Hangkártya kisajátítása...

Fórumok

Van egy Steinberg UR22C hangkártyám, amely Linux alatt problémamentesen működik. Audacity, Reaper, MuseScore szoftverekkel használom, akár úgy is, hogy egyidőben futnak.

Mivel a hangkártyához járt egy csomó - természetesen Windowsos - szoftver is hivatalos licenccel (köztük pl. egy Cubase LE 11 AI egy rakás hozzávaló hangkészlettel és eszközzel, ASIO-val, valamint egy Halion Sonic SE-vel, plusz sok más egyébbel), így telepítettem egy Windowst is a KDE neon mellé, hogy használni tudjam őket, de a következő problémába ütköztem:

  • Ha elindítom a Cubase-t, azonnal "kisajátítja" a hangkártyát és minden más - hangkártyát igénylő - program szó szerint "lebénul". Az Audacity és a MuseScore ugyan elindul, meg is lehet nyitni velük hangfájlokat, kottákat, de a lejátszás egyikben sem indul el, sőt néha le is fagynak.
     
  • Ami még furcsa, hogy a böngészőben pl. nem indulnak el a Youtube videók sem, csak némi homokórázás után közli az oldal, hogy ha továbbra sem indul el a lejátszás, akkor indítsam újra az eszközt.
     
  • De a legfurcsább, hogy ez akkor is így marad, ha kilépek a Cubase-ből, és eddig csak egy "megoldást" találtam a Windows újraindítása helyett, hogy kikapcsolom / visszakapcsolom a hangkártyát. Akkor a legközelebbi Cubase indításig újra mennek a Youtube videók, de az Audacity és a MuseScore "ragaszkodnak" a gép újraindításához)

Tudom, hogy ez nem egy Windows portál, de azért itt is gyakran fölmerülnek Windowsos problémák, és mivel nem mozgok nagyon otthonosan az "Ablakos" környezetben, kérdezem:

Van valakinek ötlete, tapasztalata, hogy ez vajon mitől lehet és hogyan lehetne megoldani a problémát? (Hacsak nem ez a "mormális" működés.)

Hozzászólások

Tudom nem a legszebb megoldás de ha a Windows-t VM-be teszed, a VM-nek meg közvetlen elérésre odaadod az USB-s eszközt? Így legalább nem akkora macera az újraindítás.

Ez az ASIO driver miatt van nagy valószínűséggel, nem minden hangkártya ASIO drivere támogatja az ASIO multi kliens használatát. Ha nem fontos a low latency, akkor használd a WASAPI shared módot.

Nagyon köszönöm a segítséget!

Az Audacity és a MuseScore esetében a javaslatod (WASAPI mód) megoldotta a problémák egy részét, hiszen ettől kezdve a kottázó, az audió szerkesztő és a böngészőben a Youtube már tudott együtt futni és hangokat kiadni

Viszont - ahogy utána olvastam - kb. a Cubase 6.5-től nincs WASAPI, sem más, csak ASIO, abból viszont van nekem kettő is. Egy Steinberg Yamaha és egy ASIO Generic (ez volt kiválasztva). A Steinberget ASIO-t kiválasztva a Windows audio beállításainak a mélyén, a speciális beállításokban ki kellett vennem egy pipát arról a helyről, ahol engedélyezve volt, hogy az ASIO eszköz kisajátíthassa a hangkártya out kimenetét.

Szóval most úgy tűnik, hogy helyreállt a világ rendje. Mégy egyszer köszi! :D

Igazán nincs mit. Egyébként biztos, hogy fel van téve a legfrissebb Steinberg / Yamaha driver a kártyádhoz? Nagyon meglepne ha az asio multi nem működne egy nem túl régi interface saját friss driverével. Akkor kikerülhetnéd a wasapit egy az egyben és pl. nem késne a hang, ha kijelölsz egy hangjegyet a MuseScore-ban.