3 perc 20 másodperc vs. 10.000 év

Fórumok

Most olvastam url1, ur2, amiben kifejtik, hogy a Google készített olyan kvantumszámítógépet, ami egy 2017-es sejtést igazolt, miszerint a FreeBSD akkori random szám generálása nem teljesen véletlenszerű eredményt hoz.
Az eredményt nem ismerni (vagy én nem látom a cikkben), de tudni, hogy megvan a válasz. Ez a világ leggyorsabb jelenlegi konvencionális számítógépének, a Summitnak 10.000 évig tartott volna. A Google kvantumszámítógépének ez 3 perc 20 másodpercig tartott.
(Nincs Szuperszámítógépek téma, jobb híján a CPU-khoz tettem. )

Hozzászólások

Nem jutok szóhoz, 1,5 milliárdszoros sebesség. Nyilván célfeladatra élezve, de akkor is.

Ja-ja, nemrég megnéztem Turing életéről szóló filmet; rengeteg elméleti lehetőséget kizárva hónapokig nem jutottak előre a kulcs megfejtéséhez, amíg nem célirányosan kerestek rá a Hitler szóra. Utána is csak a levegőbe lőttek szvsz., amiben nem volt benne a Hitler szó.
Ezzel a géppel kb. 1 percig sem tartana minden üzenetet visszafejteni akármilyen német szóra is keresnek rá.

Mondjuk régóta tudjuk, hogy a számítógépek rnd generátora pszeudo random számokat dobál kivétel nélkül. Ez nem csak a freebsd-re igaz, hanem kivétel nélkül minden gépre. Ott tudnak jó minőségű véletlen számsorozatot generálni, ahol valami olyan rendszerből nyerik legalább a kiinduló adatot, aminek az entrópiája elég magas. Lásd pl.: EZT

Ezt tudtuk, de köszi a linket, jó olvasni még egyszer. Lassan ez sem kell, ha a gázmolekulák mozgását le lehet követni, elég egy mól, egy köbcentiméternyi gáz és olyan random számot kapsz, hogy a Google kvantumszámítógépe is csak annyit tud majd kinyögni 10 milliárd év múlva, hogy 42. Igaz, többszörösen ellenőrizve.