Jól magyaráz

Hozzászólások

Elsőre jónak tűnik, most keresek szintetizátor építő anyagot, mivel közel nulla elektronikai tudásom van, olyat keresek, ahol még a kondenzátor és a párhuzamos kapcsolás is magyarázásra kerül :), ergo nem 7 percest. Ha valaki tud ilyet, ne tartsa magában.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A look mum no computer csatornán egész jó dolgokat épít a srác.

The simplest DIY Oscillator:

https://www.youtube.com/watch?v=VZ1B0Epr770

DIY HOW TO make a proper synth oscillator, with temperature compensation 1v/oct and all that jazz! using the CEM 3340:

https://www.youtube.com/watch?v=4Kz8YopLTCQ

Szintetizátor építés nulláról? Én is fontolgattam ilyesmit annak idején. Sajnos a billentyűzetet nemigen tudod megúszni. Mai eszemmel és technikai lehetőségekkel: ha billentyűzet, akkor már MIDI billentyűzet. Ha MIDI billentyűzet, akkor PC, VST host és virtuális hangszerek (VSTi-k). Innen kezdve a lehetőségek tárháza végtelen. Nem nagyon van értelme diszkrét elemekből, oszcillátorokból, szűrőkből, kapcsolókból és forgatógombokból szintetizátort építeni, hacsak nem a tanulás kedvéért.

Jean-Michel Jarre véleménye szerintem ettől eltérne. :)

Valamelyik rádióban volt pár éve műsor, hogy elektronikus zenéket szedtek szét, hogy mivel lett feljátszva... Ha anno a bolondok nem csinálnak maguknak hangszert, akkor ma nem lennének olyan lehetőségek, hogy te egy Korg akármilyen szinti féle orgona hangzást választol ki.

És itt jön a jóság, ha valaki ma épít, akkor vagy reprodukálni akar hangzást, vagy kisérletezik. Mindkettő elsülhet úgy, hogy valami izgalmas kerül a zenei hangzásokba. És ez nekem mint tartalomfogyasztó egy jó hír. :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Manapság nagyjából semmit nem éri meg csinálni profitorientáltan, nulláról, mert már mindenre van 100+ cég, aki jobban csinálja, mint ahogy én mondjuk 10 év múlva tudnám, most nulláról indulva. Viszont, pl. a youtube-on virágoznak a "hogyan csináld" videók. És mindig ott van a lehetőség arra, hogy valami teljesen új irányt találsz, amit anno nem találtak meg, vagy figyelmen kívül hagytak a nagynevű elődök. És ahogy írtam, alapvetően az elektronika tanulással egyidőben jött fel az ötlet, hogy a szintetizátor működése érdekes, legyen az a cél, hogy azt megértsem.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerkesztve: 2020. 01. 19., v – 14:57

Akkor gyakorlatilag modulokat kell csinálnod. Kb. ilyenek kellenek: feszültség-vezérelt oszcillátorok (VCO) jelalak-választással: szinusz, négyszög, háromszög, fűrészjel; feszültség-vezérelt szűrők (VCF) aluláteresztő/felüláteresztő/sávszűrő; feszültség-vezérelt erősítők (VCA); alacsony frekvenciás oszcillátor(ok); ring-modulátor; zajgenerátor. Régen ezeket patch-panelen dugdosták össze jack-dugós kábelekkel. Moog kb. ebből állt. Maguk a modulok igen egyszerűek is lehetnek, egy műveleti erősítő vagy 2-3 tranzisztor, pár ellenállás és kondenzátor. A hajdani Pantha Rei zenekar tagjai maguk csináltak ilyet, azon játszottak.

Akkor eurorack szabványt és modulokat érdemes megnézni. Pontosan amit írsz.

Ki gondolta volna, hogy az átállás után is megmarad a régi HUP kevés hibája közül az egyik... Ki gondolta volna, hogy a felhasználók is szarnak bele...

De tényleg, ha látja, hogy szar helyre ment a hozzászólása, miért nem javítja? És ha nem látja, miért nem látja? Ennyire igénytelen, vagy a hozzászólások megjelenítése alkalmas a megtévesztésre?

:)