Veganazis

Mi a kulonbseg a nacik es a veganok kozt?

A nacik neha adtak hust a koncentracios taboraikban.
A veganok nem fognak adni.

Hozzászólások

És amikor nem lesz húsevésre lehetősége a többségnek, akkor mindenki veganáci lesz szerinted? Vagy esetleg van pár emberrel esetleg jogos problémád, de sikerült ez sokkal szélesebb csoportra ráhúznod a hülyeség zászlaját?

Engem a vegánoknál sokkal jobban zavarnak azok a nagy állatvédők, akik az embert kutyába se nézik. Találkoztam ilyennel, a kevésbé tanult alkalmazottairól úgy beszélt, mint állatokró, bezzeg a kutya meg a macska az szent volt, ment is menteni.
A húsmentességhez, ahogy a műanyag helyzet úgy a nagyüzemi állattartás is tarthatatlan hosszú távon. Valszeg meg fog drágulni még ennél is jobban, pont ezért már most kezdenek kilövelni a műhús és növény alapú húspótlókkal foglalkozó cégek a tőzsdéken. Szerintem hosszútvon igazi hús megint csak ünnepnapokon lesz az átlagember tányérján. És nem a vega/án-ok hatalomra jutása miatt. Ha a pótlékok beválnának, lehet nem is lenne ez akkora baj.

Azon túl, amiket írnak máshol :) (vízigény, talajszennyezés, metán, gyógyszerezés) ?
Jönnek fel a fejlődő országok, ahol szintén ennének, de ha tönkrecsesszük a természetet, nem lesz mit, úgyhogy lerohannak minket itt "nyugaton", vagy a Viki féle módon, vagy fegyveresen, mert már a legfőbb vezetőnek se jut ivóvíz, meg pancsikáló a gumikacsájának. Ha ezt meg akarjuk előzni, olyan módszereket kell bevezetni amivel mi is és ők is kis(sebb) energia és nyersanyagráfordítással tudnánk élelmiszert előállítani.
De ez csak egy naggyon laikus vélemény.

A vegánok semmilyen állati eredetűt nem esznek, tojást meg tejet se, szóval ők az extrém őrült kategória.

A vegánok meg a vegák jófejek (kivéve aki lesajnál ha nem vagy az, vagy megpróbál bűntudatot kelteni benned :)

Egyébként az ember mindenevő (lásd fogazat és emésztőrendszer). Még az állati eredetű tejet is megtanultuk feldolgozni (már aki a "jó" oldalra született genetikailag). Aki a táplálkozásában kizár egy olyan széles kategóriát, mint a "minden, ami állati eredetű", az szerintem jót nem tehet magával. Meg lehet próbálni pótolni mindent, de nem biztos hogy sikerülni fog.

Ha már bolondokat keresünk, akkor keressük a nyers vegánokat. Ők soha semmit nem esznek, kivéve nyers növényeket.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Lehetni lehet, csak nagy odafigyelést igényel. Mint a mogyoró allergia. Ha valaki csak házi tyúk tojását eszi, mert az jól lett tartva, megértem. Ha valaki csak vadhúst eszik, mert a vad szabad és boldog életet élt, kivéve egy riadt másodpercig, azt megértem. De hogy többszázezer, sőt, többmillió év evolúciójával szálljon valaki szembe, az már nagyon extrém, kivéve ha valami speciális betegsége van.

Akkor gondolom fogtömésed és szemüveged sincs, mert evolúció :). Csúszós lejtő ez, vigyázz. Egyébként az odafigyelés addig tart, amíg kiválasztja az adott ember azt a 30-50 ételt, ami ízlik neki az új étrendjében, és lehetőleg teljeskörűen el is látja. Nem vega étrendben is ugyan ez zajlik le, csak nagyrészt ezt már kapjuk családi körben, ezért nem tűnik fel.

A probléma a veganizmussal, hogy a b12 vitamint gyakorlatilag nem lehet állati eredetű forrás nélkül pótolni. Van pár alga, ami termel hasonlót, de az emberi szervezet látszólag nem hasznosítja. Szóval ez nincs benne az ember által evett növényekben. A belekben van egy baktérium, ami termeli, (talán a klorofilból) de olyan helyen, ahonnan a bél nem szívja fel (végbél). Vagyis az ürülékben benne van, tehát egy kicsit rosszabb higiénia mellett a vegán is hozzájuthat természetes módon (nem most kezet sz*rás után). A kérődző állatok szintén bélbacik utján jutnak hozzá, így kerül a tejükbe és a húsukba. A B12 kell a vérképzéshez és egy jónéhány neurotranszmitter átalakításához vagy gyártásához. Nagy mennyiségben baktériumtelepeken gyártják emberi fogyasztásra. Enélkül vérszegény, koncentrációzavaros lesz az ember, de ma már lehet nagy dózisban kapni. Indiában országnyi területeken vannak emberek, akik vegetáriánusok, de sok ha tojást nem is eszik, tejterméket, sajtot szokott. Ezek mellett van sok vegán is, akiknek látszólag nincs baja, bár néhény cikk azért megemlíti a környék higiéniai szintjét (pl. tehénlepénnyel fűtenek, nincs wc papír. Lásd fentebb az ürüléknél). Szóval konszenzus egyelőre nincs. De az, hogy "az ember mindenevő, mert a fogai azok" csak egy szokásos intelligens dizájn érvelés. (Van májunk ami lebontja az alkoholt, legyünk mind részegek). De az is tény, hogy a vegák között több a lelki problémval küzdő (önértékelés, depresszió, stb... őrült :D ), viszont nem egyértelmű, hogy mi okoz micsodát, mitől korrellál.

Van ezeknek egy olyan változatuk is, akik csak nyersen fogyasztják a cuccot, ezek az őrült kategória. Volt egy ilyen kollégám, minden nap jött egy zacskó zöldséggel: krumpli, répa, zeller, saláta, stb. ezeket felaprította, összekeverte és ezt ette nap mint nap. Különben jó fej srác volt, hegymászó, kiránduló típus, szabadidejében néptáncot oktatott.
Egyszer szembe mentem vele a klotyón, épp a vizet húzta le és lépett ki a fülkéből. Elgondolkodtam, vajon milyen állagú és színű ezeknek a kakijuk? Mint a tehéné, esetleg a lóé vagy olyan bogyókat pottyantanak mint a juhok vagy a kecske?

Szerintem a high-end sportolok (es vegan sportolok) etrendje igen tavol all attol, amit az ember naivan elkepzel. Ezalatt azt ertem, hogy a vegan sportolok is boseggel toljak a mindenfele etrendkiegeszitoket/porokat/italokat, nyilvan ezekbol is vannak olyanok, amik nem tartalmazzak a veganok altal kerult hozzavalokat.

Ezek az etrendek arra vannak kihegyezve, hogy azt a fizikai megterhelest valahogy kibirja a szervezetuk es a regeneracio is rendben legyen. Minden tiszteletem az ovek, de en azt az etrendet biztosan nem allitanam pozitiv peldakent a szeles retegek ele...