Néha gondolkodok is.

Sok dolog van az életben amit nem értek, az egyik ilyen a facebook működése és annak eltűrése az emberek által.

Nálam már az is kiveri a biztosítékot, hogy egy közösségi felület kettősmércét alkalmaz, teljesen mindegy, hogy milyen hitű, szagú, küllemű emberekkel szemben, szerintem aljasság. 

Volt olyan nem is egyszer, hogy véres kutyaviadalt jelentettem be, ami videón volt látható, a válaszuk az volt, hogy ez nem sérti a közösségi irányelvüket. Na mondom, ez akkor így nagyon fasza. Cserébe kaptam néha egy-egy figyelmeztetést, hogy némely, másokhoz intézett romantikus mondatom, kiverte a biztosítékot a közösségi elveikben és ha nem javulok meg, akkor jól letiltanak.

Ezeket az emberek jelentős része megtapasztalja így vagy úgy, amit nem értek, hogy miért fogadják el? Nincs igény olyan felületre, amin nyugodtan, politikamentesen lehet beszélgetni, pozitív dolgokat megosztani egymással? Arra sincsen igény, hogy ne lehúzós hirdetésekkel bombázzák a felhasználót, hanem valódi, ellenőrzött legyen ami kikerül a felhasználók elé, amire biztonsággal klikkelhetnek a felhasználók? Egyáltalán van ma igény arra, hogy olyan közösség épüljön, ahol valóban minden tekintetben építés zajlik és nem rombolás, átverés?

Azon is gondolkodtam, de ez csak pillanatnyi elmezavarom volt, hogy a facbúk örökre bele ette magát az emberk elméjébe, vagy van belőle kiút? Meg lehetne-e szüntetni valahogy, vagy erre sem igény, sem lehetőség? Számomra ebben a formájában sokkal több a kára, mint a haszna ennek a felületnek.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 08. 03., k – 08:43

Azon is gondolkodtam, de ez csak pillanatnyi elmezavarom volt, hogy a facbúk örökre bele ette magát az emberk elméjébe, vagy van belőle kiút? Meg lehetne-e szüntetni valahogy, vagy erre sem igény, sem lehetőség? 

Nem kell ezen erőlködni, szépen elhal majd ahogy felnő a mostani tizenéves generáció. Nekik már nincs erre igényük, más platformokon mozognak. A FB kifejezetten a szülők/nagyszülők platformja, igazából ez tartja életben: ha a 30+ generációnak akarsz hirdetni, akkor nagyon pontosan be lehet tartgetolni az elérni kívánt közönséget, és kellően sokakat el lehet érni ahhoz, hogy megérje itt hirdetni. Szerintem idővel az igénytelen réteg szegmensbe fog visszaszorulni a FB.

Csaba

+1 - Szerintem is túl van a zeniten, szlamosodni fog. (Ahogyan egy roma család beköltözik egy utcasorba, és elkezdenek a házaikat eladva menekülni,  a korábban ott lakók. (Először persze a pénzesebb elit. - Az egyre több érkező roma vásárló gyorsítja a folyamatot...)

Az ostoba cenzúra mellett a kommentek egyre inkább béka alatti színvonala is segíti az értelmesebbje "télakjait". (Egyébként eddig is simán kibírtam nélküle, - új rendszer esetén első dolgom, hogy a böngészőben eltüntetem az összes fb-megnyílási lehetőséget. - A fiatalok "szivárványosabb" része marad. "Búza vagy méhlegelő" közösségi szájt lesz majd.)

Van. Te sem szállsz be az FB világába és nyugodtabb lesz az életed.
Így is ér elég inger vagy nem?

Azon tűnődök, hogy az internet előtti korszakban bár nem volt ilyen kényelmes, de valahogy emberibb léptékű volt az élet. Amolyan slow, amit a megszűnése után már tanítani kell.
Nem volt ilyen kapkodós, rászállós. Nem kellett GDPR, amit folyton-folyvást megkerülnek. Nem kellett félni, hogy ki és hol fotóz le, ki és hol él vissza személyes adataiddal.
Nem kellett félteni a gyerekeket sem az internetes veszélyektől.

És mit nyertünk? Annyi információval terheli elménket, amivel valójában nem tudunk mit kezdeni.
Mélyebben átgondolva vajon ténylegesen boldogabb életet is kaptunk? Felületesen pillanatnyilag nézve igen, és ez húz be a csőbe.

Jelenleg több rosszat látok abban a változásban amiről te is írtál, emiatt is gondoltam arra, hogy egy olyan felületen próbálok lehetőséget adni az embereknek, ahol valódi értékeket lehet átadni egymásnak, ahol egymás segítése örömmel tölti el a felhasználókat, ahol a politika nem mocskolja össze a tartalmakat. Tudom, hogy nem lesznek milliók így a felhasználók, ugyanakkor a magam részőről elégedett leszek, ha csak pár tízezren fogják később azt mondani, hogy nyugodtabb, boldogabb az életük azon a felületen. Amennyiben valakit érdekel, itt szétnézhet, egyelőre nem fog elájulni azt garantálom :-)

https://elittag.hu

emiatt is gondoltam arra, hogy egy olyan felületen próbálok lehetőséget adni az embereknek, ahol valódi értékeket lehet átadni egymásnak

Kultúrkocsmát nyitsz? Betérek én is oda néhány sörre. :)
Ha csak egy internetes cuccot akarsz, akkor vagy keményen tematikus(akat) csinálsz (mint például ez), vagy ha általánosan a minden, akkor előbb-utóbb jön a szenny is.
 

tilos politikai tartlmak megosztása

INFORMÁCIÓK, AMIT BENYŰJTÜNK

amelyről a Szolgáltatásainkat elérte, az a böngésző, amelyhez hozzáférni használt Szolgáltatásaink és a Szolgáltatásaink eléréséhez használt nyelv.

Ez a jogi infok oldal (amugy miert nem jogi informaciok?)

eleg katyvaszosra sikerult.

Sehol nem talalom a hivatkozott ceget csak egy maganszemelyt talalni mint a domain tulajdonosa.

Ehhez a csodához kellettek ezek a kérdések?

https://hup.hu/node/173962 (Weblap első oldal fájl nevének kiderítése)
https://hup.hu/node/174109 (php oldal first name kiíratása a last name után.)
https://hup.hu/node/174252 (Topbar fixen tartása görgetéskor úgy, hogy responsiv maradjon.)
https://hup.hu/node/174133 (SQL guid beolvasása és kiíratása.)

stb.

FB már rég nem menő platform, ki fog kopni szép lassan. Már csak az idősödő generáció használja, mai fiatalok nem. Pár évtized és a kutya sem használja, hacsaknem történik valami jelentős átalakítás, amivel bevonzák a fiatalságot.

Szerkesztve: 2021. 08. 03., k – 09:38

Egyébként meg itt van nekünk a HUP. - Akkor is ha sokak szerint szakmaibbnak kéne lennie. :) - De igazából én minden itt megnyilatkozó kommenttársamnak hálás vagyok, számomra ez egy valóságos információkkal, megismerhető személyiségekkel rendelkező, kiváló emberi "homokozó".

Ugyan idonkent letiltogatnak 30 napra es akkor mi van ?

Sporolnak neked napi fel egy orat amig porgetnel. Igazabol ez szivesseg.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Én úgy gondolom, hogy az FB jelentős titkosszolgálati háttérrel, hátszéllel lett azzá, ami.

Eleve, egy bűn ronda platform volt és az még ma is. 
A népszerűségét a használók számában kell keresni, nem a jóságában.  Valahogy sikerült becsatornázni a többi fórumról, közösségi site-ról a facebookra az embereket.
Azt viszont kétlem, hogy a fiatalabbak ne használnák.
A relatív nagyságával, az irányába (valójában más userek irányába) megnyilvánuló addikcióval sajnos nem csak a facebook él vissza. Még ez a HUP jelenti az üdítő kivételt ilyen szempontból. Legalábbis számomra.
 

Pedig de. A fiatal nem fog oda írni, ahol az  anyja, nagyanyja látja, hogy mekkorát hányt Szombaton, és kivel dugott előtte.

Jobb a békesség. Mennek máshova....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Hol? A posztodban meg a fejedben. 

Olyan állítást tettél, ami nevetséges, ami nyilvánvalóan nem lehet igaz. Természetesen nem is az.
A kérdéshez köze nincs annak, hogy az fb-nél akad e populárisabb platform, te mégis ezzel jössz. 

Mindegy, hagyjuk, már unom.

Olyan állítást tettél, ami nevetséges, ami nyilvánvalóan nem lehet igaz. Természetesen nem is az.

Eddig 2 db hozzászólásom volt a threadben, elárulod, hogy most melyikről beszélsz? Eddig nagy vonalakban ezek hangzottak el, hogy ne kelljen visszagörgetni:

  • A Facebook cégnek nem csak a Facebookból van bevétele
  • A fiatalabb korosztály folyamatosan egyre kevésbé van jelen a FB platformon
  • Értetlenkedés részemről, hogy pontosan melyiket érezted sértőnek a fentiek közül

Mindegy, hagyjuk, már unom.

Ack.

Ha nem tetszik, ne használd, ennyi a megoldás.

2018-ban töröltem magam twitterről, instagramról, facebookról, snapchatről. Nem hiányzik egy percig sem.

Nálam is '18-ban ment az Insta és a Twitter (egyiket sem használtam, értelme sem volt fenntartani a fiókokat..), Snapchet-em sosem volt, a FB-tól is nagyon szeretnék megszabadulni, de az majdhogynem az egyetlen hely, ami összefogja a hobbim, így egyszerűen nem megy. :(

A snapchat nekem se hianyzik, egy honap utan ment a kukaba.

Twitter, insta sose volt.

Face megmaradt, mert par usert egyszeruen csak ott lehet elerni. A posztolgatasrol viszont teljesen leszoktam. Az algoritmusuk miatt - volt egy ido, amikor kozeli ismeroseid posztjai sehogy sem kerultek a szemed ele.

Raadasul a Face mostmar dedikalt bongeszot kapott mobilon (appot evek ota toroltem, mert meritette az aksit), hogy "ne kukizzon ossze mas bongeszest". Desktopon ritkan lepek be, ott nem ert ennyit.

Iskolai találkozó miatt regisztráltam, mert a többség itt elérhető volt és így volt legkönnyebb a szervezés.

Aztán egy ételintolerancia miatt maradtam. Van egy nagyon jó csoport ahol rengeteg segítséget kaptam, sok kipróbált recepttel, termékkel.

Ezen kívül még van három csoport ami miatt fent vagyok.

Az egyik próbálja az összegyűjtött ismeretanyagot egy független oldalra átvinni, remélem sikerül nekik.

Amikor indultak ezek a csoportok itt volt a legkönnyebb elindítani, de én azt látom, hogy egy bizonyos ismeretanyag és csoporttag szám után elkezd nehézkessé válni a működés, főleg az információk visszakeresése.

Akinek van energiája ideje és anyagi forrása az elkezd eltávolodni, akinek nincs az marad itt.

A fenti csoportok kivételével a többi tartalom nem nagyon érdekel.

platformok jonnek-mennek. 15 eve, "mindenki" msn-en csetelt haverokkal, csaladtagokkal, klantarsakkal, stb. ma halott hely. regen forumokra jartunk beszelgetni mindenfele temarol, ma discord serverekre. regen ceges belsos irc/jabber volt, most slack. ha jon majd valami mas/jobb, at fogunk terni ra.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ez sokkal inkább a szar rendszer hibája, mint a kettősmércéjé.

Pl. ha bejelentesz egy oldalt, akkor esetleg ráles ugyanaz az AI, aki amúgy is, és jön az üzenet, hogy oké, igazából a tartalomtól függetlenül, mert hát ha eddig beengedte, most se fog másképp gondolkodni.
Ha sokan jelentetek be egy oldalt, akkor meg automatikusan lekapcsolaja a FB, nagyjából itt is a tartalomtól függetlenül.
Ha itt a tulaj elkezd reklamálni, akkor talán eljut egy manuális ellenőrzésig, hol végre elő ember megnezni (ezért kerül vissza a letiltott oldalak nagy része rövid időn belülnem bedig azért mert "megfenyegettük a facebookot, hogy ha nem állítja vissza...")

És erre még hozzájön, hogy az AI, ami megpróbálja eldönteni, hogy mi oké, és mi nem, szinten elég primitív.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

" Nincs igény olyan felületre, amin nyugodtan, politikamentesen lehet beszélgetni, pozitív dolgokat megosztani egymással?"

Erre az a lehetőség (oké, van más is, de azok véletlenszzerűen alakulnak ki :) ), ha
- vagy megválogatod a fórum tagságát (ismerek pár ajánlásos rendszerű fórumot, ahová nem egyszerű bekerülni, de ahol a szélsőjobbtól a szélsőbalig relatíve jól megvannak az emberek, úgy hogy felmerülnek politikai témák is)
- komolyan dolgoznak rajta moderátorok, akik rendet tartanak, ami viszont időignyes munka, pár reklámból nem fedezed, fizetős fórumokon működik (meg múgy is, valamiért értelmesebb a vita, ha az emberek fizetnek érte, hogy leirhassák a véleményüket :) )

“Any book worth banning is a book worth reading.”

FB-n is meg lehet találni az értéket, de erősen szelektálni kell. Ami zavaró nekem, hogy az "egész internet" kezd FB mentalitású lenni, tartalom helyett clickbait, egyedi helyett másolt, érvek helyett érzelmek, vita helyett személyeskedés, segítség helyett kioktatás. Komolyan jobb kocsmázni, a színvonal ugyanaz, de legalább néha vannak következményei a szavaknak :D

Mostmár 3 éve, hogy elhagytam a felületet. Belefáradtam abba, hogy magamnak alakítsam a hírfolyamot. Állandó gyomlálás és szűrés ellenére sem tudtam úgy kiszelektálni a számomra érdektelen és zavaró tartalmakat, hogy azt tudjam mondani, hogy most ez így okés. 2-3 ignorálás után dupla annyi irreleváns és bosszantó tartalom jött szembe.

Eleinte hiányzott, ma már undorral nézek rá, ha valakinél éppen belepillantok, hogy görgeti. Messenger-t kénytelen voltam csinálni a kapcsolat tartáshoz, de az csak 10 ember max.

Lehet nélküle élni.

Szerkesztve: 2021. 08. 03., k – 17:41

Nekem a FB megáll az IDDQD sima és tech csoport illetve autós csoportban létezésnél, illetve aki máshol nem elérhető (vagy amúgy is 2 évente egyszer beszéltünk kategóriás) emberekkel való messengernél.

Összes ismerősöm egytől egyig "ki van követve", a falam pedig az általam követett oldalak kvázi rss feedje.

Valahogy nem is nagyon futok össze bármiféle agresszív véleményvezérrel, bármilyen irányú propagandával, illetve gépen adblock miatt nincs reklám, telefonon meg szépen küldöm el a fenébe az engem nem érdeklő tartalmakat.

 

Amúgy nextgennek már konkrétan ciki a fb. Nagymama falra ír üzenet helyett, apa/anya veszekszik rajta (politika), az -ennek a korosztálynak- vicces tartalmakat pedig instant cenzúrára vágja. Semmi létjogosultsága nincs a fiatalok körében. 12-14 éves unokaöcséim már röhögnek rajta hogy höhö boomer ha meglátják hogy valaki a családból belép.

Na igen. Az internet, és a relatív olcsó pc/laptop/okostelefonok elterjedésével a digitálisan írástudatlanok is nagyobb arányban kezdtek el megjelenni a közösségi médiában. Ez nem most kezdődött, de mostanra (2-3 éve) lett zavaró méretű.

Nincs Netikettje ennek a rétegnek, hogy az internetes viselkedéshez milyen szabályokat kellene tartani. Emiatt elterjedt azt mondok az interneten amit akarok, mert nick van, és nem valós a nevem.

A másik vonal, amikor azt sem tudja kinek küld játékfelkérést, keveri a publicot, a priváttal, meg ilyesmi.

Egyrészt a szekunder szégyenérzet miatt nem használják már a fiatalok a platformot, mert nem akarják, hogy őket is azonosítsák az idősebb rokonaik véleményével, másrészt sok esetben jobban ismerik a közösségi hálózatot, és nem akarnak oda írni a vasárnap hajnali afterről, ahol azt a fentiek is olvashatják.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Balatonalmádiban a strand bejáratnál lévő zebra előtt közvetlen, a járdára fölfestve. "Nézz fel, mert gyalogos átkelő következik!" :-)
Biztos van ilyen máshol is.
Ugyanakkor a strandon sok olyan, ücsörgő csoportot láttam. Akik külön-külön a saját mobiljaikba voltak belegörnyedve. :-)

Ezen én is röhögtem, mikor megláttam. Nem csak a strand előtti zebránál van, hanem sok helyen máshol is.

A csúcs az volt, hogy a strand bejáratánál a pénztárnál sorban állt egy csaj bekapcsolt (!) laptoppal. Ez már súlyos...

Én nem viszek telefont a strandra, mondjuk gyerekek mellett nem is lenne időm rá, hogy nyomkodjam :)

+1

Ezt hozzátenném: Valahol olvastam egy hasonlatot, hogy x annyira kocka, hogy a strandon is folyamatábrákat rajzol a homokba.
Na. az én egyik barátom pont ugyanilyen. De én is csak kb. 10-15  percig tudom felhőtlenül élvezni a vizet és a napfényt, utána ha nincs valami tech dolog legalább irodalom formájában, akkor azonnal elbőgöm magam.  Ha "súlyos" ez, ha nem.

Nem vagyok rá büszke, csak a történelmi hűség kedvéért említem meg, hogy mióta okostekefonom van, azt félre tudom rakni mert olyan a szolgáltatás mögötte. De amikor WAP képes buta(?) telefonom volt, addig folyton az járt az agyamban, hogy 6.23Ft/perc, és volt hogy villanyoszlopnak is sikerült nekimennem, annyira toltam a Wapinfórumot, Mobilfórumot, Vizslancsot, Telefonlapot, stb....  :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol