonló, mint amikor azt mondom, a kapitalizmus nem jó, erre jönnek korlátoltak azzal, hogy nincs jobb, a szocializmus megbukott. Viszont sohasem mondtam, hogy a szocializmus lenne az alternatíva. Szerintem végtelen féle társadalmi modell van, bármilyet ki lehet találni. A kapitalizmus is csak egy, amelyet ember talált ki és működtet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt gondolom, hogy érdekből viselkedsz a hozzászólásaidban szűklátókörűen.

Megint csak személyeskedésre futotta. Elfelejtettél írni arra valamit, mi volt az elmúlt 400 évben. 

Szerintem végtelen féle társadalmi modell van, bármilyet ki lehet találni. 

Na, előállnál egy működővel (ha lehet Magyarország esetében is működőre gondolok)

Egyetértek a locsemegével, ráadásul ez az "3 erőből a másodikok legyünk", ez csak álom. Leginkább mert nem tartozunk a 3 erőhöz se. Mivel mi (érts most az egyszer EU) csak az 1. erő csicskása vagyunk (ha megy valahova, mi loholunk mögötte, epedve várva kívánságait) s ezt többször bebizonyítottuk. Ahhoz, hogy ezt erőnek tekintsd, elég nagy ...... nem is tudom mi kell.

Mondjuk fel sorolhatnál olyan eseteket, amikor saját érdekeink védelmében szembeszálltunk az USA akaratával. Vagy csak kinyilvánítottuk volna, hogy nekünk más a véleményünk. 

Egyetértek a locsemegével, ráadásul ez az "3 erőből a másodikok legyünk", ez csak álom. Leginkább mert nem tartozunk a 3 erőhöz se.

Azzal értesz egyet amivel akarsz, csak nehéz a történelmet megmásítani, csak maximum máshogy lehet "magyarázni". De elég régen valamilyen birodalomhoz tartozunk, ez a hely és a méret miatt van így. Ha lehet választani, akkor nekem ez Európa és nem Ázsia vagy a Balkán. De semmikép sem olyan országokhoz ahol elfogadott a személyi kultusz (csak hogy ne legyen félreértés: Oroszország, Kína). Az pedig megkérdőjelezhetetlen megint, hogy az EU tagja vagyunk és az a maga 450 milliós lakosságával nagyon számottevő és gazdasági erejét tekintve is. 

Szerintem, ha már témát nyitsz akkor a saját véleményed is vállalhatod.  Persze csak akkor ha van... Emlékeztetőül ez az egy kérdés volt (nem több, de ha el sem olvasod könnyű tévedni):

"Oké, tekintsük, hogy te vagy a világ bölcse. Oszd már meg légyél szíves mit kellene csinálni. Háborúzni, vagy megvárni míg többet akarnak az oroszok?"

Mellesleg locsemege semmire sem válaszolt, hanem elterelte a témát egy fantazmagória irányába(tovább nem idézem, mert minek, elég a hipotézis a további melléduma teljesen felesleges.):

Van egy elképzelésed arról, hogy az oroszok idejönnének, ha nem lennénk NATO és EU tagok. Egyrészt EU tagság nélkül lehetnénk NATO tagok, másrészt az érved saját vélelmezésedre épül, ami elég kevés most. 

Háborúzni, vagy megvárni míg többet akarnak az oroszok?

Ügyesnek látszó kommunikációs taktika, csak kár, hogy átlátszó. Felkínálsz két alternatívát, gondosan ügyelve arra, hogy a valóság ne legyen köztük. A megoldás: egyiket sem, a valóság más.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te vagy a magyar hangja a témanyitónak? Már leírtad, hogy az én véleményem miért szar, ellenben semmilyen alternatívát nem kínáltál hanem hajtogatod azt amit úgy gondolsz működik, de annak csak ellenpéldája volt a belátható (500 év) történelemben.

(E mellett jelzem, az ukránoknak sem volt követelésük az oroszokkal szemben, egyszerűen csak élni akartak, de úgy ahogy az nem tetszett Putyinnak. Ez van.)

Továbbra is várnám, hogy mi az EU és NATO alternatívája. Hagygőzös képzelgések nem érdekelnek. 

Ja, hogy azt te döntöd el, milyen nemzetközi szerződéses keretekben, milyen társadalmi berendezkedésben, s milyen szövetségi rendszerben lehet Magyarországnak jövője. Ezen felül semmi relevanciája annak, mi hogyan működött. A jövőről beszélünk, nem a múltról. Meg azt is te állapítod meg, mennyire valid egy érvem.

Szerencsére Orbán nem hallgat rád, csak teszi a dolgát. Jól van ez így.

Szerintem ezt a vitát fejezzük itt be. Értelmetlen abban a formában, amilyen agresszíven állsz a kérdéshez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem én döntöm el (egyedül semmiképp, együtt már döntöttünk, te a kisebbség véleményét képviseled). Ez implikálja, hogy nem is te döntöd el (egyedül pláne nem). Orbán pedig csak szeretné mutatni, hogy dönt, de ahogy az már rengetegszer megmutatkozott max pénzt tesz zsebre.

De befejezhetnéd a mellédumát és elmondhatnád _mikor működött_ amit javasolsz. 

A nagyvezír, mert a medvéhez dörgölőzött a gonosz nyugat helyett (miközben mindkét oldallal tarthatott volna óvatosabb jó viszonyt) és a Vlagyimir bá, mert ahelyett, hogy csendben folytatta volna az akanamunkát, nyíltan kezdett faszagyereket játszani, amire vagy sehogy vagy csak szankciókkal lehet válaszolni és válaszolt is az EU.

Az meg, hogy az amcsi cégeknél csenget a kassza, inkább egy nekünk kellemetlen, nekik kelledmes mellékhatás. Lehet, hogy amerika "uszította" az EU-t a szankciókra, de senki nem kötelezte az oroszokat, hogy speciális katonai fiszemfaszomot indítson. Faszságokat meg annyian mondtak már a világtörténelemnben, hogy csak arra indítani háborút, hogy az x-edik csinovnyik szerint jó ötlet a ruszkikat atomhulladékkal megszórni, ha egyáltalán elhangzott ilyen, erősen óvodás szint, vagy csak simán egy trónökör vagy állengyel támadás, a háborút úgy is megindították volna...

és a termőföldért megy:

- amerikai befektetők jelentős földterületeket vásároltak fel Ukrajnában és most nagyon rosszul esik nekik, hogy oroszok rátenyereltek arra a földre, amit megvettek.. többek közt ezért van media hiszti, ukrán zászlós kitűzők meg FB profil keret - népek érzékenyítése..

A cél az, hogy ne az ukrán termelő adja el a napraforgó olajat és a lisztet, hanem az amerikai élelmiszer óriás cégek - ez egy modern gyarmatosítás.

Ukránok csak bérmunkások lehetnek a saját földjeiken.

Magyarországra is ez várt 2004 után, de a föld törvény megakadályozta és akkor találtak még jobbat: Ukrajnát.

For Whites Only meeting room!

Azt ugye tudod, hogy lakmusz is propaganda oldal. Mit jelent az akkora szerinted? Még a bértollnok lakmusz szerint is 3,4 millió hektárnyi! Csak, hogy képbe legyél Magyarországon kb. 5 millió hektár az összes művelt terület.
Ezen kívül Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa. Zsebszerződés. Nézz utána mit jelent.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Mibol gondolod hogy propagandaoldal? Amennyire en latom, nagyon alaposan foglalkoznak azzal hogy hiteles hatteret tegyenek az egyes hirek/allitasok moge. A linkelt cikk is nagyon alapos, tobb kulonbozo kulfoldi forrasra is hivatkozik (linkkel). Mi az a cikkben ami szerinted "propaganda"?

"3,4 millió hektárnyi! Csak, hogy képbe legyél Magyarországon kb. 5 millió hektár az összes művelt terület." - hogy jon ide az hogy Magyarorszagon mi mennyi, ha foldteruletrol van szo? Ez a 3.4 millio hektar az Ukran termofoldek kb 10%-a. Ez az ami KULFOLDI kezben van. Nem amerikai, kulfoldi. Tehat az a fideszpropaganda hogy 17 millio hektart megvettek az amerikai cegek, baromi messze van a valosagtol, nagy joindulattal talan ennek az egytizede lehet valos.

"Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa. " - na igen, nem veletlen hogy Putyinnak annyira szurta a szemet hogy az allami szintu korrupciora fogekony embereit lecsereltek Zelenszkijre :)

Tisztaban vagyok vele mi az a zsebszerzodes. De ha erre mutogatva akarod azt allitani hogy az ukran termofoldek mar nem az ukranoke, hanem majd "bermunkasok a sajat foldjeiken", akkor ilyen erovel azt is allithatna barki hogy a magyar termofoldek valojaban nem a magyaroke hanem oroszoke/orbane/meszarose/stb. Egy feltetelzes, egy "akar meg az is lehet hogy" ne legyen mar hivatkozasi alap, plane ne kezeljuk tenykent... Akkor meg plane nem ha a folyamatosan hazudozo orosz propaganda terjeszti :)

Pontosan ezt varja toled a propaganda. Majd ok megmondjak neked hogy mi a valosag, nem kell hogy teged a valosag, a tenyek megzavarjanak.

A tenyellenorzo oldalak, mint a Snope es tarsai (pl lakmusz) pont azert vannak hogy segitsenek eldonteni mi a valosag, es mi a kamu.

bulshit

50 év felett és életem a szocializmusban - tudom, hogy mi a valóság - hányingerem van egyes újságoktól, ahogy relatívizálják vagy éppen a tényekből teljesen más következtetéseket vonnak le.

Egyik oldal mantrázza, hogy milyen jó és hogy fel vagyunk készülve - lószart 

A másik oldal meg meg akarja mondani mit kéne gondolnom - kit kell támogatnom, mi mellé álljak ki stb..

elmehetnek a búsba..

Egyes fiatalok meg annyira naivak és mennek, mint a birkák - mert nem volt trendi törtélnem tanulni - nem csak a tankönyvekből, hanem történelem témájú könyveket melyik fiatal vett a kezébe ?

És a szülöknek, nagyszülőknek itt hatalmas felelőssége van - én még hallottam történet, hogy 2barát ,hogy került egy alföldi kis városból a trieszti kadét iskolába, román frontról stb..

For Whites Only meeting room!

"relatívizálják vagy éppen a tényekből teljesen más következtetéseket vonnak le." - pont ez a lenyeg. A tenyellenorzo oldal hiteles forrasokat keres, linkel, te is megnezheted oket. Ha szerinted rossz kovetkeztetest vontak le, levonhatod a sajatodat. A lenyeg hogy hiteles legyen a forras, kulonben mar az elso lepes is rossz.

"hiteles forras"- ami attol valik hitelesse h o hivatkozza...

***

[...]

De, lássátok, édes véreim, éppen oly rossz vakon nem hinni. Ha valaki bedugná a fülét, mikor beszélni akartok, azt mondanátok-e róla, hogy okos ember? Nem, inkább azt, hogy hallgasson ki benneteket; rajta áll aztán hinni, vagy nem hinni, fogadni vagy nem fogadni, amit mondtatok.  Éppen olyan dolog, ha azért nem olvas valaki, mert azt hiszi, hogy amit olvasna, hazugság is lehet.  Bizony gyermekebb a kisgyermeknél, aki így tesz. Hiszen ha a kisgyermek sohasem hallana hazugságot, meg tudná-e különböztetni a valót a nem valótul? Biz a' soha sem. Hozzászoknék, hogy amit neki mondanak, az mind szent, való, s azután a sült hazugságot is való gyanánt venné.  De lám, összebeszélnek előtte igazat és hazugságot, jót és rosszat. A gyermek eleinte mindent elhiszen, később amint gondolkozni kezd, maga ítéli meg, mit higgyen, mit ne; maga választja meg a jót a rossztul, a tiszta búzát a konkolytul. Ezt így mondjuk ki: érik az esze. Higgyétek meg, barátim, hogy a meglett ember esze is érik az olvasás által.  Még ha itt-ott hazudságot találna is olvasni; még ha olykor-olykor elhinne is valami nem igazat.  Később maga fog különbséget tenni a való és nem való közt. Megtanul saját szemével látni, saját fülével hallani. Erre pedig igen nagy szüksége van.  Mert ha igaz a közmondás, hogy a más szájával senki sem lakik jól: bizony az is igaz, hogy senki sem lát tisztán a más szemével.  Olvasson, tanuljon a nép maga.  Olvassa ne csak a szentírást, ami az örök életre szükséges, hanem egyéb könyvet is, ami a földi életre hasznos. [...]

Arany János 1848

pontos területi adatot senki nem tudja - lásd: magyarországi föld osztrák-magyar zsebszerződések

voltak hírek, hogy Bank of China is adott hitelt kínai "befektetőknek"

a tények:

IMF átverte az ukrán kormányon, hogy külföldi is vásárolhasson földet - gondolom, nem az oroszok érdekében járt el az IMF :-D    orosz deviza: AK47-es, ahogy látjuk

aki tudott vett - egy amerikai befektetési újságban elég részletes kampány volt rá..

 

Szóval régen rossz, ha már az IMF ennyire bele tud szólni egy ország életébe..

For Whites Only meeting room!

A Lakmuszról röviden (fent van a honlapjukon):

https://www.lakmusz.hu/rolunk/

Testületi tagok:

  • Kotroczó Róbert, az RTL Magyarország hírigazgatója
  • Marius Dragomir, a CEU Center for Media, Data and Society igazgatója
  • Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója
  • Kapronczay Stefánia, a Társasági a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója
  • Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke
  • ...

Hogy kik is állnak pontosan mögötte:

https://www.youtube.com/watch?v=hW7V66P64Ag&t=1140s

mert, szerinted csak az a fuggetlen akit az Orban-klan fizet?

Amugy nagyon gaz ez a reszetekrol, hogy mikor a tenyekkel nem tudtok vitatkozni, nekialltok adott szemelyeket mocskolni...

Nem az a kerdes hogy az RTL igazgatojanak van-e koze hozza, hanem hogy igaz-e amit irnak (es mivel konkretan nem ok "irjak", hanem csak osszegyujtik, ezert plane gaz ez a mocskolodas)

nem hoztam ide Orban-klan-t és nem is kellene..

csak látni így egyben ezeket a lakmuszokat egy csokorba , ezen nevettem magam el, mint a népmesében:

... A Helsinki , a TASZ és RTL Klub egy-egy titánja elmegy szerencsét próbálni, akarom mondani egymástól függetlenül 

eszükbe jutott, hogy nekik kéne csinálni a boszorkány próbát csak a médiában megjelent hírekkel:

- vízbe dobják, ha elmerül, akkor jó (megfullad) -- ha meg nem -- akkor rá lehet mondani hogy boszorkány... pl. orosz propaganda...

és puszta jófejségből bejárnak dolgozni - valaki csenget nekik (utalja a lovét a soros hálózaton keresztül..)

For Whites Only meeting room!

Azt gyanítom, hogy elég fiatal vagy, azok ennyire naivák.

hogy mikor a tenyekkel nem tudtok vitatkozni,

Lennél olyan kedves, hogy definiálod nekem a tény fogalmát?

Egyelőre odáig jutottál, hogy "külföldi link", de engedd megy, hogy ez ne legyen elégséges és kicsit részletezzük jobban.

Addig is próbáld meg megérteni, hogy ez mit jelent:

Minden, amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden, amit látunk, nézőpont, nem a valóság.

Marcus Aurelius

---

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Oh, koszonom, regota nem hivott senki fiatalnak, vasarnap konkretan le lettem bacsizva :D 

Most tenyleg definialni kell a teny fogalmat? Ne fussunk mar ilyen idiota koroket, legyszi.

Teny peldaul hogy Oroszorszag megtamadta Ukrajnat. Attol meg hogy ezt az oroszoknal szigoruan tilos haborunak hivni, teny hogy ott allnak a tankok, a katonak, repulnek a raketak, robbannak a bombak. Ha valaki azt mondja hogy marpedig ilyen nincs, es nincs is haboru, csak egyutt boldogan, kezenfogva szedik a viragot az oroszok es az ukranok, csak hogy az orosz sracok haza tudjak vinni az asszonynak, az egesz tank-fegyver-haboru nem is letezik, akkor az hulye, vagy hazudik.

 

"odáig jutottál, hogy "külföldi link", de engedd megy, hogy ez ne legyen elégséges" - Termeszetesen az hogy kulfoldi, nem azt jelenti hogy hiteles, de most tenyleg minden egyes rohadt szot amit leirok, kulon-kulon egyesevel magyarazattal kell ellatni, aztan a magyarazat osszes szavat is, es igy tovabb a vegtelensegig? Hiteles forras az, ami a valosagot irja meg, keves tevedessel es lehetoseg szerint nulla szandekos hazugsaggal. Aztan a tovabbiakban legyszi ne engem hasznalj ertelmezo szotarnak, jo? :)

Ha nem vagy fiatal, nagyobb a baj mint gondoltam. Az a probléma, hogy a legtöbb kommunikációs félreértés ezeken az alap dolgokon csúszik el. Igen, az fontos dolog, hogy mit tekintünk tények.  Szerinted a lakmusz "tényellenőrző". Szerintem meg propaganda oldal. Az álltad említett "tényellenőrzésük" eleve egy hatalmas csúsztatás és az a célja, hogy a felvett téma valódi lényegét elfedje, elterelje. Ez nálad be is jött. Most tényleg a százalék a lényeg?
Akkor mi is a tény? Az amcsi nagytőkések mekkora földveszteséget nyelnek be szerinted, anélkül, hogy bevetnék a hatalmuk? Segítek: 0 m2, itt nincs olyan, hogy tény! A demagóg lakmusz úgy csavarja a számokat, hogy érzelmi hatást váltson ki belőled. Ja, hogy nem is a teljes Ukrajna amcsi tulajdon, csak x %-ék. Akkor nincs is gond és nem is az az ok. Hát DE! Persze semmis sem bináris nem csak egy ok van, de ez egy komoly tényező. Hány százalékban? Kérdezd meg a lakmuszt...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

es szerinted megis minek a 'propagandaja' a lakmusz? A valosage? szornyu :)

Sajnálom hogy ennyire letapadt a gondolkodásod. Próbáld meg kitalálni, hogy a lakmusz úgynevezett tényellenőrzése mire reakció? Mi a valódi célja az írásnak? Mit próbál bebizonyítani és miért, ez kinek az érdeke, itt jusson eszedbe az első kérdés, mire reagál? Ha ezek megvannak, közelebb leszel a megfejtéshez. Nem segítek többet.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

" a lakmusz úgynevezett tényellenőrzése mire reakció?" - a rengeteg hoaxra, alhirre, propagandahazudozasra

"Mi a valódi célja az írásnak" - hatteret tenni a hirek moge, hogy el lehessen donteni, az mennyire hiheto, vagy mennyire hazugsag

"Mit próbál bebizonyítani és miért, " - az adott hir igazsagtartalmat, azert hogy aki nem csak szajkozni akarja a propagandat, es ismetelni azt amit ott elmondtak, hogy mit kell gondolni, az realis kepet tudjon kapni

"ez kinek az érdeke" - akit jobban erdekel a valosag mint a propaganda

" mire reagál? " - az alhirekre

 

na, en valaszoltam, akkor most mar vegre elmondod tenyszeruen hogy az idezett cikk es a hivatkozott cikkek amikre az alapoz, szerinted miert is 'propaganda', melyik pont az ami nem igaz, illetve mi az ami szerinted azzal szemben igaz? :)

nem párt propaganda. Jelentős területeket vásároltak fel, hogy milyen név alatt ciprusi vagy amerikai bejegyzésű cégek teljesen mind1.

- egy kérdés, Magyaroszágon ki állítja elő a legtöbb étolajat ?

- mi lett a haza cukor iparral ?

- ki vásárolta fel a magyar Fornettit ?

stb.. ezek tények 

For Whites Only meeting room!

Kettőn állt a vásár a kilencvenes években, azt a "minőségi" pékárút meg nem mindegy ki gyártja? Nem egy téliszalámi vagy aszu.

El kéne már dönteni fiúk, hogy cocializmust vagy kapitalizmust akartok? Ha meg nemzeti kapitalizmus, miért nem csinál/vesz a Lölő nemzeti cukor és oljagyárat?

persze kapitalizmus: akinek pénze van mindent felvásárolhat, de

- itt volt 40év szocializmus, amikor irtották a magántulajdont. Nem alakult pl. egy középréteg, aki megtakarításaiból befektetéseken keresztül tőkét juttat a gazdaságba.

Sokkal könnyebb egy nyugati cégnek hitelt kapnia és abból a gyarmatokon cégeket és piacokat felvásárolnia.

Ezt a versenyelőnyt sztem feladata az egyes kormányoknak kiegyenlítenie.. USA-ban is léteznek védővámok, monopóliumok stb.. 

For Whites Only meeting room!

"amikor az USA eltaposott több országot, akkor nem történt semmilyen szankció az USA-val szemben" - melyik orszag ellen inditott az USA teruletszerzo haborut?

Mindezzel egyetértve azon gondolkodtam, hogy igaz, hogy a gazdasági befolyás szerzés és a területszerző háború végeredményben ugyanarról szól: hogy ki kontrollálja adott terület erőforrásait, de ha az ott élőket megkérdezik, akkor lehet, mégis a gazdasági befolyásolást választanák. Alighanem nagyobb a túlélés esélye. (Persze a kérdés hipotetikus, a célterületen élőket a legritkább esetben kérdezik meg ebben a témában.)

Csaba

Akkor most hasonlitsuk ossze hogy jelenleg mit csinal az USA Irakban, mekkora reszet annektalta, mennyire iranyitja az ott elok eletet, es hogy Oroszorszag-Krim viszonylatban ez hogyan nez ki (illetve most mar hozza lehet venni a Donyeck kornyeki szinten megszallt-elcsatolt teruleteket is).

Nyilvan nem szent az USA sem, kozel sem. Hogy mennyire volt anno jogos az iraki balhe atomfegyver urugyen, nem tudom, siman el tudom kepzelni hogy teljesen alaptalan volt. De baromira almat a kortevel szerintem a ketto...

mennyire iranyitja az ott elok eletet

Próbálták, csak hát a hagyományok, az ottani vallás nyert.  

Persze csúnya dolog más országot, ott élő embereket lerohanni, bántani, megölni. Putyint én is elítélem e-miatt.

Bár senki nem tudja igazán, hogy mi a valódi ok a háborúra. Talán pár tíz év múlva kiderül.  Vagy sem ..

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 11:29

Ki lehet ebből szállni?

Elméletileg igen, a gyakorlatban: Nem. Ez a történet akkor eldőlt amikor beléptünk. Ha más nem számítana, egyszerű matek alapon is olyan pénzégetés lenne ami nem áll rendelkezésre.

** [POL] tag-el ha nem túlzottan nagy kérés lásd el.

na, vegre nem a sajat kis kozossegi oldalad spammeled, ez dicseretes! viszont az ottani szemetet sajnos sikerult ide irnod, ott jobb helyen lenne.

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 12:17

Gázunk, ha nem lesz, elsősorban a vezérünknek köszönhető, az ő dolga lett volna az elmúlt 12 évben az ország energiafüggőségének csökkentésére, a beszerzések diverzifikálására. Nem csak a ruszkiktól kellene tudnunk gázt beszerezni, és akkor nem lenne ekkora a probléma.

Szintén drága vezezőnk dolga lett volna, hogy az EU által országunkba utalt, fűtés- és energiakorszerűsítésre szánt több eurómilliárdnyi támogatást arra használják, amire kaptunk, de hát ez sem jött össze. Pl. 2015-ben Lázár explicit kijelentette, hogy a lakosság nem kap támogatást.

Szintén jó poén volt a kormány részéről, hogy elhitették az emberekkel, hogy olcsó a gáz, a rezsicsökkentés megvéd, és az oroszokkal hosszútávú olcsó gáz-szerződésünk van, ezért teljesen felesleges korszerűsíteni a fűtésen. Azóta kiderült, hogy a rezsicsökkentés is rezeg (sőt, a kimondottan korszerűtlen lakóépületek tulajai szívnak rendesen), és hogy nincs olcsó gázra hosszútávú szerződésünk (valszeg sosem volt), de ha lenne, a ruszkik akkor is átírnak bármit. Mellesleg a rezsicsökkentés feletti "lakossági piaci ár" is kamu ár valószínűleg, Európában a legdrágább lakossági gázár is ennek kb kétharmad része mindössze, azaz a "lakossági piaci ár" messze a legdrágább ez EU-ban. Szóval vagy ismét hazudik nekünk a kormányunk, vagy teljesen inkompetensek, amiért ilyen drágán vesszük.

A szankciók elsősorban arra vannak, hogy az oroszok amennyire lehet, legyengüljenek a háborúban. Putyin többször is konkrétan megemlítette, hogy neki a régi szovjet érdekszféra visszaállítása a célja, azaz nem fognak megállni Ukrajnában, hanem mennek tovább. Emlékeztetnék mindenkit, aki vagy túl fiatal, vagy kellően feledékeny, hogy abba az érdekszférába mi is belelógtunk. Lehet, hogy egyesek másként gondolják, de nem szeretnék orosz csapatokat látni itthon újra. Aki úgy gondolja, mindegy, hogy NATO vagy az orosz hadsereg egységei állomásoznak nálunk, az kérdezze meg a nagymamáit (vagy dédnagymamáit, ha még élnek) erről.

A ruszkiknak kell az ukrán gáz és olaj. Ha megszerzik, még erősebbek lesznek, és még merészebbek. Nem fognak megállni, amíg Putyin-félék vezetik az országot. Neki 20 éve volt átállítani az országát, hogy gazdaságilag/üzletileg legyen nagyhatalom, de nem ez történt, ők a háború és az erőszak útját választották.

Véleményem szerint elemi értekünk, hogy az oroszok elbukjanak, különben ismét háborús pufferzóna leszünk (akkor is, ha behódolunk az oroszoknak), és abból még sosem jöttünk ki jól kb ezeréves történelmünk során.

Komolyan elhiszed mindezt, amit most leírtál?

Jön az orosz, hogy elfoglalja Magyarországot? Tényleg? A NATO meg majd addig mit csinál? Vagy a Lengyelország megtámadásakor a többi ország mit fog tenni szerinted? Ekkora ellenszélben mennyi esélye lenne az oroszoknak megnyerni egy háborút?

Még mindig elhiszed amiket írtál? :-)

Aki nem tagja a NATO-nak, azt katonai erővel eltapossa. Néhány NATO taggal is valószínűleg ezt tervezte (balti államok). A háború kitörésekor sok elenzést olvastam arról, hogy mégis hogyan gondolhatta komolyan, amikor ezeket belengette. Sokak szerint tényleg komolyan gondolhatta, és nem alaptalanul.

Az oroszok nagyon jók a propagandában és az információs hadviselésben, 20 éve kitartóan ekézik belülről az EU-t és a NATO-t, próbálják megbontani az egységét, nem is sikertelenül. A NATO nagyon legyengült a hidegháború óta. Az amcsik nélkül nem biztos, hogy érdemben meg tudná akadályozni a balti államok megszállását. Most is több amcsi katona állomásozik a határon, mint európai.

Valószínűleg Putyin tervei a balti államokkal kapcsolatban rövid és középtávon most már nem megvalósíthatóak, amíg a NATO egységes. A mostani összezárás pont ezért van, mert ha elkezd szétesni a szövetség, Európa ismét kettészakad, és ezt a nyugatiak is belátták. Nekik is jobb egy gazdaságilag (és politikailag) függő kelet-eu, mint a Vasfüggöny v2.0. Ráadásul tőlünk nyugatabbra a közvéleménynek is van hatása a politikára, és a kormányaiknak ezt figyelembe kell vennie.

Magyarország helyzete pedig: Ha a NATO erős és a ruszkik gyengék, nem kell tartanunk a Vasfüggöny 2.0-tól. Ellenben van még egy tényező idehaza: ha a jelenlegi vezetésünk úgy gondolja, hogy a hatalmuk megtartásához ki kell vezetni az országunkat az EU-ból, akkor már lesz az a pénz, amiért a NATO-ból is kilépünk. Nem véletlenül pollozzák állandóan az EU-támogatottságot a lakosság körében, és nem véletlenül hangolják a propaganda-gépezeten keresztül őket az EU ellen. Ha pedig kilépünk, akkor már nem leszünk fontos tényező a ruszkik számára politikailag (bomlasztó ügynök az EU-n belül), pusztán területileg, tehát ismét pufferzóna leszünk.

A politikai elitünk pedig mindent el fog követni, hogy megtartsa a hatalmát, még azon az áron is, hogy az orosz befolyás tovább növekedik. Akár idejönnek az orosz katonák, akár nem. Nem szeretnék Fehéroroszország-típusú berendezkedést.

a hatalmuk megtartásához ki kell vezetni az országunkat az EU-ból

Érdekes, hogy ezt a lépjünk ki az EU-ból dolgot két helyről hallom emlegetni:

  • azoktól akik a belépéskor is ellene szavaztak
  • azoktól akik ezzel akarnak rémisztgetni másokat (ez utóbbi kategória egyre hangosabb, ebbe sorolom az általad vízionált képet is. Talán DK-s agyszülemény.)

NATO-ból is kilépünk

Ezt meg csak kifejezetten sötét emberek propagálják, kenik másokra.

Kire kenegetem a NATO kilépést? Nem a mindenkori kormány hatásköre? Még népszavazásra sem lehet bocsájtani. Ti: nemzetközi szerződések.

Az EU kilépésre nem sok esélye van jelenleg csodás kormányunknak, oly magas ez EU tagság támogatottsága itthon - annak ellenére, hogy a kormánymédiában pozitív dolgot nem mondanak róla. Hiába a propaganda, egyelőre ennyire nem hülyék az emberek.

A NATO kilépés pedig Magyarország legsötétebb jövője. Amíg a NATO erős és összezár, addig ez nem nagyon fog bekövetkezni. Ha szétbomlik és súlytalanná válik, akkor meg nem lesz értelme a tagjának lenni, viszont valakihez tartoznunk kell.

"Az EU kilépésre nem sok esélye van jelenleg csodás kormányunknak"

Meg amíg EU-s pénzekből gazdagodik a haveri kör, miért lépnének ki? Ha elkezedné valamiért az EU komolyabban ellenőrizni hová folynak a pénzek, talán könnyebben kiugornának, de így nincs sok esélye...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Kíváncsi vagyok, az EU meddig megy el, egyelőre úgy tűnik, nekik aprópénz a magyar lopás. Most is inkább a vétózgatás a problémájuk, és amiatt akarnak nyomást gyakorolni a pénz egy részének a visszatartásával. Vajon merre táncol majd a páva? Csak nehogy tüskébe lépjen!

magyar lopás, meg az bolgár, román és szlovák - lengyelt nem tudom.

EU álmában sem gondolta - vagy ennyire nem ismerték a volt szoci országokat..

Mondjuk a görögöknél, azért már leeshetett volna 2000-ben dolgoztam ott és sokat beszélgettem ottaniakkal:

- EU-tól kaptak pénzt Athéni ivóvízhálózat és más közmű beruházásra - ami szőrén szálán eltűnt - ivóvízhálózat azóta se épült ki..

NEM mentegetem a magyar lopást, de az EU felzárkóztatási pénzügyi támogatások nagyon nem hatékonyak az elmúlt 20 évben - és igazán nem is érdekli őket - max. politikai zsarolásra használják..

For Whites Only meeting room!

az EU felzárkóztatási pénzügyi támogatások nagyon nem hatékonyak

Nekik sem a hatékonysággal vagy épp a korrupcióval van a problémájuk, hanem az arányokkal. Túl kevés megy az ő konzorciumaikhoz és egy lölö vagy hasonló mindenhova közbe van iktatva. Ez fáj nekik.

Így van. A németek szerint az már korrupció, ha az EU támogatásból kapott pénzt nem német cég kapja vissza, azaz mondjuk nem a Siemens lesz a közbeszerzés nyertese. Nekik az már lopás, ha magyar cég merészeli megnyerni a pályázatot, s magyar céghez jut az EU támogatás. Az Nyugat-Európának veszteség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

EU kilépésre nem sok esélye van

Nem értem, hogy ezt a hipotetikus felvetést honnan veszed egyáltalán. Van ilyen kormányzati szándék kommunikálva? Én egyedül ellenzéki térfélről látom most megkérdőjelezve az EU tagságot. Ezen túl talán a holland miniszterelnöknek voltak ilyen irányú megjegyzése.

Más irányból még felvetés szintjén sem. De nem értem mi értleme sulykolni, összefüggésbe hozni MO és az EU tagsági viszony felmondását. Mire jó ez? Lehet valami mondvacsinált koholt vádat valakire ráaggatni? Van egy csomó létező valós probléma. Miért kell újakat kitalálni? 

Van ilyen kormányzati szándék kommunikálva? Én egyedül ellenzéki térfélről látom most megkérdőjelezve az EU tagságot

Az Országgyűlés jelenlegi elnöke többször kifejezte már ezzel kapcsolatos vágyait. Tudom, kormány kérdés. Az embereket most a HUXIT párttal tesztelik, csak elmosta a rezsi :) 

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 12:44

Nagyon messze állsz a valóságtól. A lakosság energiellátása nincs veszélyben. Ha energiahiány alakulna ki nem a lakosság fogyasztását fogják csökkenteni.

A Magyar helyzet speciális. Benzin és gázolaj az ársapka miatt nincs, mert senki nem akar importálni a MOL-on kívül. A MOL tartalékát az ársapka elégette tavasszal a Dunai Finomító meg karbantartás miatt áll. Mennyiségi korlátozásokról a tankolásnál nem tudok más EU tagállamban mint itthon. Szankciókra visszatérve amikor az ársapka be lett vezetve tavaly októberben nem volt szankció. (most meg épp esik az olajár)

A gáztározóink töltöttsége nem túl magas. A régi szerződés alapján nem töltöttük meg, az új meg nem annyira kedvező mint ahogy be lett harangozva. A jelenlegi töltöttségi szint elegendő a lakosság téli ellátásához. Ha már nem jönne több akkor is túlélnénk a telet. Igaz a gazdaságban nagy károk keletkeznének, de nem fagynánk meg. A gázt az EU amúgy nem szankciózta. Az EU elvár 15%-os csökkentést a gázfogyasztásból de erről meg intézkedtek a gázáremeléssel. Ezt még akkor írták amikor nem volt sávos a gázár: http://www.foldgaz.hu/hu-HU/Energiatakarekossag_otthon/Sporoljunk_futes…. A 15% csökkentés az kb 2.5C-al alacsonyabb fűtési hőmérséklet. 

Áramellátásunk biztosított. A gázerőművek át tudnak állni a tartalék olajra a vészhelyzeti terv alapján. Olajat alapból nem használunk sokat áramtermelésre és van készlet.

 

Konklúzió: nem a lakosságot védik hanem a gazdaságot, csak az nem hangzik olyan jól (és csak közvetetten van hatása igaz az sem kicsi)

+1 Az inflációt nem a háború okozta: https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/hu/list/far Nem látszik a háború hatása.

Hol látsz ugrást a háború miatt az inflációban?

Infláció
2021/ máj.. 5.1
2021/ jún.. 5.3
2021/ júl.. 4.6
2021/ aug.. 4.9
2021/ szept.. 5.5
2021/ okt.. 6.5
2021/ nov.. 7.4
2021/ dec.. 7.4
2022/ jan.. 7.9
2022/ febr.. 8.3
2022/ márc.. 8.5
2022/ ápr.. 9.5
2022/ máj.. 10.7
2022/ jún.. 11.7
2022/ júl.. 13.7

Ez az inflációs% ugyanolyan elven lett kiszámolva, mint a Pénztáros Lőrinc és az én fizetésem átlaga? Csak amiatt kérdezem, mert engem nem nyugtat meg az a tudat, hogy a Mercedes ára csak 1%-ban emelkedett, miközben a mindennapi megélhetéseinkhez szükséges termékek 20%-al havonta. Igaz, az átlag csak 10,5%, de akkor sem nyugtat.

De ha nem tudod hogy van számolva, miért vitatkozol ezen? Nehéz lenne utánanézni? 

https://www.ksh.hu/docs/hun/modszgyors/farmodsz22.html

Így már tudsz hivatkozni és vitatkozni. 

De nem is ezt próbálták elmondani neked, hanem azt, hogy az inflációnak csak a kormány szerint jelentene megoldást a "béke" (legyen az bármi) mert az inflációs hatása a háborúnak csak hozzáadódó a járványgazdasági intézkedések és a kialakult kereslet kínálati egyenlőtlenségből adódó feszültségek miatt. Erre a kormány még rátolt egy nagyobb mint 2x szorzót az osztogatással. 

Baj van a magyar kormány intézkedéseivel, baj van a megoldási javaslataival, de te mégis hiszel szentül abban amit szajkóznak?

Ja EU rossz, kormány jó.

Eurozóna maginflációja: 4% a Magyar 16.7% Forrás: https://kiszamolo.hu/kozel-14-os-atlagos-aremelkedes/

De legalább a magas keresetek miatt ki tudjuk fizetni: https://privatbankar.hu/cikkek/makro/friss-adat-erkezett-az-eu-egyik-le…

Tényleg baj lesz. De ki miatt is?!

Ami tény, hogy egyik ország sem eu tag, így már eleve érthetetlen ez a szankciózgatás.

Ez a mondatod értelmetlen. Miért érthetetlen? Az EU miért ne állhatna valamelyik oldal pártjára gazdaságilag? Érthetetlen, hogy az EU az érdekeit védi a nagyhatalmi politikai mezőn?

amikor az USA eltaposott több országot, akkor nem történt semmilyen szankció az USA-val szemben

De, történt, csakhogy nem a szövetséges országok szokták szankcionálni egymást. Akiket az usa "eltaposott", azoknak nem volt sok szövetségesük, de azok bizony szankcióztak az amcsik ellen. Ha tudtak. Amikor az amcsik lerohanták Irakot, miért kellett volna az EU-nak szankciózni ott? Nem volt érdeke. Az oroszok miért nem szankcióztak az amcsik ellen akkor?

Annyira egyszerű a panel, amit ti ruszki trollok használtok. Ha nem jön be az erkölcsi fölény (pl. náci ukránok), akkor jön a mutogatás másokra, bezzeg az usa is bibibi, meg hogy az eu miért nem csinált ezt meg azt, bezzegbezzeg, szegény oroszok csak magukat védik, satöbbi.

Messze állok a valóságtól, ha azt feltételezem, hogy a magyarságnak akkor sem lesz esze egységesen felemelni a szavát, ha megfagynak télen?

A magyarok hátán mindig is fát lehetett vágni. Mellesleg a rendrakást itthon kellene kezdeni, nem "brüsszelben".

De, történt, csakhogy nem a szövetséges országok szokták szankcionálni egymást. Akiket az usa "eltaposott", azoknak nem volt sok szövetségesük, de azok bizony szankcióztak az amcsik ellen. Ha tudtak. Amikor az amcsik lerohanták Irakot, miért kellett volna az EU-nak szankciózni ott?

Ezt nevezzük kettősmércének, ahol az erkölcs és a tisztesség nem számít, csak a gazdasági és/vagy egyéb anyagi érdek.

Ami még szebb, hogy jól láthatóan te is ezt a vonalat képviseled. :-( És még túl sokan itthon is. :-(

Mi a lófasznak indítassz pol témákat, ha mindenre besértődsz? Kicsi a saját szájt és ki vannak tiltva az ellenhangok, ergo nem tudsz min megsértődni és nyavajogni?

No, mi miatt görbült sírásra a szád? :-)

Írtál egy teljesen irreleváns választ, amit jeleztem. ha ennyire kiborulsz a véleményektől, ami nem egyezik a tieddel, javaslom, hogy kérj egy "homokozó ovisoknak" blokkot és ott mindenkinek kötelessége lesz simogatni a buksidat. :-)

Valóban kissé cinikus lettem mostanában. Ezzel úgy látom, nem vagyok egyedül.

Szeretnék olyan világban élni, ahol az erkölcs és a tisztesség számít. 

Szeretnék olyan világban élni, ahol nem kell attól tartani, hogy egy tejhatalmú vezető terület- és nyersanyagszerző háborút indít, a civil lakosságot szándékosan célozva (gyk: a Putyinra gondolok). Ahol a világ vezető katonai hatalma nem "tapos el" egy országot mondvacsinált indokkal (itt az USA-ra gondolok), hogy biztosítsa a saját geopolitikai stabilitását. Ahol egy hatalmas ország nem épp arra készül, hogy katonai erővel "visszafoglaljon" egy szigetet, akik önként járnak demokratikus úton, nem mellesleg a világ egyik legmagasabb életszínvonalú nem-országában (gyk: Kína vs Tajvan).

Szeretnék egy olyan világot, ahol a problémákat megbeszélhetjük, szavakkal és nem erőszakkal. Ehhez az kell, hogy beszélni, beszélgetni lehessen. 

Putyin nem ezt a jövőt hozza el. Lehet itt "kettősmérce!" felkiáltásokkal megpróbálni hitelteleníteni a másikat, csakhogy egy elnyomó, erőszakon alapuló rezsimet hasonlítunk össze a még legalább valamennyire demokratikus és párbeszéden alapuló EU-val. Most elő lehet venni az amcsikat, akik szintén katonai erővel igyekszenek befolyást szerezni sokszor, és igen, őket is tarkón kéne vágni párszor ezért. Nekünk, itt EU tagállamként az USA a szövetségesünk, kulturális és etnikai oldalakról eléggé közel állunk egymáshoz. Sajnos nem állunk megy a saját lábunkon, szükségünk van rájuk, mert pont a ruszkik mutatták meg a 21. században, hogy a tankok elől senki sincs biztonságban, akiknek nincs legalább akkor a puskájuk, mint nekik.

Szóval lehet itt "kettősmércézni" magas lóról, de minden ország élén hataloméhes és cinikus emberek állnak (aki oda felküzdi magát, az nem is lehet másmilyen). A kérdés, hogy ezek az emberek számonkérhetőek-e. A 20. század megmutatta, hogy az átlagemberek szintjén a legnagyobb stabilitás és életszínvonal olyan országokban van, ahol a vezetők számonkérhetőek/lecserélhetők. Az emberek nagy része alapvetően szeretne nyugodtan és békében élni, és ezt a demokratikus berendezkedéssel lehet a legjobban elérni.

Elnyomó rendszerben a korrupció és a kontraszelekció lesznek a jellemzőek, ez szemben áll az erkölcsösséggel és a tisztességgel. A Putyini út számomra épp ezért nem követendő.

Szeretnék egy olyan világot, ahol a problémákat megbeszélhetjük, szavakkal és nem erőszakkal. Ehhez az kell, hogy beszélni, beszélgetni lehessen. 

Ebben nagy segítség lenne, ha az ellenzéki szavazótábor nem címkézné föl a Fidesz szavazókat náci, patkány, agyhalott, stb. címkékkel. Az ugyanis kb '94 óta megy. Amikor valamelyik választás előtt elbizonytalanodok, hogy lehet nem kéne már megint a Fideszre szavaznom, akkor ellátogatok a HVG vagy a 444 (vagy az aktuális ellenzéki dühöngő) kommentszekciójába, és hamar meggyőződök róla, hogy ezeknek az ellenzékieknek szükségük lesz még egy pofonra. Hátha utána beszélgethetünk érdemben is.

Csaba

jó hintában ülünk jelenleg? Ki lehet ebből szállni?

Persze. Költözz Oroszországba! :) Lesz gáz dögivel, meglásd. 

Első télen még el lehet égetni a parkettát, nem fogunk megfagyni. Rohadt büdös lesz, mert a lamináltat is el fogják égetni, de megfagyni nem fogunk.

Leforditom. Te, en es a 449990000 másik le van szarva. A tobbiek gazdagabbak lesznek mint valaha. Ez partallas es ideologia fuggetlen, mert ok fizetik a bohocokat, marmint azon kivul amit te fizetsz.

Megjatszottak mar ezt szennel az EA ban is most gazzal csinaljak EU ban, mindkettobol hatalmas vagyon lett, maig ismert "jotekonykodok" tomkelege azakkor ott keletkezett penzen es megfagyott par szazezer/ millio ember eleten szerezte.

Miert lenne maskent ?

Babu vagy.

Nyisd ki a szemed.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Vajon a topikban tömegével olvasható semmitmondó "haladó" szövegek általában hogyan születnek és jutnak el a HUP-on megjelenő hozzászólásokba? Én sivár, de a végén kalandos útnak képzelem. Azért kalandos a vége, mert mindenféle rémek között kell átvergődnie a sötétben, hogy napvilágra kerüljön. :)

:)