Weboldal eltűnik egy pillanatra

Sziasztok! Van ez a bosszantó jelenség, hogy megnyitok egy URL-t, betöltődik a weboldal, és egyből eltűnik, majd később véglegesen megjelenik. Ez mitől lehet, kevés a videomemória? Ezt mondjuk nem hiszem, mert akkor a teljesen betöltött oldallal is gond lenne. Miért tűnik el, ha már egyszer betöltődött? (és éppen kezdeném olvasni, amikor kirántják alólam)

Hozzáteszem, hogy a gépem nem egy erőmű. De azért elvárnám, hogy ha lassan is, de pl. felülről lefelé szépen töltődjön be az oldal, mivel én is általában felülről lefelé szoktam olvasni.

A miértjét akarom megérteni. Tudom, vegyek gyorsabb, erősebb gépet, több memóriát.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 03. 21., h – 22:15

Hülyén összerakott táblázatos formázású lapoknál tapasztaltam ilyen problémákat. Ahogy hosszabbodik az oldal, folyamatosan át kell a böngészőnek renderelnie a felettes rész szélességét is és ha lassabb vason fut (például a korosodó tabletem), akkor türelemjáték a megnyitása.

Ja, ami még ennél is rosszabb: ilyen jellegű, macerássá tehető elemeket (table és div + css pozícionálások) a frissen letöltődött html startolása után még Javascriptből csesztet amolyan post-rendering gyanánt.

Kedvencem mikor betöltődik egy oldal, kattintanék rajta egy linkre egyből. Erre 1 szempillantással később még betöltődik valami kép v. videó (általában kiba. reklám), ami lejjebb tolja a korábban ott látott tartalmat. Így a kattintásomat most már a reklámra érzékeli a browser, és ekkor kapom új ablakban a reklámspam-et.

Igen, ezt is írhattam volna, ugyanolyan bosszantó. A másik hasonló, amikor olvasnám a szöveget, közben töltődnek a képek jó lassan (másik szerverről?), amitől a szöveg elkezd folyton lejjebb ugrálni. Tehát a képeknek a helyén nincs "placeholder" ami azt eredményezné, hogy a képek közötti szöveg pozíciója ne változzon az oldalon.

A kedvencem, hogy web bank csinált nekem ilyet. Ráadásul a valami másra kattintástól befagyott és ki kellett lőnöm az oldalt és újranyitni.

Másik hasonló - bár nem web specifikus - hogy valami háttérfolyamat feldob egy ablakot, ami azonnal input fókuszt is kap. Ha éppen gépeltél valamit, akkor simán beadhatsz egy véletlen enterrek okézást valamire, amiről azt sem fogtad fel még, hogy micsoda.

Kellene valami generikus feature, hogy az akcióval járó inputok blokkolva vannak ha akaratlan fókuszváltás történt. Vagy ha az ojjektum amire kattintottál az előző pillanatban még nem is volt ott.

Web esetén az lenne a megoldás talán, ha a dinamikusan betöltött tartalomnak fix méretű blokkok volnának foglalva, akkor a layout legalább nem fog utólag változni. De pont azért használunk táblázat layoutot, mert ezzel nem akarunk szórakozni, hanem a böngészőre akarjuk bízni a layoutolást.

Tudsz egy példát mondani? Vagy mindegyik oldalnál jelentkezik?

Nálam a noscript csinálja egy ideig. Betöltött az oldal de mintha a css-t nem látta volna, de egy tizedmásodperccel később újra rajzolta.

Késedelem oka lehet, hogy cdn-ről húzod be a CSS és js fájlokat, és itt van késedelem. Vagy a CSS nem a header-ben van….

Szerkesztve: 2022. 03. 23., sze – 04:10

Nem írtál konkrétumokat, milyen gép, melyik böngésző, milyen addonokat használsz, melyik weboldallal lehet reprodukálni. Én nem tapasztalok ilyet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az elég baj, hogy a saját problémád megoldását szándékosan hátráltatod. Nyilván nem kéne előforduljon, értem, amit írsz, de ezt akkor is meg kéne oldanod. Sok minden okozhatja, bugos böngészőverzió, valami addon zavar be, esetleg még GPU driver is ütközhet valami 3D renderelési beállítással. Azért lenne jó konkrétumokat tudni.

Akár még az is lehet, amit írsz, hogy lassú gép, és létezik ez gyorsabb gépeken is, csak ott mi nem vesszük észre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó, akkor mint írtam, gyenge noti: AMD E1-1200 CPU, 8GB RAM. Win 10, Opera böngésző. Addonok: Adblock Plus, Ghostery, Zonealarm, I don't care about cookies (kicsit paranoiás vagyok). Igen, valószínűleg az van, hogy lassú a gép, és a jelenség olyan rövid ideig tart gyorsabb gépeken, hogy nem zavaró.

A másik hasonló jelenség: megnyitnék egy weboldalt, de csak fehér háttér fogad. Kb 10 másodperc után megunom, és rákattintok az x-re a tabon. Ekkor egy pillanatra megjelenik az egész oldal, de persze el is tűnik, hiszen bezártam.