Tanulást segítő weboldalak gyermekeknek

Gyakorló apaként, és sokat látott IT-s ként igen nagy kihívás a gyermekeimnek megfelelő tartalmat találni az interneten. Mivel az eddig látott 'gyermekbarát' megoldások egyáltalán nem tűnnek még csak kielégítőnek sem, az URL és egyéb weboldal kategorizálás alapú szűrési megoldások nem eléggé részletesek a magyar tartalmak tekintetében, egyelőre a gyermekeim tabletjén csak 'whitelist alapú' (tudom, ez már nem PC kifejezés) internetezés van engedélyezve - azaz csak az általam engedélyezett oldalakat látogathatják...

Aki már próbált ilyet megvalósítani, az tudja, hogy ez eléggé szélmalomharc jellegű tevékenység...

Én azért még bízok a közösségben, és a hasonló cipőben járók lelkesedésében.

 

Célom, hogy egy weboldal listát gyűjtsek össze - kizárólag olyan tartalommal - ami gyermekek számára bátran javasolható.

Ha már van ilyen - az még jobb lenne, nem kellene újra feltalálni a kereket :) Nyilván szívesen fizetnék is ezért, tehát nem ingyen kell.

Eddigi kereséseim eredménye azonban eléggé lehangoló, mindenhol max 4-5 weboldal van megemlítve, ezek többsége már eleve olyan oldal, ami az én kritériumaimnak közel nem felel meg (a durván túltolt reklámok miatt)

A cél, nem a minél nagyobb lista, hanem a minél jobb minőségű tartalom elérése, tehát preferálom a tapasztalat utáni ajánlásokat.

 

Szóval akinek van ilyen listája - és szívesen megosztaná - az első körben ide dobja be.

Ha esetleg valami komolyabb dolog kerekedne ebből, akkor keresek alá valami értelmesebb környezetet.

Milyen infók kellenének első körben:

- URL

- témakör

- korosztály

- ingyenes/fizetős

- van-e az oldalon reklám, és hogy mennyire pofátlanul tolják ezeket a gyerek arcába.

(tudom, ez eléggé szubjektív, de nálam pl  ez az egyik legszigorúbb feltétel)

Hozzászólások

Ez nagyon jó ötlet. Jó lenne egy olyan összefoglaló is, hogy mit tehet a szülő. Amikor a gyermek elkezdi használni az online teret. (google profil, tartalom védelem,). Ne is legyen megbéklyózva a gyerek, meg legyen is valamennyi szabadsága. Túl azon, hogy a szülő a tudatos nevelést is mellé teszi.

A Khan Academy szerintem nagyon jó. Alapvetően az amerikai közoktatás témaköreit fedi le, alapvetően nyilván angol, de már magyarul is elérhető a tartalom egy része. A weboldal és a mobilalkalmazás is ingyenes és azt hiszem reklámmentes.