EXCEL egyszerű feltételes formázás kérdés

Sziasztok!

https://support.content.office.net/hu-hu/media/691a2130-b26b-49b0-b8ed-…

A képen látható Kategória oszlop szerinti feltételes formázását szeretném elérni.

Példa oszlop,
AP
AP 15
BT
CK
CK 17
DL
DL 15
FT
FT 15
FT 16
FT 17
GB
KK
KM

Amilyen elosztás keresek: AP és AP15, aztán a következő szín BT, aztán a CK és így tovább...

Remélem érthető.

Köszönöm,
B.

Hozzászólások

Az excel felteteles formazasa eleg fajdalmas tud lenni, ha picit is komolyabb tablakkal dolgozol. Neha ugy ereztem, hogy csak egy rosszul elsult aprilisi trefa volt reszukrol...
Emlekeim szerint lehet fuggvenyt (vagy mit) hivni a feltetelnel, de erosen korlatozott modon.
Amit szeretnel, az talan egyszeru en megoldhato egy stringmuvelettel (pl elso ket karakter, vagy space-ig vagas).

Ha előre tudod, hány kategóriát akarsz, és melyikhez melyik színt akarod rendelni, akkor simán tartalom alapján mindegyikhez beállítasz egy színt: https://imgur.com/CqnOUCv

Ha automatikusnak akarod beállítani, az jóval keményebb dió.

Végülis megoldható, hogy a számok ne legyenek az oszlopban.
Úgy merre induljak el?

Példa,
AA
AA
BB
CC
DD
DD
DD
EE

Más más színnel amik nem egyeznek.

Bármilyen tartalmi egyezést megadhatsz, kézzel kell mindegyik kategóriához a színt beállítani. Nem szükséges egymás után lenni a kategóriáknak sem.

Feltételes formázásnál új szabály létrehozása, formázandó cellák kijelölése képlettel, kijelölöd a tartományt, ahol a kategórianevek vannak amiket színezni akarsz, aztán egyesével megadod a szabályokat minden névre a választott színnel:
1. egyenlőségjel
2. katt az oszlop első kategóriájára (mondjuk A2)
3. vedd ki a rögzítést (csak az oszlopot rögzítsd: $A2)
4. =$A2="Italok 12"
5. formátum, aztán beállítod a kitöltési színt

Idézőjelek között legyen a tartalom, amit név alapján színhez rendelsz.

(Azért tegyük hozzá, hogy nagy-nagy geciség, hogy a mezőbe, aminek a neve "képlet" bele kell írni a képlet elejét jelentő egyenlőségjelet. Valamint a tartomány mezőben is "képlet"ként van megadva a terület, amire vonatkozik a formázás.)

Ui: azt meg sose értettem, hogy miért így próbálják meg tanítani, ahogy te is tetted: "katt a cellára", majd "vedd ki a rögzítést". Mi a fenéért nem egér nélkül írja be a cellahivatkozást eleve a megfelelő hely(ek)re beírva/kihagyva a $-jelet, h relatív, vagy vegyes hivatkozás kell.

De Te legalább leírtad neki, szóval grats.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

A gépelés, lassabb, és pontatlanabb. Több a hibázási lehetőség gépeléskor. Igaz, ez alapvetően kis tartományokra vonatkozik, amit maximum 1-2 görgetéssel elérhetsz. Mire kinézed, hogy melyik oszlop melyik sor kell a hivatkozáshoz, addig egérrel már kijelöltem, valamint vizuálisan ellenőrizni is tudom, hogy jó területtel dolgozok. Gépeléskor elég egy betűvel elnézni az oszlopot, máris kezdheted elölről.

Az oszlop rögzítést megszokásból mondtam, mert ha több oszlopban jelöli ki a megfelelő sorokat (mert egész sort akar színezni), akkor a feltétel csak az első oszlopra vonatkozzon.

Az meg a feltételes formázás marhasága, hogy alapból abszolút hivatkozással dolgozik (valamint nem lehet billentyűzettel közlekedni a szerkesztett képletben, mindenképp kattintani kell bele, ha javítani akarsz valamit). Már csak ezért is jó kijelölni, egyszerűen biztosabb.

Szerk: Egyébként minden képletet és függvényt gépeltetek a diákjaimmal (soha nem használunk függvényvarázslót), csak a hivatkozások, tartományok megadásához használunk egeret. Az ügyesebbekkel (versenyzők) a tartományokat is lehetőség szerint billentyűzettel visszük be, csak a kezdőpontot adjuk meg egérrel, onnantól shift+ctrl+kurzornyilak. Ott már az egérhasználatot is irtjuk, ahogy tudjuk, mert lassít.