Tolatás utánfutóval szimulátor

Fórumok

Sziasztok,

tud valaki olyan (online) szimulátort, amelynek segítségével az utánfutóval való tolatás elméletét lehet elsajátítani? Nem kamionra gondolok, hanem személygépkocsi+utánfutó kombóra. Mielőtt élőben elkezdeném tanulgatni jó lenne legalább az elméletet elsajátítani.
Az elvárásom nem nagy, amire gondolok egy felülnézetből, nyíl gombokkal irányítható, két darab téglalap. Nem kell semmi csicsás grafika meg ilyesmi.

Az ötleteket előre is köszönöm!

Hozzászólások

Érdekes ez a játék. IRL tudok tolatni egy és két tengelyes pótkocsival is (szgk + utánfutó, traktor + 4 különböző típusú pótkocsi kombinációkkal közlekedem és állok be szűk ajtókon, épületek közötti folyosón rendszeresen), de ebben nagyon csúnyán elbuktam.
Ebből arra következtetek, hogy a kérdezőnek sem biztos, hogy segít majd az ilyen gyakorlás.

felülnézetből ? Az úgy jó lesz a gyakorlatban :)

Szerintem Parking Mania-ban van utánfutó is. Illetve ETS2 esetén van car mod, ott is lehet hogy van utánfutó.

realtime 3D ???
... sportrepülőtér+mtz50+csörlőaggregátor ...
először a nyűgözőbetonra, aztán, ha m1, a garázsba :) ...
3 7 után üzemszerű
//persze így 1szerü :)//

otthonra 4db piros-fehérre pingált seprűnyél, //szigszalagozva is jó// nagyobb füves placc ...
csak lassan... elsőre 30 fokon túl ne engedd, mert bebicskázol

most találtam, kukucs: https://www.youtube.com/watch?v=6gk9wZcMfVE //nagyobb kormánykiérítés, kettőzött kormánymozdulat, ellenkormányzással//
a pótos hátsó sarkaival célozz, ne figyeld a kormányodat
+ még ezt is, a súlyelosztás miatt: https://player.hu/auto-motor-2/igy-huzz-utanfutot/
fog menni, ezt tényleg csak gyakorolva "ráérezve" lehet +tanulni
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Igen, gyakorlat teszi a mestert, de nincs hol próbálgassam, saját utánfutóm sincs még. Gondoltam, ha alkalom adódik legalább azt tudjam, mire számítsak, mikor élőben kell csinálni (annak idején, mikor vezetni tanultam az első óra azzal telt el, hogy "hidegen", álló autóban váltani kellett).
Mindig elmosolygok, mikor a szomszéd a nyári nyaralás után bő fél órát kínozza, mire sikerül beparkolni a lakókocsit. Az ügyetlenkedés helyett hamarabb végezne ha leakasztaná és a helyére taszítja.

Bérelhetsz egyet óránként kb. 800, ami szombati zárástól a hétfői nyitásig is csak 1 órának minősül normális helyen. Azzal többet tanulsz, mint szimulátorral.

kamion szimulátorból van egy pár :)

nem hiszem, hogy utánfutóval könnyebb lenne mint egy trélerrel vagy platós kocsival. :)

No rainbow, no sugar

Nem könnyebb vagy nehezebb, hanem más!

Szgk + utánfutó. Az utánfutó a két tengely után van csatlakoztatva, egy tengelyen fordul. Nem túl nehéz manőverezni némi gyakorlással

Kamion (nyerges vontató). Itt a pótkocsi eleje rajta ül a vontató hátsó részén, a tengely két tengely között. Bármilyen hihetetlen, de sokkal könnyebb manőverezni, mint a szgk + utánfutó párost (legalábbis szerintem).

Tgk + 2 tengelyes pótkocsi. Ez a legnehezebb tolató páros. Nyeklik-nyaklik minden irányba, kurva nagy rutin és rengeteg gyakorlás kell a már elfogadható irányításához. Egyszer a csatlakozási ponton fordul és plusz a pótkocsi kormányzott tengelye is.

Tgk + 2db 2 tengelyes pótkocsi. Na erre már születni kell. Jó ha a sofőrök egy százaléka képes vele tolatni, de szerintem annyi se, én eddig 1 embert láttam, pedig 10 évig napi szinten dolgoztam tgk sofőrökkel.

Nekem elsőre kellett saroktolatnom, rajta sok soo kiló fémhulladékkal.

A lényeg: pont ellenkezőleg kell kormányozni. Elsőként a jármű szerelvényt kell megtörni. Aztán ha az utánfutó jó irányban áll, mehetsz utána a vonó járművel.

Szerintem ha kell neked is menni fog. A lényeg, sosem szabad kapkodni, csak lassan, és figyeld merre megy a kormány mozdulatok hatására. Pikk-pakk rá fogsz érezni.

Mikor kamionozni kezdtem, próbálták tanítani, hogy ha balra akarsz menni az utánfutó bal hátsó végével, akkor jobbra (ellenkezőleg) tekerd a kormányt. Ez a fordított gondolkodás nekem nem nagyon ment. Cserébe "felfedeztem" hogy ha balra akarom a végét, az azt jelenti, túl jobbra van most épp, tehát amelyik sarka rossz helyen van, arra kell tekerni a kormányt. Lehet, hogy így leírva nagyon zagyva, de nekem megkönnyebbülés volt rájönni.

------------------------------------------
No God, no peace. Know God, know peace!

dupla

------------------------------------------
No God, no peace. Know God, know peace!

BeamNG Drive

https://www.beamng.com/

Gépigénye nem kicsi és egy kontroller ajánlott hozzá de a fizika tök jó benne. :D Low-Medium beállításokon egy 5 éves HP laptopon bőven megy, úgyse a grafika a lényeg és van felülnézet is :P
Már az alapjátékban is van kicsi és nagy utánfutó meg különféle autók de rengeteg add-on is van a játékhoz amiket kb. 2 kattintás telepíteni.

https://www.youtube.com/watch?v=tGWfNnUt2po

Szerintem élőben gyakorolj. Arra keress lehetőséget. Ez nem olyasmi, amit ilyen játékokkal lehet jól megtanulni, pláne nem mások elmondásából és elméletben. Valaki azt írta pl. hogy ha balra akarja az utifutit tolni, akkor jobbra kell a kormányt tekerni. És ez részben igaz, addig, hogy így lehet irányba igazítani a futót, de időben a helyes ívre vissza kell tekerni balra a kormányt, különben sérül az autót és a futó is, ráadásul hangos röhögéssel szokták jutalmazni a mutatványt. Ráadásul ezt "érezni" kell, mert ha gondolkodsz, akkor dugót is tudsz okozni, annak meg anyukád nem örülne! :D Ha a simán tolatva parkolással gondjaid vannak - nem állsz be elsőre - akkor ne erőltessed, mert nem fog menni.