4 db klíma teljesítmény bővítés

 ( answ | 2019. június 22., szombat - 20:00 )

Sziasztok!

4 db 2,5 kW-os inverteres split klímát szeretnék felszereltetni. Most egy fázis van, 25 A-es az óra + van 10 A vezérelt áram a bojlernek. Ezt szeretném 3 fázisra bővíteni és megszűntetni a vezérelt órát.

A bojlert elektromos fűtőbetétes (~10 A) tárolóra cserélem, ami alapból gázzal (kondenzációs kazánról) lesz melegítve, ezt az egyik pár klímával tenném egy fázisra. A mosogatót ellátó ~10 A-es zárt tárolós vízmelegítőt szintén levenném a lakást korábban ellátó fázisról és ráraknám a másik pár klíma fázisára.

A kivitelező azt mondja, hogy így + 2x32 A teljesítmény bővítés kell a jelenlegi mellé, mert a klímáknak 10 A-es kismegszakító szükséges. Tehát 3x10 A < 32 A. Azonban én a 2,5 kW-os klímák specifikációjában a maximum áramfelvételnél 6 A-t látok (az üzemi pedig olyan 3-4 A). Azaz 2x6 A + 10 A = 22 A < 25 A-t is elégnek találok (per fázis) bővítéskor.

Továbbá nem értem, hogy például a 3,5 kW-os klímáknál, ahol ~7 A-t látok szintén max áramfelvételnél miért írnak elő 16 A-es biztosítót?
A max áram a specifikációban, akkor mégsem a maximum, most mi az igazság?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ebben a 4db 2,5-esben biztos vagy? Nem éri 2-3 nagyobb teljesítményű?

Kérjél ajánlatot más kivitelezőtől is vagy akár direkt klímára, hogy ha kérdés van. Nekem a tippem, hogy az indítóáramok és hasonlók, illetve az áramszolgáltató lépcsői lesznek a megoldások ebben.

Sajnos nem lehet. 3 szoba (amit be is szoktunk zarni) + nappali miatt kell 4 db. Neztem multit is, de mar a dual is vagy 2x annyiba kerult, mintha 2 db splitet vennek.

Igy is 1 millio Ft felett van az osszeg es bar nem orulok a 4 db kulterinek, de legalabb lokalis csak a hiba es olcsobban javithato/cserelheto. Ami az esztetikat es a kulteri zajt illeti annak nem orulok..

Azert tettem fel ezt a kerdest, mert nem olcso a bovites, 32 A utan sem, amit ez Elmunek kell fizetni + 200e kb ora szabvanyositas, amit ilyenkor elvileg kell + 120e Ft terv, ha kernek. Szoval biztosra kell mennem..

Erősen körbe kell járnod, az biztos. Az is elképzelhető, hogy a 4 klima (ára) okán picit rámentek a túltervezvésre...

Nekem itt panelben a 2db 2,2kW-os (két kisebb szobára tettük végülis, mert délnyugati fekvésűek) nem okoz különösebb gondot a gyári (házgyári) vellany mennyiséggel. Igaz inverteresek és igyekszem legalább pár perces közzel bekapcsolni őket, és 25 fokra vannak állítva.

Az is kérdés, hogy hűteni vagy fűteni akarnak majd a klímákkal. Mert nem ugyanaz a teljesítményigénye, a fűtési időszak sokkal több energiát igényel.

--
https://iotguru.live

Szia, A légkondicionáló készülékeknek a leadott hűtési és fűtési teljesítményét adják meg. A sokan összekeverik a felvett villamos teljesítménnyel. A 6-7 amper felvett áram reális érték egy inverteres készülék esetében.

Én nem tojnék be a helyedben, a régi 3,5 KW-os split klímám kb 300 W-ot zabált, miután lehűtötte a teret.

miután lehűtötte a teret, kb csak a venti megy. Node előtte? :-)
Indítási áram, biztonsági ráhagyás és társai...

Lágy indítás, majd nagy meleg esetén fokozatosan éri el a maximális teljesítményt.
A ~300W-ot minimum fokozaton eszi, miután elérte a beállított hőfokot, amikor ettől is lejjebb hűl, akkor tényleg csak a ventik mennek, az pár W.
Most két klímám van, egy fázison, elektromos sütőm, mosógépem, szárítóm, és rengeteg kütyü, még soha nem volt leverve a bizti, ami nálam az óránál 25A.

Inditoaram. Kompresszor nagyon megtudja rantani, szerintem esetenkent az a 10A is keves. Mindenkeppen lomha tipusut rakatnek, de szvsz. klimahoz nem tesznek mast.
Mondjuk nekem egyetlen 10A sincs 16A és 20A van, a szabaly az, hogy amik belul vannak legyenek egy szintel kisebbek mint a külső.

+1
Persze, ha a felhasználó meg akar spórolni pár tízezer forintot a bővítésen, és együtt tud élni azzal a limitációval, hogy egymás utána kapcsolja be a klímákat kb fél-1 óra különbséggel, akkor lehet... :-)

Ezen olyan 110e-230e Ft mulik, ami nem par 10e Ft.

Kozben maganban kaptam olyan levelet, hogy nincs nagyobb inditoarama ezeknek az inverteres klimaknak (ahogy olvasom lagyinditassal rendelkeznek). Akkor most mi az igazsag? Ti azt irjatok, hogy tullepi az adatlapon megadott max aramot inditaskor, sot volt aki azt irta meg a biztosito karakterisztikaja sem mindegy, mert meg azt is atlepi inditaskor (igy gondolom C-s kell).

Mindenki mast allit, mert valaki esetleg ilyet?

Az inverteres klímáknál nincs durva indítóáram és újonnan már nem kapsz on-off rendszerűt.

--
https://iotguru.live

Hat ez egy *kicsit* (mondjuk 3-6x dragabb lenne) indulokent es akkor "uzemeltetest" nem is vettuk.

Az, hogy a klímának 10A biztosítás szükséges, az nem jelenti azt, hogy amikor a végén a lakáselosztónál ki kell számolni az áramfelvételt, akkor össze kell adni ezeket.

Én a helyedben 16 amperrel biztosítanám a klímákat és legfeljebb akkor bővítenék 3x16 ampernél többre, ha adódnak problémák egy-egy fázison. A klímákat kettesével tenném egy fázisra, a harmadik fázison meg maradhatna minden, ahogy most van, egyébként adódhat baj, mert egy porszívót vagy egy kávéfőzőt például már nem biztos, hogy tudsz ugyanazon a fázison működtetni, mint amin a klímák vannak.

"Továbbá nem értem, hogy például a 3,5 kW-os klímáknál, ahol ~7 A-t látok szintén max áramfelvételnél miért írnak elő 16 A-es biztosítót?"

Mert nem a berendezést véded ezekkel a kismegszakítókkal, hanem a vezetéket. Egyszerűen az van, hogy 2,5-es vezetékkel kell kiállni a klímákhoz, azt meg 16 amperrel biztosítjuk. Függetlenül attól, hogy a vezeték másik végén éppen egy 7 wattos LED lámpa van vagy egy 2100 wattos porszívó és egy 900 wattos kávéfőző.

--
https://iotguru.live