Szabadtéri sportolás Dél-Olaszországban

 ( Oregon | 2019. július 15., hétfő - 9:04 )

Megint itt vagyok Leccében. Az itteni időjárás kb úgy néz ki, hogy a nap leghidegebb időszaka a reggeli 5 óra, ahonnan kb óránként 1-2 fokkal emelkedik a hőmérséklet. Ma ez 19 C° volt. Viszont ez a 19C° nem olyan mint otthon, hanem olyan mint egy padlófűtéses szobában, a levegő hűvös a padló meleg. Azt gondolná az ember, hogy esete is alkalmas lehet a sportolásra, de itt este elsődlegesen csak sötét van a hőmérséklet keveset csökken ezekben az órákban. Emiatt az emberek leginkább reggel sportolnak (futás/tekerés). Nekem ez nagyon nehezemre esik, de muszáj alkalmazkodni, ha nem akarok megdögleni a melegben. Ma reggel görkoriztam (ezt szoktam vagy outit tekerek). Az tetszik itt, hogy nem érzem magamat véngecinek a görkorimmal. Nem válok nevetség és megvetés tárgyává, mint mondjuk otthon. Otthon ennyi idősen inkább vén bolondnak néznek vele mint jó arcnak. Hogy ez vajon miért van nem tudom.

Van a lakásomtól nem messze egy park, benne játszótér és görkori pálya (nem agro, hanem fitness). Ide szoktam kimenni, de elsődlegesen a parkot kívülről kerülgetem. Érdekes itt látni, hogy az öregek is futnak azok is akik nem tudnak. Reggel felkapják a futóruhát és aztán lehet csak sétálnak pár órát. Aranyosak.

Esténként az említett parkban csoportos foglalkozások vannak. Többen együtt yogáznak vagy valamiféle számomra ismeretlen dolgot művelnek, akrobatikus tánc, step aerobikhoz valami hasonlót, vannak harcművész csoportok és egyéb erőnléti edzéseket, leginkább saját súllyal. Este inkább a fiatalok művelik ezeket, akiknek a szíve jobban bírja a meleget.

Valahogy azt az egyet nem tudom elképzelni, hogy ezek a csoportos foglalkozások pénzbe kerülnek. Szerintem itt a közös mozgás öröme hozza össze az embereket. Ilyen otthon nincs vagy csak én nem tudok róla, mert nem látom.

Ps.: Az olasz ingatlanos blogomat is frissítettem:
https://olaszorszagiingatlanvasarlas.blog.hu/2019/07/15/s02e01_761

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kb. mennyi szokott lenni a nappali maximum hőmérséklet?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Érzésre Afrika. Most hűvös van, 28C°-ig emelkedik, de napon ez olyan, mint amikor otthon 33C° van. Amikor itt 35C° van az olyan meleg amilyet otthon én még sohasem éreztem.

https://en.climate-data.org/europe/italy/apulia/lecce-1160/

Van az ugy. Eloszor talakoztam a "csak 31 celsius" , de megis afrika van, napszuras, hoguta beszerezve tekereskor, harom nap fekves kaland utan mar maskent erzekeled. Nem olaszoknal, de a komagyar valosagban azt tudtak mondani a nagy tapasztalatu sehol nem jart meg tipusok, hogy ven vagyok, meg punci, ha nem birom azt a kis napot. Ez a "kozeli kelet" mar csak ilyen...

Ha szereted a körpályát ide is átugorhatsz futni: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/07/15/ujranyitott_a_nardoi_gigakor
:)

Annyira nem rossz itt sem a helyzet; gondolom most is van még PEK -péntek esti korizás. Mondjuk aki szeret tempósan haladni, annak szenvedés, de a köménymag kivált belőlük és őket is meg lehet találni. Újbudán van sok futókör, jópár park köztéri edzőeszközökkel, amit úgy látom használnak is emberek. Sok embert látok kocogni, kerékpározni.
A Margitszigeten szoktam látni csoportosan tornázni embereket a fűben. Stb.

PEK? Én utoljára akkor voltam amikor még FNS-nek hívták mint a világ összes nagyvárosában. Mondjuk kisebb csoportokban jobb gurulni át a városon és hajnalban.

Nem a városban élek otthon, így nem látom ezeket. Lehet léteznek.

Békaugrás. Megvan? Próbáld ki!
Én nagyon meglepődtem, h mennyire szét van esve a mozgáskoordinációm!
Tehát guggolásban nagyon ki vannak nyúlva a combfeszítő izmok. Innen kell indítani a gyakorlatot. Kezek a talajon. Ebben a kinyúlt helyzetben nincsenek terheléshez szoktatva az izmok és totál gyengék. A másik h a kar lendítésével és a törzs kiegyenesítésével tudsz plusz energiát vinni a mozdulatba. De mivel nem gyakorol ilyesmit az ember, nincs meg az összhang.
Minél hosszabbat próbálj ugrani és folytatólagosan csinálj többet - mondjuk ötöt! Lehet te is meg fogsz lepődni!
Mindez úgy h közben eddigi legjobb formában vagyok és egymás után döntöm meg az országúti bringázós rekordjaimat.
Szóval az a nagy veszély a bringában, és erről nem szokott elég szó esni, h rendkívül egysíkú a mozgás és ez idővel korlátozó jelleggel hat vissza teljesítményre. Szuper h görkorizol is! mindenféle sportba bele kell kóstolni és megragadni minden alkalmat ha van rá lehetőség. Én az gondoltam, h valamiféle PR fogásból küld fotókat FB-ra Katinka, h épp box edzésen van. Mert hát mi köze a boxnak az úszáshoz? De nem, hanem pontosan azért, mert ezen a szinten pláne szükség van arra, h még sokoldalúbb mozgáskoordinációval rendelkezzen, és a testét meg az izmait más jellegű terheléseknek is kitegye, mint amiket megszokott. Ezzel tud több lenni, és ez pozitívan fog visszahatni az úszásra is. Simán belefér a jóga is, vagy egy balett óra! Nem szabad visszarettenni egy rózsaszín tütütől :)
Amúgy van pl. önszerveződő Coffee Ride Bp-en, ingyenes, bárki kipróbálhatja magát milyen bolyban tekerni 40 km/h felett. (nagyon veszélyes) Na én épp ezért nem járok már. Nincs rá szükségem, h egy tulok miatt összetörjem magam v a bringám.

CoffeRide-ot ismerem. Nekem a reggel tekerés nem fekszik. Otthon már amúgy is mtb-t tolok, mert olyan helyen lakok.

Hát meg lehet szokni..sőt azért volt egy hangulata, hajnalban kelni, még a hideg csöndes reggelben átszáguldani a Flórira, aztán lesni ki jön; ki aludt el; hol fognak becsatlakozni. Aztán indul a hajsza :) - rémisztő h már ez is évekre van. Kicsit most elszomorodtam :(
Oké, de ha tolod, akkor mi a jelentősége, h MTBt tolsz v. mást? Hát nem mindegy? ;-D
Amúgy az olaszoknál frankó bringák lehetnek! Biztos mindenki Colnagót meg Bianchit esetleg Wiliert tol :)

Nem. Itt delen sok btwin van. Nekem rosebikeom van itt is otthon is. Mtb-vel nincs cr.

Rose jó bringákat csinál, mondjuk a PRO SL Tiagra ( https://www.rosebikes.hu/rose-pro-sl-tiagra-bike-now-2672326?product_shape=matt-black%2Fwhite&article_size=55cm-28) kb ez max amit kiadnék egy bringáért. Alu-párti vagyok egyébként. Bár aktuálisan egy karbon Cube vázat nyúzok, amit végre sikerült normálisan összeraknom: ugrik, megáll, nem nyekeg! :) De van még két alu bringám is. Ilyen összeszerelt/konfekció bringát azért már nem vennék - nem lesz tökéletes, lehet rajta cserélni kapásból a dolgokat. Inkább megveszem külön a részeket és összerakom magam. Az pont olyan lesz amilyennek elképzeltem - és egyben drágább is a konfekcióhoz képest :-/
MTB az nem az én világom. Egyrészt utálom, h rázza kezem/vállam/hátam/mindenem, másrészt nem is vagyok elég ügyes a kövek meg faágak közti lavírozásban.

Mi haverral bicózni járunk a dunakanyarba. Mikor ilyen 30+ fokok vannak, akkor reggel 6-kor találkozunk gödön, kb 6:15-kor elindulunk, feltekerünk szobig, és vissza, 9:45 körül vagyunk a kocsinál, de akkor már nem ritka a 29-30 fok sem.
Csináltuk éjjel 8-10 fele is, de az van, amit mondtál, h akkor szimplán csak sötét van, és ugyanúgy meleg hajnal 2-3 elött nem hül le számottevően a levegő, meg a talaj.
Szerencsére egyikünknek sincs baja azzal, h fel kell kelni hajnal 4:30-kor.

Egyik reggel én is elmentem itt. Jó volt. Sokan jöttek szembe nagyobb bojokban. Utol nem értem senki és meg sem előzött senki.