[KV] lelegeztetogep gyartoja perrel fenyegeti a nyilt alternativa gyartojat?

Az en posztomban ott a "?" Okkal. Ez egy kerdes.

Vannak a sracok, akik 3D nyomtaton mar meg tudjak csinalni a lelegeztetogep nagy reszet. Az egyik lelegeztetogep-gyarto allitolag perrel fenyegeti oket a Verge sokak altal olvasott cikke szerint:

https://www.theverge.com/2020/3/17/21184308/coronavirus-italy-medical-company-threatens-sue-3d-print-valves-treatments

Ez ebben a formaban felelotlen ujsagiras:

ha igaz: felelotlen, amiert nem nevezi meg a lelegeztetogepet gyarto ceget. Ilyenkor mar az lenne az egyetlen fontos informacio

ha hamis: felelotlen, mert hazudik

ha nem biztos, hogy igaz: felelotlen, mert lehet, hogy ragalmaz, hangulatot kelt, es az sem biztos, hogy van alapja ra. Az "oknyomozas" hazi feladatat, ami regen szakmaja alapjanak minosult - elfelejtette elvegezni

"Jo, de ha te lennel az ujsagiro, es ilyen a ceg, be merned irni a nevet, hogy teged is perelhessen?"

Igen. A vilag hose lehetnek. Plane vedett ujsagirokent, kizart, hogy egy ilyen ragalmazasi perrel egy modern medium ellen profitot lehet novelni.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 18., sze – 11:36

Egyet kell kattintani a részletekért, ott van a linkben bakker. Idézze be az egész cikket?
 

With the help of the editor of a local newspaper Giornale di Brescia and tech expert Massimo Temporelli, doctors launched a search for a 3D printer -- a devise that produces three dimensional objects from computer designs.

Word soon reached Fracassi, a pharmaceutical company boss in possession of the coveted machine. He immediately brought his device to the hospital and, in just a few hours, redesigned and then produced the missing piece.

Actually, it wasn't quite as simple as that suggests. Business Insider Italia explains that even though the original manufacturer was unable to supply the part, it refused to share the relevant 3D file with Fracassi to help him print the valve. It even went so far as to threaten him for patent infringement if he tried to do so on his own.

Vannak a sracok, akik 3D nyomtaton mar meg tudjak csinalni a lelegeztetogep nagy reszet.

Azért egy szelepet ne nevezzünk már a lélegeztető gép nagy részének...

Amúgy meg thingiverse-re vele :D

Amúgy "békeidőben" igazuk lenne: ők kifejlesztették, TÜV biztosították, stb. Hihetetlen összegek, hihetetlen mérnökóramennyiség. Aztán valaki jön, és lemásolja. Ki fogja fizetni a fejlesztés költségeit? Az elmaradt hasznot: aki befektet egy gép fejlesztésébe az nyilván hasznot is akar, és ne legyünk egyből kommunisták: meg is érdemli.

Lehet azon vitatkozni, hogy az orvosi gép piacon túl magas a beugró költség, de azért valahol mégis jó, hogy van egy minőségi elvárás, amit nem tud akárki megugrani.

Szerintem a korrekt eljárás az lenne, ha megcsinálnák ezt az olcsó szelepet, kezelnék vele, akit muszáj, aztán amikor az egésznek vége van, akkor kialkudnának egy korrekt kártérítést a cégnek. De nem az alkatrészt nyomtató fizetné - hiszen ő sokat nem keres ezzel, illetve a közjóért teszi -, hanem a kórházak vagy az állam, hiszen végsősoron ők jutottak előnyhöz az olcsóbb alkatrésszel.

Az állam tehát most megtehetné azt, hogy átvállalja valami garanciával a felelősséget, és biztosítja az alkatrészellátást nyomtatva.

Mennyire rákkeltő, allergén a PLA?
Napi több órás kontaktnál oldódik-e ki belőle mérgező anyag?
Kinek a felelőssége lesz bizonyítani baleset esetén hogy az utángyártott szelep okozta azt?

Rá lehet húzni mindenkire a vizes lepedőt néhány jól feltett kérdéssel.

Mennyire rákkeltő, allergén a PLA?

Ha egy kicsit utánajársz akkor kiderül, hogy a szériákat nem FDM-es fostalicskákon nyomtatták, hanem valami ezzel foglalkozó cég csinálta (állítólag egyedi) polyamidból.

https://www.3dprintingmedia.network/covid-19-3d-printed-valve-for-reani…

A Stratasysnek pld. van fogászati próbaimplantátumokat nyomtató nyomtatója is szóval nem olyan elrugaszkodott dolog az, hogy legyen egy adott alapanyagnak ilyen felhasználási irányban dokumentációja.

ezzel foglalkozó cég csinálta (állítólag egyedi) polyamidból.

No, ennek az állítólag egyedi poliamidnak hol a doksija?

Nem azt mondom, hogy rosszul tette aki tette, mert többet használ mint árt, de ne akasszuk föl rögtön a másik oldalt se!

A dolog nagyon egyszerű. Az állam kifizeti a kártérítést, és egyben közli, hogy soha többet nem vásárolnak tőlük lélegeztető gépet. Oknak nyilván nem ezt kell mondani, hanem pl. hogy várhatóan gondok lesznek az alkatrész utánpótlással. :) Lesz még olyan amikor már konszolidálódik a helyzet.

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 09:13

nem fosztogatnak, hanem osztogatnak. szóval nem is úgy volt ahogy írták:
"Update, March 18th 5:30PM ET: A group of Italian volunteers distributed 3D-printed versions of a vital medical device — but it doesn’t appear that the original manufacturer threatened a legal crackdown. "

Managing director Charles Bellm issued a statement to The Verge:

Just to confirm that recent reports from Italy are totally incorrect, we were contacted at the end of last week for manufacturing details of a valve accessory but could not supply these due to medical manufacturing regulations, we have categorically not threatened to sue anyone involved. The valve is an accessory supplied as part of a CPAP Hood system which alone costs a few euros.

Our Italian company has been doing their utmost to supply the hospitals at this time and have been supplying these free of charge in many cases to use with the CPAP Hoods. It is very disappointing that in the current climate this incorrect information is circulating, our focus as a company is to be able to supply the hospitals that require these and many other vital products and we are making every effort to ensure we can do so.