3D filmet milyet érdemes TV-n nézni aktív szemüveggel?

Fórumok

Samsung TV-n szeretném megnézni, hogy milyen aktív szemüveggel egy 3D-s film. DVD nem opció, ám youtube, vagy egyéb fájlformátum a blueray kivételével jó megoldás lehet, amit egy minidlna-n keresztül juttatnék el a TV-re. Mit javasoltok?

Hozzászólások

Csakis jó filmeket érdemes nézni. Az élet rövid...

Elég általános a kérdésed.

Mire vagy kíváncsi? Filmcímek? 3D technológia mint half-sbs, half-ou ? 

A dupla képes technológiát, azaz FullSBS (ez ritkán) vagy Half-SBS illetve Half-OU formátumot minden 3D képes tv felismer. 

Ha aktív akkor tök mindegy, mindkettő jó neked. SBS azt jelenti Side by Side, azaz egymás mellett van a két kép. 

Az OU az Over and Undert jelent, ez az amikor alul és felül van a két kép. FullHD passzív 3D tévénél ez a nyerő, mert a vertikális felbontás felét veszted el ott és az HalfOU is horizontálisan áldozza be az egy szemre jutó felbontásnak a felét. SBS-nél elveszne a fele a passzív 3D miatt és még fele felbontás veszne el az SBS miatt is. De mivel neked aktív van így mindegy. 

BluRay lemezeken használt 3D-MVC azaz Multi-view coding technológiával több probléma szokott lenni. Sok 3D tv nem ismeri fel. Mert ugye normál esetben ez BD lemezen van amit beraksz a lejátszóba és nem a tv-be. Ezeket általában csak 2D-ben tudja a tévé. A másik szem számára szánt kép egy speciális stream ami 2D Plus Deltaval van megoldva. A lényege az, hogy csak a különbségeket tartalmazza a "fő" szemhez képest. Viszont hatékonyabb mint a fenti 3D megoldások és nincs felbontásvesztesége. 

Amiket ő sorolt fel az az, hogy milyen módokon tárolják az adathordozón a stereo képet. De jobb esetben tudja szoftveresen a saját magának legjobb módra konvertálni a készülék.

A megjelenítés úgy működik általában, ahogy te is írtad aktív esetben. (drágább esetben lehet olyan, hogy a képernyőn vannak felváltva máshogy polarizált sorok, amit sima polárszűrős passzív szemüveg szűr ki szemenként, de úgy kisebb a felbontás.)

Tévé esetén bluetooth-on szinkronizál a szemüveg a tévével, hogy tudja mikor kell valamelyik szemet kitakarni. A képfrissítés viszont alacsonyabb, nem 100Hz, talán szemenként 24Hz vagy annak többszöröse, ha interpolál a tévé a képkockák között. Egyébként dlp projektorokhoz is szokott lenni 3d támogatás, ott nem bt hanem egy közbeszúrt fehér képkocka adja a szinkronizációt, amit egy fényszenzor érzékel a szemüveg elején. Ez utóbbit én is kipróbáltam. 

"De olyan nincs, hogy pl. a bal szem és a jobb szem képe 100Hz ütemben váltakozik, és a szemüveg ezzel szinkronban sötétíti el felváltva a bal/jobb üveget?"

Ez az aktív 3D. Nemcsak feltalálták a tévé gyártók de sajnos mostanra kezdik el is felejteni. 4k 3D tévé alig van. Ennek az előnye, hogy nincs felbontásveszteség, viszont bluetotth vagy infra szemüvegszinkron ellenére kicsit ghost-os néha a kép, azaz belátszik halványan a másik szem képe. Az aktív szemüveg bonyolult és drágább. Régen nehezek is voltak de ma már egyáltalán nem súlyosak.

A passzív 3D polarizált fényt használ és ehhez polárszűrős szemüveget. Egyik szem számára horizontálisan másik számára vertikálisan polarizált fény adja a képet. Előnye az olcsóbb szemüveg. Ghost sincs. Viszont kevésbé fordíthatod oldalra a fejedet és a horizontális felbontás fele elvész egy szemre vetítve. 

Továbbá lehet még használni olyan old school megoldásokat mint az Anaglyph_3D technológiás piros-kék szemüveg. Itt a színhűség romlik. Van egy Colorcode3D szabadalmaztatott technológia, aminél aránylag megmarad a színhűség amber-blue szemüveg kell hozzá. Bármilyen tévével működik. 

A másik út a VR sisak. Szinte tökéletes 3d mozi. Vagy Google Cardboard. Hozzá Cmoar VR Cinema app vagy VR Theater. A vezérlése eléggé kín, de utána jó 3D filmélményt tud adni a virtuális moziban. A jó felbontáshoz 4k display kell, ami elég ritka mobilban. A felbontás fele-fele a technológia miatt itt mind horizontálisan és vertikálisan elvész egy szemre.