Időjárás adatok honnét?

Sziasztok,

Szükségem van az elmúlt pár évhez (lehetőleg 5+ de kevesebb is megteszi) magyarországi időjárás adatokra a főbb területekhez (de ha csak BP-i, az is elmegy) napi felbontásban. Legalább a min és max hőmérséklet, de jól jönne a légnyomás, szél sebesség, napsütött órák száma, páratartalom is ha elérhető.

Sajnos a MO-i hivatalos forrás több millió forintos árat kér, ráadásul mérőhelyenként. Ha 6 nagyvároshoz kellene, az közelíti a 10 millió forintot 5 évnyi részletes adat esetén (bizonyára nagyon jó minőségű és magas színvonalú gyűjtés), és 20 millió forint + áfa körül van 10 évnyi.

Ingyenesen is elérhetők adatok, de általában 5-10 évnél régebbiek. Nyilván nem véletlenül.

Mindenképpen legális forrásból érdekel a dolog természetesen, tehát szívesen fizetek érte. Viszont amit láttam eddig árat, azt túl drágának találtam. Ezek miért nem közérdekű adatok vajon? Értem hogy jól jön a pénz mindenkinek és minden szervezetnek és nem is szabad sajnálni senkitől, de mégis csak időjárásról van szó, biztosíthatná az állam, kutatásokhoz és egyéb feladatokhoz is sokszor kell és lehetne fizetős, de ez igazán túlárazott, nem gondoljátok?

Láttam egy szimulációs megoldást, de az leginkább hosszabb távú elemzésre szolgál, nem arra hogy adott napon pontosabb képet kapjunk a szél sebességről ahogy írják.

Tudnátok ajánlani alternatívát? Előre is kösz.

Hozzászólások

Időképpel beszéltél már? szerintem ők a "másik" a piacon.

wunderground.com-rol web scraping?

(ha pedig megvenned az adatokat ezek a kulfoldi oldalakat is megkerdezheted)

Ez nagyon jónak tűnik, sok évre visszamenőleg ad részletes infót (hő, szél, harmatpont stb), vajon mennyire megbízható ez az adat? Interpolálnak, vagy egyéb szimuláció vagy tényleges mérőállomásokból származik? Erről van infód? Az nem lenne baj ha 50 km-es hibával ad adatot a mérő távolságára vonatkozóan. Kösz.

openweather is nagyon jónak tűnik, mindössze 6 dolcsi 6 évre városonként. Kérdés szintén hogy vajon mennyire megbízhatóak az adatok.

Köszi mindenkinek ezt a nagyon gyors segítséget! Meg fogom írni napok múlva ha lesz időm teljes képet kapni a kérdésekről és hogy mire jutottam.

Az openweathermap-nél van lehetőség 10 dollárért venni 6 évnyi részletes adatot óránkénti felbontásban 1 városra vonatkozóan (JSON vagy CSV), ezt megvettem. Annyi negatívum van, hogy hiányoznak bejegyzések bizonyos órákhoz, így írnom kell egy kódot ami a hiányos óránkéntiből teljes napi felbontást csinál. De nincs panasz, ez így teljesen megfelelő. (Wunder egyedileg ad árat, ezt nem vizsgáltam meg).

https://openweathermap.org/price

History Bulk -> 10 USD / city (6 years back)

Ez tekinthető végleges megoldásnak. Köszi mindenkinek.

én kb 2016 óta gyüjtök egy balatoni településröl adatokat, 5 percenként mentem el öket (van fancy jpgraph meg grafana megjelenítés is). Azon gondolkoztam már, hogy ezekböl az adatokból milyen algoritmus alapján lehetne a napközbeni és éjszakai átlaghömérsékletet leképezni? Valahol azt olvastam, hogy csak az egész óránként mért hömérsékletet kell átlagolni az egész napra nézve, az adja a napi átlaghömérsékletet.

OpenWeatherMap elég jól müködik node-red-el, bár az elörejelzéseik mindig csak az aktuális napra adnak használható adatot, legalábbis az ingyenes verzióban.

Sajnos mégsem lesz jó az OpenW, mert 6 évnyi adatnál 1 évnyi hiányzik (napi felbontásnál is, tehát nincs adat sok naphoz).

Az átlaghoz vagy aritmetikai vagy mértani közepet csinálj. A mértani közép jobb szerintem, mert felnagyítja a domináns értéket az aritmetikaihoz képest.

A meteorológiai átlaghőmérséklet (illetve középhőmérséklet) az nem az, ami a valódi átlaghőmérséklet, mert régen ugye nem mértek folyamatosan, hanem naponta négy - 01, 07, 13, 19 órai - mérésből átlagoltak. Még korábban éjjel nem is mértek, hanem volt 07, 14, 21 órakor mérés és az utolsót kétszeres súllyal számolták. Történelmi okokból ez a középhőmérséklet, mert ezzel lehet összevetni a korábbi adatokat a mai adatokkal.

--
https://iotguru.live

Na ez nekem is jól jön egy aktuális projekt miatt.
Amúgy rákerestem Veszprémre és erre ezt dobja ki: "Turbókörforgalom, Veszprém, Hungary".
Engem rohadtul érdekelne, hogy ez most honnan jött! :D
Ha nagyon rosszmájú akarok lenni, akkor azt mondom, hogy valami köze lehet ahhoz, hogy itt kb 4 hónapja lett kész az új körforgalom, ami miatt igencsak lassult a belvárosi közlekedés.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Anno én meglepődtem rajta, hogy ezek nem ingyenes infók.

subscribe