Mi folyik itt Gyöngyösön?

Megdöbbenéssel tapasztaltam azt, hogy segítségkérő posztjaimra, 17 jelentkező volt és ebből csupán 2 ember volt az, aki korrekten, tisztességesen állt hozzá a problémámhoz. Ez azt jelenti, hogy e-mailon folytatott beszélgetésünk után, illetve messengeren élőszóban folytatott megbeszélések után, 2 ember volt., aki állta a szavát, a többi számomra semirekellő módon eltűnt, mint barna fűben a tehénszar. Tényleg ez az arány a magyar IT-ben? Amennyiben igen, akkor nem csodálkozok azon, ha a  nemzeti linuxunk az lett ami. Nem tudom elhinni, hogy erre van igény tanult, szakmailag hozzáértő embereknél. Azért merem ezt írni, mert nagyrészük megmutatta, hogy ért a programozáshoz, csupán amit ígért, azt nem tartotta be. Bizonyára valamit rosszul értelmezek és ez a normális, ennek ellenére, nem vagyok képes elfogadni. Szerintetek?

Hozzászólások

Nekem kimaradt ez a sztori, mit ígértek meg, amit nem tartottak be?

Szerintem sajnos elég tipikus ez a jelenség, de ami még rosszabb, mindkét térfélen. 

Mennyit fizettél?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2022. 01. 25., k – 07:55

Mindeközben én sikeres üzleteket kötök itt a HUP-on sorra ... Sorolhatnám, hogy kikkel kerültem megbízó - megbízott kapcsolatba, kiknek mennyit fizettem ki a munkáért, vagy éppen szállítottam határidőre hardvert, szoftvert ... jó emberismerőnek kell lenni. A kóklereket kerülni. Miért gondoltad, hogy itt nincsenek kóklerek?

Ez nem magyar valóság, ez az emberi természet és az emberi társadalmak, közösségék jellemzője. Akármilyen csoportot vizsgálsz, legyen az társadalom, munkahely vagy akár család, találhatsz kóklereket. Mi a hír?

trey @ gépház

Én futottam már bele olyanba, hogy el akartam osztogatni 5-6 levedlett PC-t, egyenként érhettek max tízezret hardveraprón. Volt, aki az ország másik feléből jelentkezett be egyre, hogy vigyem el, kb 15 rugó lett volna a benzin. Mondtam neki, hogy hol lehet átvenni Budapesten, elküldött a csávó melegebb éghajlatra.

Offtopik, de az objektivitás jegyében a másik oldalt sem kell félteni: van kontakt erre-arra, akik szoktak pénzt és cuccokat gyűjteni mindenféle célokra. Mondanom sem kell, hogy tízből kilenc adományozó egy barom, aki szó szerint hulladékot "adományoz". Volt olyan, aki lerakott éjjel az ajtó elé egy kisebb konténernyi szakadt ruhát és kidobott bútort, mintha lomtalanítás lenne, a fogadó félnek kellett saját költségen elvitetni. 

Én már kb. letettem a tárgyi adományozásról (adományozó és fogadó oldalon is), indítottam inkább egy mini-alapot, amibe (túlnyomórészt én) pakolok be némi pénzt, és addig forgatom pozitív ESG-s befektetésekben, amíg nem találok valami értelmes helyet neki. Év végére összejön mondjuk 1-3 havi átlagfizu, azzal már lehet kezdeni valamit, neki lehet állni valami kisebb projektnek. 

17 vs. 2

Az szerinte jo arany, az koztudott, hogy 99% csak addig van ott amig pofazni kell. Amikor tenni is kell valamit az mar nagyon mas.

Te jo aranyt fogtal ki. Fokent ha nem uzleti jelleg volt.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Milyen témában kértél segítséget?

Tudom, hogy ebben a blogpostban ez csak mellékszál, de mit értesz "nemzeti linuxunk" alatt? Ezen a korábban sikeresnek mondható, de mára már kb. halott UHU-t kell érteni? Vagy a vitatott hátterű Digitális Jólét Alapcsomag nevű dolgot?

Azt amúgy értem, hogy miért van szükség szoftverek lokalizációjára, valamint a fordításokat is megértem. De miért van szükségünk nemzeti linuxra?

Szerkesztve: 2022. 01. 25., k – 10:50

Nem tudom most mire gondoltál, de olvastam egy pár kérdésed régebben:
https://hup.hu/node/174133
https://hup.hu/node/174109
https://hup.hu/node/173962
Ezek tipikus prog.hu kérdések, ott a pontokért cserébe gyors választ kaphatsz ezekre. Itt erre a 17/2 az nagyon is jó arány. Az ilyen kérdésekre szerintem egy poszt megírásánál gyorsabban kap választ az ember a kedvenc keresőjétől. 

Megpróbálok egy szösszenetben válaszolni a feltett kérdéseitekre.

Nem történt sem kifizetés, sem munkavégzés.

Az alaptörténet abból áll, hogy felvázoltam korrekten az anyagi lehetőségeimet, ajánlottam szerződést is adott teljesítések megvédése érdekében, azt a választ kaptam, hogy megoldható, de csak majd ekkor-akkor-amakkor, vagy majd jelzek és társai, de valós tettek nem követték az ígérgetéseket, többségük üzenetre sem reagált utána már. 1 fő volt aki korrekten elmondta a teljesítési lehetőségeit és az árakat, ami teljesen tisztességes volt, amit viszont az akkori helyzetben nem tudtam bevállalni, ezt meg is beszéltük normálisan. A másik ember akivel beszélgettem, adott hasznos információkat, amiket olvasgatok annak reményében, hogy egyszer képes leszek megérteni, de az általa ígért projektet nem mutatta fel. Bár itt sem volt pénzről szó, pedig rákérdeztem, ennek ellenére azt gondolom, hogy ha valakinek ígérek valamit, azt be kell tartanom, vagy ha akadályoztatva vagyok benne, akkor legalább jelezzem, hogy mikor számíthat rám és elnézést kérek.

Persze bárki és bármit megengedhet önmagának, nincs is bennem harag senki iránt, csupán megdöbbenek az ilyen jellegű hozzáálláson. Emberileg.

éne továbbra sem értem:

1. szeretnél valami de nincs rá pénzed, időd whatever ez eddig tiszta

2. találtál egy embert aki megcsinálta volna neked, de ez neked nem fért bele (idő, pénz)

3. találtál egy másikat, aki nem vállalta el, cserébe próbált neked segíteni, de disznó módon nem nyűgözött le és a projekt sem készült el az Ő "hibája miatt", pedig már ígértél neki fűt-fát

 

kek

No rainbow, no sugar

éne továbbra sem értem:

Valóban nem érted :)

3. találtál egy másikat, aki nem vállalta el, cserébe próbált neked segíteni, de disznó módon nem nyűgözött le és a projekt sem készült el az Ő "hibája miatt", pedig már ígértél neki fűt-fát

Semmit sem ígértem a második embernek, ugyanis nem került abba a fázisba a beszélgetésünk. Amit kaptam segítséget, az sem direktben történt, hanem egy mondatba került olyan számomra új információ, amivel tudok mit kezdeni, legalább is van új olvasnivalóm. A projekt valóban nem készült így el :)

És hogyan számoltál el a csúszással a megbízód felé? Kötbér, határidőmódosítas...

Bocs, de eddig úgy jött le a dolog, hogy ez egy sima maszek vagy hobbiproject, esetleg induló vállalkozásos történet. Ilyen esetben előfordul, hogy nincs tőke, nincs szaktudás, esetleg mindkettő.  Általában mikor megvan valamelyik vagy mindkettő, akor kezdi el az ember aladni magát.
Olyan is előfordul, hogy az ember túlvállalja magát (bizony, velem is megesett), ilyenkor az ember vagy jól belenyúl a zsebébe és megcsináltatja mással, vagy beleáll az arcvesztésbe és visszaadja a munkát. Pl. ez utóbbi miatt nem kérek soha előleget, míg legalább a részteljesítését nem tudom a projectnek felmutatni. Aztán, olyan is van, hogy adott projecthez összeszervez pár ismerőst az ember, de ott is előbb körbekérdez (idők, összegek, feladatleosztás) az ember és utána szerződik le.
De, hogy elvállaljak egy munkát és utána egy fórumon keressek munkerőt, hogy is mondja, elég unortodox megközelítés....

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ok. akkor a tisztánlátás kedvéért, kérlek válaszolj az alábbi, valószínűleg, többeket is érdeklő kérdésekre:

a, Ez egy olyan feladat volt, amit neked kellett volna elvégezni? (Hogy most a munkakörödből vagy milyen formában az lényegtelen.)
b, Ezért a feladatért te valamilyen javadalmazást kaptál vagy kaptál volna?
c, A feldat elvállalásakor tisztában voltál azzal, hogy a feladat meghaladja a pillanatnyi képességeidet?
d, Milyen teljesítési határidőd volt? Hónap? Fél év? Egy év?
e, Ezen megbízásos feladat elvállalása után kezdtél segítséget keresni, itt a fórumon?
f,  Tájékoztattad-e a segítségkéréskor az illetőket, hogy ez egy segítségkérés vagy "for-profit segítségkérés"?
g, Tájékoztattad a segítségkérésnél, hogy milyen feladatokat mekkora összegért szeretnél elvégeztetni?
h, Konkrét összeget ajánlottál fel az embereknek vagy csak részesedést, dicsőséget?
i,  Ha konkrét összeget ajánlottál, hogyan arányult a te vállalási összegedhez és az elvégzendő feladatrész nagysága?
j,  Milyen fizetési opciót ajánlottál? Teljesítés arányos? Előleges? Vagy fizetsz ha téged kifizetnek?
k, Milyen szerződési formát ajánlottál a többieknek? Szóbeli?  Írásbeli? Megbízásos?
l,  Hogyan viszonyult volna a teljesítési határidő a te vállalt határidőhöz képest?
m, Mekkora feldatrészt kellett volna teljesíteni a segítőnek?

Lehet ekézni a a magyar IT társadalmat, de a bejegyzésedből, a fenti kommentekből igencsak hiányos, egyoldalú kép alakult ki. Az, hogy volt majdnem 20 jelentkeződ azt jelenti, hogy nem egy lehetetlen feldatra kerestél embert. Az viszont, hogy csak kettő maradt az első körös megbeszélés után, az már jóval gázabb képet fest. Kérdés, ez kommunikációs vagy más okra vezethető vissza? A tanult, szakmailag hozzáértő emberek nagyon is tisztában vannak az idejük és szaktudásuk értékével és nagyon is tisztában vannak azzal, hogyha a más az ő idejükkel és szaktudásukkal akarja, jóárasítva, kihúzni magát a szarból. Ha aránytalan a feladat és a jutalmazás, akkor igen hamar eltűnnek az emberek. Ha hülyének nézik őket akkor még gyorsabban. Kérdés, ebben a te naivitásod mekkora szerepet játszott?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

de hát te is megígérted a megrendelődnek - aki azt hiszi minden fasza - miközben lövésed sincs arról mit vállaltál el <- ilyen az az IT szakma

Mit ígértem meg? Mennyit tudsz a részletekről? Magadra ismertél a tartalomból úgy tűnik, hogy te is úgy kezeled az adott szavadat, ahogyan az általam leírt 15 ember.

Itt még egy szóval sem hangzott el, hogy bármi is a te hibád lett volna. Mindössze a körülményeket szeretném tisztán látni.

A világ nem fekete és fehér. Egy ember tehet egy igéretet egy másik embernek, és ahogy ő be nem tarthatja, úgy ezzel az ígérettel a másik fél vissza is élhet. 
Egy ember tehet egy ígéretet, amit a másik teljesen másképp értelmezhet. Klasszikus példája ennek, a "taníts meg XY dologra" kérés, amit a kérő úgy értelmez, hogy "csinálj meg XY dolgot helyettem". Ez lehet kommunikációs hiba, de lehet mályebbről jövő dolog. Ezzel bármilyen szakmabeli legalább millió egy alkalommal találkozik az életében. "Mutasd meg, hogy kell kicserélni egy csapot.", "Mutasd meg hogy kell kicserélni egy kapcsolót.", "A termosztátnak ezt a vezetékét hova kell kötni?"
Aztán ott vannak a szép lassan eszkalálódó kérések, mikor "csak egy kérdéből", 3-4 hetes, hónapos lavinaproject lesz. "Bekötnéd a csengőt? Neked az két perc!""Újrakábeleznéd a lakást, az neked semmi!"
Emiatt a legtöbb szakmabeli csuklóból elengedi azt ami nincs lepapírozva, mindkét fél átal aláírva. És ez nem IT specifikus, egyszerűen ilyen a legtöbb kliens.

Szóval, lehet az emberek gerincességével példálózni, de az együttérzéshez, kell a teljes kép megismerése. Az meg itt nincs. Nem tudjuk ki, mit kért, ki mit milyen ellentételezésért, ígért.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Oh, hogy ezt én hány és hány alkalommal megkaptam.
"Nem azonos az értékrendünk.", "Hogy lehet ilyen értékrenddel élni?", "Semmi értékrended!", "Aki ilyen érzéketlen annak nulla az értékrendje!", "Nem lehet ilyen értékrend szerint élni!"
Tudod, mi volt a közös abban akiktől ez jött? Mind akartak valamit, ellentételezés nélkül vagy minimális ellentételezésért cserébe. Valamiért, ezek az emberek azt hiszik, hogy a ő problémáik megoldása más embereknek a természetes, alapvető kötelessége. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem lep meg, hogy átfordítod másra azt, ami a gyengeséged :)

Alapvető különbség köztünk az, hogy soha sem mentegetném azt, aki nem tartja be a szavát. Ez az az értékrend ami itt köztünk nagy különbség. Nekem számít a tisztesség és a becsület, amit megkövetelek mindenkitől, vagy viszlát.

Oh, igen ez a következő sértés, "motivációs" manipulációs  próbálkozás ami ilyenkor szokott jönni. "Azt hittem több tartás van benned, hogy nem hagysz egy másik embert a szarban." "Ennyit ér a te szavad." "Ennyire lehet rád számítani." 

És a tisztességbe és becsületbe, miképp fér bele, hogy olyan dolgot vállalsz el amiről tudod, hogy nincs meg hozzá a tudásod vagy képességed? Hmm?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Amit én az írásod alapján látok: elvállaltál egy feladatot -- vagy szívességből, vagy pénzért --, amit nem tudtál megcsinálni.

Kértél másoktól segítséget -- vagy szívességből, vagy pénzért --, amit ők nem adtak meg neked.

Ezen Te most itt duzzogsz. (Mint egy kisgyerek, már ne is haragudj.)

A probléma ettől még nem oldódik meg.

Nem inkább a megoldásra kellene koncentrálnod? (Spoilerveszély: de.)

A segítséghez -- amit itt Te szerintem szeretnél kapni --, az általad adott információ eléggé kevés.

Kb. annyira, mintha -- tegyük fel -- házat akarnál építeni, de a kőművesnek csak annyi információt adnál, hogy melyik telekre kell a házat építenie, de semmi többet. Ennyi információ -- vagy legyen specifikáció -- alapján ő nem tud neked megfelelő házat építeni. Ennél többet kell a házról neki mondanod. De amíg nem mondasz semmit, addig nem lesz házad (azaz nem lesz a problémára megoldás).

Itt nem kevés kérdést kaptál, amire semmi érdemi, vagy információt tartalmazó választ nem adtál, így a fórumozók nem tudnak neked ötleteket sem adni. Talán válaszolj a kérdésekre, hátha az közelebb visz a megoldáshoz.

Viszont érdemes lenne legközelebb -- ha nem tudod a feladatot megoldani -- inkább nem elvállalni a dolog, még szívességből sem...

"Share what you know. Learn what you don't."

Kértél másoktól segítséget -- vagy szívességből, vagy pénzért --, amit ők nem adtak meg neked.

Ezt nem tudom hol olvastad, de nem nálam az tuti.

Még mindig az a probléma, hogy megígérték a segítséget, ugyanakkor eltűntek szó nélkül a megegyezés után.

Kértél másoktól segítséget -- vagy szívességből, vagy pénzért --, amit ők nem adtak meg neked.

Ezt nem tudom hol olvastad, de nem nálam az tuti.

Segitesz akkor megerteni, hogy mi nem valos a fenti allitasbol?

1) nem kertel -- erre reagaltam szarkasztikusan, hogy akkor ok proaktivak voltak.

2) nem masoktol -- ugye nem magadtol? Ez mondjuk messzire vezetne, igy fel se teteleztem.

3) nem segitseget -- akkor mit? Kifejthetned.

4) nem szivessegbol, es nem penzert -- persze, lehet egyeb bartelugylet is, de talan nem fontos. Vagy megis az?

5) nem ok -- eddig ugy tunt, hogy tobb termeszetes szemelyrol beszelunk. Tevedtunk volna?

6) nem adtak meg -- ezt persze lehetne pontositani: "szandekosan es/vagy akaratlanul nem, vagy csak reszben, es/vagy egeszeben vagy reszben hibasan adtak/adjak meg es/vagy fogjak megadni". Ezzel van a baj?

7) nem neked -- Megintcsak, az eddig hozzaszolasaid alapjan ugy tunt. Ebben tevedett volna a hozzaszolo?

Mondjuk, ha nem bitenként kéne kiásni a mondani valódból a valós igényeket. Akkor nem a szövegértéssel kéne vergődni. Az eddigi munkásságod alapján Te nem értesz sok mindent az IT területből, így kérdezni sem tudsz rendesen. Meg beleszövöd a sértődős jellemed is. Borítékolható, ha indítasz valamit abból sértődés meg flame cunami lesz. Neked nem való semmilyen nyilvános fórum, amit nem Te moderálsz. Ahol meg igen, ott meg igen csekély a látogatottság. Ellenben közlési kényszered van és rá is vagy kényszeredve a nyilvános segítség kérésre. Ezért kilépsz a nyílt platformokra, csak ott meg nem bírod elviselni a számodra negatív kommenteket.

Továbbra sem látom, hogy miért lenne itt bárki is áldozat, hiszen nem károsítottak meg. A történet pillanatnyi állása szerint, te senkinek nem fizettél semmit, nem ért anyagi veszteség.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 10:04

Nem csak Gyöngyöst érintve, ez egy ilyen világ. - Főként a dolgozók, családfenntartók mentális terhelését 2 évtized óta folyamatosan növelő társadalmi berendezkedés. A ma a 60-70, sőt feletti évesek vezérelvét jelentő, - és tegyük hozzá, sokkal több időt felemésztő elvárásokkal működő, - paraszti etikát, lassan leváltja a lazább, kevesebb időt rászánó polgári. A fiatalok már ebben a szellemben nevelkedtek fel. Nem ők fognak hozzád igazodni, nekünk öregeknek kell jobban megérteni őket, "utánuk szaladni", mert ami munkavégzést mi elvárnánk pl. egy fiatalabb szakembertől, azt nem tudjuk megfizetni. A kevesebbel pedig nem érjük be, tehát vagy mi csináljuk meg magunknak ahogyan szeretnénk, vagy ha nem tudjuk, lemondunk róla és elengedjük. (Mert soha nem lesz megcsinálva úgy..!)

"Nemzeti Linux"-fejlesztés azért nem lesz, mert egyszerűen nincs idő rá, tanulni sem, de még inkább elvégezni a munkát. (Szorít mindenkit a megélhetés, nincs idő tökörészésre. A személyes vezérelvek többsége a fejeken kívülre került és onnan, sokszor globális szintről határozzák meg az emberek személyiségét. Komolyabb dolgokra nincs már igazán belső ösztönzöttség, vagy csak keveseknél. Zártabb, - mondjuk vallási, - közösségek esetén még itt-ott fellelhető, de a nagyvárosok világában teljesen elveszett. (Marad arra a néhány esetre a "szivárvány", ami jó távolról fogja össze az embereket. Felelősséget meg semmiért sem kell vállalniuk az "alatta" megjelenőknek.) 

Nem vitatom, hogy akár ez is egy jövőkép a jelenben, amit leírtál, ennek ellenére, el sem tudom képzelni, hogy ne tartsam be a szavamat, vagy ne becsületes életre törekedjek és kizárjam az életemből azokat, akiknek nem számít a tisztesség és/vagy a becsületes élet.

Sajnos.., vannak a kihalófélben lévő utolsó "Mohikánok", egy csomó teljesíthetetlen vággyal, elképzeléssel. És ez a "vonal" végkép nem felel meg e kornak, - az indiánokhoz hasonlóan, - sokan át is gázolnak rajtuk.

A pár évvel ezelőtti fiatal tetőfedőmre gondolok, aki másfél hónap munkavégzés után, megállapodásunk és a megállapodott összeg felvétele után, - közben, kétszeri végösszeg-emelést is elfogadtam (+ 400K) úgy ítélte meg, hogy az idő eltelt, - gondolom, az egységnyi időre elképzelt pénzét nem kereshette tovább meg, - otthagyta a félig kész munkát a nyár elején. Mire egy másik tetőfedő csapat "bele tudott állni", eltelt majd fél év. Addig nem volt cserép a házunkon. Ha nem lett volna olyan aszályos, száraz nyár, nem is tudom mi lett volna velünk. - (A tető magasan van, olyan szerkezetű, hogy esélytelen lett volna "magánba" megcsinálni.)

Legutóbb valami repgépről leeső csavar vagy "más űrszemét" szétverte a cserepeket, úgy 15-20 cserép tört, szóródott szét egy központból kifelé mutató irányba, nem lévén más, felmásztam magam és egy a mester által nálam elhagyott tetőlétra segítségével befedtem a tartalék cserepek használatával. Mit mondjak, működött rendesen a "zabszem-reakció". :)

De ennek ellenére, mivel az "elhagyásig" végzett munkája jó volt, tehát igazán - utóbb belegondolva, - nem is tudom igazán hibáztatni. Tapasztalatlan volt, és kifutott a tervezhető időből. (Hogy nyugalmat leljünk, el kell fogadnunk az ilyeneket is...)

De hat epp ez a lenyeg. Amit eddig tudni velunk:

Kikepzo megbizoja - Kikepzo

1) Neked is volt megbizod. A "Határidőmódosítás" hozzaszolasoddal ez vilagossa valt.

2) Tehat, elvallaltal valamit. Remelem, nem rad kenyszeritettek. Ha igen, akkor a rendorsegtol kellene inkabb segitseget kerni...

3) Nem tudtad megoldani.

4) Ezert segitseget kertel.

5) Nem, vagy csak reszben kaptad meg.

6) Ezert az eredeti megallapodasotokat ujra kellett gondolni.

 

Tehat, elvallatal valamit, amit nem tudtal teljesiteni. Az mindenkepp dicseretes, hogy odaalltal a megbizod ele, es hataridomodositast kertel. Ez mindenkepp gerinc, vagy hasonlo kepzodmeny.

A kerdes mar csak az, hogy a vallasod pillanataban tudtal-e arrol, hogy nem fogod tudni teljesiteni adott idore, adott tartalommal.

Pontosabban, biztos voltal-e abban, hogy teljesiteni tudod a feladatod vagy onmagad altal, vagy letezo, leszerzodott, megbizhato alvallalkozok segitsegevel. Ha nem, akkor meg kellhet egy kis kalcium abba a gerincbe.

 

 

A kerdes mar csak az, hogy a vallasod pillanataban tudtal-e arrol, hogy nem fogod tudni teljesiteni adott idore, adott tartalommal.

Pontosabban, biztos voltal-e abban, hogy teljesiteni tudod a feladatod vagy onmagad altal, vagy letezo, leszerzodott, megbizhato alvallalkozok segitsegevel. Ha nem, akkor meg kellhet egy kis kalcium abba a gerincbe.

Nem, ez nem kérdés. Sőt, mégcsak hatással sincs arra, hogy valaki megígéri nekem azt, hogy segíteni fog így és így, majd szó nélkül eltűnik. Az emberek eltűnéséről szívesebben olvasnék, hogy ez rendben van?

Dehogynem. Megpedig az en kerdesem. Ugye nem tudod jobban?

Szoval a kerdes: a 15/17 az 16/18-e? Mert ugye te is igertel/szerzodtel?

 

Azonban, ha mar filozofalgatunk, mert az altalad meg nem osztott pontosabb info nelkul ez nem mas... Sok helyen, kulonbozo korokban tuntek mar el emberek, es meg napjainkban is szoktak itt-ott allitolag. Ez azert altalaban nincs rendben minden (hely es korfuggo) ertekrend szerint.

Nem tudom néháőny ember melyik csatornát nézi, ám akiknek nem világos, annak röviden vázolom a helyzetet ismét.

Felajánlották többen is, hogy akár pénzért, akár másért, de segítenek, majd a megígért dolgokat nem teljesítették, vagy egyszerűen eltűntek végleg.

Továbbra sem látjuk, hogy ők milyen segítséget ajánlottak fel, te milyen kéréssel fordultál hozzájuk, és milyen ellentételezést ajánlottál fel ezért cserébe. Feljebb egyszer feltettem ezeket a kérdéseket kifejtve. Mindaddig míg nem kapunk konkrét válaszokat élnünk kell a gyanúperrel, hogy a történet felét látjuk csak.  És elhiheted, a tereléssel, nem a saját igazadat támasztod alá.

Klasszikus székely vicc:
Két székely megy Bukarestben mezitláb, nézik a kirakatokat a sok szép cipővel  és tanakodnak, hogy milyen jó is lenne nekik ha lenne ilyen szép cipőjük. Pénzük viszont nincs, így gondolják okosba szereznek egyet. Megy arra egy jólöltözött román fiatalember, az egyikőjük megszólítja:
- Fiatalember, lenne kedves segíteni és megkötné a cipőmet? Ebben a korban már nehezen hajolok.
- Természetesen! - mondja és már hajol is le és látja csodálkozva, hogy meztelen az atyafi lába - Dehát, bátyja, hol a maga cipője? - kérdezi
- Ott a kirakatban csak kik kéne fizetni! - mondja az öreg
Káromkodik egy cifrát románul a fiatalember és otthagyja őket.
- Látod, bárdolatlanok ezek ilyenek a románok! Még a cipőmet sem kötötte meg!

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem tudom néháőny ember melyik csatornát nézi, ám akiknek nem világos, annak röviden vázolom a helyzetet ismét.

Felajánlották többen is, hogy akár pénzért, akár másért, de segítenek, majd a megígért dolgokat nem teljesítették, vagy egyszerűen eltűntek végleg.

Hogy ne legyen ismeretlen sokaság, akkor megnevezem nagyrészüket.

Kovács István, Pempős Teodor, Kiss Töhötöm, Pupák Gerzson, Kumtyetyem Ábrahám, Lökszi Lajos, Lakatos Vinettou, Kerekes Gáspár, Kocsis Armandó, Kisteleki Gyula, Valaga Ernő.

Nem tudom néháőny ember melyik csatornát nézi, ám akiknek nem világos, annak röviden vázolom a helyzetet ismét.

Felajánlották többen is, hogy akár pénzért, akár másért, de segítenek, majd a megígért dolgokat nem teljesítették, vagy egyszerűen eltűntek végleg.

Az össze hupos kérdésedben pontosan definiált problémával szoktál indítani.

Ja, nem :(

Akkor ez is csak egy mondat a levegőbe. Számunkra nem tűnsz túl szavahihetőnek. (Írom ezt úgy, hogy csak annyit tudok rólad, amennyit itt a hupon picsogsz.)

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Az össze hupos kérdésedben pontosan definiált problémával szoktál indítani.

Ittasan ne kezdj neki fórumozni, egyrészt odalesz a helyesírási imídzsed, másrészt szövegértési problémáid is vannak :)

Ha figyelmesen visszaolvasol, akkor van ott egy olyan mondat, aminek a végén van a lényeg, hogy ha négyszemközt beszélgetünk, akkor pontosan felvázolom a feladatot :)

Nehéz a tisztességgel összeegyeztetni, hogy megosztasz egy történetet, de nem törekszel arra, hogy úgy mesélj, hogy a hallgatóság megértse. Hab a tortán, hogy közben értelmetlen ide-oda pofázásokba mész bele. Ha azt akarod, hogy megértsenek, igyekezz érthetően (az olvasók igényeit (szellemi képességeit) figyelembe véve) tolmácsolni a történetet. Ha nem érdekel, hogy értenek-e, akkor meg ne rinyálj (kivéve, ha a rinyálás a lényeg – ebben az esetben rinyálhatnál többet és jobban is, mert a hajbazerhez, TCH-hoz, zellerhez, a "kormánykritikus" különítményhez és a többi marhához szokott emberek számára az eddigi teljesítményed felháborítóan kevés).

:)

Nehéz a tisztességgel összeegyeztetni, hogy megosztasz egy történetet, de nem törekszel arra, hogy úgy mesélj, hogy a hallgatóság megértse.

Már itt elcsúsztál, ugyanis semmi köze a tisztességhez annak, hogy ki és milyen stílusban mesél el valamit, ha az igaz. Innentől kezdve a többi mondandód is hasonlóan értékes számomra. Amennyiben szeretnéd hogy komolyan vegyelek, legyél kedves értelmesen fogalmazni, ami a legfontosabb, hogy korrekten. Alapvetően nem érdekelnek sem a kormánypárti, sem másikpárti, sem bármilyenpárti megnyilvánulásotok, azt egyétek egymás tenyeréből, ez éltet sokakat itt :)

,, Amennyiben szeretnéd hogy komolyan vegyelek, legyél kedves értelmesen fogalmazni, ami a legfontosabb, hogy korrekten.''

Inkább az írnám neked, hogy amennyiben szeretnéd hogy komolyan vegyenek téged a fórumba irkálók, legyél kedves értelmesen fogalmazni, mert nem érthető az amit és ahogy írsz. Ez egyébként abból is látszik, hogy elég sokan visszakérdeztek...

"Share what you know. Learn what you don't."

...vagy azt is jelentheti, hogy a témafelvetőnek is lehetnek problémái (pl. nem tud a többiek számára is érthetően fogalmazni), és ezért nem értik meg a többiek, hogy pontosan mit is akar...

Ezt se zárjuk ki azért a lehetőségek közül.

"Share what you know. Learn what you don't."

semmi köze a tisztességhez annak, hogy ki és milyen stílusban mesél el valamit, ha az igaz

A konkrét esettől függetlenül, szerintem ez egyáltalán nem így van. Nem csak az számít, hogy mit mond az ember, hanem hogy hogyan, és miért. Megkockáztatom, utóbbi akár relevánsabb is a tisztesség szempontjából, mint a pontos tartalom.

Azt nem mondtam, hogy (jogilag? vagy milyen értelemben gondolod?) bűnös leszel, csak hogy az igazmondás és a tisztesség nem feltétlenül járnak kéz a kézben.

"Hallod, főni, emlékszel, hogy X kollégát léptetted elő helyettem? Na, és azt tudtad, hogy meghúzta a feleségedet / tegnap elaludt ebédszünet után / lopja az ásványvizet az ügyféltárgyalókból?"