A wifi mesh jó dolog, vagy kamu?

Fórumok

Kezdi nem bírni az itthoni wifi AP az eszközöket. Laptopok, telefonok, mindenféle bigyókák, összevissza talán 10-15 eszköz.

Azért gyanakszom konkrétan az AP-re, mert amikor kezd kehes lenni ez-az, akkor az AP ki-be kapcsolása kb. egy hétre megint megoldja a problémát.

Szóval gondoltam én, keressünk valami jót.

Nagyjából azt találtam, hogy a mesh az mindenre is jó, és hülye, aki nem azt telepít.

De én konzervatív vagyok (vagy maradi, elmaradott, kőkorszaki), és úgy vagyok vele, hogy egyrészt a drótnál nem jobb a wifi, másrészt meg nem feltétlen előnyös, ha az eszközök bevilágítják a lakást (figyelembe véve, hogy az esetleges szomszédsággal is veszekednek majd).

Ezért aztán konkrét tapasztalatok érdekelnének, konkrét eszközökről, preferáltan olyanok, amik épp kaphatók a nagyobb (esetleg magyar) webshopokban, nem úgy mint pl. ez. Én szívesen vennék egy "hagyományos" eszközt, pl. egy AC Lite-ot, vagy ami épp javasoltok, de ha ez tényleg botorság, akkor hajlok a jó szóra.

Momentán egy gipszkartonozott falakból álló lakásba kellene, de ahogy nézem, nem a jelerősség vagy az interferencia a gond, inkább az AP "fárad" el a "sok" klienstől (igen, korábban, kb. fele ennyi klienssel, úgy nagyjából semmi baja nem volt).

Hozzászólások

Elég sok ap-ben ezért van időzített restart. Hátha az megoldja. El olcsóbb is. 

Szerkesztve: 2020. 05. 22., p – 22:02

Ki mit ért a mesh alatt?

Nekem főként Unifi tapasztalataim vannak, pokolian sok AP-vel és klienssel. Kezdetben volt a Zero-Handoff Roaming (ZHO), amikor az összes AP ugyanazon a frekvencián csücsült. A ZHO rondán megbukott, amint egyre több kliens csatlakozott. (egyre nagyobb rádiós zavar ugyanazon frekvencián) Ma már a Ubiquiti is azt mondja, hogy ne akarj ilyet.

Manapság egyre divatosabb a Fast Roaming, ami egy egyszerűsített handshake folyamattal próbálja javítani az újra/átcsatlakozás felhasználói élményét. Két baj van vele: egyes kliensek támogatása pocsék, másrészt, mindenképpen észrevehető kimaradással jár az AP váltás, ez real-time kommunikáció (VoIP, terminál, stb.) során határozottan észrevehető. (A marketing bullshit szerint legjobb esetben akár 0,6 másodperc is lehet a roaming, én inkább 2-5 másodperc körülinek tapasztalom, de erősen kliensfüggő.)

Az összes olyan "mesh" megoldást felejtsd el, ahol a felhordó hálózat egymással rádión kommunikál.

Ha csak az a bajod, hogy az AP néha kehes lesz, akkor vegyél olyan AP-t, ami nem lesz kehes. (Az AC-Lite és AC-LR jellemzően nem lesz kehes.)

Az 5GHz-es sáv ég és föld a 2,4GHz-es sávhoz képest, kivéve ha a puszta közepén vagy, esetleg egy jól megvasalt betonbunkerben.

Konzervatív iskolát vallok: gigaethernet backbone és WiFi-s user lesugárzás. Ekkor jobb WiFi AP-vel 5 GHz-en a 600 Mbps össztempó stabilan elérhető pl. a nappaliban levő laptopokra. Ugyanígy egy másik AP-vel a ház másik internetes gócpontján, például a gyerekek távoktatásra berendezett helyiségeinél.
A mesh jó dolog, ha nincs más lehetőséged és mégis el akarod látni korlátok mentén az adott területet. De csodák nincsenek, fizika az fizika.

Ha wifi-n akarsz gerincet, akkor valami ilyen eszközre van szükséged:

https://mikrotik.com/product/audience

Nem ismerem, mert eddig sosem illett a képbe.

De ami fontos, hogy van benne 3 független wifi és persze kábel is. Azaz eltudod választani a gerinc és kliens oldali rádiót. 

Bármi más esetén is ez a lényeg, különben nincs esélye a wifidnek.

Otthoni környezetben Ubiquiti Amplifi HD + 2 mesh point AP-t használok több mint egy éve, csak wifi szolgáltatásra. Jelenleg, az egyik mesh point AP off, nem kell használnom. 

Jelenleg 10 eszköz ami csatlakozik hozzá. Tapasztalat: nincs vele probléma, megfelelő lefedettség és sebesség. Mivel online is játszok, így fontos a stabil üzem.

Érdemes megnézned, jópofa eszköz. Nem olcsó, de kerülni akartam a plusz kábelezést.

Köszönöm a véleményeket. Nagyjából a "csodák nincsenek, fizika az fizika" amire magam is számítok. No mindegy, alszom még rá párat, és majd meglátom, hogy merre van az előre.

Szerkesztve: 2020. 05. 24., v – 16:43

Én még nem egészen értem hogy jön ide a mesh. Azzal a terület lefedettségét lehet növelni és közben roamingot megvalósítani, ahogy Mauzi írta. De te kifejezetten azt írtad, hogy nincs ilyen gondod, ezért arra következtetek, hogy nincs is erre szükséged, hanem csak egy jobb AP kellene. Az UAP-AC-* egy jó AP, de nem kell belőle mesh-t építened, vegyél 1db-ot ami szimpi, és belefér a keretedbe, tedd be a mostani helyére, aztán hajrá (a LITE vagy az LR lesz a barátod szerintem is).

A "best home wifi" kb. első öt találata a mesh-ről szól (igen, tudom, search bubble). Felteszem azért, mert a legtöbb lakásban a lefedettség a probléma. Őszintén szólva magam se láttam előnyét, ezért is kérdeztem, hogy akkor most mi is van.

Esetleg még szempont lehetne, hogy a későbbiekben merre legyen az előre, de egyelőre ezt se látom érdemi szempontnak.

Szerkesztve: 2020. 05. 24., v – 18:14

Nekem az lenne a kérdésem, hogy pontosan mit értünk "mesh" alatt? Nekem eddig csak Wifi erősítőkkel (Wifi Repeater,  Wifi Ranger Extender, mikor hogy hívják) volt dolgom. Próbáltam a különbségeknek utána járni és csak annyit találtam, hogy a Wifi jelerősítő egy sima Wifi hozzáférési pont annyi különbséggel, hogy egy másik Wifi jelet oszt tovább. (Nem kimondottan a jelet erősíti, hiszen tapasztalatom szerint a sávszélességet felezi amire nem találtam pontos magyarázatot, hogy miért. Tudja erre valaki a választ? Ez nagyon érdekelne!) Valamint a kliensek maguk döntik el, hogy az eredeti vagy a repeater wifi-hez kapcsolódnak, ha mindkettő elérhető. A mesh abban más, ha jól gondolom, hogy itt inkább homogén a hálózat vagy legalábbis van egy "központi egység" ami képes szabályozni, hogy az egyes kliensek mindig a számukra legideálisabb AP-hoz csatlakozzanak és nincs sávszélleség feleződés sem, mert még ha az AP-k wireless módon is kapcsolódnak egymáshoz, azt egy külön "csatornán", "sávon"(?) teszik. Valamint a mesh hálózati eszközök jóval drágábbak. Hol értem a különbségeket?

Úgy tudom, hogy a MESH arra való, hogyha van több hidad, és mondjuk 2 olyan gép kommunikál, ami 1 hídhoz csatlakozik, akkor az adat ne menjen át az fő AP-n, hanem csak a hídon. ... mondjuk, jó kérdés, hogy mi történik akkor, ha több ilyen híd van, és többön is ilyen fő AP-t elkerülő adatátvitel is történik.

A routerek inkább az ilyesmitől fáradnak el:

- syslog... fárasztja a flasht. Ha nem muszáj használni, jobb letiltani

- dhcp... sok eszköznél sok dolgot kell eltárolni, és elég sok műveletet is végez olyankor... érdemes mindennek fix ip-t adni, és a "bérleti időt" végtelenre, vagy minél hosszabbra állítani (otthoni-irodai hálózaton megoldható,  nyilvános wifin, étterem, szálloda, kocsma ott viszont ez nem jó)

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2020. 05. 24., v – 19:48

UAP-AC-LR vagy otthonra UAP-AC-LITE is elég. Egy irodában a szolgáltató által szállított szutyok wifis routert cseréltük le egy LR-re. Ég és föld. Kb. 6 laptop, 6 telefon, nyomtató és még már kütyü lóg rajta. Egyszer bekonfigoltam, azóta hozzá sem kellett nyúlni. Ja de, egyszer, hogy a céges domain-ből hitelesítsen.

Otthonra is ilyet tennék(fogok telepíteni), de majd a lakásfelújításkor.

Rendelsz egyet, ha nem jön be 14 napod van visszaküldeni, de szerintem nem fogod.

Szerkesztve: 2020. 05. 25., h – 09:23

A 10-15 eszköz nem sok egy AP-re, még egy közepesen fos szolgáltatói mindenes is elviszi, persze feltéve, ha a 15 eszköz nem szeretne mind egyszerre torrenten nyomulni ezerrel vagy nagyfelbontású videót streamelni. Ráadásul a leírásodból úgy tűnik hogy általában jó, de úgy hetente elszaródik, és a reboot megjavítja. Nézd meg az eszköz web interfészét, szokott lenni auto reboot lehetőség, mondjuk belövöd minden hajnali 3-ra, és meg van oldva. Egyébként nálam tegnap merült fel hogy miért 1mbit csorog át az optikán meg a wifin, toltam egy rebootot az AP/modem-en, és megjavult. Pedig nem szokása az ilyesmi.

Ezt cáfolnám, cégnél LR-ek vannak, itthon perpill egy PRO. De volt már mindenféle modell, mert előfordul hogy telepítgetek UAP-okat. Soha az életben nem volt semmi gondja Mac-ekkel egyiknek se, akár mesh módban ment több darab AP, akár csak 1db volt. Családban van olyan hely, ahol csak azzal használják, és a "megvettem nekik, beállítottam, aztán elfelejtettem az egészet évekre" üzemmódot hozzák ott is, pedig 2-3 macbook lóg rajta folyamatosan.

Elhiszem amúgy, hogy ennek ellenére te szívtál vele, és e miatt különösen érdekelne, hogy pontosan milyen eszköz volt, milyen fw, és hogy mi volt a hibajelenség.

Deee... voltak specifikus osx verziók amikkel baj volt (most elő nem keresem neked...)

Nálam az a konstans jelenség, hogy van egy tp-link AP-m meg egy unifi AP-m. Az emeleten az unifire kéne csatlakozni (mert az van fent és nyilván jóval erősebb a jele).

Ehelyett az van h az esetek jó részében a mac a tplinkre csatlakozik (mert az gyorsabb?) és "szar a wifi", de ha le-fel kapcsolom a wifit akkor megtalálódik az unifi és onnantól frankó. 

Az nyilván megoldás lenne ha lecserélném a földszinti ap-t is unifire, de ezen kívül más gond nincs a tp-linkből adódóan és amúgy még gyorsabb is mint az unifi tehát nem cserélném le.

Gábriel Ákos

Én is sokat szívtam a wifivel, aztán ez lett a megoldás: https://ipon.hu/shop/termek/asus-rt-ax88u-ax6000-mbps-dual-band-wifi-6-gigabit-aimesh-ofdma-gaming-wi-fi-router/1599941

Csak magában van, semmi kiegészítő mesh cucc nincs hozza. Szépen átvisz 4-5 téglafalat, és 16 méternyi lakást hosszában. Csak fw upgradenel kell újraindítani, átlag 20-22 eszköz csücsül rajta, gigabit telekommal, és az ax képes eszközök simán átvisznek wifin 600-700mbit-et.

FYI
Én most küldtem vissza egy Unify AC-PRO-t, nekem nem jött be főleg az árukapcsolás része. Nincs WEB alapú konfig, kell a controllert futtatni valahol. Cloudkey mocsok drága, egy raspberry pi meg... extra cost. Az AI alapú config használhatatlan volt társasházban... Így bekofigoltam manuálisan OSX-ről majd controller leállít, de így elveszítem a szoftvernek a lényegét=statisztika. Maga a controller szerintem szuper de elég zavaros a felépítése, mert nem derül ki belőle mi vonatkozik AP-re, mi edge routerre, stb. kell kis idő míg megszokja az ember.

Másik, hogy nekem a OSX sose mutatott többet mint 867Mbps, amint visszaraktam a wrt1900ac-t, Tx rate ugrott 1300Mbps-re. Tisztában vagyok vele, hogy az életben ennek töredéke sincs meg, de az OSX a névleges teljesítmény közelében se volt AC-PRO-nál. Szerintem a unify család overkill otthonra, és az igazi előnye akkor jön ki ha a teljes háló unify alapú (poe switch esetleg edgerouter is) de ez zsebbe nyúlós.

A kliens eszköz képességein is sok múlik, ezért nem érdemes pl. telefonnal wifi sebességeket mérni. Annó az Rpi1-en sokat szívtam mire rájöttem hogy oké hogy usb dongle-vel van Wifije és képes a WPA-PSK2 -t ki/bekódolni, de olyan sok cpu időt elvesz a wifi titkosítás hogy nagyon erősen leromlik az átvitt adatok mennyisége.

Nálam UAP-AC-LR mellett kb. 2-3 méterrel sincs 100 Mbit/s-nál nagyobb a sebesség...

2.4GHz-en a következő számok érvényesek:

802.11n VHT40: 1:1 150Mbps, 2:2 300Mbps, 3:3 450Mbps
802.11n VHT20: 1:1 65Mbps, 2:2 130Mbps, 3:3 195Mbps
802.11g: 1:1 54Mbps, 2:2 108Mbps, 3:3 162Mbps

Ezek névleges számok, a valós átvihető forgalom ennek max. a fele, de terheltebb környezetben még ennyi se.

VHT40-hez 2.4GHz-en szinte az összes wifi csatornát monopolizálnod kell, azaz ez társasházi környezetben nem működik, de kertvárosban is lehetnek gondok (a puszta közepén, ahol egyedül vagy, na ott menne). 3:3 klienst már nagyon régen nem láttam, jellemzően a mai készülékek csak 2:2-t tudnak. Tehát 2.4GHz-en, normál körülmények között 50-60Mbps valós átvitelnél nem szokott tipikusan több összejönni.

5Ghz-en, ha 802.11ac-s készülékeid vannak, akkor ugyanezek a számok:

802.11ac VHT80: 1:1 433Mbps, 2:2 867Mbps, 3:3 1300Mbps
802.11ac VHT40: 1:1 200Mbps, 2:2 400Mbps, 3:3 600Mbps

Jól látszik, hogy 5GHz-en (ahol azért akad bőven csatorna, VHT40-ből is 10 db felett van) sokkal jobbak az esélyeink, de ide modern készülékek kellenek (az ac szabványú cuccok 2-3 éve léteznek).

Olyanyira nem számít a kontorller, hogy RADIUS szerveren először a kontroller IP címét adtam meg engedélyezett authentikációs partnereknek, és úgy nem működött, csak ha maguknak az AP-knak az IP címét adtam meg. Ha nincs ZeroHandoff (csak fast roaming) és nincs guest portal, akkor tényleg nem kell, hogy fusson, de pl cégnél, nem létezik, hogy ne tudnak szorítani neki akár felhőben akár helyileg egy minimális Debian virtuális gépet, azon is jól érzi magát a Unify portál, sőt talán még stabilabb is, mint a Windows alatt.  

milyen AP-d van jelenleg? (csak kiváncsiság)

Szerkesztve: 2020. 05. 26., k – 14:01

Google Wifi volt szólóban másfél évig, majd most NEST wifi van karácsony óta helyette. Tud mesh-t is (két hétig ment is párban), de mivel egy darab is lefedte a lakást, a google wifit továbbadtam. 40-50 eszköz szokott rajta lenni folyamatosan, soha nem kellett újraindítani sem ezt, sem az előzőt, és sosem volt velük semmi gond.

Nem biztos, hogy neked mesh kell, lehet elég egy megbízhatóbb AP is. Ha van rá pénzed, és csak azt szeretnéd, hogy legyen net mindenhol out-of-the-box, akkor vegyél egy Nest Wifit, és ha esetleg kevés lenne (mondjuk 150 nm-nél nagyobb alapterületen laksz), akkor bármikor vehetsz hozzá egy másodikat párba, amivel mesh hálót csinál a meglévő hálózatodból.

Nagy Péter