Csernobil @HBO

 ( kovi | 2019. május 30., csütörtök - 15:09 )

Rég láttam ennyire nyomasztó sorozatot, alig várom az 5. részt. Az első rész első felének kivételével kiváló kikapcsolódás.
Ha valaki nem ismerné.. a címen túl sok tartalmi leírás szerintem szükségtelen, meg nem is akarok spoilerezni.

A nyomasztó hangulaton túli erőssége, ahogyan az olyan apró kérdésekre is kíméletlen választ ad közeli felvételekkel, hogy milyen a fizimiskája egy kéthetes sugárbetegnek, a sugárfertőzött területeken mi lett a háziállatokkal, hogyan temették el a mentés első munkásait, a nem kicsit kemény bányászok milyen körülmények között mentek a mag alá, milyen lehet megfogni a sugárzó grafitot, a politika mit mozgott a háttérben, meg ilyesmi. Nekünk itt keleten aláfestés nélkül is érthető milyen, ha egy autóból figyelnek a ház elől, vagy ha valaki nyomatékosan kéri beszélgetés előtt, hogy menjetek ki a lakásból meg ilyesmi - ez utóbbi a "más huszadik századot" megélt népeknek szintén érdekes lehet.

Csak ajánlani tudom, szerintem király. Sok terelés és szépítés nincsen benne, helyenként eléggé korhatáros és/vagy illúzióromboló. Jah, annyira egyszerű angolja van, hogy nemigen kell hozzá felirat sem. A 8+ éve kopó angolommal javarésze érthető, csak azért mondom, ha nem találsz hozzá HU feliratot akkor sem kell automatikusan felejtős listára tenni. IMDB 9.5, bár szerintem kissé eltúlzott, de nagyságrendileg okés.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amennyiben nem ismered a storyt korábbról úgy tényleg érdekes. De nekem a "Csernobil élményemhez" nem adott hozzá (de legalább nem vett el).

Nem találom semmivel se kielégitőbbnek mint egy Natgeo/History Channel/BBC/Discovery Channel másodpercről másodpercre féle dokumentumfilmjét.

Amúgy pedig egyetértek, egy kommunista országban ezek a dolgok "mindennaposak" voltak (nem is lepődsz meg rajta még akkor sem amikor már a kommunista országod posztkommunista lett).

"...ha nem találsz hozzá HU feliratot...."
Minek, hbogo 1490 Ft/ hónap, ennyiért már megéri nem torrentezni....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Ilyen mélységben nem ismertem, így van.
Ez annyival (is) jobb egy dokumentumfilmnél, hogy a sztori emberek sorsával van vezetve, amelyeket eléd tesznek szereplőnek, epizódokon keresztül.
HBO Go: jogos. Nekem a torrent út még egyszerűbb.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én is javaslom a HBO GO-t, akkor még a felirattal sincs gond, és azért nem árt annak fizetni, aki alkot.

Az az igazság, hogy nekem vna HBO GO-m, de ettől függetlenül letöltöm a filmeket, mert nagyon össze van tömöritva az hbo, ráadásul állandóan hullámzik a minősége úgy értve, hog yfolyamatosan le fel jár a 480p meg a hd között.

Nem találkoztam ezzel a jelenséggel, se PC-n se Kodin. Mindig hozta a maximumot.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Meg tudom erősíteni, hogy hullámzik a minőség, 480p alá is bemegy néha, valószínűleg mert egy X201-esen nézem (hú ez hány éves is?), a fura az, hogy a gép nem melegszik fel jelentősen, de ha megnyitok egy másik fület annak már a görgetésétől megakad néha a film. Persze youtube 720p úgy megy mint a villám a gépen, szerintem a HBO streaming lejátszója nem sikerült még jóra (webes, hbogo.hu).

PC-n chrome-ba nekem is jó, de se a telefonban, a TV-n nem. Youtube FHD, vag yakármilyen netről letöltött 261-es fhd faszán megy mindkettőn.

Worksforme, kodin. Rendes nettel nem b.szkodik.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

az nem az HBO Go hibája lesz, hanem inkább az internet kapcsolatod minősége. nekem soha nem hullámzik a minőség.

Az elmúlt 3 hónapban költözés miatt 3 ISP-m volt (telekom ADSL, telenor korlátlan flottás, helyi catv), plusz a telekom net a telomon, de mindegyikkel ezt csinálta. Ahogy írtam, a youtube mindenhol tökéletesen megy fhd-ba, ha ők meg tudják úgy csinálni, akkor ez inkább szoftveres hiba lesz.

Jaja, a Twitch is az internet kapcsolat miatt szar, nem azért, mert mindig is pocsékul volt és van megcsinálva...

:)

Kérdés, ha már ismered a témát: mennyire hű a történet? Karakterek kevésbé érdekelnek, még ha összevontak is (pl. tudósokat), az érdekel inkább, hogy EZ volt-e az ok (túlhajtás ÉS a felépítésben rejlő veszély ami csak túlhajtás esetén okoz tényleges bajt), tényleg 25 éves SENIOR mérnököket neveztek-e már ki (heló, tervgazdaság, ez mekkora pofon kéne legyen, ha jól emlékszem 10-20 között volt a hasonló reaktorok száma akkor, ezt se hiszem, hogy sokan tudták), tényleg ennyire lövése nem volt elsőre az ott dolgozó csapatnak, hogy mekkora gázt csináltak (pontosabban egyik fele félt tőle és nem mert ránézni a tényekre, másik fele meg pártkatona, tehát ostoba mint a beton), tényleg így működött-e a toborzás (hogy még az áldozatok családjának utólagos ellátása is beismerésnek tűnhetne, ezért gyakorlatilag azt se mondjuk meg hány hét/év múlva halsz meg), tényleg kb. 1-2 tudós éppelméjűségén múlt, hogy nem lett gyakorlatilag lakhatatlan Európa, és maradt-e ki valami olyan nagyobb sorsfordító, lényeges részlet, ami fontos lehet még?

A propagandát, az evakuáció hiányát, a KGB aktivitását el tudom képzelni, ez az egyik előnye annak, hogy posztkommunista ország vagyunk ?/.

Én megjegyezném, hogy annak javaslom csak megnézésre, aki tényleg készen áll arra, hogy lássa milyen következményei vannak a sugárzásnak az emberi testre, nagyon részletes, nagyon grafikus a megjelenítés, és igazából a fenti 5-6 pontban leírtakon kívül nagyon sok történelmi háttér nem derült ki, egyszerűen csak az ostobaság határtalanságának egy szörnyű következményekkel járó esetét látjuk, egyébként kiváló színészekkel eljátszva.

Nem dokumentum film, de egész reális. Pár dolog nem akkor történt, pl. a helikopter lezuhanás hónapokkal később volt.

Tudósokból sokkal több volt, Legaszov létezett, de a nő kitalált, értelemszerűen nem lehet sokszáz szereplőt berakni egy filmbe.

A tudósok száma, akik a probléma felvetésében részt vettek is többen voltak, vagy alapvetően tényleg egy ember került csak a "nagyemberek" közelébe annyira, hogy elmondhassa? A problémák megoldásában kb. mennyire nagy számú tudós dolgozott? Későbbiekben kértek vagy akár kéretlenül kaptak bármilyen nemzetközi segítséget? (A német roboton kívül.)

Többen is voltak a tudósok közül, Legaszovra és Velikhovra emlékszem. A probléma megoldásán nagyon sokmindent lehet érteni, egyrészt azt, hogy ott, helyben csökkentsék a hatásokat (tűz elfojtása, kibocsátás megállítása, szennyezés csökkentése, radiológiai felmérés, szarkofág tervezése), másrészt, meg kellett érteni, hogy mi történt (minél pontosabban meg kellett érteni, hogy mit is csináltak, és megérteni, szimulálni, hogy mi is történt). Ez utóbbit nyilván sokan, messziről is végezték (gondolom, nyugaton is, pl. mert jobb számítógéphez fértek hozzá). Az alapján, hogy hol, ki, mekkora sugárdózist kapott, szintén sok helyen próbálták megbecsülni az egészségügyi következményeket (pl. Hirosima és Nagaszaki adatai alapján).
Nemzetközi segítséget is kaptak, pl. az akut sugárbetegek ellátásában, a csontvelő-átültetés egy amerikai specialistája utazott Moszkvába.

Az atomenergia ügynökségnél is kértek segítséget grafit tüzek oltásához, ami rögtön gyanússá is vált. Hogy ha nem érintkezik a külvilággal a reaktor mag, akkor miért is beszélünk grafit tűzről? Mert először vízzel locsolták, ami csak gerjesztette. A készítők helyében szántam volna egy részt az előzményekre. A diktatúra hangulatát meg lehetett volna még jobban alapozni és kitérni rá, hogy pontosan mit is jelentett a szimuláció, mire lettek volna kíváncsiak? Sajnálom, hogy a Szilárd-Wigner féle xenon pit említése kimaradt a sorozatból, helyette egy kitalált mérnöknő okoskodik. Ha lehetett volna színes bőrű, biztos az lenne... Áldozhattak volna néhány jelenet arra, ahogy Svédországban rájöttek. De nem akarom nagyon húzogatni a számat, ez is jó, hogy legalább így leforgatták. És az első 4 rész legalább nem hisztérikus. Legalábbis nem érzem azt, hogy a Greenpeace rendelésére készült volna. Mondjuk a végkövetkeztetésre még kíváncsi vagyok a záró rész végén. Baromi jók a bányászok.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Akik élek a kommunizmusban szocializmusban azoknak nem kell akik meg nem, annak vagy elég annyi hogy a "kulcsemberek" folyamatosan meg vannak figyelve, de mit kellet volna jobban bemutatni?
Elég előtte megnézni a A tanú című filmet. „Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!”
„Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!”

A május 1.-i parádé kimaradt a történetből. Be lehetett volna mutatni, hogy mit jelentett az a szocializmusban/kommunizmusban. Aztán jobban érthető lett volna, hogy miért volt akkora kérdés, hogy tovább kussoljanak-e a május 1. közeledtével, vagy vállalják a kockázatot és lefújják?
A KGB-s megfigyelők sem mindig csak távolról barátságosan figyelő járókelők voltak. Ha valakinek volt egy vegyesboltja, akkor bevitték az ÁVÓ-sok az Andrássy-ra és addig verték, amíg alá nem írta, hogy saját akaratából odaadja a vagyonát az államnak (családban megtörtént eset). Ez a kifordított kegyetlensége a rendszernek ott volt a fekete Volgák homályában.
Persze lehet, hogy ilyen részletes dolgokra nem adott lehetőséget 5 rész.
Illetve a május 1.-i téma bevonásával adódott volna a kérdés, hogy mi volt az egészségügyi következménye - ami az ezzel foglalkozó kutatók között is vitatott - főként, hogy akkor nem léteztek olyan felmérések abban a térségben, amikhez viszonyítani lehetett volna a megbetegedések számát.
Végül is nem akarom szidni a sorozatot, mert a lényeget megragadta és felhívta olyanok figyelmét is erre a katasztrófára, akiket eddig nem foglalkoztatott. Örülök ennek és annak, hogy még nem lett kötelező újra a parádé (nem számítva néhány nagy szoftver céget és multit).

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

"Örülök ennek és annak, hogy még nem lett kötelező újra a parádé (nem számítva néhány nagy szoftver céget és multit)."

Mire gondolsz?

Néhányan még manapság is nosztalgiázva majálisoznak és még az internacionálét is énekelnék. Másoknak a vörös csillag ugyanolyan önkényuralmi jelkép, mint a horogkereszt - habár Nyugat Európa erről nem vesz tudomást. Ki kell javítanom magam, mert hamisnak bizonyultak azok az információk, melyek alapján azt írtam, hogy nagy szoftver cégek és multik a dolgozóikra kényszerítenének bizonyos ideológiákat. Természetesen tévedtem.
https://hup.hu/node/164113

Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem maradt ki, az utolsó részre hagyták.

Pont a helikopter volt az amin eloszor gondolkodtam el, hogy tenyleg megtortent-e, vagy 'csak' hollywoodi 'kell az akcio' effekt.

De akkor ezek szerint tenyleg volt egy, a reaktormag felett atrepulo, majd a levegoben szeteso helikopter?

Nekiment az darurol logo kabelnek, nem csak ugy szetesett. Igen volt ilyen, utananeztem, de nem az elso helikopter volt

Igen volt, de igazából nem magához a reaktorhoz volt köze, hanem a daruhoz. Már többször szóltak a pilóták, hogy az ott nincs jó helyen. Aztán beleakadt a rotorlapát mert belesodródott, vagy a sokadik küldetés után már nem volt toppon a pilóta, stb.

„(hogy még az áldozatok családjának utólagos ellátása is beismerésnek tűnhetne, ezért gyakorlatilag azt se mondjuk meg hány hét/év múlva halsz meg),”
Szerintem igen. Beismerés = kártérítési felelősség.
Csernobil: a sugárfertőzésnek nem lesz több áldozata, mint ahányan egy évben a dohányzás miatt halnak meg
Varsó vs Budapest
Varsó
„Április 28-ról 29-re virradó éjszaka bemutatták a hatóságoknak a polgári védelemi javaslatokat, amelyek fontos pontja egy nagy jód-dózis beadása volt a 131-es radioaktív jód felszívódásának blokkolására, amely a pajzsmirigyben felhalmozódhatott és rákbetegség kialakulásához vezethet.”

„Az akció aznap, 28-án este elkezdődött és egy napon belül a régióban a gyermekek mintegy 75%-a megkapta a jódot. Április 29-én a kampányt kiterjesztették az egész országra. Nem egészen két nap alatt Lengyelországban stabil jódot adtak be 18,5 millió embernek, főleg 17 év alatti gyermekeknek. Egyúttal úgy döntöttek, hogy megtiltják a legeltetést a réteken, és ajánlották, hogy a gyermekek tejport vagy sűrített tej kapjanak, továbbá, hogy ne egyen senki friss gyümölcsöt, zöldséget és gombákat. Ilyen intézkedéseket akkor a magyar kormány egyáltalán nem tett.”

Az érdekelne, hogy kitérnek-e a valódi indító okra az elején: hogy egy atomerőmű elleni támadás miatti vészhelyzetet akartak szimulálni?
Hogy energia-menedzsment miatt halasztották a tesztet és belekerült egy műszak váltásba? Nem voltak tisztában a korábban Szilárd Leó és Wigner Jenő által leírt "xenon pit"-tel?
Vagy hogy jelenítik meg az ügyeletes vezető mérnököt, aki nem akarta elhinni, hogy felrobbant a reaktor és odaküldte megnézni két vonakodó beosztottját. Az egyik támasztotta az ajtót, a másik benézett. Aki az ajtót támasztotta az rögtön brutális dózist kapott a fél oldalára. Aki pedig benézett, az azonnal lebarnult (amíg élt) - ún. "nuclear tan".
Hogy az ilyenekre kitérnek-e?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nezd meg az elso reszt, az elso nem tul acelos 20 percben ott van amit kerdezel. Vagy nincs. De talan. Vagy kitudja.

Linkeljem be azonnal nezheto mozioldalrol ? :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

SPOILER

Nem az elején, mert a valóságban hetekig, hónapokig nem tudták, hogy mi történt. Az ajtótámasztós jelenet benne van. Dyatlov tagadása is benne van, többször is, a rész végén egy kissé hatásvadász, de hatásos jelenetben fejtegeti, hogy nem robbanhatott fel, majd odarókázik az asztalra, és összeesik.

Kb. a robbanás előtt egy perccel kezdődik a történet.

" "...ha nem találsz hozzá HU feliratot...."
Minek, hbogo 1490 Ft/ hónap, ennyiért már megéri nem torrentezni...."

Lassan kerül fel sorban a magyar szinkron is hbo gora. Más kérdés, hogy kinek jön/jött be.

Off:
Egyébként én rotálom az előfizetéseket. Pár hónap Netflix, pár hónap hbo go. Most újabban van ez a YouTube premium... Szerintem ezt folyamatosan igénybe fogom venni. Deezer/Spotify/tidal előfizetésem úgy sincs, ez pedig kb 2 (számomra hasznos) az egyben.

vaszilij és ludmilla története itt: voices from chernobyl (17. oldaltól)

uljana komjuk (tudós hölgy) karaktere kitalált, gondolom genderérézékenyítéshez kellett

Nem hiszem, hogy érzékenyítéshez kellett volna. A Szovjetunióban elég sok női kutató (és pl. orvos) volt. A karakter inkább a többi kutatót jelképezi, a Legaszov és a többi tudósból (a valóságban több van, a rendező mondja is a podcastban, hogy nem akart még 100 szereplőt).

Ezen gondolkodtam én is, dramatizálásnak áldozatul szoktak esni csapatok, és egy emberben kötnek ki, és amennyire emlékszem viszonylag sokszor találkoztam női tudósokkal a fizika történelmében, mintha érzésre orosz irányból többel is találkoztam volna, mint férfival (viszonylag felületes fizikatörténeti kalandozás során).

Jó sorozat. Azt sajnálom, hogy nem oroszul van. Furcsa angolul beszélni Szását :)
Nagy szerencse, hogy Magyarországon nincsen szavazás :| az atomenergiáról, mert egy ilyen sorozat után... (igen tudom, tudom...)

Én is csak más kommentjébe olvastam hogy próbálták orosz szinkronnal de nagyon rossz volt.Asszem kétszer is megróbálták de nem végül az angol mellett döntöttek.
Engem is zavart de megszoktam mert tényleg jó lett ez most.

Az írót megkérdezték az ügyben, azt mondta, hogy ő az atomenergiát támogatja, a diktatúrával van baja.

Meg a forralóvizes reaktorral pozitiv üregtényezővel!

Összefügg. Mintha nem lett volna nyilvános, hogy ezek a paraméterei.

Az amcsik már az 50-es években rájöttek, de titkosították, a ruszkik nem tudom mikor jöttek rá (előtte), de ott sem kötötték a kezelők orrára. Az is igaz, ha betartják a kézikönyvet és nem írják felül a gép biztonsági dolgait (több szivattyú lekapcsolása, több rúd kihúzása, megadott teljesítmény alatt elvégezni a tesztet stb). nem lett volna gond. Ez megint olyan dolog, hogy sok minden egy időben volt, kezdve a reaktor nem ismert negativ tulajdonságaival, az emberi mulasztással és a kézikönyv be nem tartásával.

Remélem a sorozat végén valahogy ezt is hangsúlyozzák, mert jelenleg ez szerintem iszonyú sok emberben azt a képzetet kelti, hogy hát oké, komcsi hülyék, de hát az atom is ráadásul hát hát. Mert hogy egy duzzasztógát nem szakadhat át, vagy egy víztisztító nem engedhet nehézfémet a városi vízkészletbe, szintén politikai örültségek miatt, hja de.

A duzzasztógátról lehet tudni, hogy mit fog elárasztani egy katasztrófa alkalmával.
A víztisztító meg már egy mentesítő mű. Szűrő.
Ha arra gondoltál, hogy azt kellene hangsúlyozni, hogy az író az atomenergiát támogatja annak semmi értelme.

Rosszul fogalmaztam: szerintem az esethez az utóélete is hozzá tartozik, az, hogy azóta mennyit fejlődött a technológia, a biztonság a témakörben, csak mert ha látsz egy autóbalesetet egész közelről órákig, elég könnyen azt hiszed, hogy ez a világ legrosszabb közlekedési megoldása, közben azért ez nincs így (és még csak nem is jó a hasonlatom, a két téma veszélyessége életre nem azonos nagyságrendben van, amennyire tudom).

Autóbalesetet nem kell órákig nézni, mert az osztrák rendőr még téged büntet meg:

https://infostart.hu/kulfold/2019/03/25/ausztriaban-sulyosan-buntetik-a-balesetek-mellett-bameszkodokat

Nagy szerencse, hogy Magyarországon nincsen szavazás :| az atomenergiáról, mert egy ilyen sorozat után...

Én meg sajnálom, hogy pont egy ilyen sorozat után nincs szavazás nálunk az atomenergiáról.

Sokan mondják, hogy mennyire biztonságos az atomenergia, meg a Paks 2-es az mennyivel még biztonságosabb, mint a Csernobili, igaz, hogy ez a típus még nem igazán bizonyított, annyira új.
Én elfogadom, hogy ez így is van, a lehetőségekhez képest atom biztonságos.
Viszont sokan azt felejtik el, hogy ez egy nagyon nagyon nagyon ... veszélyes dolog, emberek tervezik, emberek építik, emberek tartják karban, emberek ellenőrzik, emberek üzemeltetik, és ezekre az emberekre még a politika is hatással van.
Arról is megfeledkeznek, hogy semmit sem lehet tökéletesen megcsinálni, mindenben és mindenhol előfordul a hiba.
Arról is megfeledkeznek, hogy a természet is okoz nem várt meglepetéseket, pl. földrengés, cunami, meteor becsapódás, hurrikánok, ... formájában.

Szóval, ha már most van sok, nagyságrendekkel kevésbé veszélyes alternatíva, akkor miért inkább ne azokkal oldanánk meg az áramtermelést?

..Egyet értek veled.
Szerintem a normális menet az lenne, hogy felvilágosítják a népet, hogy kibebapasztott nagy gond van a folyamatosan növekvő energiaigénnyel.
A tájékoztatás mértékét a támadó migránsokéhoz hasonló nagyságrendűnek gondolom.
Sávos rezsinövelés. Aki keveset használ az olcsón kapja, Aki többet az drágábban. És ha úszómedencés , fűthető járdás házad van akkor jóval többet. Érdekelt legyél az energiafogyasztás csökkentésében.
Az emberek fognak dönteni arról, hogy kell e atom vagy nem. Ez úgy valósul meg, hogy nyilvános szakmai fórumok vannak szakemberekkel (-politikusok) amikről a médiumok tájékoztatnak. Ez akár éveket is igénybe vehet. Aztán a nép szavaz, hogy mit akar. Atomot vagy vizet vagy napot vagy bármit.
És így tovább a garancia idők növelésével, minőségi áruk forgalmazásával.

"Sokan mondják, hogy mennyire biztonságos az atomenergia, meg a Paks 2-es az mennyivel még biztonságosabb, mint a Csernobili, igaz, hogy ez a típus még nem igazán bizonyított, annyira új."

VVER reaktorok (polgári használatban) 70-es évek óta mennek, 50 év az már. Az azért nem új már.

Ha a VVER-1200-esre gondolsz, az se mai, a VVER-1000 kicsit teljesítmény növelt verziója, az meg '75 óta velünk van.

Csernobil kapcsán nekem ez a mondat tetszik a legjobban.
„Ha szándékosan akarták volna felrobbantani a magot, nehezebb dolguk lett volna”

Az ember már akkor is "biztonságos" rektorokat tervezett, csak hát voltak üzemeltetők is.
Abban tudsz valami jelentős előrehaladást mármint a biztonságosabb ember.
Jó lenne látni a tartósabb eszközöket is. :D Telefon, hűtő, mosógép, autó.

Fukushima: A japánok a történelem során raktak ki tanúköveket, addig ment a víz amikor cunami volt. Valahogy mégis sikerült alul méretzeni ja, úgy olcsóbb megépíteni üzemeltetni hát igen (Japánok a gazdaságosságot nagyra tartják). Toshiba 10 évere becsülte elsőnek a megoldást. Elkészült vajon?

Egy RBMK reaktor by design nem biztonságos.

Fukushima is egy forralóvizes reaktor, mint az RBMK...

Megvan hova kommüntelünk?
Csernobil @HBO
Megvan hogy nem tudták hogy hogyan lehet felrobbantani, illetve hogyan történhetett? Akkor azért ajánlom az első 1-2-3 rész juranézést.
Azért idéznék tőled
"Az is igaz, ha betartják a kézikönyvet és nem írják felül a gép biztonsági dolgait (több szivattyú lekapcsolása, több rúd kihúzása, megadott teljesítmény alatt elvégezni a tesztet stb). nem lett volna gond."
Felrobbantáshoz aktív emberi közreműködés kellet, és találékonyság hogy kapcsold ki amit nem kéne. Ezért kérdezem kifejlesztettük a biztonságosabb embert?

De ezért írom,hogy az RBMK by design el van szarva. Elforr a víz, megszalad az egész a fenébe és leolvad. Ha már a tervezés el van baszva, igazán soha nem lesz biztonságos az.

Paks 1 és 2-nek annyi köze van az RBMK reaktorokhoz, hogy urán van mindkettőben. Aztán kb. ennyi.

Azért írom amíg nem robbantották fel addig nem tudták hogy design el van szarva. Utána már könnyű okosnak lenni.
Kis kiegészítés hiába tudja pár ember hogy el van baszva ha üzleti érdekből nem mondhatják el. (Vagy hadititok)

Vagy ezek a tényezők azóta eltűntek?
lásd
Ezért kérdezem kifejlesztettük a biztonságosabb embert?
Most már azt is aki nem titkolózik illetve megszegi az üzleti érdeket?

Szóval Csernobil előtt, Csernobil biztonságos volt? A kommunista blokk országai szerint? Igen.
Fukishima biztonságos volt a Japánok szerint, jól volt méretezve? Igen RBMK? Nem
A Paksi tisztító tartály jó volt, igen engedélyeztük is, azt lásd.

Az ipar ígér ("matematikailag bizonyítja") egy biztonsági szintet hány ezer tízezer százezer ma már millió évente lehet egy baleset. Azt mennyi volt? ezek után vagy a matematika ment tönkre, vagy azokban nem kéne megbízni akik használják mert mindig kifelejtenek valamit.

Már 83-ban tudták a ruszkik, hogy a moderátor rudak végén lévő grafit gondot okoz ha teljesen ki vannak húzva, mert behelyezéskor kinyomja a vizet, grafit miatt meg megszalad az egész. Persze az egész titkosítva lett a fenébe.

Az amcsik az 50-es években tudták, hogy az RBMK design pozitiv üregtényezős. Nem tudom elhinni, hogy ezt a ruszkik sem tudták (felső szinten, aztán persze titkosítottak mindent).

Elforr a víz? Tényleg ez volt a Csernobil baleset oka? Mintha egy kicsit bonyolultabb lett volna xenon-mérgezettség + A tervezési hibák mellett nagyon komoly hiányosságok voltak a vezetési kultúrában és a biztonsági kultúrában is, hiszen a kísérlet, ami a balesethez vezetett, nem lett kellően megalapozva és engedélyeztetve (nem ismerték fel annak biztonsági relevanciáját), ráadásul az operátorok még ettől a rossz tervtől is eltértek, többször megszegték az üzemeltetési szabályzatot.

Szóval azóta olyan nagyot javult pl a "nem lett kellően megalapozva és engedélyeztetve"
Paks I tisztítótartály gyorsított eljárással lett engedélyezve, Paks II hogy lesz?

Bonyolultabb igen, de a megszaladás ott kezdődött, hogy a túlságosan kihuzott szabályzó rudak miatt lokálisan túl meleg lett, elfort a szabályozóként is viselkedő víz majd beindutl még jobban a reakció (mert a grafit moderátor nem forr el). Utána meg felforrt az egész a fenébe, már nem lehetett betolni a rudakat mert eltörtek, gorbültek a hőtől.

Nyomottvizes reaktornál ha elfor a víz, leáll a reakció, mert nincs más moderátor. Természetesen a maradékhő továbbra is ott lesz, de nem kezd el égni a sokszáz tonna grafit.

Azért a tisztító tartályos történetnél inkább az volt a probléma, hogy máshonnan származó technológiát erőltettek külső nyomásra. Aztán egy díszpolgári cím befigyel Párizsban.
Persze még mindig jobb, hogy csak a tisztításnál adódott probléma, és nem mint mondjuk Temelin-ben, ahol az alternatív forrásból származó üzemanyag deformálódott, mert nem bírta a kiképzést.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Erről tudsz valamit? " máshonnan származó technológiát erőltettek külső nyomásra."
Amit én tudok az az hogy kurva gyorsan kellet valami és csak ők vállatkák ők is elég nagy nyomásra.

Hát nem.
Verekedés nem ott kezdődik hogy visszaütött.
Az egész katasztrófában szerintem óriási része van tekintélyelvű vezetésnek. Egyszerűen az emberek nem mertek megkérdőjelezni akkoriban egy partfőtitkár vagy egy főmérnök kijelentését.

"A balesethez egy ismert, ám de figyelmen kívül hagyott reakció vezetett.
Ezt az úgynevezett reaktor mérgezést már Wigner Jenő észlelte a hanfordi reaktoroknál, az effektus magyarázata pedig Teller Edéhez fűződik. Ennek lényege hogy a hasadások során keletkezik tellur-135 és jód-135 izotóp többek között. A tellúrnak sok izotópja van, például a tellúr-128 felezési ideje 2.2 septillion év (2.2E+24!!) Csakhogy a tellúr-135 felezési ideje 19 másodperc és jód-135 izotóppá alakul, amely 6.6 óra felezési idővel xenon-135-ös izotópot ad. A xenon-135-nek pedig van egy csúnya tulajdonsága, a termikus neutronokat nagyon szereti elnyelni.
Ekkor áll elő az úgynevezett Teller effektus, a xenon kilengés.
http://www.feltalaloink.hu/tudosok/tellerede/html/teledetal2.htm
Míg az urán-235 hasadási keresztmetszete néhány száz barn a termikus neutron spektrumban, addig a xenon-135 befogási hatákeresztmetszete egymillió barn körüli. Vagyis a keletkező xenon-135 elnyeli a neutronokat és xenon-136-á alakul, ami már nem olyan nagy neutron befogó.
Ezt onnan ismerték fel, hogyha egy reaktort leállítottak, akkor néhány óra múlva nagyon nehéz, vagy lehetetlen volt az újraindítás, illetve egy frissen indított reaktor egy idő után magától leállt, ha nem csökkentettek a fékezésen.
Egy üzemelő reaktorban a folyamatos neutronfluxus a xenon-135 szintet alacsonyan tartja, de ha a reaktort leállítják, akkor rövid idő múlva annyi xenon-135 halmozódik fel, hogy az újraindítás nehéz vagy lehetetlen, ezért hívják reaktor méregnek. Ezt az USA titokban tartotta, talán ha még azelőtt az oroszok tudomásukra jut, nem fognak neki az RBKM reaktorok kifejlesztéséhez.
Az oroszok később már tisztában voltak ezzel a kockázattal, de ezeknek a reaktoroknak az olcsósága nagyon csábító volt a villamosságra éhes orosz gazdaságnak."

Szóval hogy a túlságosan kihúzott szabályzó rudak miatt lokálisan túl meleg lett, nem, ott kezdődött hogy megmérgezték a saját reaktorukat ezért össze vissza szabályozták, lekapcsoltak minden biztosító berendezést ami akadályozta a kísértetett, majd megnyomták a vészlelátó gombot. Nem itt és most fogjuk eldönteni, hogy mi történt készült róla vagy 15 millió oldal. Csak egy példa a gomb nyomás után mennyivel robbant a reaktor? Ami ismert 20s kell a rudaknak hogy behatoljanak, azaz az első 7s kb a grafit na most a gombnyomás pillanatában robbant vagy 1-7s között esetleg több? Vagy már tök mindegy volt.

Van rá több szimuláció szerintem soha nem fog kiderülni pontosan.
Az RBMK design vezető tervezői Nikolai Dollezhal és Anatolij Alexandrov a Szovjetunióban leginkább kidekorált fizikusok voltak.
Valery Legasov hozzájuk képest senki volt.

Pontosan.
Ezt hiányoltam, hogy nem említették meg.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

RBMK reaktorok a mai napig működnek.

Azt hiszem az előbb már kitárgyaltuk nem a víz elforrásával kezdődtek a bajok.

Biztonságról szintén kiegyezhetünk abba hogy ameddig nem robbant fel egy RBMK addig igen kevesen tudták hogy fel lehet robbantani és ők sem beszéltek róla. Mellesleg akik felrobbantották sem hitték el, hogy nekik sikerült mert azt hitték az lehetetlen.

Ha VVER-nek lenne hibája az sem lenne nyilvános, ennyi. VVER ből ha elforr/eltűnik a víz, az is leolvad. Lehet e VVER-rel tellúr-135, jód-135, xenon-135-ös izotópot "termelni"?

(Nem lehet felrobbantani, akkor mi a fenének a konténmentent, főleg a két rétegű)

Csernobilban a kibocsájtás fő oka az a közel kétezer tonna grafit volt, ami égett és magával vitte a radioaktiv izotopokat. Nem grafit reaktornál nincs ilyen, nincs mi így égjen.

Ultra szuper konténment meg fail-safe és politikai oka van, kívülről jövő támadás ellen is védekezni kell ma már nem csak a belülről jövőtől.

VVER-ből elmegy a viz, leall a reakcio, a maradékhő leolvasztja az egészet, az világos de nem jut ki a hasadóanyag a környezetbe mert nincs mi kivigye.

De van gyakorlati példa is erre, Three Mile Island esete. Beragadt szelep miatt nem jutott elég viz a reaktorba és végül szárazra került, majd leolvadt.

"mi a fenének a konténmentent, főleg a két rétegű"

Ha pl elreped a primer kör csővezetéke, akkor a túlnyomásos vízből rohadt sok radioaktív gőz lesz, amit nem árt belül tartani...

Belül tartás kevés. Valószínűleg most is megoldott.

"A gyakorlatban az előírt légmentesség (maximum 10% veszteség 48 óra alatt) nehezen biztosítható, mert a környezeti hatásoknak kitett tömítések hamar elöregszenek. Az EU biztonsági kívánalmainak teljesítése végett Pakson ezért fejlesztési program indult, amelynek eredményeképpen sikerült biztosítani mind a négy blokk előírásokat meghaladó mértékű nyomástartó képességét.

Amennyiben a nyomás mégis túllépi a maximális értéket, a balesetkor kiszabadult gázok szelepeken át egy külső toronyba jutnak, ahol bóros vízzel töltött lejtős elnyelető tálcákon át áramlanak felfelé, így a környezetbe csak minimális radioaktivitás kerülhet.

A hermetikus blokkos kivitel hátránya, hogy a blokkot befoglaló épület a kívülről érkező agresszív fenyegetések ellen nem nyújt hatásos védelmet (például rázuhanó repülőgéppel vagy nehéz tehergépkocsival végrehajtott öngyilkos támadás, háborús bombázás). Ez a hiányosság azonban Magyarország vonatkozásában jelenleg nem képvisel reális veszélyt. Az említett veszélyek ellen a szükséges biztonság szint aktív védelmi eszközökkel (légi és földi őrzés, terrorellenes hírszerzés) is biztosítható. A légifolyosókat az erőmű fölötti légtér elkerülésével jelölik ki."

Politikai okkal egyetértek. Az egy rétegűnél ezt az EU követeli meg. 2 Réteg meg megint politikai ok. Csak az hazai. Csak az oroszoknak van ilyen.

1. Azért elég nagy különbség, hogy az RBMK-nak a tervezésekor katonai szempontokat (lehessen plutóniumtermelésre is használni, ha felmelegszik a hidegháború) is figyelembe vettek, és a paramétereit utána nem nagyon publikálták.
A VVER eleve polgári konstrukció, nem alkalmas plutóniumtermelésre, és a paraméterei nem titkosak (ha titkos lett volna, nem adták volna oda a terveket, hogy a KGST országok összedobják a know-how-t, hogy ki melyik részét tudja legyártani, pl. a Skoda a tartályt). Az adatok alapján a Szovjetúnión kívül is foglalkoztak kutatók a VVER biztonsági paramétereivel.

2. A biztonsággal kapcsolatban meg meg kell említeni, hogy a többszörös védelmi rétegeknek az is a része, hogy a) megbízható legyen a hűtés b) hűtőközeg-vesztés esetére legyen vészhelyzeti hűtőrendszer c) a vészhelyzeti hűtőrendszer meghibásodása esetén, ha le is olvad, ne jusson ki az épületből.

3. Az minden reaktorra igaz, hogy termel a belsejében radiojódot, xenont, ez normális üzemi állapot. A xenon bomlik stabil izotóppá. Addig nincsen vele semmi baj, amíg ez a fűtőelem belsejében van. A fűtőelem burkolatán nem jut ki, hacsak a fűtőelem nem sérül. Ha sérül, akkor belejuthat a hűtővízbe. Ha a hűtés sérül, akkor kerülhet a konténmenten belülre. A konténment feladata, hogy ez esetben se kerüljön a környezetbe.

"Ha VVER-nek lenne hibája az sem lenne nyilvános, ennyi. "

Ezt mi alapján jelented ki tényként? Mert ez így nagyon csúszós lejtő.

"VVER ből ha elforr/eltűnik a víz, az is leolvad. "

Lehet, hogy leolvad, ezért (is) van egy halom biztosítás. Viszont szignifikáns különbség, hogy ha elfor a víz, leáll a maghasadás. Ha betolod a szabályozórudakat, szintén leáll a maghasadás.

Plusz, szerintem Csernobil, (TMI, Fukisima, stb.) időközben mindenhol bekerült a tankönyvekbe. Vélhetően a folyamatokon is elgondolkoztak sokan, hogy talán ez így mégsem oké. Ugyanúgy, hogy TMI esetén is levontak az amcsik egy pár következtetést, ugyanúgy az oroszoknál sem mindenki totál hülye.

"Mellesleg akik felrobbantották sem hitték el, hogy nekik sikerült mert azt hitték az lehetetlen. "

Könnyű téves ismeretekből téves következtetésre jutni. Emlékeztetnéke, hogy az RBMK reaktor ezen tulajdonságait keleten és nyugaton is ismerték és mindkét helyen titkosították.

Azon az alapon, hogy mitől lenne nyilvános?
Mi változott azóta?
"Emlékeztetnéke, hogy az RBMK reaktor ezen tulajdonságait keleten és nyugaton is ismerték és mindkét helyen titkosították."
Tedd fel magadnak a kérdést most miért nem titkosítanák? A VVER hibáját.

" Mi változott azóta? "

Véget ért a második világháború és a hidegháború és Csernobil kapcsán mindenki megtanulhatta, hogy nem fasza dolog ilyeneket eltitkolni. Vagy TMI kapcsán, hogy nem fasza dolog áttekinthetetlen UI-t csinálni. Stb.

Tényleg?
Sebezhetőség nem nem gyűjtögeti minden ország titkosszolgálata magának. Azonnal rohannak értesítik a gyártót fejlesztőt, hogy mimnél előbb befoltozza. OK Gondolom te ebe is hiszel. Télapó? Mikulás? Jézuska?

Mi köze a szoftverek sebezhetőségéhez mi köze ahhoz, hogy hogyan működik a fizika?

Szezont a faszommal minősített esete #1.

Mi köze a fizikának, ahhoz hogy működik egy titkosszolgálat illetve mit tikosit. Ja biztos a Fizikusok titkosítanak ilyen információkat.
Szezont a faszommal minősített esete #1.

Csernobil kapcsán megtanulta mindenki hogy a biztonsági rendszert csináld kikapcsolhatatlanra.
Meg hogy legyenek jók az üzemeltetési kézikönyvek.
Boeing 737 max, kapcsán meg azt hogy mennyire jó ötlet a kvázi kikapcsolhatatlan biztonsági rendszer.
Ne meg, hogy most már aztán tényleg jó lenne, ha jó lenne az a kézikönyv!

Igen, gondolom a Boeing pilótái üzemeltetik az atomerőműveket is. Szezont a faszommal minősített esete #2.

No silver bullet elv megvan?

Nem de az megvan, hogy hogyan kell megírni egy üzemeltetési utasítást.
Alapvetően mérnökök fizikusok írják. Üzemeltetők, pilóták dolga hogy a technikát megadott paraméterek között tartsák.
Elárulok egy titkot a hatos csavar rajza ugyan úgy néz ki az erőmben mint a repülőgépen.
Szezont a faszommal minősített esete #2.

No és ez hogy jön ide?
"No silver bullet elv"

Ezt a sok hibát mind elkövethették volna, ha a scram rúdjainak végén nem bór-karbid van. Amit ahhoz tudnék hasonlítani, mintha kifejlesztenéd a rák ellenszerét, majd ciánbevonatú kapszulában dobnád piacra.

Azért azt se hagyjuk ki
"Az első pár pillanatban, amikor a szabályzórudakat a reaktorba illesztették, nem a neutronelnyelő anyagot tartalmazó része került be, hanem a grafitvég."
A szabályzórudak első harmada grafit ami itt a moderátor.
Kihúzni nem lett volna szabad.

Képzés?, tervezés, pl. nem lehet kihúzni teljesen a rudakat. (képzés szart sem ért volna, bármit megszegtek)

Ahogy írta, nem kellett volna moderátor anyagból csinálni a rudak végeit/elejeit. Ha ez van, akárhogy elbasszák a kisérletet, leáll a reaktor.

Ja, fordítva írtam, nem kellet volna a nem a bór-karbid elé.

"Szóval, ha már most van sok, nagyságrendekkel kevésbé veszélyes alternatíva, akkor miért inkább ne azokkal oldanánk meg az áramtermelést?"

Minden más alternatíva nagyságrendekkel veszélyesebb energiaegységre vetítve, csak a háztetőkről lepotyogó napelemszerelőkről nem készít az HBO sorozatot. Arról se nagyon van hír, hogy százezrek halnak meg évente a légszennyezettségtől. Az atomnak azért negatív a PR-ja, mert ha baj van, akkor nagy baj van, és egy jól behatárolt területet érint, látványos evakuálással. És persze onnantól a kontinens másik felén élő 80 éves láncdohányos tüdőrákja is a zatom miatt lesz, 100 év múlva meg azt fogja írni a greenpeace, hogy az összes csernoboli likvidátor meghalt azóta.

Akkor azt áruld már el nekem, h azt a sacc/kb 250e tonna magasan sugárzó nukleáris hulladékot hová tervezed elrekkenteni biztonságosan pár 100000 évre? Csak mert ezt még senki nem tudja.

Sehova. Más típusú reaktorokban azokból még lehetne energiát nyerni, jelenleg csak egy több lépcsős folyamat első lépésével termelünk energiát, a maradékot meg "kidobjuk".

A 4. generációs reaktorok nem erről szólnak, hogy ami a korábbiaknak már hulladék, ezeknek még jó?

Miért, más problémákkal talán nem az van, hogy megoldjuk 100 évre, és bízunk benne, hogy az utánunk jövő generáció okosabb lesz, és megoldja 200-ra, és így tovább?

A kérdés nem az, hogy hagyunk-e problémát az utánunk jövőkre, hanem az, hogy melyik az a megoldás, amivel a lehető legkevesebb, és legkevésbé súlyos problémát hagyjuk rájuk, és amellett a lehető legtöbb pozitív eredményt. Hagyunk rájuk pénzt, infrastruktúrát, tudást is, és problémát is. Ez mindig is így ment, az atomenergia sem kivétel.

"hogy ez a típus még nem igazán bizonyított"

https://en.wikipedia.org/wiki/VVER#Power_plants

"ez a típus még nem igazán bizonyított" - te tudod, hogy mit beszélsz, vagy fizetnek érte?
Kérlek ne told már ugyanazt, amit a Paks 2 topikban is tolsz.
Milyen alternatíváról beszélsz? Ébredj fel!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

"ez a típus még nem igazán bizonyított" - te tudod, hogy mit beszélsz

Ha ez teljesen ugyanaz, mint a Paks-nál üzemelő VVER-440-esek, akkor igazad van. Hasonlóan az 1900-as évek körül gyártott Ottó motorok is ugyanaz a típus, mint a mostaniak minden szempontból.

Milyen alternatíváról beszélsz?

Gáz, szén, nap, szél, geotermikus, biomassza, víz. Mindegyikből van minimális CO2 kibocsátású, ha az üvegházhatás miatt aggódsz. Egyiket sem önmagában, mint amit toltok a Paks2 topikban. ;-)

"Ha ez teljesen ugyanaz, mint a Paks-nál üzemelő VVER-440-esek, akkor igazad van. Hasonlóan az 1900-as évek körül gyártott Ottó motorok is ugyanaz a típus, mint a mostaniak minden szempontból."

Hazai viszonyok között elég jól bizonyított eddig. Nálunk nem volt sosem cél plutónium előállítása, a reaktor típus mentes az olyan tervezési hibáktól, mint a Csernobili és nem kezdtek el egy erőmű elleni támadást átgondolatlanul szimulálni. Természetesen az atomenergiánál vetődnek fel biztonsági kockázatok.

"Gáz, szén, nap, szél, geotermikus, biomassza, víz. Mindegyikből van minimális CO2 kibocsátású, ha az üvegházhatás miatt aggódsz. Egyiket sem önmagában, mint amit toltok a Paks2 topikban. ;-)"

Nincs rá időm, hogy a Paks 2-ben toljam. Szerinted a gáz, de pláne a biomassza és a szén az minimális CO2 kibocsátású? Ez körülbelül olyan, amikor azt mondják a strucc húsról, hogy kevés benne a koleszterin.
Hidd el, hogy baromira örülnék, ha hazai viszonyok között nap, szél, geotermikus vagy víz erőművek használatával ki lehetne váltani az atomot és a fosszilisokat. De nem lehet. Jelenleg legalábbis még nem. 50 év múlva lehet, hogy majd felnő az iparág hozzá. Addig meg nem a fosszilisokra szavazok, mint a germánok. Környezeti károkat okoz az atom fóbiájuk.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerinted a gáz, de pláne a biomassza és a szén az minimális CO2 kibocsátású?

Nem a szén és a gáz az, hanem vannak olyan erőmű típusok, amik azok.
Clean coal technology

Hidd el, hogy baromira örülnék, ha hazai viszonyok között nap, szél, geotermikus vagy víz erőművek használatával ki lehetne váltani az atomot és a fosszilisokat.

Ki lehet, vannak rá tanulmányok, részletek a Paks2 topikban. Ha nálunk jelenleg mindet nem is, de legalább annyit ki lehet váltani, amennyit az atom ad. Atom és a megújuló (nap és szél) üti egymást, mert egyik sem igazán szabályozható. Utóbbi ráadásul sokkal olcsóbb.

"Nem a szén és a gáz az, hanem vannak olyan erőmű típusok, amik azok."

A szénből és más fosszilisből - legyen akármilyen tiszta is - az energia a Föld nevű bolygónkon égés során szabadul fel, miközben CO2 és víz keletkezik. Az más kérdés, hogy emellett mennyi a káros égéstermékek mennyisége és összetétele.
Az éghajlat változásra kifejtett hatással így is, úgy is számolni kell.

"Ki lehet, vannak rá tanulmányok, részletek a Paks2 topikban. Ha nálunk jelenleg mindet nem is, de legalább annyit ki lehet váltani, amennyit az atom ad. Atom és a megújuló (nap és szél) üti egymást, mert egyik sem igazán szabályozható. Utóbbi ráadásul sokkal olcsóbb."

Nem értünk egyet. Sajnos nagyon sok kimutatás utópia. Nálunk pláne nem lehet még kiváltani nem fosszilis forrásokkal. Elnézést, de az Energiaklubot és hasonlókat elfogultnak tartom és nem fogadom el hiteles forrásnak - nem szeretnék most belemenni a ferdítésekbe. Úgy sejtem, hogy ez kölcsönös.
Abban sem értünk egyet, hogy az atomenergia nem szabályozható. A megújulók esetén megoldást jelentene egy hatékony tárolási eljárás, de ezt még Magyarországnál jóval kisebb országok esetén sem lehet megvalósítani anyagi és méretezésbeli korlátok miatt (hasonló természeti adottságok esetén).

Ismétlem: remélem minél hamarabb lesz megoldás.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az éghajlat változásra kifejtett hatással így is, úgy is számolni kell.

Persze, a szilárd állapotban levő szén is nagyon károsan hat az éghajlatra. :-)
Legalább megnézhetnéd azt, amiről véleményt formálsz!

Nálunk pláne nem lehet még kiváltani nem fosszilis forrásokkal.

Az atom mellett mindenképp szükség van fosszilis forrásokra, mert az atom nem igazán szabályozható gazdaságos formában.
Jelenleg Magyarországon is szükség lenne a megújulók mellett a fosszilis forrásokra, ebben semmi különbség sincs az atomhoz képest. Ami különbség az az ára, ami jóval olcsóbb, különbség, hogy az állam pénzéből kell megépíteni vagy sem, különbség a biztonság, különbség a függőség, ...

Már most is sok megoldás van, de ha lesznek újabbak, akkor az atommal 50-60 évig nem tudsz mit csinálni, mivel a nagyja előre ki lesz fizetve. Az az egy kérdés marad csak, hogy mennyit bukunk rajta, persze ha el nem pukkan előbb.

Ha fogalmazhatok így, nekem a Csernobili katasztrófa a kedvenc történelmi eseményem. Majdnem minden dokumentumfilmet, könyvet amit találok megnézem/elolvasom.

Már korábban láttam a sorozat trailer-ét de azóta nem mertem ránézni, mert az ilyen sorozatok/filmek sosem adják át kellően dolgokat meg tele vannak felesleges sallangokkal meg beleerőltetett drámával.

Aki látta már azoktól kérdezném hogy érdemes tenni vele egy próbát vagy csalóodás lenne?

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Hasonló cipőben jársz mint én. Nézhető, de a tech részletek amik engem megfognak az egészben, csak elenyésző részei a teljes 6 részes játékidőnek. Engem spec "nem hat meg / nem izgat" a háziállatokat lelövöldöző alakulat (kb 5 perc alatt el lehetett volna intézni ezt a részt, helyette egy egész rész erre volt felfűzve).

Az időkezelése nekem nem tetszik, gyakorlatilag az első két rész pár óra történését mutatja be, utána már hónapok telnek el egy-egy rész közt/alatt.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

spoiler spoiler spoiler

A kutyalovoldozos resznek volt mas mondanivaloja is, a holodomor, a barbar szovjet igenytelenseg az egymas melletti es allvanyra guggolos szarassal, azzal hogy egy olesre parancsolt fiatal hogyan torik be, Afganisztan megemlitese, az ormeny vagy milyen foszer fikazasa, az oreg neni “nem megyek” monologja, az ismet omlo beton - bar most csak 10 percet ideztem fel gyorsban a 60-bol. Az ilyen apro utalasokat en nagyon birom, bar a sokadik betonos resz kicsit hatasvadasz dehat eleg hatasosan vadaszik pl. ram :)

Asszem az elozo reszben a daruval beemelos-, hegesztett koporsos-, betonozos tuzoltotemetes kicsit khmm demoralizalo lett. Ott a beton beszedesebb.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nekem is bejöttek ezek a részletek. Talán még kevésnek is tartottam. Jó lett volna még ennél is jobban megmutatni, hogy a szovjetunió távoli zugaiból összeverbuvált -akár egymással is szemben álló- nemzetek fiaival milyen szarul elbántak. Miközben az öreg potentát meg elmenekül...

Érdekes, én ott sokkal nagyobb fokú emberséget láttam, az idősebb katona részéről a fiatal srác felé, mint amekkorát szokás tulajdonítani a "vidéki parasztból lett állat katona" kategóriába sorolt embereknek, ez jobban megmaradt, mint hogy a tábori körülmények tényleg látszólag nem viselték meg az ottlévőket (azt se tudtam, hogy kb. mindenki cigizett). A holodomor említése meg önmagában egy hatalmas rejtett utalás arra, hogy mennyire nem egy gondolatmenetre épül fel egy amerikai és egy orosz gyerek, még ha mindkettő "vidéki" is.

Nem nagyon dramatizál. A podcastban azt mondják a készítői, hogy amikor egy eseményt több helyen is olvastak, a kevésbé drámai változatot írták bele. Vannak benne azért pontatlanságok (a "halál hídja" lehet, hogy legenda, amit a tűzoltó feleségének a gyerekéről mondanak (hogy a magzat védte meg az anyát), az sem hihető), de alapvetően nem tűnik pontatlannak.

A magzatos 1:1 ben hangulatkeltés. Tudod, a sugárzás nem egy méreg ami kering körbe körbe a vérben. Mert pl fertőzés esetén tényleg előfordul hogy a magzat "megvédi" az anyát, de pont a sugárzás nem nézi, hogy ki kicsoda.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A magzat az hasonló esetben simán néhány napon belül csak elvetélt volna, nyilván, ezen én is mosolyogtam
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

A gőzrobbanás várható erejével túloztak pár nagyságrendet. Meg a halottakkal is.

volt ott a közelben +3 blokk

Na és azt tudtad, hogy véglegesen csak 2000-ben állitották le az atomerőművet? (értsd: addig termelt még 1 blokk)
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

hogy pontosan mikor azt nem, de évekig üzemelt még mind a 3

Igen, és? Tudot te mi az a 4 megatonnás robbanás?

bevallom már azt sem, hogy hogyan kerül ide

Ugy, hogy *spoiler* Gorbacsov elott azt mondjak, hogyha a lava leszivarog a vizgyujtokbe akkor az ott felgyulo goz miatt 3-4 megatonna ahogyan szetrepul kb. az egesz letesitmeny, minek koszonhetoen lehet is koltozni Ukrajnabol es Feheroroszorszagbol. Fixme!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

én úgy emlékszem hogy a robbanás miatt esetlegesen megsérülő további blokkokból kiszabaduló sugárzás mértéke miatt aggódtak

A nagy robbanás nem a földben lévő vizgyujtovel (ami csak simán szennyeződik, beszennyezve fél ukrajna vizellatasak), hanem a reaktor alatti térben összegyult, ~20000 tonna vizzel volt a fő gond, abba belemegy a ~2500 fokos láva, na az okozott volna baromi nagy gőzrobbanást, ami vitte volna magával a többi blokkot is. Plusz az egész szétszóródik mégjobban.

Erre gondoltam en is, ahol a harom onkent-csoka kinyitotta a csapokat.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Gondolom, ebben a kontraszt is benne van. Addig mindenki a lehető legjobb esetet merte csak felfelé továbbadni. Legaszovék a worst case scenariot mondták.

Amúgy ezen a megatonnás becslésen azért én is fennakadtam, de még egyáltalán nem próbáltam durva becslést sem végezni. Nyilván a legegyszerűbb megoldás az, hogy a reaktorban lévő összes cuccról feltételezem, hogy megoldvadt, kiszámolom az olvadáshőjét, és feltételezem, hogy az mind a robbanás ereje lesz. Szerintem ez elég ahhoz, hogy kihozzuk, hogy meg kell-e tenni mindent az elkerülésére, vagy pedig nyugodtan lehet hagyni.

Szerintem is nagyon jó. És döbbenetes hogy mennyire felkészületlenek és fogalmatlanok voltak, és még ezt sikerült tagadással és hazudozással is súlyosbítani.
Óriási szerencséjük is volt hogy nem lett ebből még sokkal nagyobb katasztrófa.

A szerencse talan az volt, hogy voltak ott is kepzett szakemberek, meg hogy voltak akik ki mertek nyitni a pofajukat, nomeg a ruszki melos vagy epp kenyszeritos mentalitas. Megneznem melyik neprol csinalnanak filmet hitelesen ugy, hogy annak tudataban mennek elvegezni a dolgukat, hogy par het mulva zombiva valtozva valogatott kinok kozott pusztulnak el. *Spoiler* akar a banyaszok jellemet is ennek megfeleloen fogtak elegge acelosra, marmint a fonoket. Meg talan szerencse volt ugy altalaban a majdnem kiapadhatatlan eroforras (ember, gep, anyag): az milyen mar amikor benyogik, hogy kene 750e ember dolgos keze, amibol tizezrek halnak majd meg, jah meg kene a szovjet folyekony nitrogen keszlet 100%-a. Marmint az milyen inkabb, amikor az a valasz, hogy okes ha ez kell akkor megvan csak csinaljatok.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mondjuk az kicsit "ütött", amikor 1:1 azt mondja hogy "Használjunk biorobotokat".
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Csernobili csata szerintem egy igen korrekt (dokumentum)film ebben a témában. Ehhez képest ez milyen? Miben más, miben hasonló?

Nem láttam a Csernobili csatát, de ez elég naturális minisorozat, nem szarakodik azzal, hogy családi film akarjon lenni, arcodba bassza az amúgy történelmileg dokumentált eseményeket kíméletlenül.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ez is.

gorbacsov főtitkár elvtárs mosolyogva az arcunkba vágja a (((tényeket))) :D
discoveryn örülhetünk ha nem HITLER - AMIKOR A SÁTÁN SZABOTÁLTA A BÉKÉS ATOMOT néven megy

Megnéztem ezt a minisorozatot is.
Összegezve: egyáltalán nem voltam elájulva tőle, véleményem szerint a fentebbi hozzászólásban linkelt dokumentumfilm fényévekkel jobb (minden hibájával és tévedésével együtt - persze a sorozat se hibátlan).

Részletesebben: ez tényleg egy film (játékfilm). Szerintem ha a csernobili történet nem egy valóban megtörtént dolog lenne, akkor ez egy rém unalmas (mini)sorozat lenne. A sorozat alapkoncepcióját (robbanás utáni történések bemutatása, kihegyezve az adott politikai rendszerre) nem tartom rossznak, valahogy a megvalósítás nem az én szám íze szerinti - míg a jelentős többségnek viszont igen, amit a kb. 9.6-os IMDB, a kb. 9,8-as port és a 97/100-as mafab is mutat. Nyilván a készítők a tömegízlést célozták meg, és ez úgy tűnik, sikerült is.
Nekem valahogy az egész sorozat "semmilyen" volt, két fő vonalat tudnék kiemelni: szörnyű következményekkel jár a radioaktív sugárzás, szörnyűek a hazug rendszerek. Ezekkel persze egyet is értek.
Céltalannak találtam a likvidátorokra épülő részt - persze a kiskutyákat mindenki sajnálja, viszont az ártatlan emberek nem keltenek ekkora együttérzést (nyilván mert egy meztelen bányász nem olyan cuki). A biorobotos rész egyáltalán nem volt olyan ütős, mint a már linkelt dokumentumfilmben (diákokkal atomfizika végén meg szoktuk nézni két tanórában, nagyon meg szokta viselni őket). A végén a tárgyalásos rész tetszett talán a leginkább, viszont abból hiányzott az, hogy érthető legyen - fizikát tanítok, nem vagyok egyáltalán atomfizikus, gondolom, a köznapi ember mennyire érthette.
Ja, baromira idegesített a manapság divatos kameramozgatás: két ember egy szobában beszél, és amikor a kamera valamit mutat, akkor nem fix, hanem egy kicsit mozog. Nem tudom, mit akarnak ezzel elérni, vagy mi a "művész" célja.

Szóval nekem hatalmas csalódás volt (10-ből kb. 5 pont),- főleg annak fényében, hogy a fél világ ettől a sorozattól van elájulva.

"viszont abból hiányzott az, hogy érthető legyen "

Nem tanítok semmit, de én érteni véltem. Lehet pont ezért ;-)

"Ja, baromira idegesített a manapság divatos kameramozgatás"

Igen, ezzel szerintem "dokumentalistábbá" akarják tenni a dolgokat. Talán a Kemény Zsarukban láttam ezt először és ott mint újdonság még el is ment, de azóta minden egyes sorozatban ez megy és már én is unom...

Nem tanítok semmit, de én érteni véltem. Lehet pont ezért ;-)
Bevallom, az atomreaktoroknak csak az alapját értem (bár szerintem még így is többet, mint az átlagember). Az üregtényező és hasonló fogalmak kicsit ködösek számomra (majd ha lesz időm, kiművelem jobban magam).

minden egyes sorozatban ez megy és már én is unom...
Sok filmben (tehát nem csak sorozatban) láttam már ilyet (bár példát egyet se tudnék most mondani).

„Csernobil tanulsága nem az, hogy a modern nukleáris energiatermelés veszélyes” – twittelte. „A tanulság az, hogy a hazudozás, az arrogancia és a bírálat elnyomása veszélyes.” Az atomipar képviselői pedig egyetértenek. „A nézők látják a hollywoodi verziót és elgondolkoznak, hogy vajon mennyire releváns ez a Szovjetunión kívül?” – írja a Nuclear Energy Institute. „A rövid válasz: nem sokban.”

Ehhez azért megéri elolvasni ezt.

Alexander Kovalenko: Japanese authorities ignored organizational and technological lessons of Chernobyl at Fukushima NPP

Meg mennyire atompárti a szerző Micheal Schellenberger:
Enemies of the Earth: Unmasking the Dirty War Against Clean Energy in South Korea by Friends of the Earth (FOE) and Greenpeace

mennyire atompárti
Ez mennyiben is változtatja (akár pozitív, akár negatív irányba) az írásának (illetve annak fordításának) az igazságtartalmát?

(A szakmaibb dolgokat kismillión kivesézték a Paksi matek topikban, sok újat azokhoz képest nem tudnék mondani.)

A cikket Micheal Schellenberger, atomenergia párti környezetvédő aktivista jegyzi. Aki tökéletesen szemben áll a Greenpeace-szel.
Akkor így kellet volna jelezni az írót.
Mennyire volt releváns bedobni amikor itt már megvan Az IMDB-n érdemes elolvasgatni a kritikákat tartalmazott újat?
Igaz az IMDB nem kelti a szakmaiság látszatát ellenben a nuki.hu (nem is vették a nevükre). Ráhagyták ezt egy környezetvédő aktivistára. (elég sok atompártit elfordíthat ez a sorozat, szóval értem én, ha nem lesz erőmű kevesebb rektorfizikus kell)

"A tanulság az, hogy a hazudozás, az arrogancia és a bírálat elnyomása veszélyes.
A nézők látják a hollywoodi verziót és elgondolkoznak, hogy vajon mennyire releváns ez a Szovjetunión kívül?" (kis hazánkban is vélem felfedezni ezeket, csak a legújabb pl. MTA)
Japanese authorities ignored organizational te ezt minek fordítanád, értelmeznéd?

Evakuálás nem olyan sürgős, úgy sincs semmi baj, vagy sokkal kiesebb a baj. Japánoknál ugye nem ez volt?
stb.

"A.: I can open one secret. A situation similar to the one taking place in Japan arose in the Soviet Union when an 8.0 magnitude earthquake occurred in Armenia at 11:41 a.m. on December 7, 1988. During the disaster, virtually all staff left the Armenian Nuclear Power Plant. The lack of operative and maintenance personnel led to a threat of reactor overheating. To prevent a disaster, the Soviet Council of Ministers and the Nuclear Energy Ministry immediately moved personnel from other nuclear power stations to the Armenian Nuclear Power Plant, mainly from the Kola nuclear power station. The specialists, who arrived within several hours, restored water supplies to cool the active zone, including with the help of firefighting vehicles. The situation was stabilized promptly and a disaster that could have become similar to the Fukushima accident was prevented."

Vajon a jót átvették? Japán önvédelmi erők vittek oda azonnal generátort, gázolajat, személyzetet?

"In my opinion, the situation with the reactors at the Fukushima station was not catastrophic after the earthquake and the tsunami. The disaster was caused by the human factor, like at Chernobyl. In my view, it was the confusion and lack of action by the station‘s operator that let this accident developed into a catastrophe. Apparently, they wanted to do a good job… Time will show how it happened and why."

A vége is tetszik, gyere segíts, sok pénz, titoktartási.

Szerintem is jo sorozat, viszont en is ugy vagyok vele, hogy rengeteg dokumentumfilmet es konyvet olvastam az esemennyel kapcsolatban, igy szinte semmi ujat nem tud mutatni nekem.

+1
Eszméletlen jól összerakott sorozat!

Nem lehet belekötni. Talán csak annyi, hogy nem tudtuk meg mi lett a bányászokkal. Bár sejthető...

A reaktor alatt alacsonyabb sugárzás volt mint kint mellette. Azért a jópár méter beton és föld megfogj sokmindent.

Az alagút bejárata viszont ott volt nem messze a még füstölgő reaktortól, a levegőt onnan kaptak. Az alagútban nehéz fizikai munkát végeztek, nem valószínű, hogy végig porvédőmaszkban tették volna.

Valaki már betette, itt beszélnek a bányászokkal. Nem is tették.
A csernobili csata

Mondjuk némi fenntartással kezelem ezt a filmet, ilyen apróságok után, hogy azt mondják, hogy nem sokkal a 86 május elsejei ünnepség után Shcherbytsky öngyilkos lett. Ahhoz képest 1990-ig élt és betegségben halt meg. (Igaz, arra nem találtam forrást, hogy miben.)

És tényleg (ill. wikipedia: died on 16 February 1990 after a long illness). Próbáltam keresni, hogy nem-e esetleg egy másik vezető politikus lett öngyilkos akkoriban, és azzal "keverték" össze, de hirtelen nem találtam semmit.

Gyorsan rákeresve azt találtam, hogy negyedük halt meg. Ami nem is olyan eget rengető, tekintve, hogy mostanra 60-70 éves emberekről van szó, a bányászat és orosznak lenni veszélyes szakmák. A második rész végén a szelepeket elzáró három búvárruhás közül is él még kettő, a harmadik pár éve halt meg szívrohamban.

Gyatlov is szivelégtelenségben halt meg kilencvenes évek közepén úgy, hogy már a 60-as években benyelt 200 rem-et, csernobilban dupláját, aztán 5 év az éppen széthulló szovjetunio börtönében sem egy nyaralás.

A rendezo munkait regota kedvelem, mind a zenei, mind a filmes munkai kivaloak: szorakoztatva gondolkodtatnak. Manapsag talan ilyen egy polihisztor.

Stakka Bo - Down the drain v. Here we go a '90-es evek elejerol?
Biztosan emlekeztek meg egy paran.
Igen, O (Johan Renck) rendezte ezt a sorozatot is.

Köszi, ez érdekes!

Elena blogjat linkelte mar valaki? Nem olvastam meg vegig a kommenteket, de ide kapcsolodik.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Olvasgattam, érdekeseket ír. Amiket a bibilából idéz és a csernobili katasztrófára utalnak, azok tényleg benne voltak így vagy csak valami félrefordítás?
Pl.

Idézet:
Ukrán nyelven ( nem szeretjük úgy ejteni hogy "Ukránul") Csernobil egy fűnek a neve, üröm (hasonló). Ez a szó errefelé halálra rémíti az embereket. Talán ez azért van, mert néhány vallásos ember tudatában van azzal amit a Biblia említi az Ürömöt a Jelenések könyvében - ahol a világvégéről beszél....

JEL 8:10 És megfújta trombitáját a harmadik angyal. És egy lámpa módjára égő nagy csillag hullott le az égből, és a folyók harmadrészére, és a vizek forrásaira hullott;

JEL 8:11 A csillag neve pedig Üröm: és ürömmé változott a vizek harmadrésze; és sokan meghaltak az emberek közül a vizektől, mert keserűvé lettek azok.

Nem tudok ukránul ukrán nyelven, de még ha a "csernobil" szó egy mérgező növényt is jelent, elég erőltetett a "jóslás" (mint Nostradamus esetén), talán inkább a belemagyarázás még kifejezőbb, mire gondolok. Egyébként az "Ürmös" egy létező vezetéknév (ill. most látom, egy település is).
De egy kis infó:

A katasztrófát követően a szovjet sajtó rögvest mint a csernobili atomerőművet kezdte emlegetni a létesítményt, így a Csernobil elnevezés honosodott meg a köztudatban, az irodalomban és számos hivatalos dokumentumban. A kommunista Lenin-kultusz okán kellett sebtében megváltoztatni az erőmű nevét, nehogy Lenin nevét a katasztrófával hozhassák összefüggésbe.

Kár, hogy az élet már elspolilerezte a végét.

--
trey @ gépház

Azért még nem teljesen az újabb védőkupola is csak 100 évre szól.

Nekem meg legjobb esetben sincs már annak a fele se hátra.

Kupola fölé mindig lehet egy újabbat húzni.

--
trey @ gépház

Ki fizesse?
Ha a Kelet diadala jön el, akkor az unokád rácseszett.
Ezt se Ukrajna fizette.
Egyébként van remény ha a donorok finanszírozzák.

Ki fizesse? Mindenki, aki nem akar emiatt szívni. Az, hogy Ukrajnában következett be, az éppen úgy tanulópénz másoknak is. Egy csomó olyan tapasztalattal lett az emberiség gazdagabb emiatt, amit egyébként csak szimulátorokban láthatott volna. Mindenkinek érdeke a közreműködés.

Vagy gazdasági, vagy tudományos vagy egészségügyi alapon.

--
trey @ gépház

Sőt, én megkockáztatom, hogy a tanulópénz jelleghez kapcsolódóan nagy szerencse ahogyan ez az egész a Szovjetunió területén történt.

Máshol, ahol az emberélet jóval drágább volt és nem mellékesen az emberek máshogyan szocializálódtak nem lett volna ilyen egyszerű a megoldás. Azokra a helyekre gondolok, melyek -hogy is mondjam- civilizáltabbak voltak. Elképzelni sem tudom, hogy az USA területén csettintésre áldoztak volna fel tízezreket, a másik tízezer meg önként tette volna a "kötelességét" (ahogyan úton-útfélen fogalmaznak immár a filmekben is). Vagy épp ennyire könnyen kontrollálhatták volna az egész folyamatot pl. félreinformálással meg ilyesmi. De az USA csak példa volt, írhattam volna mást is.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szep gondolatok, kicsit meg is leptek. Viszont lehet, hogy feluletes voltam, de nem latom benne a munkara kepes 20-50 korosztalyt.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem a japánoknak van olyan szokás, ha egy idős haszontalannak, tehernek érzi magát, gyakorlatilag öngyilkos lesz? Valami heygre felmennek vagy mi.

A szokás azért erős szó rá. Előfordul itt-ott.

Ez a civilizált szó egy nagyon érdekes kérdés. Vajon mi számít annak? Angol wc használata annak számít? Vagy civilizáltnak számít az őslakosok kiírtása, rabszolgák behurcolása? Millión etnikai alapon történő mészárlása? Élő embereken szuronyozás gyakoroltatása? Városok civil lakosság bombázása gyújtóbombával porig éhezve azt? Vagy civilizált a szomszéd országban elhelyezni a "kihalgató létesítményt"? Civilizált-e gazdasági nyomásgyakorlással térdre kényszeríteni, hátráltatni a fejlődésben - és esetenkét a "civilizálatlan" állapot közt tartani - egy másik országot? Vagy egy mélyszegénységben élő borsodi cigánytelep civilizált-e?

Ezen a mérőn mindenki el tud bukni attól függően, hogy épp mi alapján húzod meg a határt.

Persze, ertem - de szerintem te is ertetted amit irtam. Vagy inkabb ugy fogalmazok, hogy a kevesse “nyers” vagy esetenkent kevesbe barbar nemzetek. Ha nem nyert, majd valaki megfogalmazza jobban, most annyira nem fogja az agyam :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Melyikre gondolsz? Angolok? Németek? Japánok? Amerikaiak? Törökök? Kínaiak? Vagy bármely európai nemzet? És melyik időpillanatban? Az, hogy most mi van az nem jelenti azt, hogy mindig ugyanaz a nemzet volt a civilizáció és a kultúra csúcsa.

Pl. amerikaiakra es akkor.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A terv nem az, hogy megvárják, amíg a new safe containment élettartama is lejár, és aztán föléépítenek egy még nagyobbat, hanem hogy most, hogy már nem kell rohanni, lehet olyan automata gépeket tervezni, amik kibírják a sugárzást, és a régi szarkofágot, a reaktor roncsait, meg ami még van ott, szépen elcsomagolják, és biztonságos tározókba teszik.

Chernobyl 3828 - a valódi felvételek amelyek alapján az HBO néhány jelenete készült

Az IMDB-n közben első helyre került a legjobb TV sorozatok listáján.

A Kína szindrómában milyen típusú reaktor volt? Vagy nem beazonosítható, és szerettek volna egy izgi filmet?

Nagyon régen láttam, nem emlékszem pontosan, de amerikai, valószínűleg forralóvizes (vagy esetleg nyomottvizes) reaktor lehetett. Az amerikaiak nem építettek grafit moderátoros, víz hűtésű erőművi reaktort. Forralóvizeset elég sokat.
A másik, hogy az a film nem alapult megtörtént eseményeken, és mintha tévedések is lettek volna benne bőven. Annak idején nagyot szólt, mert nem sokkal a Three Mile Island erőmű üzemzavara előtt mutatták be. Ott tényleg eljutottak egy zónaolvadásig, de a megolvadt üzemanyag a reaktortartályon belül maradt. A filmben, ha jól emlékszem, az van, hogy ha bekövetkezik egy meltdown, akkor átolvasztja a reaktortartályt, átégeti a betonalapozást, és nem áll meg a talajvízig, ami messze nem reális.
Modernebb erőművek esetén pedig további védelem is beépíthető (a vészhelyzeti hűtőrendszerektől a tartály alá épített, zónaolvadás és reaktortartály-sérülés esetén védelmet adó felfogórendszerig).

Ez volt ami ateg a Fold tuloldalara? Ha igen, kerdezhettel volna akar Batmanrol vagy Optimusrol is. Ha nem, akkor fixme!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nah vege. Az utolso 15 perc kivetelevel kicsit jobbnak vartam az otodik reszt. Most is mondom: vagany, de a 9.5 csak azert ennyi, mert ez a keleti szinvonal sok helyen egeszen mellbevago. Csak keleten nem lenne 9.5 :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az IMDB-n érdemes elolvasgatni a kritikákat, sok arrafelé élő ember is írt véleményt és arról is hogy ők hogyan élték meg az egészet ill. hogy mennyire tartják hitelesnek a sorozatot.

Huh... olvastam őket egy darabig és tényleg érdemes beleolvasni... tulajdonképpen ezeket a hozzászólásokat / visszaemlékezéseket össze kellene gyűjteni valahová, ahonnan biztosan nem tűnik el...

Svetlana Alexievich Voices of Chernobyl c. könyve sok visszaemlékezést tartalmaz. Nem arra hajt, hogy a tényeket mondja el, hanem arra, hogy azt mondja el, hogy mit hittek, gondoltak, láttak és hallottak a túlélők.

Nem néztem még meg, de megfogom. Keresek egy filmet/sorozatot, lehet kicsit offtopic. Gyerekkoromban láttam tv-ben(90-es évek eleje), nem tudom, hogy Chernobyl-ról szólt e, de atomkatasztrófa volt, és akkor nagyon tetszett. Arra a jelenetre emlékszem belőle csak, hogy evakuálásnál sugárzásmérővel nézték az embereket, és egy kisfiút nem engedtek felszállni a buszra, de kiderült, hogy a kabátja alatt egy macskát rejtegetett, és az volt a sugárfertőzött, és nem a kisfiú. Esetleg ebből felismeri valaki?

Nem tudom, hogy erre gondolsz-e, de hasonlo idoszakban lattam en is azt hiszem:

https://m.imdb.com/title/tt0085404/

Köszi, nem láttam még(tudtommal), megnézem majd, hátha ez az!

Nem ez volt, de nem volt rossz film, köszi!

Mióta elkezdődött a sorozat, 10 millió reaktortechnikai szakmérnök országa lettünk.
--
ne terelj

Vannak itt akik korábban kezdték.
Egy kis olvasmány.

Mindenki nyugodjon le! Készül az Orosz verzió! ;-)

3-4 mondattal elintezheto hir ugyis, hogy az olvaso kierezze belole a lol faktort. Erre itt ez a csicska haat.. ize.. ooo... csirkes-feketelyukas fasz. Balint el sem hiszem, hogy ezt a duplanullas senkit linkelted :/

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem gondoltam komolynak, azért van a ;-) végén!

Okes, ha tenyleg igy van akkor en vagyok gyenge estere. De aztan igy legyen jeah!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Remélem az már kellően PC lesz, és nem csak fehér színészek lesznek benne! https://www.reddit.com/r/DeFranco/comments/bwsg12/karla_marie_sweet_there_were_no_actors_of_color/

Nem tudom eldönteni, hogy szimplán ostoba, vagy troll.

--
trey @ gépház

Jaja, egy néger biztos volt ott:
https://www.rt.com/news/461078-chernobyl-black-liquidator-hbo/

Nem értem, miért nem rakták bele....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Egyetlen dolog derült ki nekem a sorozatból, ami új volt, hogy a Szovjetunióban a polgárok 110%-a szívta a geci bagót, a 100%-a pedig láncdohányos volt.

--
trey @ gépház

A "legjobb" rész az volt amikor a bányászok 50 fok melegben bányásztak a porban, sugárzás mellett, szellőzés nélkül, de azért még rá is gyújtott az egyik.

Néhány évtizeddel ezelőtt a dohányzás egészen más társadalmi elfogadottságot élvezett. Például munkahelyen, irodában, buszon, lakásban, sőt iskolák folyosóin is simán rágyújtottak. Akkoriban még nem volt benne annyira a közgondolkodásban az egészségkárosító hatás (a passzív dohányzásé főleg nem).
Ráadásul a SZU-ban eléggé szerény lehetőségek voltak a szórakozásra és a szenvedélybetegségek kiélésére (volt a vodka, meg a cigi, nagyjából). Úgyhogy az emberek cigizéssel múlatták az időt. A katonák meg főleg.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Lenne még hova továbblépni. Szingapúrban az dohányzó kabinokat tennének az utcára és abba terelnék a bagósokat.

https://youtu.be/x0bBzRTiIPI

--
trey @ gépház

Ez jó ötlet. Az alábbi Futurama jelenet jutott eszembe róla :-)
https://youtu.be/EbmQxZkSswI

bocsi, gyerekek ez fájni fog...

YOU HAVE BEEN WARNED!!! :D

miért nem megy a fogyókúrázó csernobilba?
mert csak tovább hízna a has-adó anyagoktól

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

izleses

és nem is vicces.

Itt egy összefoglaló az eseményekről képekben: https://imgur.com/a/TwY6q

A fenti összefoglalóban van egy "érdekes" adalék arról, hogy mi lett Fominnal:

"Chief Engineer Nikolai Fomin was declared insane in 1990, and transferred to a psychiatric hospital. Astonishingly, after he recovered he was allowed to return to work at the Kalinin Nuclear Power Plant near Moscow."

meg nem tudtam megnezni a sorozatot, de jo nagy municio ez a atomellenzoknek: mar sokadik ismeros mondja hogy jo volt a sorozat, es szerinte se kene a paks2-ot megepiteni...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Talán nem túl magasan kvalifikált versenyzők. Ha beszélgetnél velük, kérlek süsd már el, hogy ideje lenne lefújni az építkezéseket is, hiszen :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Most értem a végére. Nem derült ki a sorozatból, hogy mi történt azzal amit a bányászok csináltak. Elvileg azért ásták az alagutat, hogy egy hűtőt rakjanak a reaktor alá. Olvastam, hogy ezt végül nem sikerült megcsinálni, de a sorozatban nem volt arról szó, hogy mi lett azzal a projekttel, hacsak le nem maradtam valamiről. Utoljára akkor láttuk a bányászokat amikor pucéran dolgoztak a 3. rész közepe táján.

Más: A sorozat írója kéri az "Instagram turistákat", hogy tiszteljék a katasztrófa helyszínét.
Nem linkelem, mert a guardian-en olvastam, aki rákeres a "Chernobyl writer urges Instagram tourists" szövegre meg fogja találni a cikkeket. Abban a cikkben linkelték egy nő instagramját aki egy szál tangában mutatogatja magát Pripyat-ban. Meg is kapta a magáét a kommentekben. "You can show your ass to hiroshima or the world trade center too... seriously !"
Sokan kihasználva a sorozat sikerét próbálják a saját accountjukat felpörgetni...

Kiöntötték betonnal. Ha jól emlékszem.

A bányászok fő feladata az volt, hogy a reaktor alól kiszivattyúzzák a vizet, arra az esetre, ha a bór/homok megolvadt elegye ne okozzon gőzrobbanást, ha átégeti a védőburkot.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nem. Ahol a bányászok voltak, nem volt víz, a víz kiszivattyuzás a három buvár feladata volt. Az eredeti terv szerint valami nitrogénes huto cuccot raktak volna oda, hogy hűtse alulról a containment alját, hogy ne égjen át a beton és jusson ki a corium a természetbe, ott beszennyezve mindent.

Aztán végül csak simán kiöntötték betonnal.

Igen, a 3. rész közepén beszélnek a főbányásszal és neki azt mondták, hogy helyet kell csinálniuk a hőcserélőnek amihez korábban kérték Gorbacsovtól a Szovjetunió összes folyékony nitrogénét. Aztán a 3. rész után már nem is esett az egészről több szó.
A betonozásról beszélnek a sorozatban? Nem rémlik.

Azt nem tudom, de a valóságban csak annyi történt. Talán hamarabb hűlt ki és azért nem rakták alá azt a cuccot, vagy a lelkesedés nagyobb volt mint a lehetőségek.

A sorozatban nem ott kihagyták.
A valóságban viszont feltöltötték betonnal.

Mondjuk nekem is csak a vége után jutott eszembe, hogy azzal mi lett.
Fentebb linkeltem egy összefoglalót, ott azt írják, hogy azért nem használták, mert a mag magától lehűlt:
"They worked 24 hours a day and achieved their goal in a month, but many of them later died from exposure, and their refrigeration device was never used - the core cooled down by itself."

Tudtommal sikerülni sikerült kiásni az alagutat, és a hőcserélők helyét, de nem volt szükség végül hőcserélőre. A mag már hűlt, elég volt az alapozást megerősíteni, a kiásott termet betonnal feltölteni.

A második részhez: igazából elég nehéz megérteni a Csernobil-turizmust. Nem tűnik egy kellemes helynek, és nem is hiszem, hogy sok újat lát az ember. Azoknak talán nem árt, akik más, hasonlóan nagy ipari projekteket terveznek, hogy lássák hova vezet, ha az építők spórolnak a biztonságon, a szabályozók jóvá hagynak nem túl jó terveket, majd az üzemeltetők tesznek az előírásokra. A többieknek csak egy elég furcsa hely ahhoz, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Ezt most dobta ki nekem a youtube:
Chernobyl Anatoly Dyatlov’s real interview (English)

Na... Én is megnéztem, bár csak a magyar szinkronos változatot.

Őszintén, egynek elment, de azért annyira nem esett le tőle az állam, mint amekkora hype-ot kapott az interneten.

Mint korábban írtam szeretem a csernobili katasztrófa történetét és elég sokat olvastam a témával kapcsolatosan. Jó volt azokat a dolgokat amiket ismertem így látni, viszont csak bejött az amitől tartottam, hogy a beleírt dolgok nem kellettek volna. Emily Watson karaktere olyan szinten unszimpatikus volt, felesleges volt egy karakterbe személyesíteni meg Legasov munkatársait, simán lehetett volna, hogy akkor ha csak néhány ember bevonásával, de hitelesebben előlehetett volna adni a kollégákat.

A helikopter balesetnél a fejemet fogtam. Értem én, hogy így próbálták izgalmasabbnak előadni, de akkor is rossz így.

A halál hídja is csak városi legenda, aminek ha jobban utána néztek volna, akkor nem írták volna a végén, hogy mindenki meghalt aki onnan nézte az eseményeket.

Egyszer nézhető kategória számomra. A legjobb rész a sorozatból a legvége volt, mikor a tényeket közölték.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A helikopter baleset megtörtént, csak később.

Tudom, hogy volt. Azt felejtettem oda írni hogy pont amiatt fogtam a fejem, hogy csak az izgalom keltés miatt hozták így előre az eseményt.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Azt hittem az volt a problémád vele, hogy nem is a sugárzástól zuhant le a valóságban hanem "csak" beleakadt a daru kábelébe. Youtube-on fent van az eredeti video is a balesetről. Elég "prózai", gondolom ezért is változtattak rajta.

Engem ez annyira nem zavart amúgy, sőt, még valamennyire értem is. A sorozatban akkor szerepeltek a helikopterek, akkor kellett a balesetnek is lennie. Pár résszel később elég fura lett volna, hogy egyszer csak mutatják a helikoptert ami lezuhan. Akkor a történet már előrébb járt. Ez nekem úgy tűnik, hogy a filmkészítés rovására írható inkább, muszáj volt nekik így csinálni, hogy nézhető legyen. Nem dokumentumfilmet csináltak.

A kérdés inkább az, hogy a kritikusok által megfogalmazott hibák közül hány olyan van ami szándékos és szükséges a nézhetőség miatt és hány olyan van ami abból adódik, hogy nem néztek elég alaposan utána a dolgoknak.

Pl a sugárbetegség nem fertőz úgy ahogy ábrázolták. Ez számomra pl érthetetlen, hogy ha tényleg annyira a realizmus megszállottja az író, mégis hogyan sikerült ezt beleírnia?
Ha pedig tényleg így gondolták, hogy ez így megtörtént, hát az valóban nem vet jó fényt a készítőkre.

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima Ez az a tűzoltó és ez az a feleség.
De az egy másik műfaj. Sokat merítettek belőle ennyi.