windows takarítás

Van egy laptopom, tettem bele egy ssd-t kb. egy éve. Telepítettem rá Windows10-et a system restore DVD-ről, meg linuxot, és azóta kb. csak linux-szal használtam. Az 1 év alatt elindítottam a Windows-t egyszer talán augusztusban, akkor konstatáltam, hogy az égvilágon semmit se telepítettem fel. Meg 1-2 hete egyszer megint, amikor nekilátott frissíteni és dolgozott órákon át.

Akartam egy snapshotot készíteni a Windows partícióról és utána telepíteni pár alkalmazást. (Telepítés után snapshotot szoktam készíteni, hogy ha kell, egyszerű legyen visszaállítani).
Azt látom, hogy a 62G méretű partícióból 50G foglalt.
Megnéztem, és kiderült, hogy 1 éve készítettem is snapshotot. Az a fájl tömörítés nélkül 24G méretű volt. (ntfsclone-t használok, a fájl mérete gyakorlatilag a lemezen elfoglalt mérettel egyezik meg). OK, most nem készítek új snapshotot, ha kell, majd használom a régit.

De elgondolkoztam, hogy mitől lett 1 év alatt egy semmire nem használt Windows dupla akkora méretű.

Ez az extra 25-26G ez vajon csak a frissítésekből jött? És vajon kellenek nekem a letöltött dolgok mind, vagy kigyomlálhatnék közüle pár 10G-t?
Megnézve, hogy mi foglal sokat, azt látom, hogy a
C:\Windows az 36,8G, azon belül a SoftwareDistribution könyvtár 11,8G
C:\$Windows.~BT könyvtár 13,9G, ezen belül a NewOS könyvtár 12,8G

Mik ezek? Kellenek ezek? Lehet valahogy takarítani, azon kívül, hogy nekilátok letörölni mindent kézzel, amiről nem tudom, hogy micsoda, egész addig, amíg tönkre nem teszem a rendszert? :-D

Hozzászólások

Oda tolja a funkciófrissítéseket a Windows.
Ami nekem be szokott válni takarításra (pendrive-ról tolva): Bleachbit, CCleaner Portable, Glary Utilities Portable, dMaintenance, Tron Script.Úgy kitakarítanak mindent, hogy csak na.
Egyébként, a legjobban akkor járnál, ha újrahúznád a Win 10-et (1809 funkciófrissítés a legutóbbi), akkor gyors és stabil. Aztán meg visszaállítod a Bootloadert.

Lemezkarbantartó (rendszerfájlok törlésével együtt)
illetve:
dism /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Jaja. Nálunk konkrétan ezt futtatjuk mentés előtt:


taskkill /f /im OneDrive.exe
%SystemRoot%\SysWOW64\OneDriveSetup.exe /uninstall
%SystemRoot%\System32\OneDriveSetup.exe /uninstall
c:\Windows\System32\cleanmgr.exe /sagerun:99
Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

előtte a cleanmgr /sageset:99 -tel be kell állítani hogy mindent is töröljön.

Ja, és virtuális gépeken még egy sdelete.

Na, a windows is rájött, hogy ez így nem lesz jó. Elindított nekem kedvesen magától valami beépített takarító segédprogramot, amiben felajánlotta, hogy a temp meg a downloads könyvtárból ő törölne (semmit nem töltöttem le). De volt egy olyan lehetőség is, hogy a régi OS verziókat törölje. Ráböktem, aztán ő gondolkozott és molyolt egy darabig. Mire vége lett, már csak 23G volt foglalt megint.

Ugyen ekkor elbizonytalanított, mert azt mondta, hogy 40 üres, 71 foglalt a 111G-ből, én meg tudom, hogy csak 61-2G az egész partíció, szóval nem tudom, mit számolt és hogyan, de mivel a my computerben is úgy látszik, hogy a kb. 62-ből kb. 23 foglalt, kb. 40 üres, így nem zavar.

Leírom úgy h. más is megértse.

Windows szokása h. a rendszerfájlok adattartalmát több különböző eltérő név alatt is elérhetővé teszi. Ilyenkor a lemezen a bitek csak 1x kerülnek letárolásra, viszont a helyfoglalást hibásan számoló programok duplán (triplán v. még többször) érzékelik a helyfoglalást. Ebből jönnek ki az olyan extrém esetek, amikor 10 gigás partición lehet akár 100 gb adatot is tárolni. Ez nyilván csak optikai csalódás lesz, de hardlinkekkel kivitelezhető.
--

Ez rendben is van, de a Windows saját beépített toolja nem azt mondta, hogy 70 van foglalva a 62-ből, ami ugye vicces, de megmagyarázható, hanem azt, hogy 70 van foglalva a 110-ből. Miközben a partíció 62G méretű.
Szóval valószínű a 110 nem úgy jött, hogy megnézte, hogy mekkora a partíció, hanem összeadta a többször számolt foglalt hely és a szabadon maradt hely méretét.

Szerintem ez azért vicces.

Szerintem a fájlrendszeren (köteten) nem tudod kikapcsolni, csak a rendszert utasíthatod arra, hogy a jövőbeli írások esetén ne alkalmazzon tömörítést (ha jól tudom, ilyenkor az explorer felhasználói felületén is inaktívvá válnak a kapcsolódó funkciók). De a kötet tulajdonságlapján lévő checkbox nem erre való.

:)

Két dologra: 1. be/kikapcsolhatod vele a gyökérkönyvtár tömörítést jelző "flagét" (azaz a gyökérben újonnan létrehozott könyvtárak öröklik ezt a beállítást, továbbá a gyökérben újonnan létrehozott fájlok tömörítve lesznek); 2. amikor változtatsz a checkbox állapotán, az új állapotot aktívan alkalmazhatod a gyökérkönyvtárban illetve a fastruktúrában lejjebb lévő elemekre.

:)

Valószínűleg az történt, hogy a Windows letöltötte és telepítette az utolsó nagy féléves frissítést, ami olyan, mintha újra telepítené az operációs rendszert. Elrakja a régi Windows verziót 30 napig, hogy vissza tudj állni rá, ha úgy ítéled meg. Tehát ilyenkor két Windows telepítés létezik egy időben. Ezt lehet az általad is említett eszközzel törölni.

Hogyan csinálod a snapshotot?
Clonezilla?
Vagy csak sima dd if=/dev/sdX of=winbackup.image ?

Ajánlanám a Bleachbit-nevű cuccot ha takarítani akarsz..

https://www.bleachbit.org/ -- persze lehet kézzel is, lemezkarbantartóval, etc..

--
God bless you, Captain Hindsight..