Az internetnek köszönhető-e a bűnözés visszaszorulása?

 ( Breaknet | 2019. április 24., szerda - 9:51 )

A legtöbb fejlett országban nagyjából 10 éve látványosan, évről-évre csökken a bűnesetek száma, talán soha nem volt még ennyire biztonságos az élet.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/terkepen-magyarorszag-legveszelyesebb-helyei-itt-volt-tavaly-a-legtobb-lopas-betores-es-gyilkossag.1.321801.html

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

Az országonkénti bűnesetek számát összevetettem néhány ország internethasználatának számával:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Internet_use_and_frequency_of_use_by_individuals,_2013_(%25_of_individuals).png

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Households_with_internet_access,_2010_and_2016_(as_%25_of_all_households)_F2.png

1. Romániában 2010 óta legnagyobb mértékben nőtt a bűnesetek száma, és a legalacsonyabb az internetkapcsolattal rendelkező háztartások száma.

2. A lengyeleknél 2010 óta jelentősen csökkent a bűnesetek száma, de nőtt az internet-előfizetéssel rendelkezők száma is; de kisebb mértékben, mint mondjuk Magyarországon.

3. Magyarországon jelentősen visszaesett a bűnesetek száma 2010-hez képest, de az internet-előfizetéssel rendelkező háztartások száma jelentősen nőtt.

4. Észtországban harmadára esett vissza a bűnesetek száma, az internet-előfizetések számában pedig az egyik legnagyobb emelkedés figyelhető meg 2010-hez képest.

Van néhány kivétel is, de összességében látványos korreláció van az internet-előfizetések és a bűnesetek száma között.

Mit gondoltok, a két dolog összefügg?

Én úgy gondolom, hogy az internet több dolgot is elér a "bűnös" társadalomban:

1. Lefoglalja az embereket, kiélik magukat a számítógépes játékokban, kommunikációs felületeken stb., ezért kevesebben mennek le kirakatokat bezúzni.

2. A veszekedéseket lerendezik egymás között online, így sok személyes konfliktus elmarad.

3. Az alapvetően elszeparáltan élő, lecsúszott embercsoportok kulturálódnak, szocializálódnak a világhálón, látják, hogy milyen témákkal foglalkoznak mások, milyen stílusban írnak stb.

4. Segít a munkakeresésben.

Mit gondoltok? Minél többen ülnek le a gép elé, annál kevesebben bűnöznek? Vagy csak szimplán a gazdaságok folyamatos fejlődésének köszönhető az internet térnyerése és a bűnözések számának csökkenése is?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

:-D

Basszus, pont ennek a linkjét kerestem :)

Szerintem nem sok köze van a kettőnek egymáshoz. Maximum annyiban, hogy rádöbbensz mennyi hülye van. Eddig csak a közvetlen környezetedben élő hülyékkel találkoztál, de az Internetnek hála, már láthatod mennyien is vannak valójában (Flat earth, anti-vaxer, gyikemberek, lgbtxyzkisfütty... stb).

"3. Az alapvetően elszeparáltan élő, lecsúszott embercsoportok kulturálódnak, szocializálódnak a világhálón, látják, hogy milyen témákkal foglalkoznak mások, milyen stílusban írnak stb."

Aha, ahogy azt Móricka elképzeli. A Facebookon benne vagyok pár nagyobb adok-veszek csoportban, és sajna azt kell látnom, hogy aki a valóságban aljanép, az az Interneten is az. A kis Lakatos Brendon nem lesz hirtelen helyesirási szótár....

"4. Segít a munkakeresésben."
A nem számitógépes szakmák nagy részét szerintem még mindig offline módon töltik be (Szuperinfó)

Párhuzamot vonni az internet és a bűnözés közt kb olyan, mint azt állitani, hogy a Föld lapos, mert nem látom a görbületét.

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Én nem vagyok róla meggyőzve, hogy tényleg semmi hatása nincs az internet térnyerésének a bűnözés visszaszorulására.

Gondolj például a saját gyerekkorodra, amikor kis suhancként lementetek bandázni a haverokkal és falfirkáltatok, meg meglovasítottatok ezt-azt, berúgtátok labdával a szomszéd néni ablakát. Lehet, hogy konkrétan neked nincsenek ilyen emlékeid, de érdemes megnézni régi magyar filmeket.

Na most ezeknek a gyerekeknek egy jó része ma a gép előtt tolja a CS:GO-t meg a PUBG-t. Nem így gondolod? A bandázás, focizás stb. ma már nem annyira jellemző, mint akárcsak 20 évvel ezelőtt.

Azt én sem gondolom, hogy csak az internet elterjedésének köszönhető a bűnözés visszaszorulása. De lehet hatása.

Ilyen alapon az autózás elterjedése jótékony hatással volt a lótolvajlásra, tehát elmondható, hogy az autózásnak köszönhetően csökkent a bűnözés.
--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Jó, de ez tényleg így is van. Nem tudnak lovat lopni az utcáról, ha nincs ló az utcán.

Jó, ebben van valami persze. Én személy szerint 2 láb és 1 kartörésnél segédkeztem közvetett vagy közvetlen módon. Meg jártunk olyan objektumokban is amit kutyával őriztek :D Mégse lettem sittes.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Ez így egy kicsit hülyeség. Már bocsánat!

A kettőnek nincs szorosan köze egymáshoz. Egyik nem fogja okozni a másik javulását.

Ha van is köze egymáshoz, akkor is csak annyi, hogy ha bármi történik, akkor az internetnek köszönhetően több emberhez jut el a hír és akár hamarabb kaphatják el a tényleges bűnösöket. Ez lehet kapcsolat a kettő között, de még így is képlékeny.

Én sokkal inkább azt vizsgálnám, hogy az internet terjedése, akár mobilnettel, főleg a fiatalok körében mennyire segítette elő ezen fiatalok depressziós hajlamait. Van is erről már sok tanulmány és mind kimondja a végén, hogy a főleg a közösségi oldalaknak hála a fiatalok csak azt látják, hogy rajtuk kívül mindenki másnak milyen jó és ő is próbál egy olyan képet mutatni magáról, hogy minden a legnagyobb rendben van, holott a valóság teljesen más és így ha nem kap elég pozitív visszajelzést, akkor azt szörnyen élik meg. Ezt nagyobb problémának tekintem, mint a bűnözést.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

magyarorszag lakossaga 2010: 10 014 324
magyarorszag lakossaga 2018: 9 778 371

Valoszinu a kb. 230ezer ember kozott tobb bunozo hajlamu is kulfoldre emigralt. Szerintem semmi koze a bunesetek csokkenesenek szama az internethez. Max annyiban, hogy a felderitett buntettek nyilvan csokkentek, de mi van amirol nem tudnak? Sokkal konnyeb a net miatt droghoz, penzhez jutni, csalni, leszervezni barmilyen titkos talalkat...

A korreláció és a kauzalitás között van némi különbség. :)

--
https://iotguru.live

Valóban, azért is írtam korrelációt. :)

De a cím kauzalitást feltételez.

--
https://iotguru.live

A cím kérdést fogalmaz meg, a törzsszövegben lévő korreláció szó pedig tényként rögzíti, hogy korreláció (nem kauzalitás) van a bűnözés és az internet-előfizetések száma között.

Az internetes bűnözés pl. nőtt.

Valószínűleg közös ok-típusú korreláció. Nőtt az életszínvonal.

https://xkcd.com/552/

LOL :)

http://www.tylervigen.com/spurious-correlations

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Megelőztél :-)