Telefon akkumulátor életre keltése

Sziasztok!

Nem tudom, hogy közületek találkozott e már ilyennel, de én most arra gyanakszom hogy túlmerítettem egy telefonom aksiját és azóta nem tudom feltölteni, sem a default töltőjével sem másikkal.
Van arra még mód szerintetek, hogy életre keltsem?
Olvasgattam fórumokon, hogy vannak spéci töltők, amik csepptöltéssel helyreállítják a cellákban a töltöttséget..., de nem tudom a valódi megoldást (azt sem, hogy érdemes e próbálkozni bármilyen DIY lehetőséggel).

Hozzászólások

Nehogy véletlenül leírd milyen telefon :) hátha segítene a megoldásban.
Ha pár óra alatt a gyári töltővel sem tölt semmit akkor szinte biztos, hogy az akkunak semmi baja, a töltésvezérlő ic-nek ? Na annak biztos van valami baja.

Még a curve-el jártam úgy, hogy nyaralás alatt teljesen lemerült és utána a töltőre dugva nem volt hajlandó elindulni a töltés. Bevittem egy helyi gsm-sufniba, ahol kivették az akksit, aminek a kapcsaira néhány masodpercig 12V (de lehet, hogy csak 5V..) DC-t adtak, majd visszatéve a teloba a töltés már elindult. Valoszineg valamilyen küszöb érték alá merülhetett, amit a töltőaramkor mar nem kezelt akksikent.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én ilyenkor egy labor tápra szoktam rátenni közvetlen a cellát, természetesen feszültséget, és valami nagyon kicsi töltő áramot beállítva. Ha egy fél óra-óra alatt elkezdi felvenni a töltést, akkor van remény.

Van olyan, hogy túlmerítés?!
Ma is tanultam v.mit.
Egykori (talán Siemens) telefonomon volt direkt kisütő funkció, sőt még a Voltcraft ceruza akku töltőn is van ilyen function.
Esetleg akku típus függő, hogy kell/bírja/tilos a túlmerítés?!

Az az akku jó eséllyel NiCd vagy NiMh akku lehetett, a fentebb említett pedig Li-ion, vagy Li-polimer. Ég és föld a kettő.
A Ni akkuknál ilyenkor jó ötlet a bikázás. Li akkunál nem jó ötlet.
Li-ion töltők képesek feléleszteni túlmerített akkumulátort, csak a telefonakku nem passzol a töltőhöz, formájában és méretében, ezeket ipari cellákhoz találták ki (18650, 26650, 20700, stb).
Összességében olcsóbb egy új akkumulátort venni a telefonhoz.

------------------------

Pont így jártam a múlt héten a Xiaomi telómmal. Laptop usb-én hagytam jó sokáig (2 óra talán), egyszer csak nagy hirtelen a semmiből beröffent.
Egyebet nem tudok mondani.
Kérem, kapcsolja ki!

Ja, még annyi eszembe jutott, hogy kicsit mozgattam a töltő csatlakozóját a telóban, mintha valami átmeneti kontakthiba lett volna benne. Por, kosz, vagy csak a csillagok állása....nem tudom. Bocs, ha nem tiszta, hogy mi is történt, mert eléggé az aznaposság-másnaposság határán álltam még.

Nekem van erre az esetre egy tuti módszerem: A csere!
És nem egy reanimált bizonytalan aksit használok.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ahha, ez nem jó 5let ugyanis a lítium sem csak úgy terem a fán, hanem rengeteg rabszolgát és gyerekmunkást foglalkoztató bányakirályokon keresztül lehet a mannához jutni, ami nem fair így a XXI. század hajnalán.
Az lehet hogy "fősodratúéknál" a dobd ki, vegyél újat a trendi. Nálam pedig az, hogy amíg nem derül ki 100%-ig hogy kuka, kampec, végzetes K.O. addig megtartom a javíthatót az eszközökből.
Továbbá eléggé mérgező az emberi szervezetre és a környezetben élő más fajokra is.
Amíg kis hazánkban az autóbontók jó része azt sem tudja, hogy mi az a szárazra fektetés addig ne legyen illúziód a kütyükhöz tartozó akkumulátorok utólagos sorsával kapcsolatban sem.

Egy kis illusztrációt is beillesztek a vizualizálás kedvéért:

kép

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lítium#Biztonság

Én is támogatom a javítható dolgok újraélesztését, de a Li-Ion akkut azért inkább kidobnám. Ugyanis a túlmerítés mértékétől függően a cellában olyan visszafordíthatatlan változások mehetnek végbe, amik miatt tűzveszélyessé válhat. Ezzel szvsz nem érdemes szórakozni, egy esetleges lakástűz és az azt követű újjáépítés lényegesen nagyobb környezetterhelés, mint egy nyamvadt akku.

Akkor robbanhatna fel, ha túlmelegedne, ill. túlterhelve lenne(pl. zárlat miatt, emiatt felforrósodna), vagy sérült lenne, vagy épp bikáznám ezerrel... Ráadásul most egy 1800 mAh-s akkumulátorról van szó.
Ebből most egyik sem áll fenn. Viszont a kidobás alatt mit értesz?

Nem felrobbanásról beszéltem, hanem tűzveszélyről. Mélykisülés következtében az elektródák között fémes nyúlványok jönnek létre, amik zárlatot okozhatnak, ez vezethet túlmelegedéshez és tűzhöz. Ehhez sem túlterhelés, sem "bikázás" nem szükséges.

"a kidobás alatt mit értesz"
A munkahelyem bejárata mellett van egy használt elem, akku feliratú doboz, oda szoktam bedobálni az ilyen-olyan eszközökben elfáradt cellákat. Állítólag azt megfelelően kezeli a cég, aki elszállítja.

Nem gondolom, hogy olyan nagy mértékű kisülés következett be, inkább a zitev által is említett gyárilag meghatározott küszöbérték alá merült, ami miatt a töltésvezérlő ic talán blokkolja a töltést. Nem tapasztaltam melegedést.

Megmértem multiméterrel a kimenő feszt: kb. 2.85V, ez minden bizonnyal már kevés az ic-nek. Főleg ha picit oxidálódott az évek során.
A bikázást egy powerbank-ról fogom megpróbálni, szerintem az a legbiztonságosabb DC-DC vonalon.

Azzal, hogy új aksit veszek nem fogy a világ lítium készlete, mert a régit bedobom egy boltban az erre a célra kitett akkumulátor gyűjtő dobozba. Így a drága lítiumot visszanyerik belőle és szegény harmadikvilágbeli gyerekeknek még ennyi munkájuk sem lesz, ezért a szüleik eladják őket (jelzőt nem írok) rabszolgának!

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Vagyis a használt aksikat elviszik egy olyan országba, ahol olcsó a munkaerő + van elég rabszolga és ugyanolyan módszerekkel újra kinyerik belőle a mannát... Tehát a kör bezárult nem? Aztán nagy hajókon + kamionokon visszahozzák neked a szépen újracsomagolt szarrá bugyolált, agyon marketingelt csilivili újat.
Te pedig boldogságodban tapsolhatsz, hogy lám-lám ezzel a kérdéssel sem kell többet foglalkoznom, mert végtelen mannamezőkről eléd hullott az "occó" pici manna.

Lesz vele dolguk, mert a helyzet most:
"As of 2017, the recycling of Li-Ion batteries generally does not extract lithium since the many different types of Li-Ion batteries require a different extraction process.[7] Another reason why it isn't done is because the extraction of lithium from old batteries is 5x more expensive than mined lithium"

2018. augusztusában jelent meg pár cikk egy új újrahasznosítási eljrásról, amelynek a kidolgozója azt állítja, hogy a folyamat során többek között a lítiumot is képes visszanyerni, mégpedig olyan tisztaságban, hogy az alkalmas újabb akkumulátorok gyártására. Az eljárás nagyban olcsóbb, mint a bányászat.

"We use standard gravity separations to separate copper from aluminum, and we use froth flotation to recover critical materials, including graphite, lithium and cobalt. These mining technologies are the cheapest available, and the infrastructure to implement them already exists."

Persze nem ez lenne az első alkalom, amikor valaki nagyot mond, de nem tudja teljesíteni az ígéreteit. Majd kiderül.

Az "occó" nem mindig "occó", legalábbis hosszútávon... A gyors munkához pedig idő kell és türelem, ami a mai világban elég kevés van IMHO...

A cikkben felvázolt módszerrel valóban olcsóbb a nyersanyag visszanyerés, de sokkal lassabb is, sajnos ezzel nem lehet sem rövid, sem hosszútávon kielégíteni a termelési expanzió során kialakult nyersanyagigényeket..., illetve az eljárás során keletkezett további hulladék sorsa sem teljesen világos előttem.

Ha egyre több akkumulátor kerül forgalomba, nyilván nem lehet a teljes nyersanyagigényt újrahasznosításból fedezni.

Csak lazán kapcsolódik: ez a "de" kultúra néha az agyamra tud menni. A Li-Ion akkuk egyedralkodóak, jelenleg nincs mivel helyettesíteni őket, annak ellenére sem, hogy kb. szent grál módjára keresik a tartósabb, nagyobb kapacitású megoldást, ami leválthatná.
Adott egy eljárás, amivel talán lehet kezelni a belőlük keletkező hulladékot, de ahelyett, hogy örülnél neki, máris keresed a kifogásokat, hogy miért szar. Hajbi, te vagy az?
Lassú: na és? Ha tényleg olcsóbb, mint a bányászat, addig fogják növelni a kapacitást, ameddig az input mennyisége elegendő.
Marad utána hulladék: valószínűleg kevesebb, mint ha egyenest a szemétbe menne.
Amíg nincs helyette jobb, tulajdonképpen mi is a probléma?

Erősen félreértettél, én csak arra reflektáltam amit te magad is megfogalmaztál azzal kapcsolatban, hogy mennyire esélyes, hogy ez technológiailag meg is valósuljon.
Eddig még csak prototípus létezik, továbbá nem kifogást kerestem, csak megvilágítottam egy kicsit az érem másik oldalát is.
Azt meg, hogy minek kell örülnöm és minek kevésbé, hagy döntsem el én...

Uff! & Peace!

Nekem is jött így telefon Angliából, hogy az aksi meg se nyikkant, pár nap 5 volt + 100 ohm ellenállás jót tett neki :) ( lehet csak 24h volt, utána szerintem már vitte a normál töltő)

Amúgy, van valami multiméter a közeledben, hogy rámérj, hogy mit mutat?
Bár, valojában nagyrészt mindegy, megnéztem, ez egy li-ion aksi, tehát rábikázással (5V, _nem_ 12!) életre lehet kelteni (3.2V föle kell tölteni, hogy a töltőelektronika úgy vegye, hogy létezik).
Meg a rajtahagyás (töltön) is müköd..het. A kérdés, hogy milyen a telefonban a töltő elektronika.
Igazából a legtisztább megoldás egy intelligens li-ion töltőre tevés lenne, aminek van "repair" funkciója.

Ne 5V-ra tedd. Be kell állítani a labor tápon mondjuk ilyen 50-100mA áram limitet, és szép lassan csavarni felfele a feszültséget, de ilyen 4.2V fölé nem nagyon mennék, mivel általában egy li-ion cellának az ajánlott feszültsége 3.92V. És így nem tudod túltölteni, nem fog kigyulladni, és felrobbanni. És úgyis csak az a lényeg, h elkezdje felvenni a töltést fél órát-órát, hogy utána rá lehessen akasztani a rendes li-ion töltőre.
Elvileg nem lehet túlmeríteni, mert az elektronikája lekapcsol, de ha simán elfelejted tölteni időnként, akkor simán túlmerül.

Nekem a Sony xperia U úgy indult be, hogy 2A-es töltőre tettem, kb fél perc nyugi után feléledt, előtte egyik 1A-es töltő sem bírta meggyógyítani.

"Mert értek a kutyákhoz."

Hagyd a tolton par orat / egy napot es ha szerencsed van egy ido utan elkezd tolteni, ha nem akor kozvetlenul az akut kell tolteni par percig, hogy elerje a minimalis feszultseget amire szuksege van a toltes szabalyzonak a mukodeshez.

Elvileg 3.7V kell neki, de megoldható úgy is, hogy sima 5V-os táphoz sorbakötsz 100-200 ohm-os ellenállást, és kb. 10-30 percig úgy töltöd. Utána tölteni fogja a teló is.
Polaritásra ügyelj, multimétert mindenképp használj!

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

úgy tudom, az akksi dobozzán belül csak egy ellenállás van, ami a középső kivezetéshez megy a + oldalról. ( elvileg ezzel táplálják a SIM kártyát)
Szétszedni már régen szedtem szét, még a buta telefonok idejében, hogy most mi van dobozon belül, arra már nem vennék mérget, viszont ez az 5V + 100ohm -os trükk az működik.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Próbáld meg egy olyan táppal amiben trafó van. (pl. raspberry pi tápok.)
Én is jártam így egyszer és egyik kis könnyű kapcsolóüzemü táppal sem indult be a töltés, rádugtam egy raspi tápot azzal egyből elkezdte tölteni. Azokban nincs elektronika, ami először lekérdezi az eszköztől a töltőáram értékét, hanem fixen kiadja a zötvoltot oszt jónapot.

Kornyezettudtatosan kicserelem.
Van intelligenciat okozo toltom, es neha viccbol megmerem vele oket.
Neha ezek a kisult akkuk elerik a nevleges kapacitasuk 25-40% erteket miutan "visszatertek".
Nem palya.
EEloallitaskor meg gyakorlatilag olyan valtozason megy keresztul a lithium, hogy semmire nem hasznalhato es dragabb visszanyerni, mint piacrol venni nyerset.
Nem mellesleg igy a kis neger gyerekek tudjak etetni a csaladjukat es nem arab sejknek adjak el oket maj, vese, akarmi alkatresznek.

Egyebirant, jelenleg ausztralia, argentina a legnagyobb lithium forras, ott meg annyira nem jellemzo mar/meg a gyerekmunka.