dedikált szerver, vagy VPS?

Fórumok

Eljött az ideje annak, hogy jobban megismerjem ezeket a fogalmakat.

Utánaolvastam, tudom melyik és mit jelent, ám amikor keresgéltem, találtam számomra érdekességeket. Nagyon fontos lenne például az, hogy ddos ellen minél védettebb legyen az a felület, ahova majd beköltözök. Erre melyik jobb? Minél kevesebbet kelljen nekem felügyeljem a szervert majd amit bérlek, melyik jobb? Minél több lehetőségem legyen root joggal vigéckednem a szerveren, melyik jobb? Bővíthetőség tekintetében melyik jobb?

Köszönöm szépen, ha segítesz.

Hozzászólások

Feladathoz az eszközt. Mire használnád?

echo crash > /dev/kmem

Sok , többezer mysql-ben tárolt adatra, amik nem sok adat egyenként, valamint egyidőben kb 2.000 lekérdezés 1kb-20Mb-os fájlokkal/lekérdezés.

A feltett kérdéseid kb egyike sem releváns dedikát server vs VPS összevetésben szerintem. ( Jó, bővithetőség valószínűleg egy VPS-nél rugalmasabb, de ez is szolgáltató függő ).

Egy rendesebb DDOS esetén mindegy, hogy VPS vagy dedikált szerver van, ott egy CDN, pl. CloudFlare tud hatékony védelmet nyújtani, ha jól van összerakva az app (pl. CDN szerverek szolgálják ki az alap lekérdezéseket, a te szerveredhez már csak authentikált kérések jutnak el, amit egy DDOS nem tud hamisítani).

Szerkesztve: 2022. 01. 23., v – 12:56

DDOS védelmet biztosító szolgáltatót keress, és nézz utána mi ellen tudnak védelmet nyújtani, és hogyan történik a védelem. Van ahol csak annyiból áll a védelem hogy minden bejövő forgalmat eldobnak, van ahol pedig rendesen szűrik a forgalmat. Ha esetleg tudod milyen DDOS-ra számíthatsz, akkor arra külön is rákérdezhetsz, hogy tudják-e szűrni. VPS költséghatékony választás lehet, főleg ha bármikor válthatsz nagyobb csomagra, vagy akár dedikált szerverre, akár újratelepítés és IP cím váltás nélkül is. Én magamat ajánlanám első sorban (https://vps4you.hu), de vannak más magyar és külföldi szolgáltatók is amik jók lehetnek a céljaidra, érdemes körülnézni hogy melyik felel meg számodra a legjobban.

Vagy vakond vagyok, vagy nem láttam jó, hogy egy vps konstrukciónál mekkora lehet az egyidőben elfoglalt sávszélesség és mennyi az engedélyezett forgalom? Más opcióknál láttam, hogy korlátlan forgalom engedélyezett, csupán 100Mbps legyen a max átlag letöltési sebesség.

Kikepzo mindig a gombhoz keresi a kabatot. Neha egy query-t ker javitasra, de nem tudjuk meg mire kell. Itt is ez van.

Barebone: komplett vas, amit nem kell megvenned, berelheted, lizingelheted, de elore tudni kell mire fogod hasznalni 1-3 ev mulva. Van husegido is. Kb. 1millio egy gep, azt veszed meg havonta.

Vps: egy gep darabja, par cpu jut rad is, de boven eleg sokmindenre. Szabadon kerhetsz meg bővítést vagy lemondhatsz dolgokat.

Az interneted te adod bele a kabelen, te veded meg. Tarhely csomagok (egyik sem a fenti kozul) nehol kaphatnak ddos vagy egyeb tuzfal vedelmet.

Globalisan mit szeretnel csinalni? Mi volt eddig, miert valtanal? Mennyit er meg neked?