M365-be migrálás kérdés

Sziasztok,

Van egy cég(csoport), ahol végre eldöntetett, hogy átállnak M365-re (exchange 2010-ről). Több különböző (sub)domaint használtak a levelezésre. Most viszont minden menne egy domain alá és a email címformátum is egységesítve lenne.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne átmigrálni a legegyszerűbben, user-enként a mailboxokat, úgy hogy nem a pst file-okat másolom fel azurba?
Szóval van egy user Kiss Béla (bkiss az exchange-en),  az M365-ben már bela.kiss lesz. Esetleg valami 3rd party tool amit ajánlanátok?

 

Köszi,
Sz.

Hozzászólások

Ha nincs ilyen jellegu tapasztalatotok, akkor lehet hogy jobban jartok egy erre szakosodott ceggel.

Szerkesztve: 2022. 06. 24., p – 11:22

Hát, szerintem attól függ hány user/mailbox az amiről beszélünk...

 

Nálunk ugyan nem exchange ről kellett volna migrálni, végül nemes egyszerűséggel meghagyták a régi rendszert is még 6 hónapig, te pedig  - mint szorgos end (l)user  - megoldhattad magadnak a 'migrációt' - ahogy akartad/tudtad.

(a gyakorlatban egyébként a mail kliensben local copy az egész régi mailboxról lett a 'közkedvelt' megoldás)

Vagy hagyatad a picsába, hiszen ami 6 hónapig nem hiányzott, az várhatóan később sem fog :D

Hozzáteszem, itt több ezer mailbox-ról 'migrálásáról' lett volna szó.

 

És tudom, hogy sok helyen a 'mailfs'  a legfontosabb információforrás, és backup is egyben ;)  - de az ilyen helyeken  szerintem nem ez (a régi levelek hiánya) a legnagyobb probléma...

Szerkesztve: 2022. 06. 24., p – 11:24

"hogyan lehetne átmigrálni a legegyszerűbben, user-enként a mailboxokat, úgy hogy nem a pst file-okat másolom fel azurba?"

Én pont kihúznék mindent PST-be (ssd-n egy 8-10G fiók is pár perc), majd felszinkronizálnám azurba. A szinkronizálás hosszú idő lesz, és közben nem szabad belépni a webes outlookba.. de ennél manuálisabb módszer szerintem nincs, és egy ilyen műveletnél én ragaszkodok a kézi beavatkozáshoz.

 

"Kiss Béla (bkiss az exchange-en),  az M365-ben már bela.kiss lesz"

Ezt meg úgy cisnálnám, hogy beállítanám a bela.kiss usert, majd felvenném aliasnak a bkiss-t. Ha valaki címlistájában benne marad a bkiss, akkor amit oda küldenek azt is megkapja. Válaszolni nyilván már a bela.kiss-ről fog, ha tetszik neki ha nem.

 

Ui az automatikus migrálásnak vannak buktatói, így ha mégis azt teszed, nem fogod tudni elkerülni a külsős segítséget.
Mi kézi módszerrel csinál(t)unk ~100+ fiókot. Folyamatosan csináljuk, célravezetőnek tűnik.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hybrid üzemmódban van lehetőség mozgatni a felhasználói postafiókokat. Ehhez megfelelő földi Exchange verzió (2013?) és kialakított infrastruktúra kell. Kisvállalati környezetben nem nagyon járható út.  

Így Én maradtam abban (mikor ilyet csináltam), hogy kiraktam PST-be a postafiókokat, majd miután beállításra került az Outlook alatt az O365-s fiók, visszaimportáltam a PST tartalmát az Outlook-ba, és majd Ő felszinkronizálta a O365 fiókba a leveleket.

Ami probléma szokott lenni:

- az importálás elött állítsd át a levélforgalmat a felhős fiókok irányába

- nem elég átállítani, be is kell rendesen állítani (SPF,DKIM!) a tartományi DNS-ket

- a levelek feltöltése sávszélesség igényes folyamat, ami nagyban befolyásolja a kliens működését is.   

Az átállás előtt x héttel már beállítottam, hogy a földi Exch postafiókjai mellett a leveleiből egy példány már menjen a kialakított O365 postafiókjába, így az átállás után a több hétnyi levele már ott is megvolt. Ezek kellenek a leggyakrabban. A régi leveleit megtalálta a MailStore archívumban. Amikor lement a migrálás, kitettem az összes postafiókot PST-be, azt megkapta aztán csinált vele amit akart. Voltak akik csak felcsatolták az Outlookba, vagy Outlookon keresztül visszamásolták az O365-be.

trey @ gépház

Valahol reménykedtem benne, h van valakinek egy ingyenes, jól bejáratott cucca, ami mindent megcsinál helyettem, de akkor marad az azurba való kézi másolás! :)
Köszönöm a válaszokat!