EFI bináris fordítása

Fórumok

Egy félhalott MBP-hez szeretnék előállítani egy picurka EFI binárist, amit tehát a boot managerből le lehetne futtatni. Összesen annyi lenne a dolga, hogy végrehajt 4 db. outb műveletet, aztán kész. Ezt szeretném a normál boot loader előtt lefuttatni. Ezt amúgy a grub.efi tudja - outb, osztán chainload (meg akár a freebsd-s loader.efi is), de most nekem az túlságosan bloatnak tűnik.

Van-e valaki, aki már csinált EFI bináris x86-64-en, és tudna némi támpontot adni?

Kiegészítő kérdés: úgy emlékszem, hogy a HP-féle Itaniumos EFI-ken volt olyan bootmanager beállítás, hogy próbálja meg először X-et, aztán ha az nem nyert akkor Y-t. Vajon az Alma-féle EFI tud ilyet? Ha igen, vajon hogy kell beállítani? Esetleg rEFInd-nak van-e ilyen funkciója?

Hozzászólások

Mennyire halott a dGPU? Single userben se all fel a gep? Ott nincs betoltve a dGPU driver, csak az iGPU megy, igy ott ki tudod adni az nvram parancsokat, amivel le tudod tiltani a dGPU-t es le tudod torolni a kextjeit.

Mivel diszk nélkül jött, így nem tudom. (Szerintem nagy gáz nincs, FreeBSD és Linux is fut rajta gyönyörűen egészen addig, míg nem akarok hozzányúlni a Radeonhoz. Most egy Ubi fut ezzel a dGPU-kukapcsolós mókával, ha jól rémlik a suspend/resume nincs megcsinálva egyedül - bár halott akksival nem suspendelnék.)  Ezerszer próbáltam netes telepítőt (mintha még verbose módot is kicsiholtam volna valahogy), de nem tudok singlibe se butulni. Kéne nekem valaki, aki egy SSD-re rátol egy HighSierra-t, osztán én is valami ilyet tervezek csinálni.

Amúgy nekem azt mondták ez a 2 lépés amit írtál nem elég, bár nagyon nem bonyolították a magyarázatot. Én meg ugye nem értek makkul. (Amiket olvastam, az alapján nekem nem így tűnt, szóval akár jó is lehetne. Láttam leírást, amiben a Linux-féle efivarfs-en keresztül hekkelik meg a gépet :-) )

En csak es kizarolag macos mellett lattam/hasznaltam ilyen halott dGPU-val rendelkezo gepet. Ott az EFI valtozo atallitasa (macos eseten ide kell az nvram, linux eseten pedig az efivars) azert kellett, hogy maga az EFI se akarja inicializalni a GPU-t, a kextek (ez ugye a driver) letorlese pedig azert, hogy az OS se akarja elkezdeni hasznalni a talalt hardvereket. 

Én is valami ilyesmire gyanakodtam. Nekem az tűnt fel, hogy az outb után már az lspci kimenetében sem volt benne a második VGA.

Ahol így használt géppel találkoztál, mennyire volt használható? Szimpla netezős gépként kell elképzelni, nemhogy videovágás, de jóformán YT-nézés se nagyon lenne rajta.

> grub.efi tudja (...) nekem az túlságosan bloatnak tűnik.

Nem tudom mit jelent itt a "bloat", de a 4db outb-hez .EFI-t csinálni túlságosan overkill.

> EFI bináris x86-64-en, és tudna némi támpontot adni?

google ".efi hello world".

(Szerintem egyszerűbb a grub.cfg-be 4 sort írni.)

Ha ezen múlik, akkor a loader.conf-ba teszem be a megfelelő parancsokat :-)

A linkelt doksit viszont köszönöm, érdekes olvasmány. És örömmel láttam, hogy FreeBSD alatt is elérhető a szerző által javasolt gnu-efi SDK. (És ugyanúgy nincs gyárilag csomag a Tiano-core-SDk-ból, mint az Ubuntu gyári repóiban.)