WIFI IP kamerát keresek

Fórumok

Üdv!

Wifi IP kamerát szeretnék venni, az elsődleges szempont:
- Ne kelljen használatához harmadkézből származó szoftvert telepítenem (legalábbis nem zárt forrásút). Legjobb lenne, ha a képet tudnám nézni valamilyen médialejátszóval (pl. mplayer ip:port)

További szempontok:
- olcsó legyen (nagy felbontás, HD, éjjellátás nem szempont)
- PTZ vezérlés, lehetőleg jól dokumentált legyen
- Magyarországon megvásárolható legyen, vagy legalább magyar nyelvű felületről, és Ft-ban fizethető legyen

Sajnos a webáruházak nem jelzik, hogy a termékeik használatához kell-e harmadkézből telepíteni szoftvert, egyszer már futottam bele ilyen problémába, ezt szeretném elkerülni. (Windows használata nem opció, Android/IOS nem érdekel)

Hozzászólások

Szia!

A kép/hangtovábbításra van egy szabvány az onvif. Ha ilyen támogatással rendelkező kamerát nézel akkor jó esélyed van, hogy 3rd party szoftver nélkül tudod majd nézni a streamet. Ha oda van írva explicit, hogy RTSP az pedig maga a kánaán, mert azt pl. vlc-vel simán nézhető.

A PTZ érdekesebb kérdés, a kínaiak elég változatos módokon képesek megoldani, erre nem tudok tuti receptet.

Ha van időd és energiád, ajánlom, hogy keress fel egy biztonságtechnikai szaküzletet személyesen ahol árulnak ilyen kamerákat. Anno mikor hasonló dologgal szenvedtem, biztosítottak lehetőséget, hogy az üzletben összedugjak egy kamerát a laptopommal és kipróbáljam, hogy minden működik-e.

Onvif szabvanyut keress!

Annak a PTZ vezerlese is szabvanyos. Arra figyelj, hogy olyan VLAN-ba tedd, ahonnan nem lat ki a netre, kulonben "hazabeszel". (Kb minden kamera amugy...)

Viszonylag olcso, jo kamerak: Dahua, Hikvision, Reolink.

Én lebeszélnélek a wifiről, a tápot úgy is oda kell vinni, akkor meg sokkal stabilabb, ha PoE-t veszel!
Hikvision kamerám simán nézhető vlc-ből, de a hiseeu kamerám már csak saját appból működik!

Érdekesség, a hiseeu kamerát a hikvision SADPTool-ja hikvision-ként azonosítja, mégis teljesen más a rajta lévő firmware, gondolom a hardverben sok a közös pont, esetleg a hikvision selejtjeit veszik meg...

A szomszédban (kb 25m-re) van egy 40m magas vastorony, amit szeretnek a villámok, minden nyáron 2-3 villám oda becsap. A hosszú vezetékes háló így felejtős. A tápegységek primer körei ilyen csapásnál néha szénné égnek. PoE esetén ilyenkor elfüstölne a router is, meg a kamerák is.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

No jó, de egy kész épületben sokszor elektromosság minden szobában található, ethernet kábel meg mondjuk sehol.

Wifi esetén egy elektromos kábelt kell mondjuk a falon kívülre vinni (ha kültéri a kamera), vagy csak egyszerűen bedugom a már ottlévő konnektorba, ha beltéri.

Ha POE-t szeretnék, akkor meg végig kell kábelezni az egész épületet.

Van, ahol ez nem praktikus.

Egyébként én annyit tennék hozzá, hogy olvastam pár cikket, ami a WiFi-n elérhető kamerák (és más eszközök) könnyű feltörhetéséről írt. Szóval mindenképp jó azt gondolni, hogy a kamera átjáróház lesz, én pl. olyan WiFi hálózatba tettem a kamerákat, amiben más nincs. Ha valaki a titkosítást kijátszva valami firmware hibán vagy valami titkos jelszó használatával be tud jutni egy kamerára, max. a többi kamera képéhez fér hozzá, esetleg be tud lépni rájuk.

Kellemetlenséget tudna okozni, pl. elállít dolgokat, de máshol lévő adathoz nem fér hozzá.

A kamerák emailben küldenek képet, ha mozgás van, illetve egy NAS-ra tudnak feltölteni klipeket, ha jól emlékszem CIFS protokollt használva (de lehet, hogy NFS). A már elküldött emaillel nem tud mit csinálni, ha a kameráról indulva a CIFS (vagy NFS) protokolon keresztül törhető a NAS is, akkor esetleg le tudja törölni a klipeket. Esetleg spam-et tud küldeni a google smtp szerverének. Más potenciális probléma nem jutott még eszembe.

Ez a kockázat számomra (egy magánházban, főként az utcai antiszociális viselkedés rögzítésére illetve esetleges betörés esetére van kamerám) elfogadható.
Bizonyára egy bank esetében ugyanezek a kockázatok már nem lennének elfogadhatóak, szóval ha a kérdező esetleg egy bankot (vagy bármi olyan helyet, ahol nem akarja kitenni magát a wifis betörés kockázatának) akar bekamerázni, akkor kábelezzen és legyen PoE szerintem is.

Ez alapján a leírás alapján az Androidos IP webcam nevű alkalmazás tud PTZ -t: https://www.ispyconnect.com/userguide-ipwebcam-android.aspx
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pas.webcam&hl=hu

Szóval ha van elfekvő telefonod, az is működhet. Nálam is ez megy (Nexus5-tel, gyári szoftvert letúrtam, LineageOS fel, google-ös szutykot fel se raktam rá).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

én az Aldi-nál vettem pár kamerát szégyen /nem szégyen...:) kb 10 rugó és eddig jól müködnek. van belöle olyan is, ami tud PoE-t, a kültéri nekem ilyen. Van app hozzá, de simán müködik motion-el vagy ffmpeg-el is. vlc tudja streamelni a képet

https://www.seccam.hu
Tőlük szoktam vásárolni, ha nem túl komolyak az igények
Ha jól tudom a kameráik onvif kompatibilisek, több kamerát szoktam egy nvr-re kötni és annak a képét nézem a neten (meg abban lehet sata hdd).

nem 1db ptz kamerát szoktam venni hanem 2-3 db "nemmozgót", mert akkor mindig mindent látok.

Végül vettem egy Foscam FI9816P tipusú kamerát.
RTSP-t tud, ffplay, vlc, mpv látja, viszont a webes felület az nem megy, csak harmadkézből származó, Linux alatt nem használható pluginnal. (hát, a kapitalizmus belefosott). Androidos Foscam-app-pal sikerült csatlakoztatni a wifi-hez.

Viszont: cgi parancsokkal lehet vezérelni a ptz-t, meg gyakorlatilag mindent lehet így állítgatni, lekérdezni, és bőbeszédű dokumentációt is lehet találni hozzá.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

... és még van fosabb is. pl. azok a cuccok, amit csak egy sysmmonitor.exe tud használni, se rtsp, se webes felülete... csak egy 23-as port van nyitva, amibe telnettel bele lehetne lépni, ha a gyártó adott volna felhasználónevet/jelszót. ... egy ilyen után a foscam nem is tűnik olyan rossznak :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.