Kihalo influenzatorzsek - es egy kozgazdasagtani lecke

Mai hir a 444-en, hogy kihalhatott egy influenzatorzs:

https://444.hu/2021/10/25/a-koronavirus-jarvany-miatt-kihalhatott-egy-n…

Korabban is voltak hirek ilyemsirol, es par nap kulonbseggel egyebkent az ellenkezojerol is, de senkit nem erdekelt:

https://hup.hu/node/172973

De amirol en szeretnek beszelni, az tavaly ilyenkor tortent:

Nagyuzemben "ertekesitette" mindenki az akkor meg orszagban sem levo influenzaoltas keszletet, sokmindenki azzal bombazta a haziorvosat, hogy "irja mar be ot influenzaoltasra, ha merekezik a rendelt keszlet". A hiany lokalis es ideiglenes volt, hirtelen nyomasra kellett sokkal nagyobb mennyiseget rendelni. Errol a "nyomasrol" jottem veletek beszelgetni.

A hupot is elerte a tema, kivetelesen pont nem en irtam ki az ezzel kapcsolatos szavazast, szinte kerek egy eve ugy gondolta 31%, hogy kell neki egy influenzaoltas a tavalyi telre:

https://hup.hu/szavazasok/20201012/beoltatod_magad_influenza_ellenBeoltatod magad influenza ellen?

A kozbeszed ily modon valo alakulasa es annak hattere egy orok tanulsag azoknak, akik nem ertik, hogy hogy mukodik a (vilag)gazdasag, azon belul a kereslet es a kinalat. Sokan vagytok itt. Most tanulhattok.

Alaphelyzet:

  • Lockdown-szeru intezkedesek vannak. Hogy a Covid R szama 1 ala keruljon. Am ez nem csak a Covidra, mas virusokra es bakteriumokra is vonatkozik. A maszk es a kevesebb erintkezes, nagyobb tavolsag minden levegoben vagy cseppfertozessel terjedo virus es bakterium R szamat csokkentette. Ergo ha egy influenzatorzs R0-ja 2, a Covid akkori mutaciojanak az R0-ja 4, akkor ha a Covid-et 0.9 korulre levisszuk, az adott influenzatorzse 0.5 alatt lesz, hamar kihal fertozokepesseg hijan.
  • Le van gyartva tobbszazmillio adag influenzaoltas es be vannak allitva a gyartosorok. Az oltasok amugy mukodnek, de fennall a veszelye, hogy olyan korokozo ellen jok, amik hamarosan kihalnak a fentebbi modon.

Veszely az influenza-oltas gyartoinak szemszogebol:

A maszk es egyeb lockdown-szeru intezkedesek miatt kihalhat az influenza. --> Nem veszik meg az oltast, mert nem fog letezni a korokozo, ami ellen gyartottak.

Veszteseg varhato erteke:

Ha nem tesznek semmit, sokszazmillio dollarbol legyartott influenzaoltas mehet a kukaba.

Cel:

Veszteseg minimalizalasa

Eszkoz hozza:

Marketing: az emberek epp a Covidtol felnek. Gyors kezdjenek minel tobben arrol beszelni, hogy milyen rossz egyutt elkapni a Covidot es az influenzat, es hat a Covidra meg nincs oltas (akkor meg nem volt), de az influenzara van.

Ez a marketingstrategia annyira jol sikerult, hogy meg ideiglenes lokalis hianyok is elofordultak tavaly osszel. De vegul mindenkinek jutott, megvetettek a panikolo emberek a kormannyal az adofizetok penzebol vilagszerte.

 

"Es ha ez az egesz csak egy konteo, es valojaban tenyleg azert javasoltak a szakemberek, tudosok az influenzaoltast, mert tenyleg az a legveszelyesebb egyutt elkapva a Coviddal?"

Nos nezzuk. Biztosan az influenza volt a leggyakoribb rossz kimenetelu felulfertozodes? Nem. A bakterialis es a gombas tudogyulladas volt az. Megegyezhetunk abban, hogy a virusos tudogyulladas ha felulfertozodik egy bakterialis (pneumococcus altal okozott) tudogyulladassal, az nagyobb baj? Egy rakas orvos ennek megelozesere felirt antibiotikumot. Olyan antibiotikumot, amire korhazi korulmenyek kozott konnyen rezisztensse valhat a pneumococcus torzs.

Egyertertunk abban, hogy a pneumococcus-szal rosszabb talalkozni egy Covid-os betegnek, mint egy influenzavirussal?

Ha idaig egyetertunk, en elmondom neked, hogy amig mindenki szaladgalt influenzaoltasert mediapanik es nyilatkozo, dolgokat at nem gondolo, de amugy joszandeku orvosok hatasara, addig en hallva a korhazban torteneteket elkezdtem pneumovax-ot vadaszni. Igen, jol olvasod: van a bakterialis tudogyulladas ellen egy mukodo vedooltas (a gombas ellen sajnos nincs). A pneumovax-nak az a "bune", hogy sokaig ved, nem lehet evente eladni "subscription model" szeruen folyamatos bevetelt biztositva, igy a gyartasat sem viszik tulzasba. Akkora "konteos" vagyok, hogy elmentem keresni egy mukodo pneumococcus (bakterialis tudogyulladas) elleni vakcinat. De nem talaltam. Annyira keves volt a keszlet mindenhol, hogy felretettek nalam joval veszelyeztetettebbeknek (ezt a priorizalast egyebkent helyeseltem, de azt nem, hogy ebbol nem gyartottak eleget).

Ha lett volna eleg gyartva a pneumovax-bol, termeszetesen a "hallgassunk a tudosokra" kifejezes is helyesen mukodott volna. De a kapitalizmusban az ertekesites, a "rank nem rohad ez a keszlet, akkor is eladjuk" hozzaallas nyert.

Arrol hallottal, amit feltek, hogy jovore mar nem tudnak eladni, de kevesbe volt hatekony sulyosabb Covid-szovodmenyek ellen. Mert tul sokat gyartottak belole.
Arrol nem hallottal, ami hatekonyabb lett volna, hogy az egyik legsulyosabb Covid-szovodmenyt megelozd. Mert nem gyartottak belole eleget.

Ez a marketing valodi ereje: segit keresletet keresni a tulkinalathoz. Ez a feladata a marketingnek. Es a donteshozok erzelmei ezt nem befolyasoljak. A nyers matek nyer.

(Disclaimer: a Covid elleni vakcinak is jol mukodnek. Ugyanugy van okom bizni bennuk, mint ahogy a pneumovax-ban is biztam volna. Ha van is mellekhatasuk, a lockdownnál biztosan kevesebb kart okoznak.)

Hozzászólások

Kihalt influenszertörzsnek olvastam.

trey @ gépház

innen lehet továbbvezetni, hogy milyen megfontolások mentén kell lassan a csecsemőket is végigpfizerezni

Egyetertek,

csak muszaj hangsulyoznom, hogy tartosan megelni ily pofatlan modon csak ugy lehet, hogy ha az a vakcina amugy "tenyleg ved legalabb fel even at" tenyleges veszelyeztetetteket.

A citromos vizet nem lehetne a Fold majdnem osszes kormanyanak fel evente ennyiert eladni, a mikrochipet meg vegkepp nem (es a haszon is kisebb lenne rajta).

A profitmaximalizalos elmeleteket igazolva latom, a tobbi konteotol elhatarolodom. :)

A profitmaximalizalos elmeleteket igazolva latom, a tobbi konteotol elhatarolodom. :)

Az emberi szabadságjogok lassú, de biztos és folyamatos leépítése is csak konteó? A totális megfigyelési rendszer lassú, de biztos és folyamatos kiépítése is csak konteó? Egy csomó olyan sebtiben meghozott törvényt, intézkedést nyeltek be az emberek a COVID-tól való félelmükben, amit normális pillanatukban biztos nem tennének. Ezekhez a COVID nagyon is kapóra jött.

Lockdown-ellenes vagyok. A lockdown szabalyok veszik semmibe az evszazadok alatt kiharcolt jogokat. Esetek tobbsegeben raadasul ott is penzbirsag az egyetlen buntetes (tobb bevetel, csak ott epp az allamnak). A rendori tulkapasok szinten megszaporodtak nehany orszagban.

Tehat: lockdown-ellenes vagyok

Ha az oltasok nem mukodnenek, akkor es csak akkor lenne szukseg tovabbi lockdown szabalyokra.

Ha az oltasok mukodnek (legalabb annyira, hogy a termeszetes nyajimmunitassal egyutt 1 alatt tartsak az R-t), akkor es csak akkor nincs szukseg lockdown szabalyokra.

Lockdown ellenes vagyok, de egy (valamennyire) mukodo oltas a lockdown ellensege. Ezert sem vagyok oltasellenes. :)

De a kotelezo oltas hive sem vagyok. Alapvetoen azt is ellenzem (az altalanosan kotelezot). De ettol meg ugy latom, hogy a kotelezo oltas meg mindig kevesebb ossztarsadalmi kart okozna, mint a lockdown.

Nezzuk: 

Az emberi szabadságjogok lassú, de biztos és folyamatos leépítése is csak konteó?

Nem volt ez lassu. Megmutattak, hogy "hirtelen is megy". De az a jellemzobb, hogy visszakapjak/visszakaptak az emberek a jogokat. Ironikusan az egyetlen demokracia, aminel minositheto valoszinusege van, hogy rament, az az USA (levelszavazas elterjedese --> nevtelen szavazas vege vagy lehetoseg konnyebb csalasra). A nep nagy resze pont megtanulta, hogy "tobbet ezt a virusveszely dolgot nem veszi be" (szerencsere). Sokan szegyellnek magukat, ha elokeresnenk, hogy "csak 3 het lockdownt kell kibirni, nem igaz, hogy nem birod ki".

Itthon meg nyaron is azt vizionaltak, hogy "tuti majd elovalasztast se lehet Covid-intezkedesek miatt tartani".

A megfigyeles korabban is letezett, mint problema. A Covid pont nem tett jot neki. Egyre tobben ternek eszhez, miota felmerult, hogy az is szabalyszego lehet, ha elhagyja otthonat/megyejet.

Korabban privacy-re magasrol szaro emberek kezdik Snowdent idezni.

De ha ez nem eleg kerdes a valaszra: a megfigyeles letezeset sem tartom konteonak. Egy bizonyos szinten "meg vagyunk figyelve". Pont annyira vagyunk megfigyelve, amennyire az AI, meg a keves erre assignolt emberi eroforras kozos munkaja ezt engedi.

"kiépülő totális"

Nos, van aki ezt szeretne, de a donteshozok kozt is van olyan, aki nem szeretne. Allami szereplok eseten legalabb is ez a helyzet.

Engem jobban zavar magancegek "kiepulo totalis" megfigyelese. Azon kevesebb a fek, kevesebb az ellensuly. Es mig hangosan tiltakozunk "allampolgarok josaganak pontozasa ellen" (allami szinten), addig a bankok mar evtizedekkel ezelott megcsinaltak.

Annyi meg, hogy magancegek eseten egy picit pontositanek:

-totalis megfigyeles
+profitosra kihozhato megfigyeles

Azaz ami adatot dragabb tarolni, mint amennyi varhato erteket az AI (vagy ritkabb esetben alkalmazott) kihoz belole profitkent, azt nem taroljak el.

Nekem a "totalis megfigyeles" kifezes sugallja, hogy az allamot gyanusitjuk ezzel. Es hogy BTK teteleket figyelunk, vagy arra hajlandosagot.

A "profitosra kihozhato megfigyeles" mas termeszetu: ott ha kimutatjak, hogy kevesebb hulyeseget lehet eladni annak (vagy hajlamosabb nem fizetni a torlesztoreszleteit az), akinek sarga a fala es nem feher, masodrendu felhasznalokent kezelik a sarga falu usert, pedig sargara festeni a falat nem bun.

Szerintem így a huszonegyedik században teljesen naív elképzelés, hogy a gigacégeket a pénz irányítaná. Valójában a megfigyelés és befolyásolás és az azáltal elérhető hatalom a céljuk, és ebben a pénz csak egy eszköz.

Például Hollywood-on látszik, hogy sokszor nem a profit maximalizálás a céljuk. (Ők ugye nem megfigyelésben, hanem "csak" befolyásolásban utaznak.) Mostanában ezek a "woke" filmek mennek, aminek az a lényege, hogy minden filmben kell lenni valami buzis dolognak. De ennél is súlyosabb, hogy a nézők kedvenc karaktereit lecserélik teljesen más jellegűekre, illetve róluk is sorra kiderül, hogy valójában homoszexuálisok. És ha ez nem volna elég, mindez nem csak mellékszál, hanem a történet lényege sokszor. A nézők nem jutalmazzák ezt, egyértelmű, hogy a "woke"-ká váló sorozatokat elhagyják, és igazi nagy veszteségek érik emiatt Hollywoodot. Mégsem hagyják abba. Miért nem?

A Facebook és Google esetén az emberek kontrollja nem melléktermék, hanem az a fő termékük és a szolgáltatás a másodlagos. Attól még persze szolgáltatniuk is kell, és jó minőségben, hogy ne lépjenek le a célzott emberek. Ha nem lenne jó a szolgáltatás, akkor nem lenne megfigyelés sem. De a lényeg a megfigyelés és a kontroll, a többi másodlagos.

Az elmebeteg filantrop milliardosok penze is bevetelforras.

Los Angeles-ben es San Francisco-ban (CA) pedig annyira hangos mar ez a "minden ami nem feher ferfi" hang, hogy tenyleg elhiszik, hogy vilagszinten igeny van erre. (Ez a gondolkodj globalisan, cselekedj lokalisan sose mukodott Californiaban, nem ertik, hogy mi az a "vilag tobbi resze"). Eleg nagy cegek lepodtek meg, amikor kiderult, hogy nem a lilahajuaknak kellett volna marketingstrategiat csinalniuk, es konyvelhettek el a vilag tobbi pontjarol a veszteseget.

Visszaterve az elmebeteg filantrop milliardosokra: nekik az egy inyenc musor, hogy van akkora hatalmuk, amivel egymasnak urgaszthatjak a kozeposztalyt es a szegenyebbeket. Es addig se az o offshore-vagyonuk a tema.

Nem, a totális megfigyelést nem csak az állam csinálhatja, hanem akár a Wall Street/Sillicon Valley/Whatever is, sőt, inkább ők akarják. És nem hiszem, hogy a pénz lenne a fő mozgatórugó; inkább az, hogy ne tudjunk nekik ártani, ne tudjuk a hatalmukat veszélyeztetni, ezért akarnak mindenkit és mindent (pénzforgalmat, emberek mozgását, kommunikációt) 0-24-ben megfigyelni, hogy senki ne tudjon szervezkedni ellenük. Persze ha az emberek elkezdenek szervezés nélkül, spontán kimenni az utcára és egyszer csak milliónyian lesznek, akkor a megfigyeléssel kitörölhetik...dehát itt van nekünk ez a jó kis kovid: ne menj az utcára büdös paraszt, mert belehalsz a kovidba, ezért a saját érdekedben korlátozzuk a jogaidat, pl. az utcárameneteli jogodat. Így se szervezett, se spontán megmozdulás nem lehet. Kivéve, ha az embereknek végleg betellik az összes fasza. Itt volna az ideje.

Csakhogy nem tudják irányítani. Egyre több emberhez jutnak el a hírek. Ezért van annyi konteó, mert megpróbálnak marhaságokat is terjeszteni, hogy a kiszivárgott igazság is marhaságnak tűnjön. Egy laposföldes és egy kemtréles hír között az is konteónak fog tűnni, hogy a koronajárvány és a felfújt hisztéria nem a véletlen műve. De ettől még a hírek terjednek, az alternatív csatornákon, mert nem sikerült mindent is begyűrni a közösségi platformokra, ahol azt cenzúráznak, amit akarnak, az emberek pedig egyre több mindent hallanak és egyre többet kombinálnak. Emlékezz csak vissza a Occupy Wall Street-re. Kinyílik lassan az emberek csipája. Nem tudom mennyire van igaza ennek a csávónak, de ha igaza van, akkor pont ilyen lépésekre lehet számítani az elit részéről, hogy megtartsák a hatalmukat, mint amiket művelnek.

És az sem konteó, hogy ha a hatalmon lévő, milliárdos és egyben globalista felső tízezer, onnan fentről úgy látja, hogy "8 milliárd sáska kieszi alóluk a bolygót", azaz konkrétan számukra (is!) már csak évtizedekben mérhető "Föld-élvezeti faktor" adott, - akkor intézkedniük kell ez ellen. Végül is még egy darabig élvezni szeretnék a pénzüket...!  (A sáska-írtásnak azért van-lenne alapos indoka is.)

En a "legyel zoldebb" dologban is azt latom, hogy buntudatbol akarnak vasarloerot generalni.

"Ezzel az elektromos autoval nem bocsatasz ki CO2-t" (es nem tudod majd hasznaltan eladni mert uj tulaj kezdhet egy tobbmillios aksicserevel)

"Ez a draga szojas vegan szendvics jobb a kornyezetnek" (elhallgatva, hogy a szoja hany kontinenssel arrebbrol van ideszallitva)

Stb.

Es a legundoritobb az egeszben a "Tetris-gondolkodas": ugy csinalunk, mintha meg mindig tele lennenk olmozott benzinnel, meg freonos hutovel, holott ami tenyleg gaz, ott keresett a rendszer sokszor alternativat korabban is. De amit mar elertunk, azt elfelejtjuk.

Ezzel az a baj, hogy a "saskak" nagy resze az nem ott van, ahol ezt 100010% nyomjak, aka. "nyugati civilizalt" reszen.

Meg nagyobb baj, hogy ellenben a tobbivel oket meg nem tortek/idomitottak/oktattak egyeb es nem all tavol toluk a hatalom elleni rezisztencia, valamint igencsak megszoktak, hogy esetleg hetekig honapokig nincs wcpapir.

Oket kicsit nehezebb lesz kezelni...

Na most ha nagyon letorik a szarvat akkor a lathato esemeny az lesz, hogy a "jomunkasember" kategoria eltunik.

Ezt betelepitessel probaljak ellensulyozni, viszont a betelepitetteknek eszukben nincs a "jomunkasember" helyettesitese tehat az meg frusztraltabb lesz.

Nehez ugy elvezni a vagyonodat, hogy nincs aki varrjon belole neked guccit, meg heggeszen yachtot.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Abból indulunk ugye ki, hogy volt a hipotézis, miszerint az influenza oltás felvétele csökkenti némileg a veszélyt, és ezért javasolták - még itt a hup-on is volt erről főoldalas szavazás tavaly ősszel talán.

Kiváncsi lennék arra, hogy mi lett ennek a statisztikája? Aki "felvette" az influenza oltást azoknak jobb lett-e, rosszabb lett-e, vagy szignifikánsan nem különböző lett-e a Covid és egyéb betegség statisztikájuk? Tudom, hogy alattomosakat kérdezek, mert szinte biztos vagyok benne, hogy erre sem lesz adat :-)

Engem oltottak vaxigrippel ősszel és sputnikkal április-májusban. Nem kaptam el egyik betegséget sem, vagy ha igen, enyhe/nulla tünetekkel elmúlt.

Ugyanigy megkapta mindkétfajta oltást a családomban ~6 ember, szintén semmi.

Nem egy nagy minta, közel semmi, de ennyit tudok elmondani a vietnami háborúról :)

eleinte volt olyan motivacio az inf oltasra, hogy megis van egy "magas lapom" az orvossal szemben: ha elkapok valamit es elojonnek a leguti tunetek, akkor az orvos ne kuldjon haza egy "ez csak influenza, fekudje ki"-al, mondhatom hogy 'a-a, oltva vagyok inf ellen, vizsgaljon meg jobban!" (persze nem vagyok olyan naiv hogy igy se pattintott volna le).

aztan vegulis nem lett ebbol semmi, maradt a "ha baj van, megyek maganba, talan ott nem kezelnek felre"...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

s/lockdown/lezárás/g
s/subscription/előfizetés/g

Olyan őrült nagy készlet nem lehet influenzaoltásból, mert hamar lejár. Illetve minden évben új koktélt kevernek ki, amiben megnézik, melyik törzs ellen érdemes oltani, és valszeg itt a várható igényeket, megrendeléseket is nézik. Szóval egyáltalán nem hiszem, hogy olyan nagy veszélyben lennének a gyógyszergyártók.

És maximum egy törzs halt ki, de szerintem maradt még belőle elég.

Tavaly ev elejen legyartottak, ev vegen eladtak. Kijon a matek. A gyartosor minden evben azt csinalja evek ota.

Az R szama a tobbi influenzavirusnak is csokkent, tobb torzsnek is 1 ala csuszhatott, a veszelyt tavaly lathattak, iden egy torzzsel megtortent. Itt is kijon a matek.

A varhato igenyek es megrendelesek 2020 elejen nagyobbnak tuntek. 2020 vegere kellett a "marketing-segitseg".

"hamar lejar" - Mindegyik tipus? (Van par) Melyfagyasztva is?

"Melyfagyasztva is?" - az a baj, hogy "igen" mert ha az eredeti engedelyben nem szerepel konkretan az a tarolasi mod, akkor hiaba lenne eltarthato tovabb is, az egeszsegugyi hatosagok nem fogjak felvallalni, hogy az engedelytol eltero modon/ideig tarolas utan embereknek beadjak.

Egyebkent en itt latom a kapitalista megkozelites problemajat, mert a gyarto arra nyilvan nem fog penzt kolteni, hogy klinikai vizsgalatot csinaljon a mar legyartott oltoanyag hosszabb eltarthatosagara. Vagyis nem aktiv osszeeskuvest kell mindenbe belelatni, hanem eppenhogy a passziv "erre minek koltsunk, tobb bevetelunk nem lesz tole" eseteket kell eszrevenni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Es egy lecke a Dunning-Kruger hatasrol...

Az egesz okfejtes egy olyan cikkre epul, amit vegig sem olvastal (hint: utolso bekezdes - "emlékeztetett arra, hogy a B/Yamagata törzs csak bizonyos években jelenik meg, majd máskor eltűnik"). Ugye az influenzavirus egy tipikus zoonozis, vagyis ember es allatok kozott atfertozni kepes korokozo. Az, hogy egy adott torzs emberekben "kihagy egy szezont", kb semmit nem jelent, vandormadarakban ettol meg fennmaradhat es kesobb visszafertozhet emberre, neha egy kontinessel arrebb.

Termeszetesen jogos lehet a kritika, hogy akkor a 444 megis minek irta meg a cikket, ha sajat magan belul kb meg is cafolja az egesz alapallitasat... igen.

A masodik resze meg... nos az a korulmeny maradt ki, hogy itt az allam volt az, aki felvasarolta az oltoanyagokat (nalunk pl uzemorvos-szolgaltato ceg jelezte, hogy nem tudjak beadni a szokasos influenzaoltast annak aki jelentkezett ra, mert allamilag le lett foglalva az osszes keszlet, kivetelesen most goto haziorvos es remenykedni, hogy neki majd valamikor lesz keszlete - esetemben nem lett). Az egesz elkepzeles arrol, hogy a vakcinagyarto nyakan marad a keszlet, meg nem lehet eladni... ugy mondanam "papiron" volna benne logika, csak a gyakorlatban kb semmi sem ugy tortent.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

"Az, hogy egy adott torzs emberekben "kihagy egy szezont", kb semmit nem jelent, vandormadarakban ettol meg fennmaradhat es kesobb visszafertozhet emberre, neha egy kontinessel arrebb."

Hany eve is felunk ettol a hires madarinfluenzatol? Ebbol hanyszor nem is volt emberekre is veszelyes cirkusz?

"az allam volt az, aki felvasarolta az oltoanyagokat"

Le is irtam, hogy ebben mi volt a szerepe a tobbieknek. Minden allam azert vasarolta fel, hogy a lakossag abbahagyja a felest, amit a media belejuk beszelt... kinek is a nyomasara? Meg azt is irtam, hogy tavaly osszel meg lokalis hiany is volt oltoanyagbol. Ki erte el, hogy a lakossag ennyire oltakozni akarjon influenza ellen ugy is, hogy az influenza R szama a beka segge alatt volt?

Dunning-Kruger

Fentebb a tieiddel ellentmondo ervvel vizionalta Joco.

A "madarinfluenza" alatt azt szoktak erteni, amikor teljesen uj torzs jon at madarrol emberre. Ez idorol-idore meg is tortenik, a szerencse az, hogy elsore annyira nem szokott jol terjedni emberek kozott, illetve nincs eleg lappangasi ideje, hogy eszrevetlenul tudjak emberek terjeszteni egymas kozott. A well-established emberi influenzatorzsek is tudnak bizonyos mertekben oda-vissza fertozni, es "reservoir"-nak (nem tudom mi a helyes magyar kifejezes ra, talan "menedek") hasznalni a madarakat. En ez utobbirol beszeltem.

Ki erte el, hogy a lakossag ennyire oltakozni akarjon influenza ellen ugy is, hogy az influenza R szama a beka segge alatt volt?

Emlekeim szerint nalunk elegge az allami kommunikacio tolta ezt...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az mar utana volt. Az elejen Cili neniek nyomtak a "ket fertozes lesz egyszerre", ezert az allam ingyenesse teszi az influenzaoltast szoveget. A "nincs eleg" az mar a kovetkezmeny volt.

Nekem a tippem az, hogy ez egyszeruen egy potcselekves volt, covid oltoanyagot nem tudtak prezentalni (nyilvan, akkor a vilagon senkinek sem volt), de ugy kellett tenni, mintha effektive tennenek valamit, ezert elokaptak az influenzaoltast. Aztan igy sikerult.

Amugy nem ebbe az iranyba akartam elvinni ezt a temat, de hogy ontopic legyen: eppenhogy pont amiatt nem mukodik a valosagban az amit elviekben felvazoltal, mert az oltoanyagok piacan folyton jelen vannak nagy allami megrendelok, amik fel-egy evre elore lekotnek szallitmanyokat a gyartoknal. Vagyis nem a gyarto nyakan marad az a mennyiseg, amit az emberek nem adatnak be, az akkor is ki van fizetve. Az oltas egy inflexibilis joszag, a gyarto nem tud reagalni az igenyekre, mert jo elore kell legyartania az adagokat; raadasul "romlekony" (akar az eltarthatosagi ideje miatt, akar mert elavul az kovetkezo szezonra) igy nem erdemes elore keszletezni sem. Igazabol pont ezert is kell az allami egeszsegugyi szerveknek - bekeidokben is - elore lekotniuk nagy mennyiseget, enelkul a gyartok sokkal kevesbe lennenek hajlandoak maguk kockazatot vallalni. Ez viszont torzit akkorat a piacon, hogy fentebb felvazot tiszta monopol(*) kapitalista kepet felulbiralja.
(* Azert mondom monopolnak, mert az irasod sorok kozott pont arra utalgat, hogy a piaci szereplok valahogy osszesekudtek, hogy jo elore megelozzek, hogy a piac tulkinalativa valjon. - Ezt nyilvan megcafolni nem tudom, mert valaminek a nemletezeset igazolni roppant nehez, de nem igazan latom bizonyitottnak sem.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!