RAID5 failed

Fórumok

Hi,

 

délután valami történt az egyik tömbbel (5 disk), az egyik disk failed a másik offline állapotba került. Igy a tömb failed állapotban van.

Reboot után csak 2 disk-et lát a tömbben a másik 3 foreign disk-ként van jelölve. DELL 820 Perc H710 controller.

Nem tudom reconfigurálni a tömböt, szürke az összes opció.

Ha kitörlöm az adott virtual-disk-et, és újból összeállítom a disk-ekből, akkor összeállhat a tömböm ismét?

Hozzászólások

Esély van rá.

Anno IBM-en már összejött nekem egy újra összerakás.

De zabszemes.

Mentés?

A raid5 ajánlott az IT iparban. A raid nem adatvesztés ellen véd hanem lemezvesztés ellen, az ellen a backup kell, ha pedig a szolgáltatásnak kell mindig mennie akkor cluster. Raid 1,5,6,10 is van gazdagon a kezem alatt és adatvesztésem még sosem volt. HDD halálozás szinte csak 15k-s lemezek esetén volt, SSD viszont egyetlen sem ment tönkre.

Ami nagyon  fontos, hogy minden FWt frissen kell tartani és a a rendszer monitoring alá is be kell húzni. Mivel itt perc van így Dell szerver lehet, ahhoz meg van egy nagyon jó tool OpenManage Enterprise és magától mindent elvégez félautomatán majd ütemezheted a következő reboot idejére ami mellett monitoringra is alkalmas, warranty check és akár hibát is be tud jelenteni.

> A raid nem adatvesztés ellen véd hanem lemezvesztés ellen

Hat ez eleg furan hangzik nekem.

A legpuhabb megfogalmazas amit en hasznalnek az az, hogy a raid celja, hogy elkeruljuk a backup hasznalatat. Es ha rangsorolni kellene a raid verziokat, akkor (a raid 0 utan) a raid5 az ami a legtobb csalodast okozza ezen a teren, ezert nem hasznalja mar szinte senki.

Import foreign ami kell ekkor vagy amit csináltál. Ha törlöd  vdisket és újra létrehozod az egy új üres tömb lesz.