10A kapcsoló dugalj elé?

Helló. Tesóm férje kitalálta, hogy hasznos lenne, ha kapcsolgathatóak lennének a dugaljok a lakásukban, például a gyerek szoba dugaljt amíg kicsik, nem lenne bekapcsolva. Meg a fürdőszoba, erkély is. Van nekik kimaradt Schneider 10A-es kapcsolójuk több, mert másra cserélték. Van ami két sarkú, de van ami dupla kapcsolós L1+L2, az külön-külön megszakíthatná a fázist és nullát. Szerintem egy 16A-s kismegszakító ami B vagy C karakterisztikájú, egyszerűbb lenne, de erre nem akarnak költeni, ha már itt vannak a kapcsolók. A kábeleik a falban a duglajnál 1,5mm MCU, van több 16A kismegszakítójuk.

Mosógépük 10A-t kér, de az 16A-s külön kismegszakítón van, oda nyilván nem kerülne kapcsoló.

A 600W fűthető törölköző szárító radiátor elé 10A kapcsoló oké lehet?

Csak azt számoltam, ha a szobában megy dugaljról a számítógép, másik dugaljra erős hajszárító, porszívó kerül, simán túllépik a 10A-t.

Erkélyen meg ha kiraknak valami kerti grillt, ja ez tilos, de ha bármi nagy fogyasztásút, akkor megint kevés a 10A. Ilyen esetben mi lenne, ha 15A menne át hosszú távon a 10A kapcsolón? Melegedik és meggyúlad?

Én kismegszakítót javasoltam. Értem a célját csak szerintem a 10A kapcsoló nem arra való, amire akarja, de lehet, hogy rosszul gondolom.

Mivel 10A-es kapcsolók, nem 16A, hova mernétek odarakni, hogy kapcsolja a dugaljokat? Hova nem? Mekkora, hány A fogyasztás elé mernétek odarakni a 10A kapcsolót?

A szerelést villanyszerelő végezné, már ha lesz bármi változás.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 03. 06., szo – 19:57

A 10A terhelhetoseg egy dolog, de ha valami induktiv fogyasztot akar vele terheles alatt lekapcsolni, jo esellyel nagyon hamar el fog egni.

A kismegszakito sem kapcsolgatasra van tervezve, helyette lehet kapni sinre szerelheto kapcsolot, akar egy modul szelessegben is.

Ha en akarnek ilyesmit, biztos, hogy az elosztoban oldanam meg. Ha benn a szobaban, elerheto helyen van, ugy nem sok ertelme, ha meg egy helyen szeded ossze, nagyon sok helyet foglal. Raadasul ennyi kapcsolonak dobozt meg csoveket sullyeszteni tobbe fog kerulni, mint amit er.

Induktív fogyasztónál hány A fölött lenne gond?

Az áramlökéstől függ bekapcsolásnál, kikapcsolásnál meg az áram szeretne folyni, ezért nagyon meg tud emelkedni a feszültség, ívet húz és elég idővel a kapcsoló.

A 600w törülköző fűtést sem raknád rá?

Ez nem induktív.

Öööö, 20ms-onként nullátmenete van az áramnak. Az a kapcsoló ami 20ms alatt "elég", az nem is kapcsoló.

Hát, ennek ellenére remekül tudok hegeszteni váltakozó árammal.

Ha van induktivitás, akkor az ív szeret fennmaradni, ezért van más terhelhetőség írva a kapcsolókra, relékre és mágneskapcsolókra, ha induktív a kapcsolt terhelés, de gondolom ezt tudod.

Az más kérdés, hogy tizenampereket nem lehet ráengedni a világítási kapcsolókra, ott már kontaktor kell.

10 ampert lehet, történelmi okokból azért 10x a nevük a különféle kapcsolóknak. 10 amper felett vagy induktív terhelésre valóban kell kontaktor.

Nem kilógó vezetékek esetén nagyon kicsi az esélye hogy először a nullát fogja meg, majd ezt tartva megfogja a fázist. Ráadásul ezt úgy teszi, hogy két kezével külön-külön, mert ha csak egy kézzel fogja akkor égési sérülése lesz, de életveszélyben nincsen. Gondolom gyermekbiztosak a konnektorok, abba még felnőttnek is nehéz bedugni valamit (mindig szitkozódom is). Ugyanis mindkét pólust nyomni kell ahhoz, hogy be lehessen dugni a csatlakozót, ha csak egyik felét nyomod (mondjuk egy csavarhúzóval) akkor nem fog menni. Ha MacGyver módon egyszerre tudsz beledugni két csavarhúzót ÉS ezeket a fém részüknél fogod ÉS amint átmentek a nullás lyukban lévő csavarhúzó ér hamarabb a vezetőhöz, akkor lelheted a halálodat. Ha beledugsz mondjuk egy nagy fém csipeszt (az egyszerűbb, mert összetart), akkor sem fogsz meghalni, mert akkor a biztosító (és esetleg az életvédelmi relé, a föld felé lévő ellenállásodtól függően) fog levágni.

Se FI relé, se leválasztó trafó nem véd az ellen, ha nagyon áramkörbe akarsz kerülni. Az ellen csak a törpefeszültség alkalmazása segít vagy ha nincs feszültség alatt a rendszer. Egyébként legtöbbször nem azért hal meg valaki még áramütéskor sem, hogy leáll a szíve, hanem mert elesik/leesik a létráról és beüti a fejét.

Tehát valóban, ha nagyon paranoiás valaki, akkor fizikailag bontani kell a kapcsolatot az áramkörben. Ha extra paranoiás, akkor a nullával együtt szakítsa meg a fázist! Naperőművekben is dolgozom és ott is mindig így van.

De tudok még jobbat: kulccsal zárható konnektor is van! Sőt mivel a kapcsolót úgy is felejthetik véletlenül, ezért ezt az emberi tényezőt is ki lehet szűrni, úgy hogy beépítenek egy időzítőt, ami 10 percen belül lekapcsol, így nem felejtik felkapcsolva. De lehet tenni mellé egy hangjelzőt is, ami egyfolytában csipog közben. De mi van ha véletlenül megőrül egyik szülő és felkapcsolja? Legyen két kulcsos kapcsoló egymástól messze, amelyet egyszerre kell két különböző kulccsal felkapcsolni és a kulcsokat megkapja a két szülő. Így egyik fél még akkor sem tudja felkapcsolni, ha megszerzi mindkét kulcsot, mert nem ér el oda.

Ha csak a gyerek miatt, akkor szerszámmal kivehető vakdugó, mert a kapcsolót simán felkapcsolja.

Ennek a posztnak semmi értelme. A törölköző szárító pl. mitől induktív?

Az 1,5mm² -es vezetéket nem 16A -es kismegszakítóval kell biztosítani, annyit nem bír (hivatalosan) - oda 10A v. 13A kell. 

Szerintem ma már nem biztosítható 1.5-es MCU 16A-es biztosítóval, de fix me villanyszerelők! Tehát hiába 2.5-es gerinced van, ha arról 1.5-esek mennek a konnektorokhoz (régen általános volt), akkor 10A-es biztosítót rakhatsz csak elé. Szerintem itt nincs külön kitétel kismegszakítóra, akármilyen (gyors) karakterisztikája is van.

Szerkesztve: 2021. 03. 07., v – 10:28

"Csak azt számoltam, ha a szobában megy dugaljról a számítógép, másik dugaljra erős hajszárító, porszívó kerül, simán túllépik a 10A-t."

Számítógép + monitor (max) 100 watt, miféle hajszárító vagy porszívó fogyasztása  teljesítménye 2200 watt? :) Bár így a három együtt talán túllépheti, ha valami ipari hajszárítója és porszívója van:)

Szerkesztve: 2021. 03. 07., v – 10:56

a szerelést villanyszerelő végezné

Ez fogja megoldani a dolgot, mert villanyszerelő nem fog ilyet vállalni. De nem is értem teljesen, egy jó minőségű (legyen mondjuk Schrack) 1p 16A kismegszakító nincs 1500Ft, miközben a villanyszerelő 10eFt-ért épphogy csak köszönni fog, vagy még azt se. És egyébkén hová tenné a kapcsolókat? Hogy rögzíti a DIN sínre? Vagy úgy gondolta hogy lógnak össze vissza? Pl. ezért sem vállalná normális szerelő. Ha ennyire fillérb., akkor adja el a kapcsolókat, és vegyen az árukból megfelelő eszközt.

Ha mindenképp sok pénzt akar rá elkölteni, leválasztó transzformátorra lehet tenni a gyerekszoba köreit :-)
Olyan tuti nem lesz az ismerősi körben, lehet rá vagizni.

FI relé legyen, ez a legfontosabb védelmi vonal. Mert a kapcsoló sem véd, amikor épp be van kapcsolva. Vakdugót javaslom. Vagy létezik gyermekvédelemmel ellátott konnektor, amibe nem tudsz csak az egyik lyukba beledugni mondjuk egy szeget. Csak akkor old ki, ha egyszerre mindkét lukat támadja a dugvilla.

Mosógépet szerintem pont hogy érdemes kapcsolhatóvá tenni. A miénknek kétszer elszállt az elektronikája. Mióta kapcsolós konnektoron van és lekapcsoljuk használat után, azóta nincs baja.

Minden a lakáson kívüli aljzatot is érdemes kapcsolhatóvá tenni. Nekünk a teraszon lévő is az. Mert rendkívül kellemetlen, ha jön a betörő és még tápot is talál a flexhez, fúróhoz. Ilyesmire azt hiszem sok biztosítónál is van kitétel.

Általános javaslatom, hogy nem kell variálni. Mindenre olyan megoldást kell használni, ami arra való. A találgatózásból meg okoskodásból csak a baj van később, mert tuti lesz olyan helyzet, amire előre nem gondolt.

ha jön a betörő és még tápot is talál a flexhez, fúróhoz. Ilyesmire azt hiszem sok biztosítónál is van kitétel.

Az annyuk picsáját a szarházi biztosítóknak, minden lófaszt kitaláltak mar az elmúlt 50 évben, csak 1 fillért ne kelljen kifizetni. Akkus szerszámról nem hallottak még azok a barmok? Bontókalapáccsal (asszem Makita) a klímások a falat simán kivájták nálam a csövekhez, és nem kellett konnektort adnom nekik, minden szerszámuk akkus volt.

Nem kötelező szerződni - ha szerződési ajánlatot teszel (mert a biztosítás kapcsán első körben egy ajánlat készül a részedről, hogy szeretnél adott konstrukcióban szerződni, amit a biztosító vagy elfogad, ekkor az ajánlat kötvényesedik, és életbe lép a biztosító kockázatviselése, vagy nem fogadják el/módosítva fogadják el, ekkor szintén nálad a "labda", hogy a módosított ajánalt megfelel-e neked), akkor meg olvasd el, mit fed és mit nem az adott konstrukció. Olvasni (és ha nem érted, akkor kérdezni) szabad. És kell is.

Az annyuk picsáját a szarházi biztosítóknak, minden lófaszt kitaláltak mar az elmúlt 50 évben, csak 1 fillért ne kelljen kifizetni.

Azt szoktam mondani, hogy redukáld le kétszemélyesre az ügyet: te és a szomszédod kockázatközösségbe léptek, vagyis ha az egyiknek kára keletkezik, akkor a másik megtéríti.

Na, ha te odafigyelsz minden apróságra, a szomszédod egy hebehurgya és ügyetlen alak, akkor nem kezdenél el írni egy listát, hogy mit nem akarsz neki kifizetni? Ha pedig egy számító dörzsölt vén róka és mindig pénzt akar rólad legombolni, hogy ellopták a fűnyíróját, pedig eladta, akkor nem lennél bizalmatlan?

Na, a biztosító ugyanez, csak nagyban és még annyira se ismeri az ügyfeleik, mint te a szomszédodat.

Erről rémlik egy màsik topikban olvastam nemrég, hogy valaki kötött biztosítást, amiben fizet(ett volna a tetű biztosító) covid esetén is. Mikor az ember érvényesíteni akarta az igényét, a biztosító egyből elkezdte a kitáncikát, hogy ja vis-maior, szóval nyasgem, Covid-ra nem érvényes. De igen, mert tételesen bennevolt a neve a szerződésben! De nem, mert annak a genetikai kódja nem pont az, mint ami ott szerepelt a listában (vagy a mutációkra volt kiskapu v. faszom tudja már min baszakodtak már a 3. körös vitában). A sztori állítólag nem egy virológus vs. biztosító vagy vmi speciális gyógyszerészeti stb. cég és biztosító között köttetett, hanem egy bármilyen kkv/boltos volt a szerződő, ergo a tetű kitételeiket földi halandó biztosan nem tudja leellenőrizni hogy milyen körmönfont kibúvó(k) vannak bennük. Nyilván szarni is virológus biológus genetikus Phd végzettségű jogásszal jár az ember, főleg ha egy biztosítást köt, amiben a képmutató biztosító haszonszerzés látszatával beletesz vírus/járvány esetén történő kártérítést is.

Innentől a biztosítók 1 tetű, minden vállalt felelősség alól kibúvó csakis nyerészkedésre kitalált szervezetek, ahol te mint biztosított csak az esetek nagyonb kis szátalékában kapod meg a jogos pénzt azért, amiért szerződtél velük.

Volt egy fejlesztő, aki leszállított egy portálmotort, és a demó során korrekten működött, élesbe került, és a fejlesztő vállalta a hibajavításokat.
Amikor egy éles hiba kijött, megnézte, és nem fogadta el "garanciális" hibának, mert a portál css-ében az általa szállított tesztkörnyezettől eltérő színek lettek beállítva.
innentől kezdve minden fejlesztő 1 tetű... Satöbbi.

Érzed, mennyire baromság amit fentebb írtam?
 

Nekem az építész mondta, hogy az mindenképp kapcsolható legyen, mert gond lehet a biztosítóval. Nem néztem tételesen utána, hogy melyik biztosítónál hogyan esik ez latba, de nem is ez a lényeg. Kapcsolható lett, nem akarok én tápot adni a féregnek még véletlenül se.

Biztosító vagy biztosíték? Na'on nem mindegy :-) Egyébként szerintem nem az a para, hogy tápot kap, hanem az, hogy az elektromos hálózatodat rongálás nélkül feszültségmentesíteni tudja (fog egy 100-as szöget, levágja a fejét, meghajlítja U-alakban, szigszalag a közepére, aztán szépen beledugja a konnektorba. (nem, a konnektor elé rakott kismegszakító nem lesz elég gyors ahhoz, hogy a betápon a méretlen szakaszra rakott kismegszakító ne csapjon le.)

Ez mekkora!
Elég, ha egy kültéri lámpatesten nem a fázist szakítja meg a kapcsoló, máris ki lehet lőni mindhárom fázist, legalábbis az adott elosztóról (nálunk három elosztó van, mert hosszú a ház, három külön FI-relével).

Lehet, hogy a riasztó megy akkuról, de a hálózati infrastruktúra, kamerák pl. nálunk már nincsenek backelve. Leültet egy csomó mindent.

Valaki citáljon már részletesn szerződési feltételeket, amik ezt a kitételt tartalmazzák, mert addig olyasmiről megy az agyalás, amit leírva senki sem látott, csak valakinek mondta egy valaki, hogy úgy tudja valakitől,a ki már elvileg megszívta, hogy... (Aztán kiderül, hogy nem Moszkva, Volvo, osztogatás, hanem Vlagyivosztok, Lada, fosztogatás...)

Erről biztosítási szakembert kérdezz meg. Valószínűleg nem így fog szerepelni a feltételek között, hogy ,,amennyiben a teraszon a konnektor feszültség alatt van", hanem kódolva lesz valamilyen generális feltételben, ami a bejutás hanyagságból történő elősegítéséről szól. A biztosítós tudni fog példákat mondani, illetve eseteket felhozni, amikkel a praktizálása során találkozott illetve fog tudni mondani valamit a joggyakorlatról.

Nekem az építész azt tanácsolta, hogy csak akkor legyen feszültség alatt, amikor használjuk. Részletekbe nem mentünk bele, és a biztosítóval sem egyeztettem erről külön. Meg lett csinálva a kapcsolhatóság az előszobából, illetve lett kint a konnektor dobozába szerelve egy bojler fűtés visszajelzőként forgalmazott glimmlámpa, hogy észrevegyem, ha úgy maradt. Részemről itt a történet lezárva. Eddig kétszer ha bekapcsoltuk.

Mindettől függetlenül is érdemes szerintem konzultálnod a biztosító szakemberével, ha _bármilyen_ kételyed felmerül a biztosítási feltételekkel kapcsolatban. Vidd be a szerződést egy kevésbé frekventált időben és nézzétek át együtt, illetve tedd fel a konkrét kérdéseidet.

A "nem akarnak erre költeni" a kulcsmondat, ami megakasztja a projektet.  Különben az mondanám, hogy vannak eléggé jó wifi vezérelte szerelhető konnektorok is. 
(Ahogy felvetették, mégis hogyan, hova szerelnék a kapcsolókat? Annak a kiépitése lehet összességében drágább, mint a wifi-s megoldás. )

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

1. Sima vakdugó a konnektorba semmi extra.
2. Locsolhatja a kölyök a konnektorba a vizet nem lesz semmi extra.
3. A tesód férje egy idióta(már bocsánat).
4. Ne nézzen annyi baromságot a neten és foglalkozzon a gyerekkel így nem lesznek ilyen ötletei...

Bocs, hogy ezt írom, de röviden: Halott ötlet az egész.

"Nem akarnak erre költeni" - megfelelő kapcsoló, kismegszakító ~700-2000,-Ft/db

"A szerelést villanyszerelő végezné" - 20.000,- alatt ki sem jön, óránként 10e+-ért dolgozik.

Aztán a "hova lennének szerelve a kapcsolók?" kérdés - eleve attól függ, milyen topológiával van húzva, áramkörökre bontva a jelenlegi szerelés. Hiába akarnák az elpsztóba rakni, ha onnan még egy áramkörön indul el a fél lakás. Ha meg a dugalj közelébe, akkor a kapcsolót valahova rakni kell: vésni a falba, közben sérülésmentesen feltárni a nyomvonalat, amibe be lehet illeszteni - helyreállítással min. 1, de inkább több napnyi meló a fenti áron.

Szóval, rövid úton felejtsék ezt el!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Akkor már egyszerűbb megcsinálni azt, amit a volt főnököm.
Az elosztódobozban minden konnektor és lámpa relézve volt. Lekapcsolt eszköz esetén csak 5V sensing volt kint. Abba nyugodtan nyúlkálhat a gyerek. Ha nem az L és N között létesít kapcsolatot egy kihajtogatott gemkapoccsal, nem fog bekapcsolni.

Apró mellékhatások azért fellépnek: említette a főni, hogy a hálószobában (ahova nem lett kiépítve a központi porszívó) hiába kapcsolja be a porszívót, nem érzékeli a rendszer. A metódus: olvasólámpa fel > feszültség megjön > porszívó be > olvasólámpa le.

Mondjuk ő az agyráktól való félelem miatt csinálta, nem érintésvédelmi szempontból.

A kapcsolóval az a gond, hogy ha elfelejted lekapcsolni, akkor nem véd.

Na de komolyan: FI relé és vakdugó tökéletes lesz erre a célra.