Xn.hosts hogyan

Fórumok

Szeretném a gépemet úgy beállítani (Rocky 8), hogy adott felhasználó, de nem az akivel be vagyok lépve, elérhesse az X felületet.

Alapból ha belépek és nyomok egy xhost + parancsot a terminálban, akkor megy, ez oké, nincs itt semmi látnivaló. De én szeretném ha ilyet nem kéne tenni, hanem automatikusan történne, vagy globálisan kikapcsolni ezt a korlátozást.

Globális kikapcsolást nem találtam, ha bashrc állományba tettem, akkor működik, de csak akkor, ha nyitok egy terminál ablakot bash-sel, ami lefuttatja. Namost, keresgettem milyen lehetőségek vannak és találtam egy olyat, hogy létezik egy /etc/Xn.hosts állomány (pl. https://www.x.org/releases/X11R7.6/doc/man/man1/Xserver.1.xhtml oldalon írja), amelybe be tudok írni sorokat, hogy kinek akarom engedélyezni a X elérését (pl. si:localuser:bubuka engedélyezi a helyi bubuka felhasználónak). De nem akar menni. Ha ugyanazt beírom a terminálba működik (xhost si:localuser:bubuka), tehát a tartalom jó, gép indításakor viszont nem látja/értelmezi a gép az állományt. Itt akadtam meg.

Van-e ötlet arra, hogyan lehetne ezt megoldani, vagy debuggolni hol akad el. Mivel ilyennel még soha életemben nem foglalkoztam, így nekem haladó linux, remélem másnak kezdő szint.