Tapasztalatok az Újratervezés Programmal?

Hali,

 

Amikor indult a fenti program, azt hiszem itt is volt róla szó.

Nyilván az itt jelenlévő emberek jellemzően nem célcsoportja az említett programnak, viszont talán vannak ismerősök, kollégák akik részt vesznek benne.

Kíváncsi lennek - tekintve, hogy már kb. féltávnál tart a dolog - hogy kinek milyen tapasztalatai vannak vele kapcsolatban?

Itt nem flame jellegű dolgokra gondolok (különösen nem politikai szempontból), de persze az belefér, hogy milyen negatívumokat, nehézségeket tapasztaltak a résztvevők - viszont érdekelne, hogy szerintetek kinek szól (bolti eladó vs. már programozó, de nem ezen a területen (webes fejlesztés)), mennyire teljesíthetőek az elvárások (milyen szint az, ahol érdemes volt belevágni), hányan adták fel menet közben, ilyesmi.

Úgy látom, a beharangozóban fel volt sorolva jó néhány dolog (ez nem is fedi 100%-ban azt ami végül lett belőle), valamint az volt kivehető, hogy bárki jelentkezhet - ami technikailag igaz is volt - de számomra úgy tűnik nem tudja mindenki abszolválni, ha nincs már megfelelő "előképzettsége" hozzá.

Mókás volt olvasni valamelyik fórumon egy nagy arccal rendelkező ember hozzászólását, miszerint ő kevesebb mint egy nap alatt hibátlanra megcsinálta az egészet, szóval nem ér semmit az egész - nyilván ezek szerint nem neki szól.

 

Mi a véleményetek az Újratervezés Programról?

Hozzászólások

Párom elkezdte csinálni, egyelőre még nem unta meg. Belehallgattam a hálózati alapismeretes részbe, hát hogyismondjam... eléggé siralmas. Ha ebből kellene megtanulnom az alapokat, hamar feladnám. Persze értem én, hogy laikusoknak szánták, de attól függetlenül nem virágnyelven kell valakivel megismertetni az TCP/IP-t. Majd meglátjuk a későbbi anyagok mennyire lesznek "használhatóak". Nagyon sok helyen a kifejezések erőltetett magyar fordítását használják, ott ahol viszont lenne értelmes fordítása egy kifejezésnek, ott meg az angolt. Szerintem ez kezdőként csak összezavarja a hallgatót.

Igen, hasonló a véleményem. Ha valóban csak az a cél, hogy egy előszűrő legyen egy komolyabb tanfolyamhoz, akkor talán elfogadható, hogy ebből az anyagból tanuld meg, ha le tudsz vizsgázni, adunk támogatást. Viszont ha ez nem egy ingyenes anyag lenne, hanem fizetős akkor szerintem egyértelmű, hogy nem alkalmas a feladatra (hogy használható tudást adjon).

A Windows alapok / Számítógépes alapismeretek részben a registrynek egy teljes fejezetet szánnak az ötből - mindezt "kezdőknek", miközben ennél sokkal alapvetőbb dolgok nincsenek tisztázva. Hasonlót érzek a Hálózati alapismeretek részen is, sok tekintetben hiányos szerintem az anyag miközben egy 10 perces videóban mutatják be a Wiresharkot (nyilván érintőlegesen - hiszen ennyi idő alatt kb. azt lehet megtudni a Wiresharkról, hogy létezik - aki most ismerkedik a protokollokkal, annak a WS még nagyon messze van).

A későbbi részek (Webfejlesztés) jobbak, de inkább gondolatébresztő mint tananyag, rengeteget kell hozzáolvasni, hogy használható legyen.

Összességében azt látom, hogy ez leginkább azoknak fog menni akik eléggé jártasak már a számítástechnikában (nem Word-Excel-Powepoint only), már programoztak is valamilyen szinten, de nem a HTML/CSS/JS triumvirátus körül forgott eddig az életük, viszont most azt szeretnék megismerni (most konkrétan az összeállított anyagra gondolok, nem arra, hogy ez egy ugródeszka valamely drágább tanfolyamhoz).

Az egyes részek után kitöltendő "tudásellenőrző" teszt általánosságban nem igazi ellenőrzés, sok esetben inkább nevetségesek a kérdések, és leginkább amiatt kell odafigyelni, mert vannak "beugratós" kérdések  közöttük. Az is igaz, hogy nehéz lenne jó tesztet csinálni, a "válassz egyet a négy lehetőségből" típusú ellenőrzési metódussal.

A blokkok minősége elég változó, én max. közepesre értékelném az egész tanfolyamot.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

"Ha valóban csak az a cél, hogy egy előszűrő legyen egy komolyabb tanfolyamhoz, akkor talán elfogadható"

Hát.. Én előszűrőnek sem mondanám. Egyszerűen szar a tananyag (szerintem). Egy csomó alapvető dolgot nem mondanak el, pont mai kezdőnek kéne. Múltkor teljesen kiakadtam, valahol a programozás rész elején VisualStudio Code-ot telepítenek, meg nodeJS-t, meg Gitlab fiókot regisztrálnak. De úgy, hogy igazából nem mondják el egyikről sem rendesen, hogy mi az, mire jó. Azt sem mondják el, hogy mondjuk a VS code helyett random text editor is használható lenne, mert nem a vs code a lényeg (mint eszköz), hanem az, hogy az ilyen feladatokat text editorral lehet megoldani. De nem azt tanulják meg, hanem azt ,hogy a vs code telepítésekor mikre kell kattintani. Tipikus, ne azt értsd meg ,hogy mi micsoda és mire jó, hanem a konkrét szoftverben kattints ide, kattints oda. Lásd még: szövegszerkesztés oktatás != Word oktatás.  

Szerkesztve: 2020. 07. 15., sze – 13:36

A teljesítéshez mennyire kell Windows?

Úgy néz ki egyelőre nem kell. VS Code megy, node.js is, Git is. Bár azt nem teljesen értem, ha egyszer felrakatják az emberrel a VS Code-ot, utána mi a fenéért kell parancssorból piszkálni a Git-et. Emlékeim szerint van benne valami Git integráció.

Az meg valóban abszurdum, hogy ész nélkül feltelepítik a programokat, de az, hogy mi mire való, esetleg alternatív megoldások is szóba jöhetnének...

Én mindenesetre nyíltan álltam a VSCode-hoz, a Notepad++ mellett.

Ahogy látom... Nekem az SFTP plugin kell, mert nem akarom a webszervert permanensen Windows alá mountolni.

Nagyon jók a kód segítő cuccai.

Van linux-ra is.

Most elkezdek ezzel dolgozni, és ha sikerül áttérni a Notepad++-ról, megbocsátom neki, a telepítési méretet, de még billeg a léc.

Persze, értem. A két program nem egy kategória, de eddig nekem a Notepad++ megfelelt, de próba cseresznye.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Feleségem végére ért a tananyagnak. Jól látja, hogy csak három hét múlva lehet elindítani a záróvizsgát?

Igen, szerintem ez a helyzet. E-mailben is rakerdeztunk, ott is ezt valaszoltak, illetve az oldalon talalhato infoknal tobbet (amik kb. annyi, hogy talan augusztus 5-e utan lehet kezdeni es egy 3 oras online vizsga lesz) nem arultak el egyelore.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Egy teljesen humán területről érdeklődő (0-k lépésként "ingyen van, megnézzük" jelleggel kezdte el) azt mondta, hogy váltakozóan hol számára egyértelmű dolgokat mantráznak, de nagyon kell figyelni mert időnként volt már, hogy újdonságokat, érdekességeket is hallott azért, szóval összességében pozitív volt a visszajelzés.

A hasznossága ettől függetlenül persze kérdéses

Szerkesztve: 2020. 07. 15., sze – 20:21

A hálózatos részek nem voltak rosszak, érdektelenek, így egy kicsit jobban látom. A bootstrap-ot is látom kb., hogyan akarja.

Az engem nem érdeklő részeket nemigen vettem "komolyan", így azokról nem tudok mit mondani.

Összességében: szerintem ahhoz, hogy tudd értékelni, érteni, kell némi alapműveltség, teljesen nulláról (kb. internetezős szint) esélytelen. Akinek már túl nagy a műveltsége, annak gagyi - de persze néhány videóban, videónként pár percben nem lehet olyan szintre eljutni, hogy akár a legcsekélyebb munkaerőpiaci igénynek is megfeleljen.

Nyilván ez szűrő, és szerintem nem azzal, hogy tizedjére már sikerül mindent eltalálni a feleletválasztós tesztben, inkább azzal, hogy a delikvens foglalkozik-e vele annyit - hiszen ha nem, annak a legfőbb oka talán az, hogy mégse érdekli annyira, azaz az "igazi" képzésre már el se jut (ami mindkét félnek jó).

Kaptam ingyen sokkal rosszabb dolgokat is - sőt, még pénzért is :D

Nekem vegyesek tapasztalataim, mostmar en is vegigneztem az osszes videot - szerintem a minosege az anyagnak egyaltalan nem professzionalis eleg sok hiba is van benne, de leginkabb az zavaro szamomra, amikor bizonyos dolgok feluletesen vannak elmagyarazva (vagy egyaltalan nincsenek - volt olyan is, hogy olyan dolog kerult elo amirol ugy magyarazott az eloado, mintha korabban mar lett volna szo rola, kozben nem), mig masok kifejezetten sokszor, feleslegesen tul vannak magyarazva). Van mikor a videok alatt levo "kisokos" ellentmondasban van a videoban hallhato / lathato dolgokkal.

"kell némi alapműveltség, teljesen nulláról (kb. internetezős szint) esélytelen. Akinek már túl nagy a műveltsége, annak gagyi" - igen, en pl. leginkabb a halozatos resznel ereztem ezt, de mashol is jellemzo volt, hogy nagyon szuk az a reteg lehet az aki a ketto koze esik. Aki a Wireshark bemutatobol megerti, hogy az mire jo, annak valoszinuleg nincs szuksege az elotte levo osszes protokollos magyarazatra sem.

Amikor azt mondjuk, hogy ajandek lonak ne nezd a fogat, akkor vegyuk figyelembe azt is (azon felul, hogy valaki(k) ugye csak fizet(nek) ezert), hogy ez az anyag nem erre az esemenyre keszult, felteszem ez egy fizetos anyaga a cegnek, csak most az Ujratervezes Program kereteben aki jelentkezett az direkt modon nem fizet erte. Ha ez egy tobb szazezres tanfolyam lenne, akkor egyertelmu "nem" lenne az en dontesem.

Ami viszont elkepeszto az Webes Jozsi angol kiejtese - na az betyar (neha meg o sem tudja eldonteni, hogyan is lenne jo) - en magamban folyamatosan megismeteltem normalisabb kiejtessel amiket mondott, mert nehany szo / kifejezes olyan sokszor elhangzott, hogy attol feltem felulirja az altalam hasznalt kiejtest ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

minosege az anyagnak egyaltalan nem professzionalis

Szerintem ez nem is volt elvárás. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy "ismeretterjesztés" - amikbe esetleg némi hiba belefér.

Ha ez egy tobb szazezres tanfolyam lenne, akkor egyertelmu "nem" lenne az en dontesem.

Ebben egyetértünk - persze ritka az, amikor először megmutatják az anyagot, és utána kell a pénztárhoz fáradni :)

Ha már anyag: szégyen, nem szégyen, ilyenkor érzem magam öregnek - nekem az írott (esetleg képekkel illusztrált) anyag sokkal jobban feldolgozható, mint a "beszél egy bácsi"-típusúak, amit meredten kell néznem 15 percen keresztül. Tudom, a "mai fiataloknak" inkább a videós tutorialok jönnek be, bizonyára ezért is lett ilyen a megvalósítás.

Bocsi, lehet, hogy nem voltam egyertelmu, itt a minoseget nem magara az anyagra ertettem, hanem a kivitelezesre. Pl. ha valamit elrontottak, ugyanugy forgott tovabba a kamera, nem vagtak ki es nem javitottak ki - olyannal is talalkoztam, amikor Jozsi meg akar mutatni valamit, de nem sikerul es nem probaljak ujra de nem is veszik ki, hanem bennemarad ugy, hogy ja, mindegy, ez akkor nem mukodott.

"ekem az írott (esetleg képekkel illusztrált) anyag sokkal jobban feldolgozható, mint a "beszél egy bácsi"-típusúak" - igen, lehet, van ennek egy veglete is: nekem az "tetszik" amikor a vilag masodik legnepesebb orszagabol szarmazo emberek csinalnak egy harom perces videot arrol, hogy hogyan kell egy adott Androidos telefont pl. fastboot modban inditani (ami irasban kb. annyi, hogy volume down es kozben bekapcsolas) :-)

Az egyik nagy hatranyat abban latom ennek a kurzusnak, hogy gyakorlatilag egyiranyu a kommunikacio - de azt is megertem, hogy ekkora tomeget nehez lenne kiszolgalni, bar valami forum szerut moge tehettek volna, ahol akar egymast is segithetik az emberek.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

"bennemarad ugy, hogy ja, mindegy, ez akkor nem mukodott."

Ha el fog kezdeni a mai oly' trendi felhős-webes szarokkal dolgozni, ott kb. ez a sztenderd: ált nem működik elsőre semmi, aztán ugyanazt ugyanúgy végignyomkodja az elejétől, és láss csodát, most meg jó! Kicsit sem frusztrálók ezek a felhős szarok! Naszóval pont ezért vannak ezek a félsiker félkész részek a videóban, szokja az egyszeri infómunkás, h. a való életben is így esik kel a nagy magasztos informatikai rendszerek többsége.

Sziasztok!

Olvastam a hozzászólásokat még pár héttel ezelőtt, így azok egy kis pluszt adtak a tovább tanuláshoz, utólag is köszi!

Mostanra végeztem, ugyan pályakezdő vagyok, de korábbról van némi programozási tudásom(C++/Arduino,Python), így kissé szenvedés volt végig hallgatni a Józsi(?) szépséges angolját és a magyarázatait. De végülis érdekes anyag volt, csak nagyon száraz, a feladatok olykor nem voltak teljesen egyértelműek. Főképp az volt a baj hogy kevés helyen volt leírva, de mindegy, ingyen ne várjunk semmi jót.

Láttam a hírek lapfülön hogy augusztus 3-án lehet majd vizsgára menni, ez nálatok is így van, vagy 5-e van, ahogy azt sza2king is írta korábban?

Esetleg valaki letudná majd írni a tapasztalatokat vizsga után? Előre is köszönöm!

Nem emlekszem honnan jott az 5-e, most nem talalok ilyet.

 

A "Hirek" tabon en csak ezt latom:

"A Záróvizsga – mely 2020. augusztusában lesz letehető – hozzávetőlegesen 3 órát fog igénybe venni a 120 órás tanulási idődből. A Záróvizsga részleteiről később adunk bővebb tájékoztatást." - tehat itt nincs pontos datum.

 

"Kurzusaim" -> "Záróvizsga" -> "Tananyag leírása":

"Tanulmányi időszak kezdete    2020.08.03." - kerdes mit akart ezzel mondani a kolto (a tanulmanyi idoszak kezdete szamomra nem a vizsgat jelenti).

 

Ez pedig e-mailben jott:

"A Záróvizsga 2020.08.04. után végezhető majd el." (talan innen jott az 5-e, hogy "4-e utan").

 

Amit Te irsz (hirek tab) en ott nem latok olyan infot amit irtal.

 

Ha barki rendelkezik ennel pontosabb / tobb informacioval, az engem is erdekelne.

 

Koszi,

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nekünk e-mailben semmi nem jött, de a záróvizsga modulon most ez van : Eredményszerzés vége: 2020.08.12.

Ha pedig a részletes információkra mész rá, akkor a tananyag leírása alatt :  

Tanulmányi időszak kezdete 2020.08.12.

Akkor per pill úgy néz ki csak 12-én lehet záróvizsgázni.

A másik kérdés már csak az, hogy ez a "mesterkurzus" mire ad belépőt.

E-mailben nekunk is csak ugy jott, hogy az egyik teszt egyik kerdesere a "jo" valasz nem volt helyes, visszajeleztunk es mellesleg kerdeztunk a vizsgarol, amirol mindossze ezt a 4-ei datumot mondtak, semmi mast ("majd fent lesz az oldalon").

 

En is megtalaltam a 12-ei datumot. Egyebkent az egeszteljesen inkonzisztens.

Eredményszerzési határidő    2020.08.28. - ez van a "fooldalon".

Eredményszerzés vége:2020.08.12. - ez pedig a zarovizsgarol szolo infok kozott.

Ezekhez kepest par napja teljesen mas datumok voltak kiirva.

 

Ertem en, hogy manapsag fontos, hogy az ember gyorsan tudjon alkalmazkodni a megvaltozott korulmenyekhez - de itt inkabb fejetlensegnek tunik ami tortenik.

 

Raadasul a vizsga formajarol gyakorlatilag semmi hasznalhato info nincs.

 

Szerk.:

Kozben lett olyan info az oldalon, hogy 12-en 10 es 14 ora kozott lesz a vizsga. Ma (7-en) megvaltozott, most epp 15 es 19 ora kozott van. Persze egyikrol sem jon meg egy e-mail sem, az oldalt kell folyamatosan nezegetni. Kivancsi vagyok 12-en majd az lesz-e kiirva, hogy tegnap volt... Totalis fejetlenseg nulla infoval megtamogatva.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerintem nagyon nagy lesz a lemorzsolódás, mondjuk 10% épphogy vizsgát fog tenni. Mondjuk a konkrét számot sose tudjuk meg, de nem hiszem, hogy sokan vannak akik azóta nem rendelkeznek valami más tervvel, nehéz elhinnem, hogy azóta is munkanélküliként ülnek otthon, többségüknek már álláskeresési járadék se jár, de várják a vizsgát, hátha továbbjutnak.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Jött pár napja email-ben:

A záróvizsgán, valamint a kompetenciateszten elért pontszámok alapján kerülnek
kiválasztásra azon jelentkezők, akik továbbléphetnek a struktúraváltó képzések következő
szakaszába.

Ezt hogy kell érteni? Azokat választják ki, akik jóra csinálják, mert ők sokat tudnak, vagy azokat, akik nem annyira jóra (de a minimumot azért megütik), mert nekik még lehet mit tanítani? :)

A Tartalom oszlop alatt mindenhol ott virít a "Tananyag teljesítve" zöld mező, ennél több változás nincs, ugye? Végignéztem mindent, a teszteket mind elvégeztem, a "Záróvizsga" résznél a korábbiakhoz képest új információ nem jelent meg.

Lehet várni az augusztus 3. vagy 4. vagy 12. vagy 28. napot? :-)

Azt tudja valaki, hogy mi az a kompetencia teszt amit a zarovizsga utan meg teljesiteni kell?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Én családtag miatt nézegettem a tananyagot, sőt én bújtottam fel a rokont.

Az biztos, hogy az egész kapkodás és az anyag bár régi, az is inkább egy félkész nyers valami, csak gondolom így olcsóbban adták, hogy még több pénzt takarítsanak meg az adófizetőknek :D

Mindenesetre nem lenne annyiras szörnyű a tananyag én még az oktatókkal is elégedett vagyok, láttam már sokkkkal roszabb tanárokat is, ők meg legalább tényleg próbáltak amit lehetett belesűríteni az eredeti tananyagba, ami ki tudja eredetileg kiknek készült eredetileg.

Egy valami zavart igazán. Ha már amirkaiaskodunk, akkor Osvald miért nem Lee Harvey, miért a Marika :D

nincs valakinek olyan infoja, hogy a folytatas milyen strategia szerint fog tortenni?

ilyen rabszolga bootcamp formaban ("ingyenes" kepzes, de kotelezo elhelyezkedes a tanfolyam dijat levonjak a fizetesbol) vagy az allam allja teljes egeszben?

illetve a sikeres tanfolyam (nem ez a mostani) elvegzese utan elhelyezkedest is biztositanak?

 

kosz!

A kitöltők közül valaki tapasztalta azt, hogy a CSS alapjai anyag Előrehaladás jelzője 96%-on áll meg? Két embernél is tapasztaltam és minden pipa. Egyikőjük külön újra végignyomta, de nem változott a számláló állása.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Apa, mindjárt kezdődik!!! :-)

Amúgy én 16.00-kor kezdek neki, egyrészt kikerülöm a vélhető tömeget, másrészt ha valaki menet közben írna a vizsgáról, azt is el lehet olvasni.

 

Na, hajrá mindenkinek!

Kicsit bővebben, a tananyagok lezárásával.

Nem dolgozom programozóként (szűk 10 éve mellékállásként igen), nem is tanultam komolyabban sose (egyetemen voltak programozós kurzusaink, akkor még Pascal és C, utána volt némi Javascript, meg némi elméleti alapozás), az ilyen téren levő tudásom közel 100 százalékát autodidakta módon szereztem.

A Spring és a Bootstrap rendszerekről már hallottam, de csak most ismertem meg őket "mélyebben" - némi HTML, CSS, Js ismeret birtokában értem is, hogy kb. mit akarnak és hogyan működnek. Persze ez még nem elég arra, hogy összerakjak vagy pofozgassak egy ilyen rendszert.

Az anyagok nem voltak rosszak (főleg annyi pénzért, amennyit én fizettem ezért), bár csak azokat néztem meg, amik valamennyire érdekeltek vagy a hiányosságaimat akartam csökkenteni. Erre teljesen jók voltak (a hálózatokkal egy kicsit már jobban képben vagyok).

Ettől a "képzéstől" senki sem lesz programozó (főleg akkor nem, ha kb. 0 tudása van ilyen téren), úgyhogy nem kell rettegni, hogy a túlkínálat miatt leértékelődik a programozói szakma :) Arra viszont szerintem jó, hogy az, aki nem tudja, mi lehet a (web)programozás, most egy kicsit belenézhet, és eldöntheti, hogy tetszene-e neki. Meg persze az "igazi" képzésekre is tűrhető előszűrő, azaz arra, hogy ne tízmillió programozó országa legyünk :)

Kíváncsian várom, mi lesz ez a kompetencia teszt, meg aztán (ha odajutok) milyen képzések közül lehet választani (és esetleg milyen feltételekkel).

 

Ui.: a tanúsítványban (részvételi igazolásban) gépelési hiba van :)

19 perc, 88%. Úgy hogy többször félrenyomtam, közben podcast-ot hallgattam, nem kellett volna.

Ami hatalmas jó pont: 60 kérdés, 90 perc, ez így nagyon korrekt, a kérdések nagyrésze ránézésre megmondható, volt ahol már a válaszokat látva tudtam melyik a helyes, mert a többi akkora baromság volt. Nem hiszem, hogy lesz olyan aki ne érne el a teszt végére pusztán az idő miatt.

Nem hallgattam végig a tanfolyam anyagát, nem volt végül rá időm, de ez valami eszméletlen egyenetlennek tűnt. Egyik kérdésben hálózati rétegek, másikban a GIT tervezésénél mi nem volt szempont, harmadikban bootstrap class nevekre kérdezés (egész konkrétan melyik nem része a valaminek). Nekem ez így nem tűnik összeszedettnek, freelancer webdeveloper vagyok, van CISCO-s papírom valamiről, talán ccna volt a neve, de 10 éve nem volt kérdés munka közben hálózattal kapcsolatban, a GIT tervezéséről nem tanultam történelem órán, bootstrap nem egy technológia, főleg nem kizárólagosan elterjedt valami...bár lehet a videókban 30x elmondták.

Ingyen hasznos, remélem sokan elvégezték, érdekes betekintés lehetett.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

31 perc, 92%.

Öröm és boldogság. Jobb, hogy volt ez a képzés, mintha nem lett volna semmi helyette. Én is évek óta foglalkozom informatikával, nem főállásban. Nagyon sok dologról hallottam, de így egyben érdekes volt átnézni a témát. Ingyen volt, így megérte a ráfordított idő.

A tesztkérdések mintha össze-vissza jönnének, a git-ről az elején és a végén is kérdeztek. A kérdések nem voltak nehezek, jutott idő esetleg az alaposabb átgondolásra, elmélkedésre.

Kíváncsi vagyok a kompetencia felmérésre.

A tanúsítvány alján van egy 2020-XXXX sorszám, ha ez sorfolytonos, akkor legalább 3000-en eljutottak a sikeres vizsgáig.

Hat, itt is 2020-38xx lett - gyanus. Lehet, hogy mindekinek ugyanaz a sorszam jutott? :-)

Az "emleklap" letoltodott?

Az "Újratervetés" megvan? Es a "hálózai"? ;-)

Nevetseges...

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Fentebb is néztem, de nekem (ha jól rémlik) nem volt git-es kérdés (a tervezéséről meg aztán tuti biztos nem).

Viszont volt CU-ról is kérdés, hogy az mi, betippeltem, és úgy tűnik, egy P kimaradt (rögtön ez volt az első kérdés, rá is kerestem neten, hogy ez mi lehet) - gondolom, nektek ez nem volt :)

Szerintem egy kérdésbankból válogatta a rendszer a kérdéseket véletlenszerűen, hasonló esetem nekem is volt, hogy hasonszőrű témából volt az elejefelé és a végefelé is kérdés (de már nem rémlik, mi volt).

Szerkesztve: 2020. 08. 12., sze – 21:11

83% megmondom őszintén így, hogy csak egyszer néztem végig a videókat és azokat is elég immel - ámmal s azt figyelembe véve, hogy semmilyen informatikai végzettségem nincs elégedett vagyok. Sajna pár buta hiba becsúszott mert nagypofájúan álltam hozzá az elején. Jó volt! Amúgy a videókban szereplő hamburgerező oldalt elkezdtem csinálni. Aztán inkább abból tanultam sokat no meg abból a majd 100 jegyzetből amint menet közben készítettem.

Akiknek nem hobbija az informatika és mégis lenyomták azok előtt le a kalappal. Azért lényegében 20 éve ebből élek. Mármint rendszergazdáskodom meg egyéb informatikai dolgok.

Works4me :)

15 óra után kb. 10 perccel kezdtem, semmi fennakadást nem tapasztaltam. Biztosan én foglaltam le sok erőforrást, és a többieknek nem jutott :)

Sőt erről aztán a nem érintettek is értesültek, azaz feltehetően minden résztvevő megkapta az üzenetet, függetlenül attól, hogy volt-e már a rendszerben sikerrel teljesített vizsgája.

Én nem kaptam ilyen üzenetet, se emailben, se a felületen (most néztem meg). Tehát a "minden" nem helytálló, mert "van olyan, aki nem".

"Mint az »oklevélből« kiderült, ez semmire nem jogosít, nem oklevél, csak egy »Részvételi igazolás«. A tanfolyamra jelentkezéskor, toborzáskor mintha nem egészen ezt sugallták volna."

Számomra egyértelmű volt, hogy ezzel semmi olyan tudásra nem teszek szert, amivel bármi ilyen munkát tudnék csinálni. Egyértelmű volt az is, hogy ez lényegében egy belépő vizsga, és ha ez sikerül, akkor végezhetek "igazi" tanfolyamot. Ez, a topikot nézegetve úgy látom, másoknak is egyértelmű volt.

A végleges időpontról az értesítő hozzám augusztus 7-én pénteken délután 3-kor érkezett meg emailben.

Régóta tudtam a 12-i napot, a teendőim közé a verziókezelő logja szerint augusztus 3-án vettem fel (és természetesen tegnap lett teljesítve).

Szerkesztve: 2020. 08. 17., h – 10:01

Namost nem tudom, hogy hány ember töltötte ki a záróvizsgát aki csak úgy érdeklődő szakmabeli (szakmában már dolgozó) volt. De megérzésem szerint relatíve sok ahhoz képest, hogy a pályázati kiírás alapján minimum 750 főt kell átképezni, és minimum 1000 főnek kell megkezdenie a képzést. Vajh hogyan fogják kiszűrni a szakmabeli érdeklődőket azok közül, akik tényleg szakmát szeretnének váltani? (5856 fő sikeres záróvizsgázóból - a 46916 vizsgára jogosultból 33942 záróvizsgázott, mint látható nagyrészt sikertelenül)

Igen, máshol pedig az merült fel, hogy ez a "digitréning" ugyan ingyenes volt végkifejlettől függetlenül, de az egy éves képzés amire be lehet jutni, már visszafizeted az árát, ha nem végzed el típusú lesz állítólag.

Amit linkeltél feleségem megerősítette, hogy az ő szakmájában is látott ilyet álláspályázaton labormunkánál, mert olyanokat akartak felvenni, akik még nem ismerik az adott területet, hogy ne "rossz szokásokkal" jöjjenek, hanem az új eljárásokat lehessen megtanítani nekik, úgy ahogy ott kell csinálni.

visszafizeted az árát, ha nem végzed el típusú lesz állítólag

Állítólag - jó műsor:)

Egyébként geleivel egyetértve, legyen visszafizetős - így hátha a népek komolyabban veszik. Ha olyan témában (is) lesz képzés, ami engem érdekel, ezt a "kockázatot" vállalnám.

"rossz szokásokkal" jöjjenek, hanem az új eljárásokat lehessen megtanítani nekik, úgy ahogy ott kell csinálni.

Oszt ha őket meg onnan kirúgják, akkor akaszthatják fel magukat a Hősök terén, mert máshol már megint "rossz szokás" az X év munkatapasztalat? Milyen terület az ahol évente újra kell csinálni amit már korábban 1x megcsináltak? Valami végtelenül elbaszott kamu-kifogás bűze van annak, amikor a sok év munkatapasztalatot rossz szokásnak degradáljuk, csak hogy ne kelljen az embernek magasabb bért fizetni, A fogalmatlan semmihez még igazán nem értő pályakezdő meg jobban fekszik.

Nem fogok cégnevet mondani, de biotech technikus laboránsi munka felvételi eljárásánál jött elő, mert asszony több tapasztalt kollegája is megpályázta az állást, és ők kapták ezt az "indokolást". Igen, szeretjük kishazánkat, ezek nem urban legendek, ezek valóban megtörténtek :I.

A vicces az, hogy diplomával/posztgraduális végzettséggel is örültek volna annak a technikus/laboráns munkának, mert a közszférás bérükhöz képest anyagilag előrelépés lett volna. És akkor megkapták ezt az indokolást :D Van, amikor a diploma hátrány álláskeresésben c fejezet.

Hallott-e valaki valami pletykát, hogy a kompetenciafelmérő mikor lesz? Amióta megkaptam a (javított) tanúsítványt, nagy a csend, pedig a pót/utóvizsgák is egy hete lezajlottak.

Kedvenc mondatom:

A kompetenciamérésre jelentkezőknek tudniuk kell, hogy a tervezett államilag támogatott képzések szoros munkarendben folynak, napi több órás elfoglaltsággal, akár mentorálással és azt követő egyéni tanulással járnak, tehát munka mellett nehezen végezhetők.

A legtöbb képzés ilyen, akár egy egyéves bootcampről, akár egyetemi képzésről van szó. 2018-ban 18 nap szabit vettem ki csak azért, hogy órákra tudjak menni, a maradékot meg kb. kivettem vizsgaidőszakban a vizsgák miatt. És ez levelező volt, nem nappali. 

Szóval ja, munka (család, stb.) mellett szoros lesz az időbeosztás, akármit csinálsz, ez nem ennek a képzésnek a sajátossága.

temérdek hibásan megadott feladat, nagymértékben olyan skillek felderítésére, amikre a "vágyott képzések" nem építenek kb semmit :) több esetben hibás pontozás, stb. leginkább valamiféle intelligencia teszt volt. abból is a silányabb féle. de tényleg a legelkeserítőbb az volt, hogy volt akinek 20 perc alatt megoldható, másnak meg1,5 órás nehézségű kérdésekkel. durván egyenetlen. viszont maguk a feladatok szórakoztatóak voltak, ha a hibákat leszámítjuk.

 

ízelítőül "mennyi 30% 30 százaléka?" (igen, így leírva). a helyes választ hibásnak fogadta el. no comment (vagy 3 ember kapta meg ismerősi körben ezt a kérdést és senkinél nem adott rá pontot). másik típus hiba: bolti kedvezmény számítás (halmozott %-os kedvezmény). mondjuk 10% és 15% egymásra téve és kérdi, hogy mennyit fizetsz az árúért. azt nem fejti ki, hogy a boltok által alkalmazott módszerek közűl hogy is kéne érteni. x%+y% együttes levonását, vagy a részeredményenkénti levonást. mert hát a valós életben mindkettő előfordul. egyik napon benne van mindkét módszer szerinti eredmény a válaszokban! a másik napra már csak az egyik. amit hibásnak értékelt :)

 

hogy mire volt a teszt? szerintem túl sokan átmentek az előszűrésen és ki kellett dobálni nagyon sokat. gondolom volt 100 hely és kiadták, hogy dobáljanak ki 8500 embert valahogy. másképp meg nem ment volna :D summa: inkompetensek csináltak egy kompetencia tesztet (80+ % mellett mondom ezt, és komolyan sem venném).

xterm

bolti kedvezmény számítás (halmozott %-os kedvezmény). mondjuk 10% és 15% egymásra téve és kérdi, hogy mennyit fizetsz az árúért. azt nem fejti ki, hogy a boltok által alkalmazott módszerek közűl hogy is kéne érteni. x%+y% együttes levonását, vagy a részeredményenkénti levonást. mert hát a valós életben mindkettő előfordul. egyik napon benne van mindkét módszer szerinti eredmény a válaszokban! a másik napra már csak az egyik. amit hibásnak értékelt :)

Nálam olyan kérdés volt, hogy egy könyvesboltban két könyv vásárlása esetén 10% kedvezmény jár, 3000 forint feletti vásárlás esetén pedig 15%, Te pedig veszel két könyvet, az egyik 1800 Ft-ba kerül, a másik 1200 Ft-ba. Mennyit kell fizetni? Nem ez volt Neked is? Mert ez elég egyértelmű.

Több kérdésnek (a fenti könyvesnek is) több eltérő verziója volt. Pl.: a "3000 forint felett" mellett volt olyan, hogy "Legalább 3000 forint", stb... Ha valaki nem olvasta el figyelmesen a feladatokat, és többször kitöltve a tesztet (esetleg máséról másolva) reflexből a korábbi/másolt választ adta meg, annak így nyilván hibás lett.

Sok feladatnak volt variánsa. A könyves azert volt példa, mert a szövegből hianyzott egy logikai elem es (!) Ott volt a kétféle megoldás a kivalaszthatok között. Nem hiszem, hogy nem kattinthatok mellé, de amikor az elvi hibás kérdést látom akkor 5x is megnézem. :) De mivel a 30 százalékos kérdést is képesek voltak rosszul lekodolni, nem hiszem, hogy mashol nem voltak ordas hibák. Végignéztem sok peldasort, mi gyűjtöttünk és kitárgyaltuk a valamiért érdekeseket. És sok összevágott azzal, amit írtam.

 

Szeretem az ilyen feladatokat különben, de frusztráló, ha tudod mi a megoldás, de nem fogadja el. És mivel nem kapod meg a vizsgasort és a valaszaidat, ezért azt mondanak, amit akarnak :)

Viszont ha valaki tudja, hogy ez a teszt melyik munkafázist támogatja a lehetséges képzések végén, az még jobban érdekel.

xterm

"nem hiszem, hogy mashol nem voltak ordas hibák" - biztosan voltak, sok feladatot sikerült itt-ott megtalálni, és sokan írták, hogy a jó választ jelölték, de nem kaptak rá pontot. Egy-két ember benézhette, de sokkal többnél már kicsi erre az esély. Ráadásul valaki levelére válaszolva azt írták, hogy a felhasználók válaszait nem mentik el, így még ők sem tudják kideríteni, hogy tényleg a jó válasznál "akadt meg" kicsit a rendszer, és nem számolta el a pontot. És mivel amúgy is sok hiba volt (random kidobott embereket a teszt, vagy ha újra kitöltötték akkor is a korábbi pontot tartotta meg, stb...), csak elgondolkodtatja az embert, hogy nem-e volt a pontozásnál is hasonló, bár (kevésbé látványos/észrevehető) hiba.

Ettől függetlenül azért sok olyan is van, akik váltig állítják, hogy jó választ jelöltek, de egyértelműen ők szúrták el (pl.: az 500$ elosztása feladatnál 500 zacskóra osztani nem a jó válasz).

Persze. Mindentől függetlenül a feladatok nagyon tetszettek, szeretem az ilyen logikai játékokat. Ami zavart benne, hogy atom sok banális hibát követtek el (szerintem a rossz válasz elfogadása abból adódott csak, hogy pl. felcseréltek egy indexet mondjuk a rádiógombok kiértékelésénél), és nagyon semmi köze nem volt a témához a tesztnek. Ennél még az első kör is jobb volt, pedig ott pont azokat a dolgokat "kérték számon", amiket maga az oldal hibásan valósított meg. Picit mint a "tanár gyereke a leghülyébb", vagy a "cipésznek lukas a cipője" szitu.

 

Kíváncsian várom a "kiértékelését" a tanfolyamnak. Viszont ha a válaszokat nem tartják meg, akkor bőven lehet, hogy a kérdések és a pontok semmilyen összefüggésben nem lesznek a ténylegesen továbbjutottakhoz. Így lenne "stílszerű" :D

xterm

Jó móka volt, 61% a kompetencia tesztem. Ki is futottam az időből így az utolsó 4 - 5 kérdés beleértve az angolosok kicsúsztak. Ez van. Meg lehet oldani ezeket a kérdéseket, csak ugye ilyenekkel az ember nem találkozik nap mint nap (nem szégyellem beismerni lassú gondolkodású ember vagyok, szeretek tervezni, töprengeni, a végén ellenőrizni ezek szerint ezek nem programozói skillek) . Sose voltam az fejből vágom zseni típus, hogy meglátom a helyes eredményt lebegni a szemem előtt aztán csak pipálok.

Na szóval nem leszek programozó, a 61% kompetenciateszt meg a 83% vizsgateszt kötve hiszem elég lesz. De azért jó volt kipróbálni. Azért hobbi szinten csak csinálgatom tovább mint eddig.

Bármit, csak Udemy-t ne. Youtube színvonal, magas áron. Pár éve próbáltam, lehet azóta lettek jó oktatók, de akkor sem hiszem el, hogy jobb áron jössz ki, mint a lynda.com -on (havi 10e fix, és nagyon nagyon magas színvonalúak az anyagok, vérprofi oktatóktól). Vagy, ha ingyen akarsz, akkor youtube, DE, fontos, hogy menj végig egy egyetemi előadás sorozaton. Van MIT-Stanford-Harvard, profin felvett anyagok, letölthető jegyzettel. Vagy van még a udacity, ott kevés anyagot láttam legutóbb (2-3 éve), de azok nagyon igényesen össze voltak rakva, árait nem tudom, akkor asszem több képzésük ingyen is volt (lehet csak a google android képzések).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Vajon hany ember jarhat ugyanebben a cipoben?

Nalunk is pont ezen okbol lett dobva.

A jelenlegi feltetelekkel ez kb. munkanelkulieknek es  ejjelioroknek lehetoseg. Csak feltetelezes, de meg ha az indulaskor munkanelkulive is valt valaki, konnyen lehet, hogy azota elhelyezkedett, a (relative) friss munkahelyen meg valoszinuleg nem azert vettek fel az embert, hogy kicsivel utana ket es fel honap (fizetetlen) szabadsagra menjen.

Esetleg lehet, aki feladja az allasat ezert a tanfolyamert, de valoszinuleg eleg nagyot kockaztatna.

Szoval ismet el a nyito kerdes (most talan kicsit mas szemszogbol): kinek szol ez a kepzes?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

2,5 hónap? Nem 10 körül lett végül?

Amikor még követtem nyár elején a fejleményeket, akkor volt szó diákhitelről, 1,2 millió forintról, és akkor néztem kerek szemekkel a 10 hónapos training360-os tanfolyamokra, hogy hát kétszer ennyiből tudná fenntartani magát egy munkanélküli a képzés idejére budapesti albérletben, ha még mellett enni is szokott. De remélem azóta értelmet nyert a mesterterv.

Több ismerősöm is járt úgy (kereskedelemben), hogy mire elfogyott a munkanélküli nagyjából lett munka, most megy a seggösszeszorítás, hogy nehogy megint akár csak létszámcsökkentés legyen, mert akkor mennek a semmibe. Volt aki regisztrált erre a tanfolyamra, még nem kérdeztem tőle, hogy tovább jutott-e.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Vajon hany ember jarhat ugyanebben a cipoben?

Inkább fordítva tenném fel a kérdést: mennyien mondtak igent?

Azt gondolom, hogy aki egy ilyen tanfolyamot meg tud csinálni (mert ugye meg kell), annak szerintem van valamilyen értelmesnek mondható munkája (nem feltétlen milliós fizetéssel), és munka mellett nem túl könnyű. Persze ha jelentős részben home officeban ("kötetlen" munkaidőben) van az illető, akkor azért esélyesebb.

Szerintem nem sokan vannak home office-ban kötetlen munkaidőben annyira, hogy beleférjen a napi x óra oktatás és y óra gyakorlás. A legtöbb embernek egy hobbi nem fér bele, nemhogy egy komplett új szakma, nulláról. De most milyen formában is lesz ez?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Igen, épp azért lennék kíváncsi arra, hányan maradtak.

Elvileg online forma, viszont napi három óra online foglalkozás, amelyeken (amennyire értelmezem) ajánlatos részt venni. Papírforma szerint napi öt óra "gyakorlás" kötetlen időben (ami bizonyára nem nulla programozási előismerettel kevesebb).

Nálunk párom első körben megkapta a levelet, hogy nem vették fel. Majd rá egy-két napra kapott egy másik levelet, hogy még aznap éjfélig jelentkezhet, mert csak bekerült. A probléma az volt, hogy a levelet másnap olvasta csak el. Így már nem is próbálkozott a jelentkezéssel.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"