Mount SMB2/SMB3.11 tényleg nincs FreeBSD 10-ben?

Fórumok

Egy FreeNAS 11.2 rendszer beüzemelése után egy FreeBSD 10.4-en szerettem volna felcsatolni a FreeNAS-on kiajánlott (alapból min SMB2, max. SMB3.11) SMB megosztást. Nem sikerült.Akárhogy keresem a neten, mindig oda jutok, hogy a FreeBSD máig nem tud felcsatolni SMB1-nél újabb protokollal CIFS megosztást (mount_smbfs nem támogat mást, mount -t cifs -o ver=3.0,sec=ntlmssp,iocharset=utf8 pedig változatos error lesz).
Minden írásban az a megoldás marad, hogy a megosztó szerveren engedélyezni kell az SMB1/NT1 protokollt újra, ha FreeBSD is fel szeretné csatolni.

Ez tényleg így van, vagy csak én nem találom a működő és jó megoldást?

Tudom, *nix rendszeren használjak NFS-t. De a FreeNAS sem javasolja egyazon hely megosztását több módon, és Windows gépekről mindenképp el kell érni a megosztásokat, így kézen fekvő az SMB. De nem szeretném az SMB1-et engedélyezni, és nem minden Windows-on van NFS kliens.

Hozzászólások

Csillió éve nem láttam FreeBSD-t, de esetleg FUSE + SMBNetFS?

Sajnos régóta hiány funkció a SMB2/3 támogatás. Utoljára tavaly merült fel, hogy az iXsystems majd megcsinálja, de sajnos semmi előrehaladás nincs az ügyben. Ha lenne is, akkor is majd csak legkorábban a 13-as verzióban.

Én nem próbáltam, de elvileg a FUSE-al mennie kell SMB2/3 kezelésnek.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"