System76 - laptop tapasztalatok

Sziasztok!

Keresgéltem a fórumtémák között, és nem nagyon találtam hasonlót, így gondoltam nyitok egyet.

Régóta gondolkodok egy system76-os laptopon, és a nem rég megjelent új típust ki is néztem magamnak:

https://system76.com/laptops/kudu

(esetleg egy Oryx Pro 15", csak itt az Intel VS AMD miatt inkább a kudu)

(tervezem angiába rendelni a bátyámhoz, így valamennyit lehet spórolni az áfán)

Mivel nem olcsó a gép, kíváncsi lennék van e valakinek bármilyen tapasztalata ezekről a gépekről. Főleg ha negatív / ne vedd meg jellegű.

Kipróbáltam a Pop_os! -t is nagyon tetszett, főleg egy Ubuntuhoz képest, ami jelenleg megy.

Jó lenne egy olyan fő linux rendszer, ami zavartalanul működik (tudom, más gépeken is így működik már), viszont azt gondolnám hogy a Pop_os főleg ezekhez a gépekhez van optimalizálva, és mivel ez a rendszer játékokra van optimalizálva, ugyan az a rendszeren játszhatnék, és fejleszthetnék is.

Plusz ha megnézem hogy más konkurens gyártó, hasonló specifikációjával akarok venni gépet, akkor se lesz sokkal olcsóbb, talán a gari miatt jobb lenne. Viszont itt a BIOS open source, és ha kérünk schematicot is küldenek.

Gondolkoztam, hogy venni egy repjegyet a céghez Amerikába, így utazok is, és még az áfát is megspórolom. Csinált már ilyet valaki? :)

Előre is köszönöm a válaszokat.

Peti

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 02. 06., v – 16:04

Nekem egy gazelle-m van. Nem bántam meg. Tökéletes. Soha többé semmi másfajta. 

Nekem az egyetlen ami nem annyira jó, hogy nem usb-c a töltő. De ez az egyetlen "bajom" vele.

Nekem az áfát is megérte. Persze így a 400+k-s gép 600 körüli árra hízott, de még így is veri a körülöttem lévő csúcs Lenovo és Dell gépeket használhatóságban.

Miben veri? Hasonló paraméterekkel vannak bőven Dell (G széria) gépek is. Kis hazánkban háztól - házig garival. A hardveres paraméterekben is hasonlóak hasonló áron. A gamer verzióknak nagyon jó hűtési rendszere van és plusz M2-es helyből is akad plusz 1 - 2 de más modul helyek is vannak rajta. A támogatásuk kiváló. Linux hibátlanul megy rajta gyárilag szállítják is Ubuntuval. Egyszerűen semmi pluszt nem látok kérlek világítsd meg mit nem veszek észre. De hogy őszinte legyek karácsonyra vettem egy MSI gamer laptopot a páromnak az is pírma hűtéssel , remek billel kiváló monitorral rendelkezik.

Nem tudnak már jelentősen eltérni egymástól a gyártók. Ami plusz szolgáltatás lehet az pl a garancia. Az meg a Dell-nél nagyon príma.

Állítólag elég jó, minőségi gépek, nekem nincs, csak a review-k alapján ez jött le. Viszont szerintem a specifikációihoz képest túl van árazva, és nem lehúzásból, hanem amiatt, hogy az egész system76 egy kis cég, kis manufaktúrában tervezi és rakatja össze a gépeket (meg fejleszti az OS-t, és FOSS firmware-eket, UEFI-t), és emiatt nem tud alacsony árat tartani, ahhoz nem működnek elég nagy tételben.

Ha csak a PopOS kell (ami szerintem is jobb, mint az Ubuntu), akkor azt bármelyik gépre ingyen felteheted, nem muszáj hozzá feltétlen system76-os gépet venni, utóbbinak max. az az előnye, hogy supportot kapsz rá, meg a konkrét hardvert előre tesztelik neked PopOS-sel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)