Tapasztalatok az Újratervezés Programmal?

Hali,

 

Amikor indult a fenti program, azt hiszem itt is volt róla szó.

Nyilván az itt jelenlévő emberek jellemzően nem célcsoportja az említett programnak, viszont talán vannak ismerősök, kollégák akik részt vesznek benne.

Kíváncsi lennek - tekintve, hogy már kb. féltávnál tart a dolog - hogy kinek milyen tapasztalatai vannak vele kapcsolatban?

Itt nem flame jellegű dolgokra gondolok (különösen nem politikai szempontból), de persze az belefér, hogy milyen negatívumokat, nehézségeket tapasztaltak a résztvevők - viszont érdekelne, hogy szerintetek kinek szól (bolti eladó vs. már programozó, de nem ezen a területen (webes fejlesztés)), mennyire teljesíthetőek az elvárások (milyen szint az, ahol érdemes volt belevágni), hányan adták fel menet közben, ilyesmi.

Úgy látom, a beharangozóban fel volt sorolva jó néhány dolog (ez nem is fedi 100%-ban azt ami végül lett belőle), valamint az volt kivehető, hogy bárki jelentkezhet - ami technikailag igaz is volt - de számomra úgy tűnik nem tudja mindenki abszolválni, ha nincs már megfelelő "előképzettsége" hozzá.

Mókás volt olvasni valamelyik fórumon egy nagy arccal rendelkező ember hozzászólását, miszerint ő kevesebb mint egy nap alatt hibátlanra megcsinálta az egészet, szóval nem ér semmit az egész - nyilván ezek szerint nem neki szól.

 

Mi a véleményetek az Újratervezés Programról?

Hozzászólások

Párom elkezdte csinálni, egyelőre még nem unta meg. Belehallgattam a hálózati alapismeretes részbe, hát hogyismondjam... eléggé siralmas. Ha ebből kellene megtanulnom az alapokat, hamar feladnám. Persze értem én, hogy laikusoknak szánták, de attól függetlenül nem virágnyelven kell valakivel megismertetni az TCP/IP-t. Majd meglátjuk a későbbi anyagok mennyire lesznek "használhatóak". Nagyon sok helyen a kifejezések erőltetett magyar fordítását használják, ott ahol viszont lenne értelmes fordítása egy kifejezésnek, ott meg az angolt. Szerintem ez kezdőként csak összezavarja a hallgatót.

Igen, hasonló a véleményem. Ha valóban csak az a cél, hogy egy előszűrő legyen egy komolyabb tanfolyamhoz, akkor talán elfogadható, hogy ebből az anyagból tanuld meg, ha le tudsz vizsgázni, adunk támogatást. Viszont ha ez nem egy ingyenes anyag lenne, hanem fizetős akkor szerintem egyértelmű, hogy nem alkalmas a feladatra (hogy használható tudást adjon).

A Windows alapok / Számítógépes alapismeretek részben a registrynek egy teljes fejezetet szánnak az ötből - mindezt "kezdőknek", miközben ennél sokkal alapvetőbb dolgok nincsenek tisztázva. Hasonlót érzek a Hálózati alapismeretek részen is, sok tekintetben hiányos szerintem az anyag miközben egy 10 perces videóban mutatják be a Wiresharkot (nyilván érintőlegesen - hiszen ennyi idő alatt kb. azt lehet megtudni a Wiresharkról, hogy létezik - aki most ismerkedik a protokollokkal, annak a WS még nagyon messze van).

A későbbi részek (Webfejlesztés) jobbak, de inkább gondolatébresztő mint tananyag, rengeteget kell hozzáolvasni, hogy használható legyen.

Összességében azt látom, hogy ez leginkább azoknak fog menni akik eléggé jártasak már a számítástechnikában (nem Word-Excel-Powepoint only), már programoztak is valamilyen szinten, de nem a HTML/CSS/JS triumvirátus körül forgott eddig az életük, viszont most azt szeretnék megismerni (most konkrétan az összeállított anyagra gondolok, nem arra, hogy ez egy ugródeszka valamely drágább tanfolyamhoz).

Az egyes részek után kitöltendő "tudásellenőrző" teszt általánosságban nem igazi ellenőrzés, sok esetben inkább nevetségesek a kérdések, és leginkább amiatt kell odafigyelni, mert vannak "beugratós" kérdések  közöttük. Az is igaz, hogy nehéz lenne jó tesztet csinálni, a "válassz egyet a négy lehetőségből" típusú ellenőrzési metódussal.

A blokkok minősége elég változó, én max. közepesre értékelném az egész tanfolyamot.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

"Ha valóban csak az a cél, hogy egy előszűrő legyen egy komolyabb tanfolyamhoz, akkor talán elfogadható"

Hát.. Én előszűrőnek sem mondanám. Egyszerűen szar a tananyag (szerintem). Egy csomó alapvető dolgot nem mondanak el, pont mai kezdőnek kéne. Múltkor teljesen kiakadtam, valahol a programozás rész elején VisualStudio Code-ot telepítenek, meg nodeJS-t, meg Gitlab fiókot regisztrálnak. De úgy, hogy igazából nem mondják el egyikről sem rendesen, hogy mi az, mire jó. Azt sem mondják el, hogy mondjuk a VS code helyett random text editor is használható lenne, mert nem a vs code a lényeg (mint eszköz), hanem az, hogy az ilyen feladatokat text editorral lehet megoldani. De nem azt tanulják meg, hanem azt ,hogy a vs code telepítésekor mikre kell kattintani. Tipikus, ne azt értsd meg ,hogy mi micsoda és mire jó, hanem a konkrét szoftverben kattints ide, kattints oda. Lásd még: szövegszerkesztés oktatás != Word oktatás.  

Szerkesztve: 2020. 07. 15., sze - 13:36

A teljesítéshez mennyire kell Windows?

Úgy néz ki egyelőre nem kell. VS Code megy, node.js is, Git is. Bár azt nem teljesen értem, ha egyszer felrakatják az emberrel a VS Code-ot, utána mi a fenéért kell parancssorból piszkálni a Git-et. Emlékeim szerint van benne valami Git integráció.

Az meg valóban abszurdum, hogy ész nélkül feltelepítik a programokat, de az, hogy mi mire való, esetleg alternatív megoldások is szóba jöhetnének...

Én mindenesetre nyíltan álltam a VSCode-hoz, a Notepad++ mellett.

Ahogy látom... Nekem az SFTP plugin kell, mert nem akarom a webszervert permanensen Windows alá mountolni.

Nagyon jók a kód segítő cuccai.

Van linux-ra is.

Most elkezdek ezzel dolgozni, és ha sikerül áttérni a Notepad++-ról, megbocsátom neki, a telepítési méretet, de még billeg a léc.

Persze, értem. A két program nem egy kategória, de eddig nekem a Notepad++ megfelelt, de próba cseresznye.

A tehén egy bonyolult állat, de én megfejtem.

Feleségem végére ért a tananyagnak. Jól látja, hogy csak három hét múlva lehet elindítani a záróvizsgát?

Igen, szerintem ez a helyzet. E-mailben is rakerdeztunk, ott is ezt valaszoltak, illetve az oldalon talalhato infoknal tobbet (amik kb. annyi, hogy talan augusztus 5-e utan lehet kezdeni es egy 3 oras online vizsga lesz) nem arultak el egyelore.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Egy teljesen humán területről érdeklődő (0-k lépésként "ingyen van, megnézzük" jelleggel kezdte el) azt mondta, hogy váltakozóan hol számára egyértelmű dolgokat mantráznak, de nagyon kell figyelni mert időnként volt már, hogy újdonságokat, érdekességeket is hallott azért, szóval összességében pozitív volt a visszajelzés.

A hasznossága ettől függetlenül persze kérdéses

https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

Szerkesztve: 2020. 07. 15., sze - 20:21

A hálózatos részek nem voltak rosszak, érdektelenek, így egy kicsit jobban látom. A bootstrap-ot is látom kb., hogyan akarja.

Az engem nem érdeklő részeket nemigen vettem "komolyan", így azokról nem tudok mit mondani.

Összességében: szerintem ahhoz, hogy tudd értékelni, érteni, kell némi alapműveltség, teljesen nulláról (kb. internetezős szint) esélytelen. Akinek már túl nagy a műveltsége, annak gagyi - de persze néhány videóban, videónként pár percben nem lehet olyan szintre eljutni, hogy akár a legcsekélyebb munkaerőpiaci igénynek is megfeleljen.

Nyilván ez szűrő, és szerintem nem azzal, hogy tizedjére már sikerül mindent eltalálni a feleletválasztós tesztben, inkább azzal, hogy a delikvens foglalkozik-e vele annyit - hiszen ha nem, annak a legfőbb oka talán az, hogy mégse érdekli annyira, azaz az "igazi" képzésre már el se jut (ami mindkét félnek jó).

Kaptam ingyen sokkal rosszabb dolgokat is - sőt, még pénzért is :D

Nekem vegyesek tapasztalataim, mostmar en is vegigneztem az osszes videot - szerintem a minosege az anyagnak egyaltalan nem professzionalis eleg sok hiba is van benne, de leginkabb az zavaro szamomra, amikor bizonyos dolgok feluletesen vannak elmagyarazva (vagy egyaltalan nincsenek - volt olyan is, hogy olyan dolog kerult elo amirol ugy magyarazott az eloado, mintha korabban mar lett volna szo rola, kozben nem), mig masok kifejezetten sokszor, feleslegesen tul vannak magyarazva). Van mikor a videok alatt levo "kisokos" ellentmondasban van a videoban hallhato / lathato dolgokkal.

"kell némi alapműveltség, teljesen nulláról (kb. internetezős szint) esélytelen. Akinek már túl nagy a műveltsége, annak gagyi" - igen, en pl. leginkabb a halozatos resznel ereztem ezt, de mashol is jellemzo volt, hogy nagyon szuk az a reteg lehet az aki a ketto koze esik. Aki a Wireshark bemutatobol megerti, hogy az mire jo, annak valoszinuleg nincs szuksege az elotte levo osszes protokollos magyarazatra sem.

Amikor azt mondjuk, hogy ajandek lonak ne nezd a fogat, akkor vegyuk figyelembe azt is (azon felul, hogy valaki(k) ugye csak fizet(nek) ezert), hogy ez az anyag nem erre az esemenyre keszult, felteszem ez egy fizetos anyaga a cegnek, csak most az Ujratervezes Program kereteben aki jelentkezett az direkt modon nem fizet erte. Ha ez egy tobb szazezres tanfolyam lenne, akkor egyertelmu "nem" lenne az en dontesem.

Ami viszont elkepeszto az Webes Jozsi angol kiejtese - na az betyar (neha meg o sem tudja eldonteni, hogyan is lenne jo) - en magamban folyamatosan megismeteltem normalisabb kiejtessel amiket mondott, mert nehany szo / kifejezes olyan sokszor elhangzott, hogy attol feltem felulirja az altalam hasznalt kiejtest ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

minosege az anyagnak egyaltalan nem professzionalis

Szerintem ez nem is volt elvárás. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy "ismeretterjesztés" - amikbe esetleg némi hiba belefér.

Ha ez egy tobb szazezres tanfolyam lenne, akkor egyertelmu "nem" lenne az en dontesem.

Ebben egyetértünk - persze ritka az, amikor először megmutatják az anyagot, és utána kell a pénztárhoz fáradni :)

Ha már anyag: szégyen, nem szégyen, ilyenkor érzem magam öregnek - nekem az írott (esetleg képekkel illusztrált) anyag sokkal jobban feldolgozható, mint a "beszél egy bácsi"-típusúak, amit meredten kell néznem 15 percen keresztül. Tudom, a "mai fiataloknak" inkább a videós tutorialok jönnek be, bizonyára ezért is lett ilyen a megvalósítás.

Bocsi, lehet, hogy nem voltam egyertelmu, itt a minoseget nem magara az anyagra ertettem, hanem a kivitelezesre. Pl. ha valamit elrontottak, ugyanugy forgott tovabba a kamera, nem vagtak ki es nem javitottak ki - olyannal is talalkoztam, amikor Jozsi meg akar mutatni valamit, de nem sikerul es nem probaljak ujra de nem is veszik ki, hanem bennemarad ugy, hogy ja, mindegy, ez akkor nem mukodott.

"ekem az írott (esetleg képekkel illusztrált) anyag sokkal jobban feldolgozható, mint a "beszél egy bácsi"-típusúak" - igen, lehet, van ennek egy veglete is: nekem az "tetszik" amikor a vilag masodik legnepesebb orszagabol szarmazo emberek csinalnak egy harom perces videot arrol, hogy hogyan kell egy adott Androidos telefont pl. fastboot modban inditani (ami irasban kb. annyi, hogy volume down es kozben bekapcsolas) :-)

Az egyik nagy hatranyat abban latom ennek a kurzusnak, hogy gyakorlatilag egyiranyu a kommunikacio - de azt is megertem, hogy ekkora tomeget nehez lenne kiszolgalni, bar valami forum szerut moge tehettek volna, ahol akar egymast is segithetik az emberek.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Sziasztok!

Olvastam a hozzászólásokat még pár héttel ezelőtt, így azok egy kis pluszt adtak a tovább tanuláshoz, utólag is köszi!

Mostanra végeztem, ugyan pályakezdő vagyok, de korábbról van némi programozási tudásom(C++/Arduino,Python), így kissé szenvedés volt végig hallgatni a Józsi(?) szépséges angolját és a magyarázatait. De végülis érdekes anyag volt, csak nagyon száraz, a feladatok olykor nem voltak teljesen egyértelműek. Főképp az volt a baj hogy kevés helyen volt leírva, de mindegy, ingyen ne várjunk semmi jót.

Láttam a hírek lapfülön hogy augusztus 3-án lehet majd vizsgára menni, ez nálatok is így van, vagy 5-e van, ahogy azt sza2king is írta korábban?

Esetleg valaki letudná majd írni a tapasztalatokat vizsga után? Előre is köszönöm!

Nem emlekszem honnan jott az 5-e, most nem talalok ilyet.

 

A "Hirek" tabon en csak ezt latom:

"A Záróvizsga – mely 2020. augusztusában lesz letehető – hozzávetőlegesen 3 órát fog igénybe venni a 120 órás tanulási idődből. A Záróvizsga részleteiről később adunk bővebb tájékoztatást." - tehat itt nincs pontos datum.

 

"Kurzusaim" -> "Záróvizsga" -> "Tananyag leírása":

"Tanulmányi időszak kezdete    2020.08.03." - kerdes mit akart ezzel mondani a kolto (a tanulmanyi idoszak kezdete szamomra nem a vizsgat jelenti).

 

Ez pedig e-mailben jott:

"A Záróvizsga 2020.08.04. után végezhető majd el." (talan innen jott az 5-e, hogy "4-e utan").

 

Amit Te irsz (hirek tab) en ott nem latok olyan infot amit irtal.

 

Ha barki rendelkezik ennel pontosabb / tobb informacioval, az engem is erdekelne.

 

Koszi,

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nekünk e-mailben semmi nem jött, de a záróvizsga modulon most ez van : Eredményszerzés vége: 2020.08.12.

Ha pedig a részletes információkra mész rá, akkor a tananyag leírása alatt :  

Tanulmányi időszak kezdete 2020.08.12.

Akkor per pill úgy néz ki csak 12-én lehet záróvizsgázni.

A másik kérdés már csak az, hogy ez a "mesterkurzus" mire ad belépőt.

E-mailben nekunk is csak ugy jott, hogy az egyik teszt egyik kerdesere a "jo" valasz nem volt helyes, visszajeleztunk es mellesleg kerdeztunk a vizsgarol, amirol mindossze ezt a 4-ei datumot mondtak, semmi mast ("majd fent lesz az oldalon").

 

En is megtalaltam a 12-ei datumot. Egyebkent az egeszteljesen inkonzisztens.

Eredményszerzési határidő    2020.08.28. - ez van a "fooldalon".

Eredményszerzés vége:2020.08.12. - ez pedig a zarovizsgarol szolo infok kozott.

Ezekhez kepest par napja teljesen mas datumok voltak kiirva.

 

Ertem en, hogy manapsag fontos, hogy az ember gyorsan tudjon alkalmazkodni a megvaltozott korulmenyekhez - de itt inkabb fejetlensegnek tunik ami tortenik.

 

Raadasul a vizsga formajarol gyakorlatilag semmi hasznalhato info nincs.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A Tartalom oszlop alatt mindenhol ott virít a "Tananyag teljesítve" zöld mező, ennél több változás nincs, ugye? Végignéztem mindent, a teszteket mind elvégeztem, a "Záróvizsga" résznél a korábbiakhoz képest új információ nem jelent meg.

Lehet várni az augusztus 3. vagy 4. vagy 12. vagy 28. napot? :-)