Pi-hole beállítása Invitel HG8245H-n?

Sziasztok,

A nagymamám újabban sok spam-et kap amit nem szűr ki az ISP-s email filter és a kedvenc telefonos játékában már szinte több a hirdetés mint a hasznos tartalom. Arra gondoltam, hogy egy régi Pi 2B-re felteszem a Pi-hole-t, hogy kiszűrje az ezekhez kapcsolódó DNS lekéréseket. Nem a közelben lakok és ismerősök mindig magukkal viszik a saját kütyüiket amikor hozzájuk mennek, úgyhogy a statikus IP/manuálisan beállított DNS szerver káoszhoz vezetne, iskola mellett nem tudok segíteni troubleshootolni, szóval muszáj DHCP-vel beállítani.

Inviteles fiber + IPTV (nálunk a UPC gyorsabb réz kábelezéssel :/) előfizetésükhöz egy Huawei HG8245H típusú modem/router jár. Alapértelmezett jelszóval belépek, és a DHCP beállításokra váltok, és a DNS szerver IP-címéhez tartozó mezőt nem lehet szerkeszteni. Bezzeg másodlagos DHCP szerver opció, amin még NTP-szervert is lehet állítani, az van. Screenshot a konfig opciókról: https://imgur.com/a/RHYKQJR

Következő próbálkozásom az volt, hogy letiltom a router DHCP szerverét, és a Pi-hole-t használom akként, de bármennyire is próbálkoztam, a Pi-ig nem jutott el semmilyen request. A számomra érthetetlen "Enable DHCP Relay"  átállítása sem javított. Azt sejtem, hogy VLAN-okhoz van köze, mert a Pi Ethernettel van bekötve, az összes többi eszköz WiFi-n van és a szintén vezetékkel bekötött TV-k tudtommal saját VLAN-t kapnak, de IDK.

Végül hagytam az egészet a francba, de feltettem egy VPN-szervert, hogy ha rájövök a megoldásra, ne kelljen utaznom a beállításához.

Nektek hogy sikerült ezzel a routerrel megcsinálni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Ugyanezt az eszközt adja a telekom és ott is le van tiltva a DNS override, azaz a beépített DHCP szerver csak az előre adott DNS-eket ajánlja be. A megoldás a DHCP kikapcsolása és egy tetszőleges módon megvalósított DHCP szerver létesítése ugyanazon a hálózaton. A wifi és ethernet eszközök közös hálózatot alkotnak, mindnek látnia kéne a DHCP szervert. Én úgy oldottam meg, hogy letiltottam a DHCP -t a Huawei -en és egy AP-ként használt access pointon kapcsoltam be, amiben lehetett egyedi DNS szervert beállítani.

Remélem segítettem.

az nem opció, h mögé teszel egy saját routert ami ezt tudja?

Igen, bár azt elfelejtettem hozzátenni hogy érdemes a vezetékes és wifi klienseket is erre az AP-re terelni, a huawein pedig nem csak a DHCP -t kikapcsolni hanem a Wifit is, így biztosan minden kliens kap majd DHCP ACK -ot. De NAT-olni nem szükséges.