3.3V-os egyszerű kapcsoló

 ( plt | 2019. május 23., csütörtök - 13:52 )

Egy egyszerű, olcsó, könnyen beszerezhető alkatrészt keresek, amivel lehetőleg közvetlenül lehet egy 3.3V-os GPIO portról leválasztottan kapcsolni egy 5V-os fogyasztót.
Valami pici optocsatoló vagy SSR kellene, de sehogyan sem találok pont ilyet.
A GPIO port maximális terhelhetősége 10mA, tehát jó lenne olyan, amit ennél kevesebbel meg lehet hajtani, hogy ne kelljen még egy plusz ellenállás a körbe.
Az 5V egy USB eszköz kapcsolója, így a maximum terhelés 1A alatt marad gondolom. Nem ismerem az eszköz belső elektronikáját, ezért keresek leválasztásos kapcsolót. Az optocsatolótól emiatt félek, mert ott csak egy irányított áramot tudok elindítani. Az SSR emiatt talán jobb lenne. Emlékeim szerint vannak filléres, alacsony feszültségű és terhelhetőségű SSR-ek is, de most egyet sem találok.
Az is szempont, hogy ne kintről kelljen rendelni, hanem valami olyan, amit egy átlagos boltban meg lehet kapni. (Pl.: hqelektronika.hu ideális beszerzési forrás lenne számomra.)
Ha rosszat keresek, és van erre más egyszerű eszköz, azt is örömmel venném. A lényeg, hogy a GPIO port a lehető legegyszerűbben, közvetlenül, leválasztva tudja ki/bekapcsolni az eszközt.
Előre is köszönöm a hozzáértők segítségét.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

AQY211EHA
A meghajtásnál sorba kell kötni egy 330..470 Ohmos ellenállást.

Az USB host felé nem folyhat áram, ezért egy FET is elegendő lehet. Persze az a kapcsolás bonyolultabb.

Köszönöm. Egész jól néz ki, de ennél azért kissé szolidabb árút megoldást keresnék. Bár látom, az alin 2 dollár 10 darab, de mire ideér.

Van olcsóbban "egyszerű kapcsoló" is. ;)
AP2552AW6 (hármat kell rendelned)
Ez tényleg USB táp kapcsolgatására való.
A föld közös, az 5V meg akárhonnan jöhet.

Ha a szállítási díj sok, akkor meg tudom rendelni. (BP)

Ez egy leválasztott kapcsoló? Ha igen, akkor egész jónak tűnik.

A föld közös...
Tehát nem.

5V esetén milyen oka van a leválasztásnak? Ez tranzisztor vagy egy mosfet kell oda.

Mivel nem ismerem a kapcsolt áramkör felépítését, nem akarnék semmilyen hibaforrást bevinni a rendszerbe. Ha a kapcsolt áramkör egy egyszerű táp kapcsoló lenne, még talán meg is próbálnám, de ebben sem vagyok biztos. A kapcsolni kívánt funkció csak egy nyomógomb egy usb-vel táplált bekapcsolt eszközön. Ezért tűnik számomra a legbiztosabbnak a leválasztás.

Ha egy nyomogomb, akkor mibol gondolod, hogy ott olyan hatalmas aram folyna, amit egy optocsatolo nem bir? (akar le is merheted)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Az optocsatoló is esélyes, de ha jól láttam, az belül egy tranzisztort vezérel, ami meg egy adott irányba engedi csak az áramot. Emiatt gondoltam, hogy az SSR jobb. De ha egy ilyen kapcsolón csak egy irányba folyhat áram, akkor az optocsatoló is jó, max kipróbálom, melyik irányban működik.

Jol latod, az optonal tranzisztor van a kimeneten (bemeneten meg tipikusan egy IR LED).
Arra azert figyelj, hogy ne fototriacot hasznalj, mert nem fogja elengedni a gombot!

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A GPIO port maximális terhelhetősége 10mA - ez milyen eszköz?
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

En olyan eszkozt is tudok, ahol ez alapbol 0.5mA, high drive beallitas eseten pedig osszesen(!) 15mA a terhelhetoseg a pineken.

ESP8266. Pontosabban utánanéztem, 12ma.

Rácsatlakozom a kérdésre egy újabbal, valaki meg tudja mondani, hogy ennek a kis vacaknak vajon mennyi lehet az áramfelvétele? Nem látom az adatlapon.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ohm-törvény megvan? Mert a tekercs ellenállását megadták... Sőt, a teljesítményét is.

12V/12,5mA +/-10%

Oh bm'... :) valóban! görög van a falóban... csak a contact capacity-ig jutottam (az eladó oldalán :)). köszi

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség