Indexelt oldalak kiesése a Google-ből

Egy ismerősöm oldalának látogatottsága napi ezres Google-ből érkező találati számból visszaesett napi 1-2 találatra.

A webmaster eszköz szerint kb 7000 oldal van beindexelve, míg a Google keresőben rákeresve még 1000 oldal sincs. Változás a tartalomban érdemi mennyiségben nem történt. A tartalom szokásos bővülése most is folyamatban.

Semmilyen webmaster eszköz nem jelez hibát, kritikát, semmilyen tiltásról nem érkezett értesítés.

Az oldal 125 amp oldalt is tartalmaz. A webmaster eszkö szerint ezek száma is visszaesett 5-re, holott a 125 amp oldal továbbra is megvan, elérhető, indexelhető. (Ezek azért törlődnek, mert a teljesértékű párjuk törlődött? Bár a valóságban azok is elérhetőek továbbra is.)

Van bárkinek bármilyen ötlete, hogyan lehet ilyen esetben kideríteni, miért tűntek el a Google adatbázisából a beindexelt oldalak?

Történt valami december közepe óta ami magyarázat lehet a jelenségre?

Mivel a beindexelt oldalak számára két eltérő adat is van, lehetséges, hogy a Google-nél van valamilyen technikai probléma? Van olyan felület, ahol ilyen hibát jelezni lehet a feléjük?

Hozzászólások

Google Search Console, itt nézted a weboldalt? Nem ír semmilyen hibát, figyelmeztetést? 

Ha kiestek az oldalak az indexből, az lehet manuális büntetés a Google részéről, vagy véletlenül bekerülhettek az oldalba a keresőrobotot kizáró direktívák. Át kell nézni a robots.txt fájlt, az összes oldal meta elemeit (nincs-e benne noindex vagy hasonló), meg a HTTP fejléceket is. Ezt tudja a Search Console, ott kéne megnézni.

Nem lett vírusos az oldal, nem hackelték meg?

robots.txt rendben, de nem is változott.

Az oldal nem vírusos, fel sem törték.

Robotot kizáró kód sem került az oldalba. Az oldal évek óta üzemel, eléggé statikus tartalommal. Inkább csak bővülget.

A Search Consol sem mond semmilyen hibát, ott is nézzük.

A manuális büntetésről érkezne értesítés az oldal üzemeltetőjéhez, de semmi ilyen sem történt.

De a Search Console biztos, hogy ad semmilyen szekcióban hibát, figyelmeztetést?
Ha frissül a Google algoritmus, akkor nem kéne, hogy teljesen eltűnjön adott oldal az indexből, max. hátrébb szorul.

Duplikált tartalmak nincsenek?

A HTTP fejlécben is lehet robotot kizáró sor:

X-Robots-Tag: noindex

Csak át kéne nézni jobban az oldalt, mert sokféleképp lehet kizárni a Google-t: HTML forráskódban, HTTP fejlécben, robots.txt fájlban.

Meg kéne nézni itt is az oldalt: https://neilpatel.com/ubersuggest/

Ingyenes és sokat tud. Be kell írni a weboldalt, aztán a Site Audit részben átnézni.

A logok alapján a googlebot továbbra is töltöget oldalakat.

Nincs a fejlécben sem robotot kizáró tag. Azért írtam, hogy statikus, mert az oldalak zömének forráskódja évek óta nem változott.

A Search Console tényleg semmilyen hibát sem jelez. Majd egy hónapja küzdünk, keressük mi lehet az ok.

Duplikált tartalom nincs, a canonical link is be van állítva tisztességesen.

A linket köszönjük, leellenőriztük vele. A legkritikusabb hiba az volt, hogy nincs sitemap.xml, ami azért nem okozhatja a jelenséget, főleg, hogy sosem volt. Egyébként olyan problémát nem jelzett, ami az oldalak ilyen tömeges kiesését okozhatná. Összességében pedig elég jó értékeket adott az oldalra. :(

De biztos, hogy nincsen indexelve minden oldal?

Ha rákeresel hogy site:domain.hu, akkor mit ad ki? 

Nem lehet, hogy a tartalom minőségével van a gond? Nem plagizált, egyedileg írt, megfelelő hosszúságú tartalom szükséges.

Amúgy ha nem titok, ide is írhatnád az oldalt, akkor lenne megoldás is, enélkül többet szerintem senki nem tud segíteni.

Az oldal tulaja egyelőre nem szeretné, hogy megírjam az oldal címét. Ez egy ingyenes, háttérképeket publikáló oldal, csak sajátkészítésű, eredeti fotókkal.

Ha rákeresek a site: módon, akkor adja a majd 1000 találatot, miközben vagy 7000 beindexelt oldal-t mutat a Search Consolban.

Annyi még történt azóta, hogy az 5 amp oldalból már csak 1-et mutat. De egy eltűnt amp oldalra ráellenőrizve a Google azt mondja, hogy rendben van, a linkelése is a normál oldallal, és megjelenhet a találati listákban. Mindent jónak talál, mégis eltűnt.

Tényleg olyan, mintha manuálisan blokkolták volna, de erről semmi üzenet, valamint a tartalom is eredeti forrásból készül, így ok sem lenne rá.

Ahogy látom a google most(anában) csavar valamit megint a pagerank-en, egészen használhatatlannak tűnik most.

Nekünk bizonyos oldalakat elviekben indexeltek, sitemap van, WordPress ad hozzá mindent. Szépen megy.

Kivéve azok az oldalak, amik valóban nem eléggé szövegesen. Emberként sem bírnak olvasmányos tartalommal. Számunkra fontos adatok vannak rajta, két árfolyam. De az istennek sem jeleníti meg a találatok közt. Ugyanezen oldal egy évvel korábbi változatát rendesen hozza, azt még nem ütötte ki. 

Nálatok lehet hogy megunta valamelyik algoritmus hogy csak képek vannak, kevés szöveggel. Talán. Lehet hogy nincs hiba, hanem ez egy (kellemetlen) jelenség. "Nem biztos hogy minden oldalnak meg kell jelennie a találatok között, elég ha a látogató eljut valamelyik linken az oldaladra és majd ott kattint." (Ősi Google mondás)

Igen, azóta talán bejelentés is történt, hogy december 17-én új frissítésbe kezdtek. Nálunk is vannak olyan tapasztalatok, hogy például a képkeresések relevanciája nagyságrendekkel romlott. Bár ez inkább csak a hátrébbsorolódást eredményezte volna. Az oldalak kiesése azért így fura. Az amp oldalak eltűnése meg, amit szintén mások is jeleztek már fórumokon, mégkevésbé érthető.