Hátulról belénkjöttek

 ( khiraly | 2019. április 1., hétfő - 23:17 )

Budapest, Árpád-híd, pesti oldalon a lehajtónál a kereszteződésben
épp induláskor hátulról belénkjöttek, ami a valóságban olyannak hatott, mintha
hirtelen a kumplung fogott volna (pont indultunk), és az rántott volna egyet a kocsin.
Bár sokkal erősebb volt.

Félreálltunk, csecsemő üvölt, megáll egy fehér autó, oldalán egy futárszolgálat emblémájával, kiszáll egy fószer és kérdezi, hogy jól vagyunk-e, mert látta mekkorát ugrott a kocsink.
Mondtuk, hogy megijedtünk, de szerintem nem történt nagy baj.
Mondta, hogy akkor jó, és elhajtott.

Egy olyan fél perc múlva, odajött egy járókelő, aki kérdezte, hogy visszafog-e jönni
az előbbi alak, aki belénkjött, vagy miért ment el?
Mondta, hogy ő látta a balesetet, és a rendszámot is felírta.

Ami kár keletkezett:
- fájó derék (sofőr), nálam belilult borda és sípcsont (műszerfal).
- Az autónak a hátsó ajtaja nem csukódik rendesen, a kabinvilágítás égvemarad, ha becsukom.
A hátsó lámpa alatt a lemezillesztésen a festés mindkét oldalt az alsó lökhárítóig végigrepedt.
Vonóhorog van, így a lökhárító nagyjából megúszta, viszont a kasztni deformálódott.
A kereszteződésben (visszamentem) megtaláltam a szétment teniszlabdát, ami a vonóhorgon volt:)

Felhívtam a futárszolgálatot, bemondtam a rendszámot, elmondtam, hogy ez történt.
Azt ígérték, hogy utánajárnak, és majd visszahívnak.

Egyelőre nem hívtak. Ki mit csinálna a helyemben?
Rendőrséget nem hívtam, feljelenteni nem jelentettem fel senkit se.

Vagy örüljek, hogy ennyivel megúsztuk, és hagyjam a csudába?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Minden balesetet dokumentálni kell, meg ha nincs is baj. Itt nem ez történt.

Betét lapot utólag is ki lehet tölteni, mihamarabb kell hogy mindenki emlékezzen ugyanarra. A biztosító fizet nektek, ezért van. Nem is értem, miért mennek el ilyenkor az emberek.

Ha a központi telefonszám nem hív vissza, akkor 107-re telefonálni, "cserbenhagyás" címszóval.

Mondhatjatok hogy g**I vagyok, de itt valaki bajt okozott, sőt sérülést. Amit akkor az ijedtség miatt a szendevo fel nem vett komolyan.

+1, 112 rendőrség.

-dupla-

> Nem is értem, miért mennek el ilyenkor az emberek.

Egyrészt a szabálytalan is pánikban van - keveseknek van kialakult gyakorlatuk ilyen szitu kezelésére - és így képtelen belátni mi a helyes viselkedés - leginkább menekülni próbál a szituból.

Lehet, h egyéb oka is - részben ellentmondva az előzőeknek - pl. engedély nélkül használta magáncélra a céges kocsit, és nem is lett volna szabad ott lennie. Vagy akár az is lehet h ivott egy sört.

+1, jogos lehet amit mondasz.

Hívd fel a rendőrséget minél előbb vagy menj be feljelentést tenni! Lesznek térfigyelő kamera felvételek (Árpád Híd tuti be van kamerázva), jó esélyjel az egész bizonyítható lesz és az illetőt előkerítik. Orvosi látleletet is vetess! Szerintem ez cserbenhagyás, nyilvánvalóan nem elégséges egy odavetett kérdés a pánikhelyzetben lévő áldozatnak, h jól van-e, ahhoz h mentesítse a kötelezettsége alól a felelőst.
Pánik helyzetben fiziológiailag képtelen az ember optimális döntést hozni, továbbá annak megítélésére is totálisan alkalmatlan h megsérült-e, vagy lett-e valami baja. Ilyenkor komoly sérüléseket, akár töréseket sem érez.
Mindig rendőrt kell hívni - annak ellenére, h a belső kisördög olyanokat próbál súgni h nem kell rendőr, nem történt komoly baj - nevetséges lenne emiatt rendőrt hívni -, más dolgod lenne mint a rendőrökre várni stb. NEM! HÍVNI KELL ŐKET!

+1
Így van. Személyi sérülésnél mindenképp rendőrt kell hívni.
Nem szükséges rendőrt hívni, ha a vétkes elismeri, hogy Ő a hibás és a helyszínen kitöltésre kerül a baleseti bejelentő, amiből van már mobil alkalmazás is és ajánlott azt kitölteni.
Semmiképp sem szabadott volna elmennie, így ez cserbenhagyás.
Mindenképp tegyél feljelentést!
A leírtak alapján a károd minimum 300e Ft, érdemes azért annak utána menni.

"Mindig rendőrt kell hívni"
Én hasonló helyzetben próbáltam. Belémjöttek a Délinél hátulról. Csak nálam az elkövető nem lépett le.
Nem volt gond, csak nem volt betétlapunk, gondoltuk a rendőrnek lesz. :)
Hívtam őket, és két kérdése volt a diszpécsernek:
- személyi sérülés? - nem
- vitás a helyzet? - nem, mivel a hátulról lökés tiszta ügy.
- akkor nem megyünk!
És nem is jöttek.

Egyébként cserbenhagyásnál mindenképp, és azonnal rendőrt kell hívni.

Mivel megkérdezte manus, hogy jól vagytok-e, ezért csak a cserbenhagyás _vétsége_ áll meg.
Ha igazoljátok a személyi sérülést, akkor viszont a segítségnyújtás emulasztásának _bűntette_ is megáll(hat).
Döntsd el mennyire akarsz az elkövetővel kib@szni. :)
Ha nagyon akkor keress ügyvédet is. ;)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Inkább ne szivassa meg, így is alig van futár :))

Ezt amúgy sosem értettem a jogban, hogy hol a következményt, hol a szándékot bünteti. Ha valakit kétszer mellkason lövök, akkor a minősítés a sebész ügyességén múlik. Segítségnyújtás elmulasztásánál meg a szándékon, nem nézik, hogy itt max röntgengéppel tudott volna segíteni, már ha jól sejtem, hogy a belilult bordán nem segít a nyomókötés. Ezt csak így mellékesen.

Es ez szepen kotelessegmulasztas a reszukrol.
Ugyanis sosem tudhatod milyen belso serulese keletkezett a muksonak.
Hazamegy es szepen az anorizma ami addig es meg evekig koszi jol vagyok szepen elpattan es elpatkol.
Az akkor nagyjabol gondatlansagbol elkovetett halalt okozo testi sertes cimszo is lehet.

Igen, az onkentes eredmenyelharitas minositesben nagyon sokat jelent.
Leszurod a szomszedot mert beborul az agyad, majd hivod a mentoket, ellatod, akkor az nem emberoles, hanem csak kiserlet es egy sulyos testi sertes. Ami azert nem mindegy, mert itt a kiserlet maradek buncselekmenye es mint olyan buntetesileg a biro altal korlatlanul enyhitheto.
Pelda inkabb szemleletes mint pontos akart lenni, de ezzel eleg sokat szivatnak ha jogot probalsz vegezni.

> személyi sérülés?

Ez legfeljebb tanútól lenne szabad megkérdezni! Az áldozat _nincs_olyan_állapotban_h_erre_válaszolni_tudjon_. Illetve válaszolni tud, mond valamit - de azt abszolút nem lenne szabad valósnak tekinteni. Engem a napokban megtámadtak. Verekedés volt. Kijöttek a rendőrök, kérdésre a telefonszámomat kb. harmadik próbálkozásra sikerült eltalálnom, sokkban voltam. Kérdezték kell-e mentő? Nem, nincs rá szükség - mondtam. Később kiderült törésem van. (ezt a jelenséget amúgy már többször megfigyeltem amikor mással történt valami baj)
Erre a kérdésre adott áldozati választ fenntartással kéne kezelni, csak a pozitív választ [van sérülés ilyen és ilyen] lenne szabad elfogadni, negatív válasz esetén feltételezni kell akár a súlyos sérülés meglétét is, és _semmi_esetre_sem_szabad_erre_hivatkozva_megtagadni_az _intézkedést_.
Szóval akkor is azt mondom, h mindenképp hívni kell a rendőrséget, mégha előfordulnak ilyen is furcsa elemek is az eljárásban.

Sőt utána is lehet másnap is valami bajod.
Engem elütöttek. Akkor felálltam volt röntgen meg minden, de nem lett semmi bajom.
De másnap nem bírtam fel se kelni az ágyból. Nyakam úgy megrándult, hogy szinte mozogni se tudtam 2 napig. Seggem fáj ülni sokáig nem bírtam.
És az esés után semmit nem éreztem. Simán felálltam.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Offtopik.

Igazat tudok adni Neked. Autó vs. kerékpár (én utóbin ültem) ütközés, nyílt combcsont törés, komoly vérveszteség. Nem voltam magamnál, nem emlékszem rá, de két mentős fogott le, mert el akartam indulni haza. Aztán 2 nap mély altatás. De sokkban az ember nagyon tud menni és menteni az életét.

Busz gázolt, akart menni a fene a kórházba. Bekönyörögtek a mentősök. A lábamat kis híján levágták pár nap múlva, olyan szövetelhalás következett be.

A a kórházi kezelés miatt is lehetett...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

"Vagy örüljek, hogy ennyivel megúsztuk, és hagyjam a csudába?" - sajnos jogos a kérdés. Én sem várnék sokat a rendőrségtől, a jogrendszertől meg az igazságszolgáltatástól úgy együtt véve ebben az országban :/ ...az elkövető sem véletlenül gondolja azt, hogy "Áááh, megúszhatja" ...de azért reménykedek, hogy utána mész a dolognak és sikerre jutsz :) ...gyerekkel azért ez biztos más érzés ...kicsit küzdeni azért, hogy olyan világban nőjön fel, ahol még létezik igazság.

pontosan hany olyan baleseted volt, ahol a hatosag nem tette a dolgat? mit valaszoltak a panaszbejelentesedre?

Hagyd, csak a szokásos fóbia (#mindenszar)

egyebkent for the record, tobb olyan ugyem volt, ahol valaki azt gondolta, meguszhat dolgokat, aztan valamikor meg tanunak sem hivtak be (engem), mar ment is a bunti

Belem tavaly decemberben jottek hatulrol. Rendorok nem voltak tul lelkesek, hogy a mentok kihivtak oket, de orultem neki, mert karokozo le akart beszelni rola. Olvastam a neten, hogy nalunk az a modi, hogy ervenytelenitik az alairt papirt azzal, hogy kenyszeritve volt es mehet a pereskedes evekig. Szoval mentok nelkul is kihivtam volna rendort es mindenkinek javaslom! Kb harom es fel honapig ultek bent az ugyon, de tobbszori noszogatasra (telefonon) lezartak es mar nalam van a hatarozat, hogy megbuntettek 50e Ft-ra es 6 pontot kapott. Ezzel mar vegre fizethet a kotelezoje, amely meg lesz meg egy meccs ismerve a magyarorszagi viszonyokat..

Azonban fontos hogy a nyakukra kell jarni! Rendorseget majdnem minden nap felhivtam, hogy hol tart az ugyem, miert all, miert nem kuldik mar a hatarozatot. Ha nem csinalod lehet egy fel ev-evig is elhuzzak. Peldaul 1 honapig azt se tudtak mi van uggyel, el se kezdtek vele foglalkozni (tarsosztalyon volt), utana fogalmuk sem volt hogy volt-e meghallgatas, kollega szabadsagon, majd jogero utan ket hetig nem postaztak, de ahanyszor be akartam menni szemelyesen atvenni mindig lebeszeltek rola mindenfele indokkal. Vegul megigerte valaki, hogy beszel mar az ugy felelosevel, elore veszik es ASAP postazzak. Na igy lett meg harom es fel honap alatt egy egyertelmu (karokozo helyszinen elismerte rendorok elott) konnyu seruleses (csak nyakam randult) ugy.

A te eseted ennel sokkal bonyolultabb. Jelentsd be minel elobb, mindenrol kerj papirt es jarj rajuk, mert ha rajtuk mulik akkor terfigyelot sosem kerik ki vagy mire kikernek mar nincs meg!

Ott is kevés a munkaerő, ha mindenki úgy gondolja, hogy az ő ügye a legfontosabb, akkor semmit se tudnak csinálni, csak telefonos baszogatásokkal foglalkozni.

> Ott is kevés a munkaerő,

Errol kene valami statisztika. "Erzesre" sokkal tobben vannak mint mondjuk 2000-ben.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

statisztikat nem tudok, de tul keves, akkor is, ha tobben vannak, mint 2000-ben

Én meg úgy látom, hogy a rendőrök hajlamosak nem érdemi munkát végezni. Például sebességmérés, amire egy majom is túl kvalifikált lenne és átlagsebesség-mérő kamerákkal teljesen kiváltható (sőt jobb lenne). Volt/van két rendőr ismerősöm is. Az egyik nyomozó volt, de kilépett és most inkább Németországban úszást oktat. A rendőrségen belül ott tettek keresztbe neki, ahol csak lehetett mivel volt mindig valami ismerős odafent, ahonnan leszóltak hogy ne piszkálja tovább az adott ügyet, szóval nem csoda hogy nem oldódik meg semmi. A másik ismerős jelenleg is az állományban van, de csak úgy tudott érvényesülni (értsd előre lépni, magasabb juttatásokat kapni), hogy a "kedves vezetőhöz" köthető szervezethez csatlakozott. Szóval mondjuk úgy, hogy aki dolgozni akar, azt ellehetetlenítik. Ugyanezt hallom a mentősöktől is, ami ott a központban van, az egy kabaré. Például többször előfordul, hogy mobilon kell segélyhívniuk, mert EDR-en valami idióta az ügyeletes.

Szóval az aktatologató papírgyárasokat nem hogy basztatni, de jól seggbe kellene rúgni, hogy végezzék a munkájukat!
Ez ugyanúgy érvényes már állami szervezetek aktatologatóira is. Már rég el kellett volna küldeni a 95%-át ezeknek az embereknek és automatizálni a munkát. Például volt hogy csak harmadszorra sikerült bejegyezni a lakcímváltoztatásomat egy szervezetnél. Vagy most januárban megörültem hogy VIII.kerületben milyen jó önkormányzat van (először jártam ott és azonnal sorra kerültem), aztán akkor jött a hidegzuhany mikor az ingatlanadót kiküldték rossz névre és címre. Tehát arra is képtelenek voltak, hogy 2 db papírt értelmezzen három ember, aki bent ült. Persze akkor azt mondták minden rendben van, bejegyezték a változtást..
Ezeket meg lehetne mind online oldani és nem lenne szükség a vízlapátolásra is képtelen emberekre.

Van baleseti bejelentő app a Play áruházban (több biztosítónak is).
Első körben azt kellene megtudni, hogy az ellenfél autója hol van biztosítva.
Ezt a futárszolgálatnak írt postára adott tértivevényes levéllel tudakoznám meg, illetve ha válasz nélkül hagynak, akkor ügyvédi (vagy közjegyzői) segítséggel küldenék felszólítást.
Ezután a tanú segítségével és a futár jelenlétében rajzoljátok meg a szituációt, amit eljuttattok a megfelelő biztosítóhoz.

Fontos!!! Az eseményt, amennyiben a vétkes fél is elismerte, neki is kötelező lesz bejelentenie! Ezt nyugodtan számon kérhetitek rajtuk (mármint a futárcégen).

life hack: minden balesethez rendort kell hivni, mert meg a kitoltott betetlap sem garancia semmire

+1, nagyon. Helyzetben mindenki cuki, utolag kettyennek be...

megtortent eset alapjan:
- ismerosbe belementek hatulrol
- csavo hipercuki, kitoltik a betetlapot, mennek a dolgukra
- biztosito szol, hogy gond van, nam talaljak az urget
- a cim egy kebabos bufe, haver odamegy
- csavo elojon hatulrol, megismeri a havert, integet neki, menjenek be a konyhara dumalni
- plot twist: elokerul a szamurajkard, majd emebrunk megjegyzi, hogy bar o nem az igazi lakcimet irta a papirra, a haverom viszont igen, ugyhogy szivesen hazhoz megy megmutatni a szamurajkard-gyujtemeny tobbi darabjat is

Egyszer velem is volt ilyen, de akkor rendőr is lett hívva. Azonban max ajtótámasznak voltak jók, mert ott fenyegetett életveszélyesen (kardot akkor már leengette, de ott volt nála) és csak annyit mondtak a rendőrök "legalább előttünk ne". A lopott pénz nála volt, mivel bankból akkor vettem ki sorszámoknak is stimmelniük kellett (a többi ugyanis sorban volt) és az aranyláncnak is még ott kellett lennie. Azonban rendőrök meg sem motozták, azt mondták feljelentést tehetek és akkor majd előállítják valamikor. Érted? Miután már mindent eltűntetett és esetleg adataimat is megszerezte. Bíróságon van ismerősöm, azt mondta hiába kérem adataim zárt kezelését, kivétel nélkül kikerülnek ezek "valahogy". Úgyhogy hagytam a francba az egészet, megköszöntem rendőröknek a nagy semmit és elköszöntem.

Eleve furcsa nekem, hogy nem írtatok betétlapot... Főleg a futártól furcsa, hiszen mivel céges autó, neki különösen érdeke és kötelessége, hogy le legyen papírozva.

Elozo este cimbikkel tutukeles hajnalig, majd almosan meg szazalek ertekkel beledurransz valakibe.

Peldaul oknak megfelel a muveletre amit vegrehajtott.

Szemelyi felelosseg a ceges jarmuben okozott karert. En csak leparkoltam es ilyen lett...

Nagyon sok motivum elkepzelheto a nep reszerol nem tudsz a fejevel gondolkodni.

Esetleg egy ver geci szarhazi volt az ember.

Szetperelnem a ceget emberunk helyeben.

> Szetperelnem a ceget emberunk helyeben.

Miert?

"Szetperelnem a ceget emberunk helyeben."
Nem a céget, hanem az embert, mert ő a felelős, és a hatóság pillanatok előkeríti ha akrja. Ez a szakmájuk. :)

Az a "szétperelés" meg sokkal több idő/pénz/macera/agyvérzés, mint amennyit nyerni lehet vele.
A kárt kell megtéríttetni, az gyorsabb és egyszerűbb (és logikusabb ;) ).

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Alkalmazottert es annak karokozasaert munkakoreben a munkaltato a felelos.
Nem az embert kell perelni hanem a szolgalat mogott a ceget es az majd a munkavallalojaval intezi belul a dolgot.

En 3 milliot akasztottam egy hasonlobol, es nekem meg a faj a vallamon kivul nem volt egy lila foltom sem, csalad sem volt velem etc...

Itt ha kifogsz egy normalis birot akkor kifizetheted a svajci frank hiteledet. :D

Ez is kar, mert minden kar ha nem is anyagi. Az idegeskedes, az ido, az utannajaras, a varni kell az autora, szaldgalni kell, kolcsonauto, taxi, erkolcsi amortizacio, a mentalis terheles, ez mind mind kar.

Pont ezert jo, mert az atlag joska mint te erre legyint es tovabbmegy befizeti a csekket.
Szakmadban lehet, hogy jo vagy, de itt most eros felmuveltseg hianyrol tettel onvallomast a fenti kijelenteseddel. Minden szemelyeskedesi szandek nelkul is ezt irnam.

Mivel a helyszinen nem vallotta be, hogy o jott belenk. Megallt, es megkerdezte, hogy jol vagyunk-e, mert latta mekkorat ugrott a kocsi.

Mi azt valaszoltuk, hogy nagyjabol egyben vagyunk, erre o elhajtott.

Nem mondta, hogy
- en mentem beletek
- itt a karbejelento lap, toltsuk ki

Ugy adta elo, mint egy aggodo allampolgar, aki megallt megkerdezni, hogy egyben vagyunk-e.

En emlekszem a manusra, a kocsijara is (meg hogy futarszolgalat emblema volt az oldalan).

Azt, hogy o jott belenk, egy utana odajott szemtanu mondta, hogy o latta a balesetet, es felirta a rendszamot, amit en felirtam tole, es megkoszontem. Sajnos annyi eszem nem volt, hogy elkerjem a telefonszamat (a szemtanunak).

A futarszolgalatot hivtam ma delelott (11-kor), azt igertek, hogy vissza fognak ma hivni (tegnap is hivtam a baleset utan egy oraval, akkor is igertek, hogy utananeznek). En nem hiszek benne. Rendorsegi feljelentest meg mindig nem tettem. Tegnap del es ma del kozott meg meg lehetne a terfigyelo kamera felvetele.

A csecsemot elvittuk a gyerekorvoshoz (ma reggel, mert ma delelott rendelt), megnezte, es azt mondta, hogy nincs baja. Kerdezte, hogy hanyt-e (nem). Megtapogatta megforgatta, es elengedett bennunket.
Nekem ez a legfontosabb.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hogy nem tudod, hogy ki ment belétek?

"Fájó derék"

Ahogy ismerem az ugyvedeket, az meg nagyon sokaig fog fajni. :P

Amennyiben anyagi es vagy szemelyi serules tortent a rendorseget kotelezo ertesiteni.
Cserbenhagyas jogilag nem all meg, mivel ott volt megkerdezte es utanna otthagyott.
Ez legfeljebb egy segítsegnyujtas elmulasztasa lehet.
Ezt mindenkeppen rendorsegi feljelentessel kell intezni.
Majd amikor a biztosito kifizette a jarmuvet a rendorsegi hatarozatra rosszabb esetben birosagi iteletre akkor lehet a kovetkezo kort inditani polgari uton.
Serelem dij kovetelheto es kell is kovetelni amelyben az okozott fizikai es leelki serulest valamint a mulasztasbol es az utannajaras pluszbol keletkezett anyagi kart terittetheted meg a ceggel, mivel ok a felelosek a munkavallalojukert es az altala okozott karert.
Azt termeszetesen te tudod eldonteni, hogy mi eri meg neked, es ha gondolod tudok ra specialista jogaszt ajanlani.
Itt nagyjabol ugy serelemdij cimszoval elorelathatolag 2-3 millio forintot is meegitel a birosag, ha jo az ugyveded.
Termeszetesen kell hozza korhazi zarojelentes a serulesedrol a legutolso karcolas horzsolas is legyen benne a afaj a hajam reszletessegig. Gyerek nem aludt 2 napig orditott etc... Ez mind mind osszegnovelo tenyezo.

Tanu mint olyan kulcsember, mindenkeppen kell a neve cime hajlando e segiteni, nelkule nulla eselyetek van barmire.

En nekiallnek, kellemetlen, kellemetlen, de talalt penz.
Ps: Tobb ilyen ugyem is volt, mindnel iteltek meg osszeget nehol nem is keveset. Termeszetesen itt elo kell venni a veresen genyo es gatlastalan oldaladat semmifele megertest nem szabad tanusitani es beijedni a masiktol foleg nem. Azt is tudni kell, hogy a burokraci mind mind ellened fog dolgozni, kedvesen mosolyogva fognak sajnalni, de a konstruktiv hozzaallas alarca mogott lesik minden kis lepesedet, hogy elkaszaljanak az ugyeddel egyutt. Senki nem baratod az eljarasban. Szinten first hand tapasztalat.

Így van, sőt, én rutinnak nézem a szövegét, lehet ez se az első se az ötödik ilyen esete a futárnak.

Ha még a jelenleginél is jobb fej akarsz lenni, akkor hívd fel őket újra, és adj valami határidőt, legyen mondjuk 2 óra. Ha addig nem érkezik ki a futár lepapírozni az ügyet, akkor tegyél feljelentést a rendőségen.

Ahogy leírtad az autó sérüléseit, ebből simán lehet gazdasági totálkár is, és ha nem lesz hozzá biztosító aki kifizesse, akkor neked kell az egészet lenyelni. Szóval minél előbb kezd el intézni a dolgot, mert nagy szívás lehet belőle anyagilag.

Cserbenhagyás szaga van, én feljelentenék.
(Letagadta, hogy ő volt, gyak. elmenekült a helyszínről.)

Sajnos a nyito posztot nem tudom szerkeszteni.

Elmentunk a lakohely szerinti rendororsre, ahol ugyan volt egy rendorkocsi a bejarat elott (feher skoda oktavia kombi NAx-xxx rendszammal), de senki se nyitott ajtot.

Felhivtuk telefonon a kapitanysag telefonszamat, ahol ide-oda kapcsolgattak, igy vegulis nem tudom, hogy milyen fokozatu rendorrel beszeltunk, de a lenyeg:

- mivel nem hivtunk a *helyszinen* rendort, es volt kiskoru az autoban,
igy kiskorut veszelyeztettunk, igy valoszinu jogositvany bevonas lesz a vege, de meg be kell mennunk a 13keruleti kapitanysagra, mivel *ott tortent* a baleset.

Egyelore itt tartunk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez elég szar, de valahol érthető...

Én nem értem.

En tenyleg nem értem, hogy egy ket szintes kb. 400m2 teruletu epuletben hogy nem tudnak kora delutan egy embert foglalkoztatni.

Szivesen olvasnam, hogy szamodra ez hogy ertheto.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én a rendőrséget nem dicsértem egyáltalán. Arra gondoltam, hogy ha egy baleset után a csecsemőt nem látta azonnal orvos, az necces. Bizonyos szempontból jól bírják a gyűrődést, mert pl. rugalmasak a csontjaik, de bizonyos szempontból meg érzékenyebbek, mert pl. egy rázástól is szenvedhetnek agykárosodást. És itt pedig kapott egy pár g gyorsulást. Azt már szintén nem értem, hogy ennek a jogsihoz mi köze.

"- mivel nem hivtunk a *helyszinen* rendort, es volt kiskoru az autoban,
igy kiskorut veszelyeztettunk"

Lényeges h a telefonban a rendőr, a rendőrség ki nem hívását jelöli meg a kiskorú veszélyeztetésének okaként. Ez nyilvánvalóan hülyeség. Ebből látszik, h le akarta rázni a bejelentőt. Pontosan nem tudom mi a kiskorú veszélyeztetése tényállása, de szerintem itt ilyesmiről nincs szó. Később elvitték orvoshoz. A megfelelő gondossággal jártak el.

Ismétlem, nem érdekel, hogy mit mondott a rendőr. Amit mondtam, azt fenntartom.

még jó, h a rendőrségi hívásokat is kell(ene) rögzíteni...

talán épp ez a magyarázat a kapcsolgatásra..

Kicsit abszurd mar a topik, de azert:
Ha meg lenne a felvetel, az miben segitene? Fel kellene jelentenem a rendorsegen a rendort?:)

Ha kicsit megeroltetem magam, akkor szorol szora vissza tudok emlekezni. De ez miben segitene?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bazz! Nem létezik! Hát mi köze van a kiskorú veszélyeztetésének a jogosítványhoz? Nem értem. A jogosítványt közlekedési szabályszegésért szokták bevonni. És a telefonban közlik a Rád váró szankciót? Elég furcsa. Ezzel akarnak lerázni!? Sztem bármelyik rendőrségen meg lehet tenni a bejelentést. Az majd az ő dolguk lenne, h egymásközt kitotózzák, h kihez tartozik.

A logikat nem tudom teljesen kovetni, de kb. igy:
- ez a baleseti szituacio rendorseg kihivasat igenyelte volna a helyszinen, aki donthetett volna ugy, hogy csecsemo mentot hiv.
Ha par nap mulva baja lesz a babanak, ki lesz a felelos?!

Mivel ez benne van a kreszben, azt pedig a jogositvany birtokosanak ismernie kellett volna...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez semmi más mint lilaköd eregetés.

> ez a baleseti szituacio rendorseg kihivasat igenyelte volna a helyszinen

Ez mint opció igaz. Mint kötelezettség nem. Az áldozat lenne erre kötelezve? Saját hatáskörben úgy ítélted meg, h nem történt sérülés, innentől kezdve a rendőrség bevonása részedről opcionális.

> aki donthetett volna ugy, hogy csecsemo mentot hiv

Vagy dönthetett volna úgy is h nem hív. Kérdés mi kötelezi a szülőt arra, h annak eldöntését h gyerekéhez mentőt kell hívni v. sem, átengedje egy rendőrnek?

> Ha par nap mulva baja lesz a babanak, ki lesz a felelos?

Ez egy hipotetikus kérdés amivel pillanatnyilag nem kell foglalkozni. A veszélyeztetés onnan állna fenn ha a babának baja lett volna, ez egyértelmű lett volna számodra és ennek ellenére nem vagy csak nagyon nagy késéssel vitted volna orvoshoz példa itt. Nem ez történt. Az elvárható gondossággal jártatok el, semmilyen veszélyeztetés nem történt. A rendőr csak ijesztegetni próbált ezzel - mert nem akart foglalkozni az ügyetekkel! Le fogja tagadni, h ilyet mondott volna. Egyébként vérlázító, h ilyet megengedett magának! Mint fentebb írták a veszélyeztetés közvádas bűncselekmény lenne és hivatalból eljárást kellett volna indítania miatta.

"A rendőr csak ijesztegetni próbált ezzel - mert nem akart foglalkozni az ügyetekkel! Le fogja tagadni, h ilyet mondott volna. Egyébként vérlázító, h ilyet megengedett magának! "

Lásd rögzített beszélgetés, amire elvileg minden ügyfélszolgálat kötelezve van már, vagy mifene...

Sztem ez a rendőr elég rutinos bútordarab lehet, mert érzékelhetően felkészült volt arra, h hogyan bizonytalanítsa el a bejelentőt abban, h tulképp ne is akarjon annyira bejelentést tenni, és ezzel neki körmölni való munkát szerezni. Gyanús az említett telefonos össze-vissza kapcsolgatás, nem érthető, h ilyen triviális esetben - ti. a sértet telefonon bejelentést tesz - miért van szükség rá, miért nem egyből az illetékeshez kerül a kapcsolás. Meg lennék lepve, ha a leírt beszélgetés rögzítésre került volna!

Bocs, nekem nem egyértelmű. A Te jogsidat vonhatják be, mert nem hívtál ott, akkor rendőrt (aki ránézésre nem hiszem, h sokkal többet tudna megállapítani a gyerekről, mint Te)

Nem voltunk ott, nem tudhatjuk, mi történt pontosan. Ha egy picit huppan az autó, ami normál körülmények között is előfordul, akkor semmi baja a gyereknek. Ha meg akkorát ugrott az autó, hogy mindenkinek a feje ide-oda rázódott, akkor mentőt kell hívni. Akkor is, ha látszólag rendben van, mert egy lappangó agykárosodás vagy belső vérzés vagy mittudoménmi esetén nem jó ötlet hazavinni, hogy majd kialussza és reggel elnézünk a dokihoz. És a kettő szélsőség között van sok minden, amit egy szülőnek el kell dönteni. Ez teljesen független a rendőrségtől, egyszerű józan ész. Ha meg az a szabály, hogy baleset esetén kötelező rendőrt hívni, akkor kell (és a szabályok nem ismerete blabla). Mondjuk én se tudom, hogy van-e ilyen szabály pontosan.

Baleset (koccanás?) esetén nem hinném, hogy kötelező lenne rendőrt hívni. Ha sérülés történt, akkor igen, illetva
ha biztosítóval szeretnéd rendezni/rendeztetni a dolgot (nem Casco-val, v saját zsebre) akkor pedig érdemes.

A kérdező első nekifutásra nem gondolta, hogy baleset (koccanás) alanya volt. Mondjuk felmerül bennem, hogy életében összesen hány ezer km-t vezetett...

> A kérdező első nekifutásra nem gondolta, hogy baleset (koccanás) alanya volt.
> Mondjuk felmerül bennem, hogy életében összesen hány ezer km-t vezetett...

Kb. 140ekm-t.
Ez egy szerencsetlen utszakasz. Ha megnezed a keresztezodest, akkor ez nem egy megallsz, elsobbseget adsz jobbra kanyarodsz. Hanem egy jobb iven megallsz/lassitas elsobbseget adsz.

Mivel epp indultunk, kumplungoztunk, tehat mozgasban volt a kocsi. Es ugye elsobbsegadasnal szetnezel (es elengedtunk egy autot). Ilyen szituacioban nem nezel bele a visszapillantoba. Mivel amikor a keresztezodesbe erkeztunk a kocsi mogottunk nem volt sehol.
Raadasul ez egy jobb iv, igy a visszapillantoba csak a mogottunk levo kb. 2 metert latni.

Namost ez egy szerencsetlen szituacio, mert amikor epp indulsz, es kuplungozol, ha ekkor jonnek beled hatulrol, akkor a te labad is lekerul a kuplungrol (mert beledjottek), es ugrik egy boszme nagyot a kocsi. Namost hiheted azt, hogy a kuplung szarakodott.

Szerintem ezt elegge kifejtettem. Aki akarja megerti, aki jobban tudja, az ezutan is jobban fogja tudni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Eléggé meglepődnék, ha kiskorú veszélyeztetése nem közvádas bűncselekmény lenne, ergo nem lenne kötelessége a rendőrnek hivatalból eljárást indítania.

Bementunk, a portan adtak egy fenymasolt papirt, hogy toltsuk ki, kitoltottuk, mondtak, hogy 72 nap mulva tajekoztatnak, hogy mire jutottak, ha kerdesuk van, akkor lehet az eloado felhiv a 72 nap elott.

Kicsit furcsa, hogy meg egy igazolvanyt se kertek. Kitolthettem volna par feljelentest a szomszed neveben is, ha mar ott vagyok...

Persze egy jo fel orat kellett varni, hogy a hivatali hangulat meglegyen. Bar nem volt rajtunk kivul senki (ugyfel), bar nem jartam be az epuletet.

Hat kivancsi vagyok jutnak-e valamire. Majd beszamolok, hogy a nyomozas sikeresen lezarult-e...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ombre. Ennel balfaszabbul meg eljarni sem tudtal volna.

Leirtam, a teljes rendszer ellensegkent fog kezelni.
Kizarolag ugyved, hivatalos levelben mindent.
Itt most az fog tortenni, hogy N nap mulva lezarjak a nyomozast.
Utanna mehetsz kapalni.

De nem az van, h három napon belül értesíteniük kell, h elutasítják-e a feljelentését vagy megindítják a nyomozást? És ha igen, akkor még mindig tehet feljelentés kiegészítést 30 napig?(pl orvosi látlelet)

A rendőrségen gyakorlatban nincsenek határidők. Több ügyem is volt, soha nem vették figyelembe a határidőket. Mikor hivatkoztam rá, akkor azt mondták, hogy "akkor most meghosszabbítják a határidőt". És igaza van p2pking-nek, az ügyek nagy részét mindenféle munka nélkül lezárják. Persze váratnak mind a lezárással, mind a rendőrségen. Abban reménykednek hátha lelépsz magadtól/nem folytatod, így még papírt sem kell koptatniuk. A legtöbb esetben feljelentésről is le akarnak beszélni, hogy ne kelljen dolgozniuk. Néhány éve feleségem telefonját lopták el és a kapitányságon ügyeletes tiszt szó szerint azt mondta "Mit gondolnak, majd allambacsi a maguk ugyevel fog foglalkozni?". Később kamerarendszer is került az adott vendéglátó egységhez (konkrétan én telepítettem, de nem én üzemeltettem utána), miután megint lopás történt. Látszott az egész lopás folyamata több felvételen, most egy másik cigány lopott, kitalálhatjátok hogy történt-e bármi érdemi nyomozás a rendőrségen a felvételek átadása után. A kamerarendszer viszont arra jó volt, hogy ki lettek rakva a képek (a magyar idióta bűnözővédő törvények miatt csak belül a dolgozóknak) az ismert bűnözőkről és már rúgták is ki a helyről őket, mikor jöttek be legközelebb lopni.

Kölyök volt a kocsiban?

Rendőrt kellett volna hívni, főleg, hogy sérülés történt (borda, sípcsont)

Komolyan, el sem hiszem, hogy nem hívtál rendőrt.

Simán elpatkolhat bárki egy jóféle belső vérzéssel utána.

Nekem ugyanott egy piás féreg jött belém, Újpest felé a lehajtó középső sávjában, az volt a mákom, hogy a kuplung benyomva és fék halványan nyomva, az ülésem kiszakadt, a kocsi elnyelte az ütést, anno ex hasában ott volt a gyerek.

A féreg megijedt a pirostól és 50-el rántott egyet kormányon és belénkjött.

Mentőt és rendőrt kértem.

Persze csak pénzbírság lett és bevonták a jogsiját a tetűnek.

(Amúgy nincs rendőr lassan már, mert mindenki leszerel a kiváló egzisztencia miatt.)

Most már ugrándozhatsz, fütyülni fognak rád.

Ismerem a jogrendszert sajnos, a rendőr megvonja a vállát és fütyül egyet hátulról.