100 Gb driver

Tegnaptól elérhető a FreeBSD-12.2-RC1.

Ideje olvasgatni, hogy mi várható az 1-2-3 héten belül talán megjelenő kiadáskor. Összeszedetten még elég kevés infó van, így jobb híjján a korábbi béták (meg a folyamatosan frissülő release notes) olvasgatásával lehet hasznos infókhoz jutni.

És nicsak, mit találtam a Béta2 leírásában:

The ice(4) driver had been added, providing support for Intel 100Gb ethernet cards.

Korábban (40 Gb-es?) Mellanoxok már támogatva voltak, szóval azért annyira nincs lemeradva a világtól. Szerintem. (Mintha Nagyz emlegette volna, hogy semmi komolyat nem támogat a FreeBSD, de már nem találom azt a szálat.) Persze itthon nincs ilyen, meg máshol se férek hozzá, szóval annyira persze nem érint. (Földhözragadtak persze kifogásolhatnák, hogy ellenben még mindig nincs rendesen támogatva az AC-s wifi, valahol nekik is igazat kell adni.)

Hozzászólások

100G-s Mellanox kártyák már jópár éve támogatottak FreeBSD alatt.

Azért 100 Gbps ... szép tempó. Ha nem csak kernel + hálózati kártya támogatás játszik, hanem userspace démon is, akkor elkél például a 4.14-es Linux kernelben bevezetett zero-copy.

Szép: https://www.broadcom.com/products/ethernet-connectivity/network-adapter…
PCIe 4.0 x16 ... aztán mehet neki a DMA. PCIe 3.0 x16 még kevés lett volna az egyik NIC teljes kihajtásához is.
A 20 GByte/sec tempó szoftveres processzálása illetve összeállítása mindenesetre szép mutatvány. Izgalmas lehet ilyen rendszerekkel teljes tempón dolgozni.

Mellanox ConnectX-6ok jottek meg par hete tesztelni, de egyelore nincsenek elesben, csak teszt gepekben, mert viszonylag keves EPYC2 gepunk van ahol van rendes v4 x16 - CX4ek vannak elesben, azokon csak 100Gbit/s megy at, a vicces dolog, hogy a PCI backpressure akkora tud lenni, hogy erdemes 2x50-re levenni a kartyakat (hivatalos Mellanox ajanlas)

Mikor kijön a végleges release, ezekből a levlistában eldugott "watsnew in Beta3" /  ReleaseCandidate5 dolgokat össze szokták fésülni a végső release notes-ba?