macOS kezdő kérdések

Fórumok

Sziasztok,

Történt, hogy mivel úgyis fejlesztenem kellett, gondoltam váltok Apple termékre. Mindenhol dícsérték az új M1-es macet, ezért a most legmegérősebb gépre beruháztam, Mac mini M1 2020. Képfeldolgozás (RAW) a fő használat, Adobe Lightroom-mal. Ezzel minden rendben is van, hasít a képfeldolgozás, minden ugyanott van, mint eddig.
Természetesen előtte hetekig teszteket néztem, megnéztem minden egyes programot, hogy megvan-e Mac-re illetve van-e alternatíva. Eddig nem volt 5 percnél tovább a kezem között hasonló gép.

Gondoltam, hogy nem lesz sima az átállás még így sem, de azért mégsem gondoltam, hogy a Windows után ilyen sok dolog kényelmetlen lesz.
Nem szeretnék vitiatkozni, hogy melyik jobb. Nem is tudnék, nincs elég tapasztalatom az Apple világában ehhez.
Csak egy-két kérdésre szeretnék választ kapni azoktól, akik már évek óta használják.

- hogyan lehet azt beállítni, hogy egy ablak bezárásakor visszakapjam az azelőtti aktív ablakot? Képfájlt megnyitom, megnyílik a képnéző, azt bezárom, de vissza kell kattintani oda ahonnan megnyitottam, hogy az az ablak legyen az aktív megint.
- hogyan lehet fájlokhoz (kiterjesztésekhez) más programokat társítani, mint az alap? Sokszor nem aktív az Open with jobklikk menü és volt olyan, is hogy hozzátársítottam, de úgy tűnt, mintha ahhoz a konkrét fájlhoz társította volna, nem pedig a kiterjesztéshez. Őrület :) 
- Shift-Insert nem működik. Meg lehet csinálni, hogy működjön?
- mi az igazán jó Totalcommander alternatíva? (muCommander, Dcommander kipróbálva). Ezekben sem működik az Insert gomb. Space-re a foglalt hely kiszámítása és a "Ctrl-jobbra nyil" könyvtár megnyitása a másik panelen.
- SteelSeries Apex 350 billentyűzetem van. Hiába tettem fel a gyári drivert (Mac-re létezik), csak a ledek színét tudom állítani (pont nem érdekel :)). A programozható billentyűk nem működnek.
- azt sem tudtam, hogy csak Mac-es billentyű kiosztást lehet alkalmazni még akkor is, ha Windows-os a billentyűzet. Szerencsére ezt megoldottam, Ukelele programmal sikerült áttennem a billentyűket más helyre. Megőrültem volna, ha máshol van a #&@ {}[] stb. karakter.
- valami jó terminal alkalmazás? Hülyét kapok attól, hogy alap Linuxos dolgok nem mennek. Ctrl-d kilépés és a Home billentyű a parancssor elejére ugrik. Letöltöttem az iTerm2-t. Ez valamivel, jobb, de az említett két kombináció itt sem működik.

A fő munkám során továbbra is Windows-t használok, így az lenne a cél, hogy minél hasonlóbban tudjam használni az azonos munkafolyamatokat.
Tudom tudom, miért várom el, hogy ugyanolyan legyen, amikor teljesen más? Én csak azt gondoltam, hogy vannak standard-ek amik mindenhol ugyanolyanok, de ezek szerint mégsem, vagy csak beállítás kérdése.

Egy megjegyzés még. Az az érzésem, hogy a MacOS az egér használatára van kihegyezve. Sokkal többet kell alap dolgokhoz is egereznem, mint Windowson. De ez lehet, hogy ismét a kezdőségem miatt van.

Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv: redman

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 27., sze – 15:01

> hogyan lehet azt beállítni, hogy egy ablak bezárásakor visszakapjam az azelőtti aktív ablakot? Képfájlt megnyitom, megnyílik a képnéző, azt bezárom, de vissza kell kattintani oda ahonnan megnyitottam, hogy az az ablak legyen az aktív megint.

CMD+Q, ha csak a piros gombra kattintasz, az CMD+W -nek felel meg, alkalmazás aktív marad, csak az ablakot zárod be.

> hogyan lehet fájlokhoz (kiterjesztésekhez) más programokat társítani, mint az alap? Sokszor nem aktív az Open with jobklikk menü és volt olyan, is hogy hozzátársítottam, de úgy tűnt, mintha ahhoz a konkrét fájlhoz társította volna, nem pedig a kiterjesztéshez. Őrület :) 

A fájlra CMD+I majd itt "Open With", majd "Change all"

> Shift-Insert nem működik. Meg lehet csinálni, hogy működjön?

Mivel nincs insert (mac-es billentyűn), azért a CMD+V a javasolt :)

> mi az igazán jó Totalcommander alternatíva? (muCommander, Dcommander kipróbálva). Ezekben sem működik az Insert gomb. Space-re a foglalt hely kiszámítása és a "Ctrl-jobbra nyil" könyvtár megnyitása a másik panelen.

Sose használtam ilyet, iTerm2, esetleg mc, vagy 2 Finder ablak és drag & drop ¯\_(ツ)_/¯ :) Szóval erre passz.

> SteelSeries Apex 350 billentyűzetem van. Hiába tettem fel a gyári drivert (Mac-re létezik), csak a ledek színét tudom állítani (pont nem érdekel :)). A programozható billentyűk nem működnek.

IMHO mac-hez apple billentyűzet, szóval passz :)

> valami jó terminal alkalmazás? Hülyét kapok attól, hogy alap Linuxos dolgok nem mennek. Ctrl-d kilépés és a Home billentyű a parancssor elejére ugrik. Letöltöttem az iTerm2-t. Ez valamivel, jobb, de az említett két kombináció itt sem működik.

Pedig iTerm2 a legjobb szerintem. A profilenál a Keys -> Key mappings tud ebben segíteni, illetve egy jó .inputrc esetleg, ha a megszokott dolgokat akarod. Továbbá valószínűleg lesznek meglepetések még abban is, hogy ez nem linux, hanem unix, ezért egyes parancssoros alkalmazásokból nem a gnu verzió fog indulni alapból. Ajánlom még a brew-t, ha még nem jött szembe :)

Az az érzésem, hogy a MacOS az egér használatára van kihegyezve. Sokkal többet kell alap dolgokhoz is egereznem, mint Windowson

Látod, ez nálam pl pont fordítva van :D

Szerkesztve: 2021. 10. 27., sze – 15:05

:)  Mintha magamat olvasnám. Csak én mind  a két nekifutás végén eladtam.

Engem irritált az, hogy a funkciószegénység előnyként van tálalva. Olyanokra gondolok amely funkciókat nem implementálták, hogy megkönnyítsék a más rendszerről érkezőket.  Sok mindent egyfajta módon lehet megoldani, ami más rendszerek logikáját nem követi. Az ilyen dolog melle jön a gőg; te vagy a hülye! Ez egy mac!

dockot fixálni egy helyre?

https://www.makeuseof.com/tag/how-to-keep-the-mac-dock-on-one-screen-in…

Downside: You lose other dual-monitor features. These include each display having its own menu bar and apps being able to run in full-screen view on each display.

nincs aláírásom

Ez engem arra emlékeztet mikor 1x éve pine ról muttra akartam váltani. Persze a mutt nagyon más volt mint a pine és nem feküdt, elkezdtem konfolgatni. Mire végére értem kb pine lett belőle, így rájöttem, hogy nekem nem kell a mutt :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Filekezelésre forklift.

terminal: iterm2

szerintem neked amúgy nem a terminal-al van bajod, hanem a shell-el, ami most zsh. Indíts bash-t.

Bár nekem zsh-n is megy a control-z.

Abban amúgy egyetértek, hogy az új iterm2 meg az új os egy kicsit túlzásba vitte a "másképp"-et és nekem sem áll annyira kézre egy pár dolog, de neki kell esni konfigolni és szerintem minimális munkával meg lehet oldani.

egyetértek az előttem szólóval: apple billentyűzetet majd vegyél, jó lesz.

Gábriel Ákos

ez is jól fog jönni:

brew install alt-tab --cask

(permissionöket meg kell adni neki)

Gábriel Ákos

“- SteelSeries Apex 350 billentyűzetem van. Hiába tettem fel a gyári drivert (Mac-re létezik), csak a ledek színét tudom állítani (pont nem érdekel :)). A programozható billentyűk nem működnek.
- azt sem tudtam, hogy csak Mac-es billentyű kiosztást lehet alkalmazni még akkor is, ha Windows-os a billentyűzet. Szerencsére ezt megoldottam, Ukelele programmal sikerült áttennem a billentyűket más helyre. Megőrültem volna, ha máshol van a #&@ {}[] stb. karakter.”

mi az istenért nem választottad ki a PC billentyűkiosztást? (Kis kék négyzet fehér PC felirattal jelöli)

a beállítások alatt a billkombókat szabadon állíthatod, ha shift insertesni szeretnél cmd+v helyett akkor állítsd át (app shortcuts alatt a + gombbal tudsz hozzáadni a Cut Copy és Paste menukre alternativ kombokat)

szoval az Keyboard/Input Sources alatt a + gombot ha megnyomod akkor az English alatt vannak PCs kiosztasok (British PC meg American PC) de a magyar alatt mar csak a qwerty es qwertz maradt (pedig tuti volt PC, mert en regen igy hasznaltam)

 

az egyedi makrok/stb pedig Keyboard/Shortcuts es ott az App Shortcuts alatt a = gombbal tudsz barmit hozzadni, csak a funkcio neve kell a menu-barbol
nekem pl a Safari app-hoz van hozzaadva a "Reload Page" az F5 hoz, mert ugye gyarilag nincs

mentsegemre, szoljon, hogy 2010 kornyeken kellett utoljara :D

a terminalnak bedig allitsd be, hogy a bash legyen alapertelmezett, mert ez a zsh az oruletbe kerget

a legtobb filet mikor csak gyorsan meg akarod nezni meg Preview se kell, csak jelold ki es nyomd meg a szokoz/spacebart, a bezarashoz ugyanez, nyilakkal pedig tudsz a mappan belul navigalni, vagy cmd+A val kijelolod az osszeset es utana spaacebar aztan jobbra balra nyilak, spacebarral megint bezarod (mukodik kepekkel videokkal, hangfileokkal, szoveges dokumentumokkal, tablazatokkal meg meg a fene tudja mivel)

A lényeg, hogy a Windows-os beidegződéseket (aka horrort) próbáld meg elfelejteni. Ez nem az, a PC-s billentyűzettől sem lesz az. Ez egy BSD UNIX szteroidokon. A beépített terminál tökéletes csak a témán és a fonton kell változtatni. Én a Fantastique Sans-t javaslom. Van bash meg mc homebrew-ból. Kiosztáshoz editor, én anno ezzel készítettem el saját Super Hungarian Kossuth-címeres kiosztásomat: https://software.sil.org/ukelele/ (kiosztást saját Library alá érdemes tenni)

Az az érzésem, hogy a MacOS az egér használatára van kihegyezve.

Rossz az érzésed, ami - mint írtad is - valószínűleg a kezdőségedből fakad. A MacOS inkább a hotkeyekre van kihegyezve. Az OS használatához gyakorlatilag nincs vagy alig van szükség egérre. Ha rászoksz nyűgös lesz bármely más platform használata.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Miért lenne nyűgösebb? Megtanulod a shortcutokat és mindent is tudsz csinálni egér nélkül az ablakokkal Windows alatt is - gondolom van olyan Mac felhasználó is akinek f@ngja nincs arról, hogy egér nélkül is van élet.

 

Edit: most látom hogy mikori felvetésre reagáltam :)

- mi az igazán jó Totalcommander alternatíva? (muCommander, Dcommander kipróbálva)

röviden:

$ /bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"
$ brew install mc

Három apró tipp, hátha pont ezeket nem ismered:

- Ha több terminálablakod van megnyitva, a command+balra/jobbra váltogat a nyitott ablakok között. Én jobban szeretem így, mint külön tabokban, jobban el lehet helyezni több monitoron.

- Hasonló a funkció (cycle through windows), de egyirányban, viszont a legtöbb alkalmazásban működik, böngészőkben is: (magyar billentyűzeten) option+command+ű

- Ablakkezeléshez a Magnet alkalmazást használom, abból is főleg azt a shortcutokat, ami maximalizálja az ablakot az aktuális monitoron (ctrl+option+enter), illetve amivel fél képernyőre lehet nagyítani bal/jobb oldalon (control+option+balra/jobbra). 

https://static.kruska.hu/hup/apple_magnet.png

Még elvetemültebbek használhatnak Amethyst vagy Yabai-t tillingwm-nek osx-en.

https://github.com/ianyh/Amethyst

https://github.com/koekeishiya/yabai

Valamint van pl kitty terminal emulator is osx-hez.

https://sw.kovidgoyal.net/kitty/binary/#binary-install

https://github.com/kovidgoyal/kitty/releases

Ki lehet alakitani homebrew-val kombinalva, meg gyakorlatilag egy teljes tillingwm-es termanal based os-t tudsz belole csinalni ha azt szeretnél, pont mint linuxon, csak van par olyan appod, ami linuxon nincs. Erdemes ugy csinalni, hogy konnyen tudd ki es bekapcsolni a tillingot, es akkor mindig ugy tudod hasznalni, ahogy eppen kenyelmes.

hát igen a macos nem winfos. Kevésbé konfigurálhatóbb mint egy linux de így is nagyon jó. Meg kell szokni a double commandert. Én is ha egy rendszeren van DC, firefox, tündibündi akkor már otthon érzem magam.

CMD-Q vagy főmenü/firefox/kilépes.

Valamikor én is be fogok majd ruházni egy új M1-es macbookba. De egyenlőre még elég jól hasit ez a régi inteles. Majd lesz belőle egy jó kis ubis gép.

GPLv3-as hozzászólás.

Egy év távlatából kérdezem hogy sikerült-e megszokni?

Kb egy hónapja kaptam egy céges macit és a hajam tépem tőle annyira kényelmetlen/vacak.

Tíz éve használok Macet kb (lehet h 12). Az első két hét kritikus, különösen a command-q miatt (mert ugye az alt-q -n van a kukac, és mellényomsz és bámm már ki is vágta az adott appot)
A többi abszolút "átszokható" és/vagy van rá megoldás. Kicsit utána kell menni, testre kell szabni.
 

Gábriel Ákos

Home/end/ szó elejére/végére ugrás parancssorban; kurzortól szó balra törlés hiányzi nagyon.
Nincsenek home/end/ins/del/pgup-dn gombok; A PageDown pl kétkezes művelet. 

A touchbar miatt ha van felsősoros karakter a jelszavamban akkor csak egyujjal tudom írni, mert fantom FN-gomboknak érzékeli.

Ablakok nem késpesek "átlógni" másik monitorra, simán csak levágja a szélüket.

Finder alól a kispöttyöt nem lehet eltüntetni; hiába cmdTabolok, nincs finder, pedig mintha emlékeztem volna rá hogy nyitottam, de akkor már bezártam/mégse nyitottam...?

AppStore appleid nélkül nem megy egyáltalán, míg az msappstore simán enged ingyenes dolgokat fiók nélkül is telepíteni.

Lassú - itt lehet hogy a céges background appok fogják meg, de nekem a saját erőtlen e490 thinkpadem 8 rammal 8265u cpuval, win11el kb 3x olyan gyorsnak tűnik mint a 16G ram intel 9800? cpus mac.
 

Ha nem nyomod meg a touchbart a jelszo beirasa kozben, akkor nem lesz fantom karakter :)) 

Ha be van kapcsolva, hogy a monitorok onallo spacek, akkor ertelemszeruen nem loghat at ra ablak, hiszen ha ott atlapozol egy masik spacera, akkor kette kene tepni az ablakot. Trhat, ha azt akarod, hogy az ablakok atnyulhassanak, akkor ne legyen beikszelve, hogy a displayek onallo spacek.

A kis potty azt jelenti, hogy az adott szoftver fut. Az appok siman futhatnak ugy, hogy nincs egy darab ablakuk sem nyitva. Igazabol, ez lenne a klasszikus, de az utobbi 10 evben egyre kevesebb jol megirt app van, igy a platform jo dolgai kezdenek szepen lassan elveszni. 
 

Technikailag, az ingyenes appot is megvasarolod, igy hozzakotodik az accountodhoz. Ezeknek az appoknak kesobb, ha modosithatja a fejlesztoje az arat (pl. ingyenes akcio vege), akkor is megmarad a "vasarlas". 

Először is köszönöm a segítő hozzászállást!

> Ha nem nyomod meg a touchbart a jelszo beirasa kozben, akkor nem lesz fantom karakter :)) 

Ahhaaa, "rosszul nyomom!" - tudom hogy user error, de akkor is rém idegesítő :)

Ezt az önálló space dolgot megnézem holnap ha bebattyogtam.

A kis pöttyre rájöttem hogy azt jelenti hogy az adott szoftware fut, a legtöbb dölgon lehet jobbclick -> close, de a finder valamiért speciális esetnek tűnt ebből a szempontból;

Az ablaktalan futás mögött egyébként mi a logika?

> Technikailag, az ingyenes appot is megvasarolod, igy hozzakotodik az accountodhoz. Ezeknek az appoknak kesobb, ha modosithatja a fejlesztoje az arat (pl. ingyenes akcio vege), akkor is megmarad a "vasarlas". 

Oké, elfogadom/értem hogy így van, de emiatt egy nyamvadt XCode-ot is homebrewből (vagy portsból...?) kellett feltennem - Tiszta olyan érzés volt mint a FreeBSD portjait használnom 2003 környékén...

 

Nekem az egyik kedvencem macOS-ben es mas platformokon nagyon zavar, hogy nem igy van. Ha nem akarok egy ideig hasznalni egy alkalmazast, csak bezarom az ablakat CMD-W-vel, de CMD-Tabbal konnyen vissza tudok valtani ra. Tipikusan a web bongeszo ilyen, atvaltok ra, CMD-L es irom ahova menni szeretnek/amit keresek. Nem kell eszben tartani, hogy most inditanom kell egy uj peldanyt, vagy sem. Ha tenyleg nem akarom mar hasznalni majd, akkor meg CMD-Q-val kilepek belole. 

Az Xcode alatt a grafikus feluletre, az editorra es a kornyezetre van szukseged? Vagy csak pl MacPorts-ot hasznalnal, meg a szokasos configure/make/stb dolgokat? Mert ezekhez nem kell a teljes csomag. Eleg a command line resze, ami az "xcode-select --install" paranccsal telepithetsz. Ha pedig mar felraktad, a rendszer frissiteni is fogja, ha van ujabb verzio. iOS-re tortno fejleszteshez pedig kelleni fog AppleID, ezt nem fogod tudni meguszni.

Az ablaktalan futas mogott az, hogy nem foglal helyet :) Peldaul, ha elinditod az Apple Mailt, majd egyszeruen bezarod a piros lampaval, vagy cmd+W-vel, akkor ugyonugy szedi a hatterben a leveleket. A dokumentumokat kezelo alkalmazasoknal ez lenne a "standard" modi, tehat az Apple Pages, Numbers, de a Microsoft Word es az Excel is igy mukodik. Szamomra logikus is, ha bezarom pl az utoljara megnyitott dokumentumot, akkor ezutan siman megkattintottam a file menujeben a recentsbol a masikat, amit meg akarok nyitni. De a mas platformrol erkezo, hulyen "portolt" alkalmazasokanl ez pl kiborit. Elinditod a KiCad-et, ami visszatolti az utoljara megnyitott projektet. Nekem, ha nem az kell, akkor bezarom a pirossal, majd mennek a menube, a recentsert, de ugye ez be is zarta az appot. Evek mulvan is minden egyes inditasnal beszopom ezt. De pozitiv pelda erre pl az Arduino, ami par eve normalis. Tehat elinditas utan kesztetest erez arra, hogy nyisson egy uj projektet, de ha azt bezarod, szerencdsere az app nyitva marad es szaladhatsz a menube a recentsert. De ugyonilyen pl a Spotify vagy a Music app is. Elinditod a kontentet, majd bezarod az ablakot. A media szol, ablak sehol. Szoval ez, ebben a vilagban a legtermeszetesebb dolog kellene, hogy legyen. 

Brew frankó cucc, többnyire gyorsabban lehet telepíteni programokat, mint a portson keresztül, azonban user által írhatóvá teszi az /usr/local/bin könyvtárat (vagy azt a könyvtárat, ahová a homebrew telepíti a végrehajtható file-okat), ami nem igazán teszi biztonságossá.

Ajánlott olvasmány: Homebrew is a Major Security Flaw -- Install MacPorts Instead « Info Toast illetve macos - What are the security implications of homebrew and macports? - Information Security Stack Exchange

Ha be van kapcsolva, hogy a monitorok onallo spacek, akkor ertelemszeruen nem loghat at ra ablak, hiszen ha ott atlapozol egy masik spacera, akkor kette kene tepni az ablakot. Trhat, ha azt akarod, hogy az ablakok atnyulhassanak, akkor ne legyen beikszelve, hogy a displayek onallo spacek.

Ilyen beállítást én nem találok.

És működik :) Mindenesetre ez nem hülyeség, ha valakinek eltérő méretű monitorai vannak (vagy macbookot használ egy külső monitorral) akkro nem biztos, hogy az átnyúló ablakoknak hasznát veszi, viszont két azonos felbontású monitornál jól jöhet, így ez a választhatóság nem rossz.

"kurzortól szó balra törlés hiányzi nagyon." - ALT + Backspace (vagy 'mekesebben': option + del)

"Ablakok nem késpesek "átlógni" másik monitorra, simán csak levágja a szélüket." - mozgatas kozben latszik mindketton, ha elengeded akkor valoban levagja, megpedig azert, mert Macen mukodik az, ami mashol nem (legalabbis en meg mashol nem lattam jol mukodni): az ablak merete, marmint fizikai merete ugyanaz marad ha monitorok kozott mozgatod, fuggetlenul a felbontastol

Sziasztok!

25 évnyi PC használat után megvettem kíváncsiságból életem első almás gépét egy alap M1-es MacBook Air személyében. Mivel elég sokfajta OS-t láttam már, ill. a munkámból adódóan is (DOS, Win 3.1-10, Linux, Solaris), ezért kíváncsi voltam a MacOS-re is, mert még nem volt korábbi tapasztalatom vele, de azt tudtam, hogy nagyvonalakban a BSD-re épül. Kb. 2 hónapja használom nagy megelegédettségemre. Frankó, hogy van benne egy jó kis shell, ami némi Linux tudással bevált. (Midnight Commander, meg a htop volt az első, amit feltelepítettem a gépre. :) ) A billentyűzet layout-tól viszont agyf@szt kaptam, mivel 15 éve vakírok. De ezt is megoldottam! Külső billentyűzetről, egérről és monitorról használom a notit, így ezzel nincs gondom. A teljes PC-s kiosztást sikerült felvarázsolnom rá. Egyszerűen a kezemben vannak a kombinációk, pl. az Alt Gr+V a @-hoz, s nem akarok keresgélni a billentyűzeten, meg újra tanulni alap karaktereket. Arról nem is beszélve, ha valamilyen egzotikusabb karakterre lenne szükségem az fel sincs szitázva a billentyűzetre! Sík ideg lettem, mikor 10 perc volt egy nyomorult "ps -ef|grep"-et beírnom... :D

Viszont volna egy érdekes dolog, amire nem jöttem még rá és kissé fura bő 20 évnyi Windows használat után. Az OK, hogy a dock-on ott vannak alúl a programok (az előre elhelyezett és a külön megnyitottak is), viszont hogy tudok billentyűzetről váltani két ablak közt, ami ugyanabban a programban van? Pl. Chrome-mal írok egy fórumra, aminek a szövegbeviteli része elég "old school" módon egy külön ablakban nyílik meg. Így a két ablak között csak úgy tudok váltani, ha a dock-ra viszem az egeret, megkeresem az érintett program ikonját, hosszan rákattintok és a felugró menüben kiválasztom, hogy melyik legyen elől a kettő közül. Ez a Windows taskbar-ján könnyebben ment. Itt van erre valamilyen billentyűzetkombináció, hogy két ablak között, ami ugyanabban a programhoz tartozik, váltsak valahogy? (A Ctrl+TAB, ill. hagyományos mac layout mellett talán command+TAB ugyanazon program példányai közt nem enged váltani, csak a különféle programok között.)

Remélem érthető a kérdésem, mégha kissé suta is! :)
Segítségteket előre is köszönöm!

Üdv:
Klown

A Maces magyar kiosztas valoban tok mas mint a mashol megszokott (bar szerintem a magyar kiosztas ugy fos es hasznalhatatlan barmilyen IT-s celra ahogy van...), de fel lehet pakolni azt a kiosztast is kulso forrasbol ha szeretned.

Alkalmazason beluli ablakvaltashoz clickelj hosszan a dockon az ikonra, a menuben ott lesznek az ablakok felsorolva. En mondjuk a "lefele harom ujjas swipe" gesture-t hasznalom, egyetlen kis mozdulat, latvanyos, baromi jol hasznalhato, sokkal egyszerubb mint egereszve keresni az ikonokat meg billentyukombinaciokat nyomkodni. Amugy most rakerestem, van ra keyboard shortcut, a "CMD + `" (command + backtick). Magyar kiosztason nem tudom :D

Sehogy, ne hasznalj egeret (vagy allitsd be ezt a funkciot az egyik gombjara). A Macbook touchpadje messze-messze magasan ver minden mast, erdemes megszokni :) Nekem is ott porosodik mellette a Logitech Mx Pro 3, Minecraftra hasznalom aztan annyi :D

 

En nagyon ugy erzem hogy a MacOS-t te ugy akarod hasznalni mintha egy masik OS lenne, erdemes megismerni hogy hogyan van kitalalva, mi az 'intended use case'