10 ezer fős leépítésre készül az HSBC

https://www.youtube.com/watch?v=H35SKcUQdnQ

Kezdődik... Szerintem a legtöbb irodai munka erre a sorsra jut. Legalábbis, ha a saját munkámból indulok ki. Lassan már ismétlődő munkára nem, csak a kivételkezelésre kell ember.

Hozzászólások

Elég lehangolóan hangzik, idézet a hivatkozott cikkból a videó alatt:

"Ők azok, akik rajta vannak a fizetési listán, folyamatos kiadást jelentenek a banknak, de a munkájuk nem eredményez közvetlenül bevételt. Azok között, akiket az üzleti világban úgy tartanak számon, hogy a back office-ban dolgoznak, sok a magasan képzett, tapasztalt és éppen ezért magas juttatási csomaggal rendelkező alkalmazott, a fűnyírót most rájuk állították be - mondta a szakértő."

Ezek után mit akarnak, maradjon csak a semmirekellő sales..?

Nem az van, hogy szeretnének egy sales-es csapatot, és a többi részleget utálják, mert büdös, hanem azt azért meghaladta a technológia, hogy manyi néni mattyog 2 emeletet óránként 10x egy papírral, kér rá egy pecsétet, mert elolvasni nem fogja senki, amikor ez 4 tizedmásodperc sincs automatizálva. Nyilván, semmi újat nem mondtam, az új az az, hogy a jogász, a pénzügyes, a könyvelő, a bróker automatizálható, a csőszerelő, a festő, az autószerelő nem (nyilván jelenleg nem, lehet a fejlődés megugorja ezt is hamarosan).

Vannak azért még automatizálás biztosnak tűnő irányok, pl. az esztétika területén kb. semmi értelmezhetőt nem láttam még teljes automatizálás eredményeként.

Bizonyos teruleteken, barmi automatizalhato, es van ami nem.
Koderek is csak addig kellenek, amig nem gepek irjak majd a sajat kodjukat.
Onnan kezdve az ember meghaladott lesz. Most meg csak bizonyos retegek meghaladottak, a letezesuk csupan csak egy vagy ket celt szolgal, fogyasztas es szavazat, masra alkalmatlanok es ez a reteg fog feljonni szamaranyosan.

A wikipedia szerint 85 ezer alkalmazottjuk van, tehát durván 10%-os leépítés. Máshol sokkal erősebbek vannak. Nincs itt semmi látnivaló.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Szoval amit eddig draga ember vegzett, azt mostantol olcso gep fogja. Illetve ha koltozniuk kell Frankfurtba a Brexit miatt, a PC-t osszecsomagolni - ha egyaltalan kell ilyet valami szabalyozas miatt - olcsobb, mint az embereket.

A masik, hogy aki ezek utan is marad, az nem unalmas feladatokat fog tolni napi 8 oraban, hanem erdekesebbet, ami nem automatizalhato. Plusz meg tobbet lehet nekik fizetni.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ez a jelenseg eddig is letezett, eddig is szerveztek ki Indiaba poziciokat, vagy vettek fel tapasztalatlanabb embert koltsegcsokkentes cellal. (persze ez sokszor rosszul sult el)

Ez a merteku automatizalas viszont uj, ez az ujdonsag.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Hát.... erről csak annyit, hogy a náluk lévő céges bankszámlámmal mikor valami műveletet kellett csinálni, akkor az bizony 3 éve még papír alapon ment.
Ha a netbankjukon adtál utasítást, azt kinyomtatták, és belső postával elküldték.

Azt meg hogy érdekes feladatokat lehet ezután belül csinálni... nem igazán reménykednék... a projekteken úgy 2-3x annyi menedzser volt mint fejlesztő... ami hasznos és érdekes lett volna azt elég gyorsan megfúrta valaki...

Majd átmennek a Revoluthoz, lehet hogy ott érdekesebb a munka :) Ha 3-4 év alatt 7 millió usert összeszedtek, lehet hogy van pár nyitott pozi :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead