Szofveres raid config file-ok biztonsági mentése, Ubuntu serveren

 ( kalmarr | 2019. április 9., kedd - 13:10 )

Sziasztok,

van egy szoftveres raid-es Ubuntu szerverem. Szeretnék egy olyan biztonsági mentést készíteni, ami tartalmazza azokat a config fileokat, ami ahhoz kell, hogy ha egy teljesen új gépre telepíteném fel a rendszert, akkor a ki vett winyók működjenek (elérhessem rajtuk az adatokat), azaz komplett mentésem legyen a teljes lemez struktúrámról is.
Kérdésem, hogy ehhez melyik filokat kellene lementenem? Esetleg van-e valami trükkje a dolgoknak?

Üdv.

Kalmi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mdadm a raid? Akkor nem igazán kell semmit menteni, mert az mdadm --assemble paranccsal össze lehet állítani a raidedet egy másik gépben.

Az nem fájban, hanem a raid superblockban van. De érdekes is lenne, ha fájlban lenne, akkor előbb össze kéne rakni a raidet, hogy elérje a fájlt, amiben a raid összerakásához szükséges instrukciók lennének.

Tehát elvileg, ha működő képes a Raid (nem esik ki a minimális szám), akkor mindig elérhető lesz, azaz nem a Raid a lényeg, hanem a rajta lévő adat... A kérdésemben inkább arra vonatkozna, hogy ha kiesik egy lemez, akkor azt valahogyan "egy" lépésben lehet-e pótolni, valami gyorsabb incializálással? Ezt, hogyan lehet a legegyszerűbben megtenni (ettől félek jobban, hogy ezt jól össze fogom-e tudni hozni)?

Feltetelezem, hogy ez egy mirroring - mindegyik disken legyen grub, igy ha kiesik egy disk, akkor a maradekrol meg bootolhato.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség