macOS kezdő kérdések

Fórumok

Sziasztok,

Történt, hogy mivel úgyis fejlesztenem kellett, gondoltam váltok Apple termékre. Mindenhol dícsérték az új M1-es macet, ezért a most legmegérősebb gépre beruháztam, Mac mini M1 2020. Képfeldolgozás (RAW) a fő használat, Adobe Lightroom-mal. Ezzel minden rendben is van, hasít a képfeldolgozás, minden ugyanott van, mint eddig.
Természetesen előtte hetekig teszteket néztem, megnéztem minden egyes programot, hogy megvan-e Mac-re illetve van-e alternatíva. Eddig nem volt 5 percnél tovább a kezem között hasonló gép.

Gondoltam, hogy nem lesz sima az átállás még így sem, de azért mégsem gondoltam, hogy a Windows után ilyen sok dolog kényelmetlen lesz.
Nem szeretnék vitiatkozni, hogy melyik jobb. Nem is tudnék, nincs elég tapasztalatom az Apple világában ehhez.
Csak egy-két kérdésre szeretnék választ kapni azoktól, akik már évek óta használják.

- hogyan lehet azt beállítni, hogy egy ablak bezárásakor visszakapjam az azelőtti aktív ablakot? Képfájlt megnyitom, megnyílik a képnéző, azt bezárom, de vissza kell kattintani oda ahonnan megnyitottam, hogy az az ablak legyen az aktív megint.
- hogyan lehet fájlokhoz (kiterjesztésekhez) más programokat társítani, mint az alap? Sokszor nem aktív az Open with jobklikk menü és volt olyan, is hogy hozzátársítottam, de úgy tűnt, mintha ahhoz a konkrét fájlhoz társította volna, nem pedig a kiterjesztéshez. Őrület :) 
- Shift-Insert nem működik. Meg lehet csinálni, hogy működjön?
- mi az igazán jó Totalcommander alternatíva? (muCommander, Dcommander kipróbálva). Ezekben sem működik az Insert gomb. Space-re a foglalt hely kiszámítása és a "Ctrl-jobbra nyil" könyvtár megnyitása a másik panelen.
- SteelSeries Apex 350 billentyűzetem van. Hiába tettem fel a gyári drivert (Mac-re létezik), csak a ledek színét tudom állítani (pont nem érdekel :)). A programozható billentyűk nem működnek.
- azt sem tudtam, hogy csak Mac-es billentyű kiosztást lehet alkalmazni még akkor is, ha Windows-os a billentyűzet. Szerencsére ezt megoldottam, Ukelele programmal sikerült áttennem a billentyűket más helyre. Megőrültem volna, ha máshol van a #&@ {}[] stb. karakter.
- valami jó terminal alkalmazás? Hülyét kapok attól, hogy alap Linuxos dolgok nem mennek. Ctrl-d kilépés és a Home billentyű a parancssor elejére ugrik. Letöltöttem az iTerm2-t. Ez valamivel, jobb, de az említett két kombináció itt sem működik.

A fő munkám során továbbra is Windows-t használok, így az lenne a cél, hogy minél hasonlóbban tudjam használni az azonos munkafolyamatokat.
Tudom tudom, miért várom el, hogy ugyanolyan legyen, amikor teljesen más? Én csak azt gondoltam, hogy vannak standard-ek amik mindenhol ugyanolyanok, de ezek szerint mégsem, vagy csak beállítás kérdése.

Egy megjegyzés még. Az az érzésem, hogy a MacOS az egér használatára van kihegyezve. Sokkal többet kell alap dolgokhoz is egereznem, mint Windowson. De ez lehet, hogy ismét a kezdőségem miatt van.

Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv: redman

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 27., sze – 15:01

> hogyan lehet azt beállítni, hogy egy ablak bezárásakor visszakapjam az azelőtti aktív ablakot? Képfájlt megnyitom, megnyílik a képnéző, azt bezárom, de vissza kell kattintani oda ahonnan megnyitottam, hogy az az ablak legyen az aktív megint.

CMD+Q, ha csak a piros gombra kattintasz, az CMD+W -nek felel meg, alkalmazás aktív marad, csak az ablakot zárod be.

> hogyan lehet fájlokhoz (kiterjesztésekhez) más programokat társítani, mint az alap? Sokszor nem aktív az Open with jobklikk menü és volt olyan, is hogy hozzátársítottam, de úgy tűnt, mintha ahhoz a konkrét fájlhoz társította volna, nem pedig a kiterjesztéshez. Őrület :) 

A fájlra CMD+I majd itt "Open With", majd "Change all"

> Shift-Insert nem működik. Meg lehet csinálni, hogy működjön?

Mivel nincs insert (mac-es billentyűn), azért a CMD+V a javasolt :)

> mi az igazán jó Totalcommander alternatíva? (muCommander, Dcommander kipróbálva). Ezekben sem működik az Insert gomb. Space-re a foglalt hely kiszámítása és a "Ctrl-jobbra nyil" könyvtár megnyitása a másik panelen.

Sose használtam ilyet, iTerm2, esetleg mc, vagy 2 Finder ablak és drag & drop ¯\_(ツ)_/¯ :) Szóval erre passz.

> SteelSeries Apex 350 billentyűzetem van. Hiába tettem fel a gyári drivert (Mac-re létezik), csak a ledek színét tudom állítani (pont nem érdekel :)). A programozható billentyűk nem működnek.

IMHO mac-hez apple billentyűzet, szóval passz :)

> valami jó terminal alkalmazás? Hülyét kapok attól, hogy alap Linuxos dolgok nem mennek. Ctrl-d kilépés és a Home billentyű a parancssor elejére ugrik. Letöltöttem az iTerm2-t. Ez valamivel, jobb, de az említett két kombináció itt sem működik.

Pedig iTerm2 a legjobb szerintem. A profilenál a Keys -> Key mappings tud ebben segíteni, illetve egy jó .inputrc esetleg, ha a megszokott dolgokat akarod. Továbbá valószínűleg lesznek meglepetések még abban is, hogy ez nem linux, hanem unix, ezért egyes parancssoros alkalmazásokból nem a gnu verzió fog indulni alapból. Ajánlom még a brew-t, ha még nem jött szembe :)

Az az érzésem, hogy a MacOS az egér használatára van kihegyezve. Sokkal többet kell alap dolgokhoz is egereznem, mint Windowson

Látod, ez nálam pl pont fordítva van :D

Szerkesztve: 2021. 10. 27., sze – 15:05

:)  Mintha magamat olvasnám. Csak én mind  a két nekifutás végén eladtam.

Engem irritált az, hogy a funkciószegénység előnyként van tálalva. Olyanokra gondolok amely funkciókat nem implementálták, hogy megkönnyítsék a más rendszerről érkezőket.  Sok mindent egyfajta módon lehet megoldani, ami más rendszerek logikáját nem követi. Az ilyen dolog melle jön a gőg; te vagy a hülye! Ez egy mac!

dockot fixálni egy helyre?

https://www.makeuseof.com/tag/how-to-keep-the-mac-dock-on-one-screen-in…

Downside: You lose other dual-monitor features. These include each display having its own menu bar and apps being able to run in full-screen view on each display.

nincs aláírásom

Ez engem arra emlékeztet mikor 1x éve pine ról muttra akartam váltani. Persze a mutt nagyon más volt mint a pine és nem feküdt, elkezdtem konfolgatni. Mire végére értem kb pine lett belőle, így rájöttem, hogy nekem nem kell a mutt :D

Fedora 35, Thinkpad x280

Filekezelésre forklift.

terminal: iterm2

szerintem neked amúgy nem a terminal-al van bajod, hanem a shell-el, ami most zsh. Indíts bash-t.

Bár nekem zsh-n is megy a control-z.

Abban amúgy egyetértek, hogy az új iterm2 meg az új os egy kicsit túlzásba vitte a "másképp"-et és nekem sem áll annyira kézre egy pár dolog, de neki kell esni konfigolni és szerintem minimális munkával meg lehet oldani.

egyetértek az előttem szólóval: apple billentyűzetet majd vegyél, jó lesz.

Gábriel Ákos

ez is jól fog jönni:

brew install alt-tab --cask

(permissionöket meg kell adni neki)

Gábriel Ákos

“- SteelSeries Apex 350 billentyűzetem van. Hiába tettem fel a gyári drivert (Mac-re létezik), csak a ledek színét tudom állítani (pont nem érdekel :)). A programozható billentyűk nem működnek.
- azt sem tudtam, hogy csak Mac-es billentyű kiosztást lehet alkalmazni még akkor is, ha Windows-os a billentyűzet. Szerencsére ezt megoldottam, Ukelele programmal sikerült áttennem a billentyűket más helyre. Megőrültem volna, ha máshol van a #&@ {}[] stb. karakter.”

mi az istenért nem választottad ki a PC billentyűkiosztást? (Kis kék négyzet fehér PC felirattal jelöli)

a beállítások alatt a billkombókat szabadon állíthatod, ha shift insertesni szeretnél cmd+v helyett akkor állítsd át (app shortcuts alatt a + gombbal tudsz hozzáadni a Cut Copy és Paste menukre alternativ kombokat)

szoval az Keyboard/Input Sources alatt a + gombot ha megnyomod akkor az English alatt vannak PCs kiosztasok (British PC meg American PC) de a magyar alatt mar csak a qwerty es qwertz maradt (pedig tuti volt PC, mert en regen igy hasznaltam)

 

az egyedi makrok/stb pedig Keyboard/Shortcuts es ott az App Shortcuts alatt a = gombbal tudsz barmit hozzadni, csak a funkcio neve kell a menu-barbol
nekem pl a Safari app-hoz van hozzaadva a "Reload Page" az F5 hoz, mert ugye gyarilag nincs

mentsegemre, szoljon, hogy 2010 kornyeken kellett utoljara :D

a terminalnak bedig allitsd be, hogy a bash legyen alapertelmezett, mert ez a zsh az oruletbe kerget

a legtobb filet mikor csak gyorsan meg akarod nezni meg Preview se kell, csak jelold ki es nyomd meg a szokoz/spacebart, a bezarashoz ugyanez, nyilakkal pedig tudsz a mappan belul navigalni, vagy cmd+A val kijelolod az osszeset es utana spaacebar aztan jobbra balra nyilak, spacebarral megint bezarod (mukodik kepekkel videokkal, hangfileokkal, szoveges dokumentumokkal, tablazatokkal meg meg a fene tudja mivel)

A lényeg, hogy a Windows-os beidegződéseket (aka horrort) próbáld meg elfelejteni. Ez nem az, a PC-s billentyűzettől sem lesz az. Ez egy BSD UNIX szteroidokon. A beépített terminál tökéletes csak a témán és a fonton kell változtatni. Én a Fantastique Sans-t javaslom. Van bash meg mc homebrew-ból. Kiosztáshoz editor, én anno ezzel készítettem el saját Super Hungarian Kossuth-címeres kiosztásomat: https://software.sil.org/ukelele/ (kiosztást saját Library alá érdemes tenni)

Az az érzésem, hogy a MacOS az egér használatára van kihegyezve.

Rossz az érzésed, ami - mint írtad is - valószínűleg a kezdőségedből fakad. A MacOS inkább a hotkeyekre van kihegyezve. Az OS használatához gyakorlatilag nincs vagy alig van szükség egérre. Ha rászoksz nyűgös lesz bármely más platform használata.

- mi az igazán jó Totalcommander alternatíva? (muCommander, Dcommander kipróbálva)

röviden:

$ /bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"
$ brew install mc

Három apró tipp, hátha pont ezeket nem ismered:

- Ha több terminálablakod van megnyitva, a command+balra/jobbra váltogat a nyitott ablakok között. Én jobban szeretem így, mint külön tabokban, jobban el lehet helyezni több monitoron.

- Hasonló a funkció (cycle through windows), de egyirányban, viszont a legtöbb alkalmazásban működik, böngészőkben is: (magyar billentyűzeten) option+command+ű

- Ablakkezeléshez a Magnet alkalmazást használom, abból is főleg azt a shortcutokat, ami maximalizálja az ablakot az aktuális monitoron (ctrl+option+enter), illetve amivel fél képernyőre lehet nagyítani bal/jobb oldalon (control+option+balra/jobbra). 

https://static.kruska.hu/hup/apple_magnet.png

Még elvetemültebbek használhatnak Amethyst vagy Yabai-t tillingwm-nek osx-en.

https://github.com/ianyh/Amethyst

https://github.com/koekeishiya/yabai

Valamint van pl kitty terminal emulator is osx-hez.

https://sw.kovidgoyal.net/kitty/binary/#binary-install

https://github.com/kovidgoyal/kitty/releases

Ki lehet alakitani homebrew-val kombinalva, meg gyakorlatilag egy teljes tillingwm-es termanal based os-t tudsz belole csinalni ha azt szeretnél, pont mint linuxon, csak van par olyan appod, ami linuxon nincs. Erdemes ugy csinalni, hogy konnyen tudd ki es bekapcsolni a tillingot, es akkor mindig ugy tudod hasznalni, ahogy eppen kenyelmes.

hát igen a macos nem winfos. Kevésbé konfigurálhatóbb mint egy linux de így is nagyon jó. Meg kell szokni a double commandert. Én is ha egy rendszeren van DC, firefox, tündibündi akkor már otthon érzem magam.

CMD-Q vagy főmenü/firefox/kilépes.

Valamikor én is be fogok majd ruházni egy új M1-es macbookba. De egyenlőre még elég jól hasit ez a régi inteles. Majd lesz belőle egy jó kis ubis gép.

GPLv3-as hozzászólás.