Blizzard ❤ ¥

(Néhány részlet NSFW/NSFL.)

Kis háttérinfó: azt nem kell senkinek se magyarázni, hogy Kína mostanában igen gyakran előjön a világpolitikában (pl. USA-Kína vámháború), de az élet számos más területén is, és nem csak akkor ha valami olcsó vackot akar rendelni az ember. Pl. nemrég indult a South Park 23. évada, ami számos aktuális és igen kényes témát is feszeget. Kezdve azzal, hogy Hollywood mennyi öncenzúrát folytat, hogy bejusson a kínai piacra, folytatva azzal, hogy Kínában be van tiltva Micimackó bármiféle ábrázolása, mert egy mémben összehasonlították az elnökkel, emellett kifigurázzák a Kína területén élő ujgur kisebbség átnevelő/koncentrációs táborba zárását is. Illetve egy fél mondatban utalnak arra az erősen NSFW értesülésre is, hogy állítólag Kína ipari mértékben végez politikai/vallási foglyokon viviszekciót, azaz hogy bármiféle érzéstelenítés vagy altatás nélkül operálják ki a (kezdetben) élő áldozatok belső szerveit, hogy ezáltal elégítsék ki a jól fizető, szervátültetésre váró páciensek igényeit.

Szóval ebben a kényes környezetben történt tegnap a következő eset. A Blizzardnak van egy elég népszerű, online kártyás játéka, a Hearthstone, amely köré már elég szép e-sport piac épült ki, profi játékosokkal, százezer dolláros összdíjazású versenyekkel, stb. A történet főszereplője egy profi hongkongi játékos, nicknevén Blitzchung, aki a most futó "GrandMasters 2019 Season 2 - Asia-Pacific" ligában, egy meccs utáni interjúban kifejezte a hongkongi tüntetők felé szimpátiáját, közben síszemüveget és gázmaszkot viselt, mely tárgyak már az ellenállás szimbólumává váltak a hongkongiak számára.

A Blizzard (amelynek majdnem 5%-át a Tencent kínai holding cég birtokolja) válasza nem maradt el: még tegnap kizárták "szabályszegésre" hivatkozva Blitzchungot a ligából, megvonták tőle a nyereményét is, továbbá 1 évig eltiltották az összes hivatalos profi ligától. Emellett kirúgták mindkét tajvani szakértőt/közvetítőt, akik a meccs utáni interjút készítették.

Mindez nem kicsit kiakasztotta az internet népét. Csak a Redditet említve, ellepték a tiltakozások és mémek az összes releváns subredditet, mint pl. a /r/Blizzard és /r/Hearthstone/. Néhány példa:

Emellett persze megindult a #boycottblizzard mozgalom is, csomóan posztolják, hogy épp most törölték a Blizzard fiókjukat.

Node, amiért ezt a posztot írom, az a következő mókás dolog: valakinek eszébe jutott, hogy a Blizzard másik, Kínában is népszerű játékának, az Overwatch-nak (egy FPS) van egy kínai karaktere, Mei. Pillanatokon belül megtették őt a hongkongi tüntetések virtuális frontemberének, amolyan hongkongi Jeanne d’Arc-nak, aki az elnyomó hatalom ellen küzd, tartja a lelket a tüntetőkben. Minden elérhető álló- és mozgóképből megszületett a tüntetős változat. Pl. van egy Blizzard-os rövidfilm Mei főszereplésével, amiből már elkészült a profin megvágott és átrajzolt változat, illetve számos kép is (1, 2, 3, 4) készült a tüntetésekhez kapcsolódó idézetekkel Mei-től, vagy épp őt ábrázolva releváns tárgyakkal/kontextusban.

Ez szerintem ördögien zseniális húzás volt. Annyira pörög a téma, hogy biztos eljut a kínai cenzorokhoz is az ügy, akik egyből szólni fognak a tencentes embereiknek, akik meg odaszólnak a Blizzard ebereinek, hogy kéne valamit csinálni. Na de mit? Töröljék Mei karakterét az Overwatch-ból? Az még nagyobb felháborodást okozna. Ne töröljék? Akkor meg kockáztatják, hogy Kína konkrétan betiltja a játékot. Most épp e dilemmánál áll a történet, kíváncsi leszek mi lesz belőle.

Egyáltalán nem egyedi eset egyébként, ezzel párhuzamosan megy épp egy NBA-s történet is, hasonló okokból. Szóval lassan el kell döntenie a nagyobb cégeknek, köztük a játékfejlesztőknek is, hogy megéri-e a hazai és globális piacot kockáztatni a kínai miatt. A Blizzard úgy tűnik a kínai piacot választotta a Weibon közzétett levelük alapján. Persze az is lehet, hogy ezt is szépen elfelejti idővel mindenki és megy vissza játszani a Blizzard játékokkal a részvényesek nagy örömére. Mindenesetre a idei BlizzCon november elején lesz, addig biztos kitart a dolog és lehet mindenki Mei és/vagy Micimackó jelmezbe beöltözve vesz, vagy próbál részt venni az eseményen. :)

Egy további kis színes a végére: az Apple épp most tiltotta le a tajvani zászló emojit Hongkongban és Makaóban is (Kínában már 2017 óta, amitől néha le is fagytak a mobilok).

Szerk: Egy tucatnyi alkalmazott tüntetett a Blizzard székházánál.
Már amerikai szenátorok is felszólaltak az ügyben.
Annyian próbálják törölni az accountjukat, hogy megpróbálják ellehetetleníteni a műveletet.
A WoW vezető fejlesztője is lemondta előfizetését. :D

Hozzászólások

Naivan azt gondolnám, hogy igen. A Tencent ~5%-nyi tulajdonnal rendelkezik (összehasonlításképp: Riot Games: 100%, Epic Games: 40%, GGG: 80%, Ubisoft: 5%), be lehetett volna lőni azt a szintet, ami csak akkora felháborodást okoz a nyugati közösségben, hogy szépen elfelejtődjön az ügy. De ez így elég nagy blamázsnak néz ki, pláne úgy, hogy mindjárt itt a BlizzCon, és már most aktívan készülnek rá a felháborodott rajongók, hogy balhézni fognak. Tehát még egy hónapot legalább benne lesznek a hírekben, és még csak most jön az Overwatch és/vagy Mei betiltása, ami olaj lesz a tűzre.

Szerencsere ez mostanaban nem annyira igaz, legalabbis gamer korokben. Lasd Battlefront 2 a release korul, vagy hogy mi lett az Artifacttal (pedig a Valve-nak van az egyik leglojalisabb rajongotabora).

https://www.reddit.com/r/FIFA/comments/7clnnt/ea_rep_responds_in_a_batt…
https://www.eurogamer.net/articles/2019-07-03-how-artifact-became-valve…

Mindkettonel az elejen belealltak, aztan amikor lattak, hogy nem csitul a dolog, akkor 180 fokos fordulat. Nem kis cegek ezek sem.

úgy néz ki, hogy mégis. az esemény előtti napokban kihoztak néhány "leaket", hogy inkább azon csámcsogjanak az emberek, ami meg is tette a hatását. mentek a birkák és bégetnek, még azóta is. egy rakás fórum azzal van tele, hogy milyen király a D4 meg az új WoW és instant előrendelés, pedig csak néhány cinematics volt, lol. úgyhogy ennyi volt, visszaállt minden a régi kerékvágásba, a befektetők meg örülhetnek.

"... az Apple épp most tiltotta le a tajvani zászló emojit Hongkongban és Makaóban is (Kínában már 2017 óta, amitől néha le is fagytak a mobilok)."

Amikor a kibaszott telefonom nem engedi, hogy ezt vagy azt leírjak rajta, és átküldjem valakinek...na akkor kéne felfogni, hogy NEM a te telefonod, te vagy az ő felhasználója.

Pont ezt a hasonlatot kerestem amikor az ügyfélnek el kellett magyaráznom, hogy a céges eszközeikre enterprise license (vagy jailbreak?) nélkül nem tudunk telepíteni alkalmazást...de hisz android-on csak emailben megkapja az .apk fájlt. Pontosan. Mert azt megvetted (főleg ha root-oltad, ezt meg kb. az egyedi csavarokkal van összerakva a burkolata a hajszárítónak, mert nehogy szétcsavarozzam hasonlattal írnám le).

Reggel párom a Giver című filmet nézte, miközben olvastam a hírt eléggé harmonizálni kezdett a valóságunk azzal a disztópiával.

Kicsit felfújta a média (szokás szerint). de ennek ellenére, sajnos tényleg lehet benne valami, tekintve, hogy 2011-ben egy Starcraft2 versenyen egy hasonló megmozdulásért semmi szankció nem történt, pedig azt is a Blizzard pénzelte. Igaz, az nem Kína ellen irányult, és akkor még nem mobil lehúzásokat fejlesztettek a kínai piacra.

Bárcsak törölnék Mei-t! Utálom azt a hőst! :S

Remek szorakozas, amikor bekopog a valosag, es rajonnek az emberek, hogy uristen, a kedvenc jatekgyarto joceguket is csak a profit erdekli. :)

Egyébként nekem már nagyon sok éve inkább "gyanús" mint "jó" a Blizzard. Fossák a Wow kiegészítőket (amik a Wotlk -ig voltak jók, utána inkább kínosak), és felújítgatják a régi játékaikat (starcraft remaster, warcraft3 remaster, wow classic). Oké, lehozták a HS -t (de annak is már sok éve), meg a heroes -t (aminek a műfaját se szeretem különösebben). Egy ekkora cégtől ez elég gyászos. Kezdenek Valve szerűek lenni, megélnek abból ami van, néha lehúznak róla egy-egy bőrt, és semmi újdonság, semmi kreativitás, semmi ütős.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Azt hallottam hogy Kínában on demand a WoW árazása, tehát nem havi fix díjat kell fizetni, hanem időalapút. Azt kérnénk szépen ide is.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

tl;dr - most akkor melyik link a NSFW? :D

Egyébként most nem akarok én egyik oldalra se állni, inkább kiállok a körből, de ha a politikamentesség benne volt a játékszabályban, akkor a Blizzard jogosan járt el. Vagy?

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Még csak nem is a politikamentességre hivatkoztak, hanem a erre a szabályra:

2019 HEARTHSTONE® GRANDMASTERS OFFICIAL COMPETITION RULES v1.4 p.12, Section 6.1 (o)

Engaging in any act that, in Blizzard’s sole discretion, brings you into public disrepute, offends a portion or group of the public, or otherwise damages Blizzard image will result in removal from Grandmasters and reduction of the player’s prize total to $0 USD, in addition to other remedies which may be provided for under the Handbook and Blizzard’s Website Terms.

Tehát, ha szigorúan vesszük, akkor igen, szabályt szegett: a játékos "megsértette" Kínát, amiért kiállt a hazájában folyó tüntetések mellett. Nyugaton ezt úgy hívják, hogy szólásszabadság. Nem csoda, hogy ennyire kiakadtak a cégre, hiszen egy alapvető értékre szart rá magasról egy kis profit reményében. Ha ezt saját hazájában tette volna, már rég be lenne perelve, az igazgatótanács pedig kirúgta volna az összes érintettet, hogy megpróbálja a részvények esését megállítani.