Rendszeres étkezés

Sajnos kínzó késztetés érzek megosztani ez irányú nézeteimet a címbe foglaltakkal kapcsolatban:

1. Kevés olyan dolog van amit az ember az elődjeiről fel tud tételezni, ám az biztos hogy több generációnyi - sőt talán az utolsót leszámítva talán valamennyi ilyen - előddel rendelkezünk akik a rendszeres étkezést hírből sem ismerték, sőt masszív éhezéseket éltek meg köszönhetően az emberi (háborúk) és természeti (szárazság, aszály, dagály, árvíz etc.)  csapások miatt.

2. Amikor jól ment akkor is feltehetően rögtön szarrá zabálták magukat - elég csak a lakodalmi rigmusokra gondolni(Has fakadjon, de étel ne maradjon) - mivel már akkor is tudták: amit megettek azt már már nem vehetik el tőlük.

3. Aki úgy gondolja, hogy a mai mai urbánus ember az egyetlen aki képes a lenne az erdőben éhezni, annak ajánlom mondjuk "A katedrális" című regényt mennyire könnyen éhen lehet halni fűrágcsálás közben, mert konkrétan 0 kalóriát vettél magadhoz, vagyis továbbra is a lehetőség volt az ami meghatározta mikor mit ettek.

4. Bár nincs már itt velünk Jancsi kománk, hogy erről evangelizáljon minket, de nem véletlen létezik böjt és talán nem is olyan káros dolog az - érdekes a kutya/macska tartásnál is elfogadott dolog hogy annyira ne legyen a rendszeres az az étkezés.

5. Nem tudom, hogy a Soros György vagy az Orbán Viktor tehet róla, de bassza meg egy kiló tepertő már 4 000 Ft.

Hozzászólások

Az elmult 200 evben tobb mint duplajara nott a szuleteskor varhato elettartam, szoval nem biztos, hogy valami jo volt, csak mert regen ugy csinaltak. :)

Ez nem igaz, a mai régészet már egészen jól meg tudja mondani a fennmaradt csontleletek vizsgálata alapján is, hogy körülbelül meddig élt az illető akihez egykor a csont tartozott. Ne kérd hogy elmagyarázzam hogyan, de megvannak ennek a módszerei. Sőt még azt is meg tudják állapítani, milyen betegségekben szenvedett az élete során. Oké, nem minden betegség felderíthető így, de egy egész rakás. Például még az is, hogy szenvedett-e bizonyos vitaminok hiányában, vagy mondjuk A-hipervitaminózisban.

"Ez nem igaz, a mai régészet már egészen jól meg tudja mondani a fennmaradt csontleletek vizsgálata alapján is, hogy körülbelül meddig élt az illető akihez egykor a csont tartozott"
És mennyi ilyen lelet van, amiből általánosítani lehet? Ha van egy lelet, amiből kiderül, hogy kb 40 éves volt az mit jelent? Hogy ez volt az átlag? Vagy csak azt, hogy volt olyan is, aki eddig élt? Nem mindegy. 

"Sőt még azt is meg tudják állapítani, milyen betegségekben szenvedett az élete során. Oké, nem minden betegség felderíthető"
A legtöbb betegség nem megállapítható így. Ez sem mindegy. Tehát csak arról tudunk, ami csontokból megállapítható (pl bizonyos hiánybetegségek). Az összes többi betegségről nincs adat, ami nem azt jelenti, hogy nem voltak betegek. 

És ebből a 2 dologból már látszik is, hogy mekkora bullshit az egész paleo elméletrendszer, rengeteg sebből vérzik, kezdve onnan, hogy néhány leletből általánosít a teljes emberiségre, odáig, hogy feltételezéseket tényként kezel és csak az elméletnek kedvező kutatásokat veszi figyelembe. (maga a diéta ettől még lehet egészséges, de nem azért, amivel alátámasztják). 
 

A tepertő valamikor az utóbbi pár évben luxuscikké avanzsált. Talán azért mert nemigen lehet csalni vele és tényleg disznó kell hozzá?

A hússertésből nem lehet tepertőt készíteni, mert nincs miből. Sőt, kolbászt se nagyon, mert abba is zsír kell. Illetve úgy lehet, ha veszel disznót + zsírszalonnát. Lényegében a piac törvénye, hogy amiből kevés van, az drága.

Gerekkoromban még élt ez a mondás: Évekig tepertőt ettek, újságpapírból, hogy motorcsónakjuk legyen a Balatonon.

Mára már mindkét dolog megváltozott. ;)

Ma vettem én is. Paleo. 20 dkg 600 huf.

Biztosítalak róla, hogy ez egy igenis létező piaci rés. Jelentős igény van rá. Persze csak ha NORMÁLISAN csinálnád. Mert akadnak mindenféle termékek hogy rá van írva hogy „paleo” meg „keto-friendly” (az USA-beli állapotokról beszélek, azt ismerem) de ez kábé azoknak jó akik síkhülyék a témában. Rengeteg dolgot tudnék mesélni e termékekről, miért csalás és becsapás az egész. Na nem azt mondom hogy nem akad köztük EGY-KÉT termék ami valóban jó, de az nagyon ritka. Olyan ritka hogy lusta is vagyok kiválógatni a sok silány közül, egyszerűen én messzire elkerülök minden polcot amin azt látom hogy effélék vannak. Azért kerülöm el mert rohadtul drágák, ugyanakkor nagy a becsapás veszélye, illetve hogy hiába fecsérelem el az időmet köztük keresgélve. Szóval én maradok az alapanyagoknál és magam gyártom le ami nekem kell.

HA azonban létrejönne egy VALÓBAN JÓ és MEGBÍZHATÓ paleo „iparág” az ilyen élelmiszerek gyártására, nagyot kaszálhatna. De csak akkor ha tényleg jókat gyárt. Aki ugyanis IGAZI paleós, mert komolyan csinálja az valóban ért hozzá és hamar észreveszi a sumákságot. Márpedig azokra meg nem is érdemes ezt az „ipart” alapozni akik nem értenek hozzá, mert azok hamar abbahagyják úgyis. Egy efféle élelmiszereket gyártó társaságot az a tömeg tudna eltartani a vásárlásaikkal akik tartósan paleósok. Azaz „visszatérő vásárlók”. De mint írtam ők valóban értenek is hozzá...

WTF olvasztási segédanyag?

Felhasznált anyagok:
sertés olvasztási alapanyag, antioxidáns (alfa-tokoferol)

Az előbbi az a zsírszalonna, hacsak mást nem raknak bele. Az utóbbi az avasodásgátló. (forrás)

Az zsírt nem olvasztják, hanem sütik - ekkor nem is kell hozzá avasodásgátló.

Az adalékanyag kell bele, amit pörkanyagnak hívnak: lehet víz vagy tej, de a profik bizonyára tudnak mást is.

Szóval, igen érdekes az a zsír és töpörtyű, amiben nincsen zsírszalonna - legalábbis eleinte. ;)

De legalább paleo. :-D

Hát nézd, én elmondom neked, hogy csinálom. Ugye amikor a malacfejet főzöm úgy egészben, az egy idő után készen lesz, s ekkor kiszedem a léből. Marad az üres lé. Hagyom hűlni valami hűvös helyen másnapig, s ekkor kocsonya lesz belőle. De olyan kocsonya, aminek a tetején összegyűlt a zsír, mert elárulom neked a szörnyűséges de magasztos Hit-titkot drága padawanom: a zsír könnyebb mint a kocsonya többi része, így felszáll a tetejére!

Vagyis ott a tetején a jó vastag réteg ZSÍR. Na most ezt egyszerűen egy nagy kanállal óvatosan le kell kapargatni a kocsonya tetejéről, és betenni valami másik edénybe vagy dobozkába vagy akármi amiben tárolni akarod... És kész, ennyi az egész!

Nincs benne semmi avasodásgátló vagy akármi más szemét. Nem is szükséges, amennyiben a fagyasztóban tárolod, vagy legalábbis a normál hűtőben. Márpedig a bolti zsírban is hiába van minden szar, nem egészséges dolog kint tárolni, mert hiába tesznek bele akármit, akkor is megromlik, legfeljebb kicsit később. És ez még a jobbik eset, ez, ha megromlik! Mert ha MÉGSEM romlik meg hanem eláll hónapokig, az csak egyetlen dolgot jelenthet: OLYAN SZAR ÉS EGÉSZSÉGTELEN HOGY MÉG A BAKTÉRIUMOKNAK SE KELL, még azok is elkerülik!

Nyilván azért, mert valami mérgező szemét van beletéve. Na egye meg az ilyet az akinek két anyja van, mert nekem ugyan nem kell...

Ami zsírt én főzök így ki, annak még az illata is egészen más mint a boltinak, tudd meg...

Kissé eltévedtél. ;)

Amit az elején írtam, az a bolti zsír receptje. Még a link is ott van.

Ami utána jött, az a házi zsír receptje.

A bolti zsírban azért van avasodásgátló, mert hogy-hogy nem oxidálódik (a levegőtől). Mégpedig azért, mert nem (teljesen) sütik meg. Egyes bolti zsírokból úgy készülhet ehető zsír, ha megsütöd. ;)

A "sült házi zsír", sőt étkezési (régen nem volt ilyen kategória, csak a "zsír"), tárolására való a zsírosbödön, amit felénk véndőnek hívtnak. Fontos, hogy a véndő tetején van egy lukacsos terület, mert a zsírnak szellőznie kell - érdekes módon pont attól nem oxidálódik. Sem a baktériumok, sem a penész nem fogja megtámadni, mert nincs benne víz.

Zsírt, füstölt árut soha nem tárolunk fagyasztóban, az utóbbit hűtőszekrényben sem, mert megromlik. Régen, amikor jégszekrény sem volt, disznóölés után kisütötték a húst. Utána ment a véndőbe, rá a zsír - és az se romlott meg.

Az a jó vastag réteg zsír legfeljebb úgy ál elő, hogy szétfőzted a tokaszalonnát. ;) A malac disznó feje a disznósajtba való, a kocsonyába meg a köröm, fül, farok és az orr. A tokaszalonna, fej, hurka stb. nem kocsonyaként fől, hanem a fűszeresebb abalében.

A főtt zsír mindig tartalmazhat vizet, amitől meg is romolhat.

A mit-hogyanról megkérdezhetsz vidéki embereket, de már láttam a disznóvágásról szakkönyvet is. És akkor nem kell begépelnem az egészet. ;)

És milyen igazad van, valóban „szétfőztem” a szalonnát... Bár nem annyira tokaszalonnát, hanem rendeltem a disznó hasából is vagy jó harminc fontnyit legutóbb, és azt. Ettől függetlenül tartom, hogy ha a fejet főzöm meg, akkor is lesz a kocsonyám tetején egy jó adag zsírréteg, bár elismerem, sokkal vékonyabb mint amikor a szalonnát főzöm.

És igen, minden bizonnyal van benne víz is valamennyi. Na és? Nagy a fagyasztóm, elfér benne és ott igenis nem büdösödik. Jól is nézne ki ha a mínusz legalább húsz fokban elkezdene megromlani...

A (rendes, sült) zsír (definíció fent) nem romlik meg fagyasztón/hűtőn kívül sem.

A főtt zsír mindig tartalmazhat vizet, amitől meg is romolhat.

A fagyasztóban sem tárolhatók az ételek a végtelenségig. Pl. a hurka legfeljebb 1 hónapig.

Ebből következően a vizes és egyéb anyagokat tartalmazó zsír (ki tudja mi van még benne) hűtőn kívül penészedhet, megromolhat. Tehát még fagyasztóban sem tárolható korlátlan ideig.

Itt falun mi évközben többször is vágunk disznót, több célból is. Direkt van kisebb méretű csüngőhasú, ami nem nő nagyra, abból csak kolbász, zsír és töpörtyű készül. A nagy húsdisznóból mostanában lesz vágva. Abból lesz a rendes hús, szalonna, sonka és persze zsír és töpörtyű.
Poliverzum írására utána néztem pár dolognak, semmiben nem változtattam, csak a szénhidrátot (kenyér, tészta) mellőzöm, és pár nap alatt mérhető volt a különbség. Nyilván mivel kevesebbet eszek, mint eddig, ez várható volt.
A napi egy étkezés nálam este volt, kényelem miatt. Most vacsora helyett reggeli van. A töpörtyűben az a jó, hogy hoztam be egy kisebb dobozzal a céghez, mikor éppen kezdek éhes lenni, bekapok egy darabot, csak úgy magába.

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Pompás! Nagy gratula, köszi a blogbejegyzést, ez így van ahogy írtad!

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 21:46

A rendszeres étkezést "már a görögök is feltalálták", pontosabban nagyjából egyidős a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel ami lehetővé tette, hogy kevésbé legyenek kiszolgáltatottak a körülményeknek. Sőt, a vadászatok és gyűjtögetések intenzitását az étel meglétéhez igazították, ugyanis némi kajával, és nem üres hassal sokkal könnyebb vadászni, gyűjtögetni. Ebből a szempontból a nők előnyben voltak, mert a gyűjtögetés közben többlet táplálékhoz jutottak. Visont ha nem volt kaja, akkor nem volt kaja, vag épp lecsökkentették a fejadagokat.

A szarrá zabálás paraszt szokás, egyfajta mutatója, hogy több élelme van mint amennyit meg tud enni. A görögök/rómaiak zabálunk, kihányjuk, zabálunk bulijai is effajta felvágás volt. A gyűjtögetőknél a dolognak sokkal inkább ünneplés jellege volt, az-az a "szokásosnál" nagyobbak voltak az adagok, de a zabálás mértékét erősen befolyásolta az évszak és a közössék élelmiszer tartalékai. A különféle tavasz ünneplések is egyfajta lehetőség volt a tél után feldúsult táplálékforrások kiélvezésére és a megmaradt téli készletek felemésztésére.

Az éhezés elég komplex dolog, mert nem csak attól függ, hogy nincs kaja, hanem attól is, hogy milyen a kultúrális háttér. Minél jobban eltávolodik az ember a környezetétől, annál inkább fenyegeti az éhendöglés réme. A modern, urbánus ember azért szenved jobban egy humanitárius krízisben, mert sem az adottságai, sem a képességei nincsenek meg a táplálékszerzésre. De fel lehet róni a kultúrális hátteret, Indiában tömegesen haltak éhen úgy, hogy tele voltak tehenekkel, mert érinthetetlenek voltak az állatok. De haltak ki telepes kolóniák csak azért, mert a halszegény időszakban nem ették az érinthetetlen kagylókat. Vagy épp mikor szegesborsót túlfogyasztották vagy helytelenül készítették el, vagy amikor nem ismerték a krumpli helyes felhasználását.

A vallásos böjt célja az egészségmegőrzés és az erőforrásokkal való takarékosság. A ramadán nem véletlenül a legmelegebb időszakra van téve és a napközbeni étkezés tiltása az élelmiszerek megromlásának megelőzésére szolgál. A keresztény pénteki böjt a non-produktív (nehéz fizikai munkát nem végzők) fejadagjával spórol.
Ugyanakkor a rövid, egy vagy kétnapos böjtnek vannak jó fiziológiás hatásai, mert segít a szervezetnek kiürülni és beindít egy-két folyamatot. Ilyen többek közt a gyulladásmarkerek csökkenése. Ennek részint az az oka, hogy a szervezetnek csökken időlegesen az allergén terhelése (valahol, valami mindig allergén), másrészt az emésztőrendszer is tud egy kicsit pihenni. A böjt megtréningezteti a cukorfeldolgozó és szabályozó képességünket. És ami a mai világban talán a legfontosabb, hogy fejbevégja a triglicerid és koleszterin szintünket. Esetemben a triglicerid szintemet egy nap gyümölcsnap harmadolja, a második ugyanezt felezi és a harmadik napra már határértéken belül van a szintje. Erre mondja az orvosom, hogyha nem vigyázok egy nap jönnek az Amerikaiak és megdemokratizálnak...
Sokszor nem is kell hozzá igazi böjt, elég ha csak zöldség és gyüminapot iktat be az ember. 

Állattartásban a böjt szerepe leginkább az elhízás megelőzésében van, az egy-két kajamentes nap arra ösztökéli a szobai ragadozókat, hogy feemeljék a seggüket.

Igen, a tepertődrágítók mondjanak le! Kényszermegoldásként a bőrös húst szoktam venni, lehántom a húsos részt, a zsírt a bőrrel kockázom, lesütöm, és a forró zsír tetején megsütöm a húst.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A rendszeresség alatt a napi közel azonos időben, közel azonos táplálékmennyiség bevitelét értem. A letelepedett életmódnak, folyamatos táplálékellátás és a kötött tevékenységek köszönhető ez. A gyüjtögetőknél az étkezések száma és ideje flexibilis. Ha vadászat közben szembejön egy gyümölccsel teli bokor, akkor nem az van, hogy "bocsi, de én hatkor vacsorázom".

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

egy vagy kétnapos böjtnek vannak jó fiziológiás hatásai, [...] beindít egy-két folyamatot.

Sportolóként ismerem a dolgot. Versenyszezonban a főszámok előtti héten (ha szombat-vasárnap a verseny, akkor hétfő-péntek) van kalória töltés, amit megelőz egy pár napos kalória stop. Ezzel a szervezet, amikor megkapja a többlet kalóriát, akkor elkezdi azt letárolni. és ilyenkor csökkentett idejű az alacsony intenzitású edzés, hogy ne ürítse, csak szinten tartsa az izomzatot.

openSUSE Leap 15

5, ... tényleg bárki is b@$$@+ ...

vegyél zsírszalonnát ...  5 kiló volt 4000, 3k zsír lett belőle + 1 nagykopac töpörtyű ...

asszony most hozott be töpit, azt rágcsálom, paleoökobiokurvajóóó ... :)