[KIADÓ] Ház

Fórumok

Kiadom a mogyoródi házam, íme:
https://otthonterkep.hu/mogyorod/kiado+haz+csaladi+alberlet/orgona+utca…

Bevallom örülnék egy korrekt kollégának. Nekem nincs arra időm, hogy rendszeres vendég legyek az ingatlanban. Jó esetben évi 1-2 alkalommal mennék ki vagy sem. Ha pedig az illetőnek megtetszik meg is veheti (45M), nekem mindegy.

ps.: Fika jöhet ide is. :)

Hozzászólások

kicsit sokallom a 250-et.
mennyire hallatszik be az M3?
hév állomásnál le lehet rakni autót?
egy évre kell kibérelni?
net szolgáltató? :)

Ocsem eppen most akar arra hazat venni valami 36-37 millioert. Mennyire hallatszik a versenypalya? Az ev sok napjan hasznaljak a palyat? Mennyiert adsz egy telket (+merete)?

Telkek még nincsenek átminősítve, mert az egyik még nem az enyém (adósság teher megvásárolva), ha meglesz, akkor lesz újraparcellázva és akkor keletkezik 3 db 800 nm-es telek, 20 méteres utcafronttal (aszfaltozott összközműves utcában). Ennek szerintem a gyors ára egyben 3*8M és egyesével 9,5-10M. Az is elképzelhető, hogy egy barátommal felhúzunk 3 db új házat ide, ha asztalról el tudjuk adni.

Az autópálya ezen a szakaszon nem gond, mert van zajvédőfal, ami tovább fognak magasítani 2020-ban és meghosszabbítani a LakeForest felé. Amúgy én azt gondolom, hogy az elektromos autózással inkább előny lesz, mint hátrány.

Szintben a házam és a telkeim lentebb van kb 10 méterrel, mint az autópálya ezért nem hallatszik. Persze télen jobban hallatszik, mert lombhullajtó fák vannak a pálya mellett és a szemben lévő telkeken. Mondjuk mivel azok az én telkeim, ültetni fogok oda örökzöldeket.

Idei F1 futam alatt pár napra érdekel. :)

--
trey @ gépház

A celeb az rang? :)
(Az elit sport az ahová kell a saját fizikai erő is. Vagy egy állaté.)

Nekem a mogyoródit elég megnéznem. :)

Van egy réteg aki nem vesz jegyet (nemzetközi). Ők hamarabb jönnek és a pálya körülötti kempingekben építenek saját kis táborokat. Hoznak maguknak mindent, sörcsapolót, padokat. sátrakat, és építenek csővázas állványrendszerből kilátót maguknak. Helyben semmit nem költenek, mindent hoznak. Ez a típus komplett kolóniával jön, szinte minden országnak van ilyenje.

Amúgy én betiltanám ezt az egész szart nemhogy támogatni. Bahh.

Ne haragudj, de most általánosítasz vagy engem kritizálsz? :)

Nyaralni, pihenni általában egy kistáskával és kp-vel, hitelkártyával megyek, nem cigánykaravánnal. Sosem voltam olcsójános. Ha megszállok, inkább fizetek kétszer, háromszor annyit egy szállásért, de minőséget várok el. Extrán igényes vagyok a dolgaimra, mindenből újat veszek (autó is), kerülöm a használtat. Az ország legelőkelőbb szállodái nagy részében megfordultam már, előre nyitották az ajtót és sosem volt panaszuk rám. Ugyanez vonatkozik előkelő dublini, berlini, prágai sorolhatnám sokáig szállodákra.

Rendmániás vagyok és gyengén OCD-s. Ha valami nem jól áll, inkább megigazítom kétszer. Gyűlölöm az igénytelenséget.

Olyan karóra vásárlásban vagyok éppen, aminek az ára egy jól kereső magyar éves fizetése (~ 3 millió ft).

Szóval, azt hiszem, te valamit itt benéztél.

--
trey @ gépház

Egyrészt Oregon nem keresi szégyenlősen az alkalmat, hogy úgy mellesleg megemlítse, kiadó háza, vagy eladó telke van, hanem a címből már egyből kiderül miről lesz szó. Másrészt minden relatív, de Magyarországon (a mostani jövedelmi viszonyok mellett) három típusú ember vesz 3 milliós órát.

1. Aki nem engedhetné meg magának, de villogni akar a környezete előtt.
2. Gyűjtő.
3. Gazdag.

Országtól függetlenül: Ha valaki egy adott országban az aktuális éves átlagjövedelemnek nagyjából megfelelő összegből vesz egy órát, és nem tartozik az 1-2-es pont hatálya alá, akkor az bizony gazdag. Még akkor is, ha saját magát nem gondolja annak. Még akkor is, ha nem milliárdos.

4. befektető

"Ez nem az ön hirdetése, ha állatot tart vagy instabil pénzügyi háttérrel rendelkezik.
Kaució 500.000 Ft"

Egyébként ha elolvastad volna a hirdetést, akkor potenciális bérlőként eléggé ontopik a pénzügyi hátterem, hiszen a hirdető is kitér erre.

Neked meg, kibicnek, stfu.

Az meg rólad állít ki egy szegénységi bizonyítványt, hogy egy magamról adott 7 soros jellemzésből neked 1 sornyit sikerült kiemeli. Ami számodra irritáló.

--
trey @ gépház

Vannak – számomra nem túl fontos – dolgok amiket csak úgy megteszek. Eszembe jut valami, és elmondom, vagy leírom. Nem tőröm a fejemet azon, hogy akkor most mi lesz. Nem hiszek abban, hogy az életem minden egyes tettét, percét előre meg kellene terveznem, és mindig egy kitűzött célt szem előtt tartva kellene ténykednem. Fontos dolgoknál szükség a célzatos tevékenység, de ez nem zárja ki, hogy időnként ösztönösen cselekedjünk. Ennyi.

De befektetni az tud, aki gazdag :).

Azért te is érzed, van egy kis különbség 3 millió forintnyi arany ETF, 3 millió forintnyi fizikai aranytömb, és 3 millió forintnyi óra között, mégpedig az, hogy utóbbival sokkal jobban fel lehet vágni, ha hordod, és erre ugranak az irigyek. Nehogy rólad írjon a 444, hogy milyen cuccokban jársz :D. Oké, nem teljesen jó hasonlat, ott az irigység helyett inkább a közpénz jellegének elvesztésére harapnak.

Amúgy ha tényleg befektetés, az egy korrekt dolog. Ez is egy lehetőség, ehhez is érteni kell. Teljesen más kategória, amikor valaki pl. az ölébe hullt pénzt szórja, és az értelmetlenül túlárazott Gucci cuccokban luxuskodik.

Legtöbbet ezt hordom:
https://www.tutuora.hu/danielklein/dk11242-3.html

(Én még 22.500 huf-ért vettem)

Sztori:
Egy baráti vacsorán voltunk egy jobb helyen:
Barátom: -De kurvajó órád van! Mennyi volt?
Én: 22.500
Barátom: euro!?
Én: (Nevettem) dehogy! Forint!
Barátom néz bambán, majd megszólal: -Azért egy bizonyos szint felett nem hordunk ilyen gagyi órákat!
Barátom felesége: /me megteheti, hogy ilyen olcsó órája legyen! :)

(Ez a riposzt nagyon tetszett! Mennyi igazság van benne!) :P

Napi elfoglaltságaimhoz választok órát. Ha tudom, hogy ganézni fogok vagy a kutyát futtatom, akkor 35 ezres G-Shock, ha tudom, hogy irodai munka, akkor 600 ezres TAG. Ha éppen csak úgy van kedvem, akkor 160 ezres Certina. De ha sikerül megvenni a kinézett darabot valamikor (sajnos hiába van meg rá a pénzem, nehéz hozzájutni egy igazán jó darabhoz), akkor egy 3 millió Rolex. Utóbbi főleg a gyűjtődobozban tartva. Nem hordásra.

Egyébként pedig van 30 ezres Festina-m, de van szó szerint szart sem érő Compaq ASE minősítés mellé járó Compaq ASE órám is (valami ótvar gagyi QUARTZ szerkezettel).

https://twitter.com/gmicsk0/status/1078577598249254912

Tehát, van nálam itt a 0 forintos mocsoktól kezdve egészen a középkategóriáig minden. Csak igazi luxus nincs.

Erre irigykedni ótvar szar dolog.

Ezeket egyébként mindegyiket újonnan vettem, a saját keresetemből. A legrégebbi köztük lassan 25 éves, vagyis fokozatosan gyűltek össze. Az a hülye, amelyik erre irigykedik, valószínűleg nem látja, hogy egy élet munkája. Ahhoz képest nincs 1M az összértéke.

A bagós 2 évi pöfije. Egy drogosé pedig egy havi.

--
trey @ gépház

"te is érzed, van egy kis különbség 3 millió forintnyi arany ETF, 3 millió forintnyi fizikai aranytömb, és 3 millió forintnyi óra között"

Igen, az utóbbi mutatja az időt, illetve, ha megfelelőt veszel, az valuta a világ minden részén. Mint az amerikai dollár.

"De befektetni az tud, aki gazdag :)"

Szerinted hol kezdődik a gazdagság?

"Nehogy rólad írjon a 444"

Beleszarok a 444-be.

"Oké, nem teljesen jó hasonlat, ott az irigység helyett inkább a közpénz jellegének elvesztésére harapnak."

Életemben nem voltam közpénz közelében. Mindig is bérből és fizetésből élő alkalmazott voltam. Nem is értem, hogy ez hogyan jön ide.

"Amúgy ha tényleg befektetés, az egy korrekt dolog. "

Szívesen elbeszélgetek erről bárkivel, akinek akár csak egy kicsi lövése is van a témához. Fogalmatlanokkal és irigyekkel nem annyira.

"Teljesen más kategória, amikor valaki pl. az ölébe hullt"

Soha, semmi sem hullott az ölembe. Minden forintért megdolgoztam.

"értelmetlenül túlárazott Gucci cuccokban luxuskodik"

Mindenki életének más ad értelmet. Ha valakinek a Gucci cucc, annak a Gucci cucc. Még mindig jobb, mintha elinná vagy eldrogozná.

--
trey @ gépház

Nagyon defenzív lettél, de a kommentem nagyrészt arról szólt, hogy a te eseted miért nem elítélendő.

"Szerinted hol kezdődik a gazdagság?"

Ennek elég sok definíciója van, és relatív. Ha globálisan nézed, akkor kijönnek meglepő számok, hogy még az átlag magyar is a felső 1%-ban van, vagy ilyesmi. Magyarországon belül is akkora a szegénység sok helyen (amiről a "gazdagok" sokszor tudomást se vesznek), hogy már akkor gazdagnak számítasz átlagban, ha egyszerűen tudsz félretenni és van megtakarításod. Ha meg már annyi pénzed van, hogy nem a párna alatt van a pénz, hanem van plusz lakásod, vagy be tudsz fektetni bármibe (és pl. a hasznod több, mint a bank/bróker költsége és infláció, tehát nem arról van szó, hogy beteszel 5000 forintot az OTP-be, ami 1 év múlva reál értéken 4800 forint lesz), az már kb. luxus kategória.

Ja, ha az afrikai nyomorgó a szint, akkor ja, gazdag vagyok. Ha a segélyt leső "közmunkást", aki állítólag ma Magyarországon képtelen egy érettségivel munkát találni (tegnap esti híradó), akkor gazdag vagyok.

Egyébként meg nem. Szerencsére eljutottam kemény munkával oda, hogy nem kell a boltokban az árcédulát nézni.

De ehhez az kellett, hogy 16* éves koromtól kezdve folyamatos munkaviszonyom legyen és volt is.

(* a középiskolai szakmai gyakorlat is beleszámít, ha jól tudom)

--
trey @ gépház

Gazdagnak több definíciója van hazánkban.

Szokták mondani a felső 10%-ot. Ez kb olyan családok, ahol az összes éves bruttó jövedelem 8++ millió.
Aztán vannak azok akiket felső 10.000-nek neveznek, ami nálunk olyan 25.000 család, őnekik a vagyonuk nettó 300++millió és az éves nettó jövedelmük 30-300 millió között van.
E felett vannak a szuper-gazdagok, akiknek az éves jövedelmük nettó 300++ millió, ez kb 2.000 család.

Szerintem meg gazdag az akinek többje van, mint a szükségletei így felesleget halmoz fel.

Egyetertek. Dan ismerosom mondta, hogy az igazan gazdag az aki nem tudja mennyije es mije van. Mivel nincs szuksege ra. Valami 27 eves citroennel jart, kb. az orszag top 10 listajan volt valahol. Ra is piritottak egyszer a tarsasagban, annyit mondott, en megtehetem, nekem nem kell hangsulyozni, hogy ki es mennyi vagyok. Szerintem osszefoglalta a lenyeget.

Kiadó, eladó. Ezt valahogy nettó ostobaság szégyenlősen csinálni. Minél hangosabban kell.

Kicsit a faszom kivan azzal, hogy szemlesütve lehet csak pénzt keresni hazánkban. Igen, nagyon büszke vagyok rá, hogy sok pénzt tudok csinálni (sokakhoz képest) és arra is, hogy sokat adózok. Arra még inkább, hogy semmi közöm az állami megrendelésekhez. Amúgy amellett, hogy végtelenül büszke vagyok arra amit elértem egyben igazából leszarom, hogy más ezt minek minősíti, mert ahogy jelzőket kapok ezért, a megjegyzésekért én is mondhatnám: irigy. Mert ugye a megjegyzés önmagában egy kompenzáció, de miért is van rá szükség? Mit kell kompenzálni?

+1

Annyi különbséggel, hogy még csak kiemelkedően sokat sem keresek. De két helyen dolgozom, két helyről adózom. Mindent a magam erejéből értem el.

Hogy ezek után kinek nem tetszik, hogy 6 ezres vagy éppen 3 milliós órát hordok, mert nekem ez jön be, azt leszarom.

--
trey @ gépház

"Az elit sport az ahová kell a saját fizikai erő is"

Ezzel csak azt bizonyítottad, hogy fogalmad nincs az F1-ről. A pilóták nagy része atlétikai szintű erővel rendelkezik. Kicsit nézz utána, hogy milyen edzésmunkát végeznek, milyen szintű felkészülést igényel, hogy valaki másfél órán keresztül a nehézségi gyorsulás sokszorosát el tudja viselni. Közülük nem egy napi szinten 100km-ekert kerékpározik, vagy maratont fut.

És ha mindezt nem hiszed el, menj el gokartozni 15 percre.

Majd megtudod miről beszélek :D

--
trey @ gépház

> (Az elit sport az ahová kell a saját fizikai erő is. Vagy egy állaté.)

Szerintem lapozd fel értelmező szótárt az elit cikknél! :-)
Mivel a sportok zöméhez saját fizikai erő is szükségeltetik, így ezen kritérium szemantikailag alkalmatlan az elit sport elkülönítésére. Azt a kitételt meg már minősíteni sem szeretném, hogy elit sport lenne, ami az ember ereje helyett, egy állatét veszi igénybe.

Nyugodtan leírhatod, max. egyeseket majd irritál. BTW: ha Mogyoródhoz vagy tudnám magam kötni valamilyen, akkor megvenném a házat, mert egyrészt látom, hogy igényes vagy, tetszik is, mert az ára sem horror (49 nm-es lakást vettem Győrben 2 hete, ami több mint ennek a felébe került). Itt-ott változtatnék rajta, mert nem minden az én ízlésem, de ízlésen nem vitatkozunk :)

Egyelőre azonban nem tervezek költözni. :)

--
trey @ gépház

Nagykovácsiban élek.

Előzmény: 2013-ban vettem egy 2x100 nm-es házat 300nöl telekkel a II/A kerületben 30M HUF-ért. Akkor egy tízest még elköltöttem rá, de menet közben abbahagytam a projektet (400nm lett volna), mert kevés volt az időm, feljelentett a szomszéd és láttam, hogy lent vannak az árak (2015) ezért vettem még egy nagyon szép házat Nagykovácsiban. (Először ennek nem örült a nejem.) Ez 400nöl telek nettó 243 nm a ház, mediterrán jelleg /de nem az elbaszott fajta/ full terméskő, ősfás kerttel a hegy tetején vízszintes területen. Anno 50Mért vettem és kicsivel többet költöttem rá, mint a vételár. Ez a ház 15 éves, de sok minden nem tetszett benne (belül: most gránit fürdő, egzotikus-faparketta etc...). (A fűtést is most ebben szerelem.) Eredetileg ideiglenesnek gondoltam ezt az ingatlant, de a felújításon ez most sem látszik. :) A jelenlegi tervem az, hogy ezt így biztosan megtartom, de a II/A-ba át fogok költözni arra a pár évre amíg a gyerekeim középiskolások lesznek (ekkor kiadom a Nagykovácsit, majd pedig felújítom és itt leszünk "nyugdíjasok" a feleségemmel.) A II/A ház pedig befektetés lesz, hogy kevesebb kp-t örököljenek a gyerekeim.

Mogyoródi ház:
Mogyoródon is 50M-ért "putrik" vannak ehhez képest. (lásd hirdetések) Továbbá itt ugye szemben garantáltan új házak lesznek, mivel ott csinálok 3 építési telket.
(Nem benchmark, de LakeForest 500 méter ott egy ekkora telek 30M)
Mogyoród jó hírnevéhez: SzentJakab lakópark, Sissy Villapark, Lake Forest
Mogyoród: rossz hírnevéhez: F1, Kukukk hegy (lakói) (ez tőlem kb 7 km)

// Igényességről: nálam pl a viacolor mindig úgy készül, hogy 20 cm vasbeton + 1 cm homok + viacolot. Nem is süllyed meg. :)

"ház pedig befektetés lesz, hogy kevesebb kp-t örököljenek a gyerekeim"

Adóoptimalizálás vagy csak hogy kevésbé tudják elherdálni? :)

Ezen amúgy én is gondolkodtam már, és egyelőre ott tartok, hogy nem lenne olyan jó, ha a gyerekem bármilyen formában túl sokat örökölne, inkább dolgozzon meg a saját sikeréért, ahogyan én is tettem.

Szeretnék egy egyszerű példát is átadni aminek a tudása ráfér 1 db A4-es oldalra. Ez az ingatlan kiadás. Fene sem tudja, mire fogja vinni, mekkora szellemi teljesítményt fog nyújtani. Már korábban leírtam, hogy szeretném a gyerekeket két lakás per fővel startoltatni, hogy akár könyvtárosként is boldog lehessen és ne nélkülözzön. Nem reménykedek abban, hogy a cégemet, mint vagyont és mint a foglalkozásomat is megöröklik, mert lehet, hogy leszarják.

Továbbá a pénz az nagyon gyorsan elpárolog. Látniuk kell, hogyan termelődik. Lassan.

En ugy gondolkodnek, hogy minusz egy ok lenne arra, hogy a kapcsolatunk akar 3000km-es tavolsagbol legyen apolva pl. skypeon keresztul.

Kozelben egy lakas startra es kesz. Aki megteheti tegye csak meg, inditsa el a gyereket: ez ma nagy kincs - egyre kevesebbek kivaltsaga.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

+1

BTW:
Nekem meggyőződésem, hogy egy 50 nm-es panel sokkal jobb alternatíva (minőségibb), mint egy átlagos magyar londoni lakhatása. Nem mintha ilyen lakásokban gondolkodnék. Egyszerűen ez csak egy elérhető dolog szinte bárkinek aki keményen melózik, és szerintem ezerszer jobb, mint ami a többségre kint vár.

Azt akartam írni, hogy ez amit írsz eléggé kétélű fegyver, de inkább máshogyan írom, hátha nem kerül bele a politika. Szóval én *sokat* jártam még 10 éve is Németországba. Az még egy élhetőbb No volt, mint ma. Sokkal de sokkal élhetőbb, bár már akkor sem volt kolbászból a kerítés. Mert ez csak mese, amivel áltatják a (javarészt) fiatalokat - hiszen ha valaki itthon egy senki, az legtöbbször külföldön is egy senki fog maradni. Szóval ennek az utazgatós ciklusnak a leteltével mégsem tudtam volna ott élni, mára meg a víz is kiverne az ottani állapotoktól.

El lehetne bagatellizálni amúgy (nem neked írom), de itthon még ki tudunk menni a főtérre anélkül, hogy valami horda (akár nemtől függetlenül) megujjazna minden fehér embert. Főleg egy ilyen jelentéktelen városban mint Debrecen. De csak egy apró példaként írtam, rengeteg példát tudnék még idecibálni.

Ui politikamentesség nagyjából fail :/ de nem tudom másképpen leírni.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem az a kérdés, hogy lehet-e rábízni, hanem mit okoz lelkileg. Most magamból indulok ki: szeretek dolgozni, és ebben az is benne van, hogy örülök az érte kapott kompenzációnak, de létezik akkora összeg, hogy ha hirtelen annyi az ölembe hullana (örökség, lottónyeremény), akkor kb. értelmét vesztené a munka, nem lenne miért tovább küzdeni. Nem árt, ha van pénz, de pozitív dolog az, ha mindig van előttem egy újabb nehezen elérhető cél. Aki már 20 évesen Ferrarival száguldozik, az nem hogy normális ember nem lesz, de gyakran a 30-at se éri meg. Jó, én tuti nem fogok Ferrarit hagyni a gyerekre, tehát ez a probléma annyira nem fenyeget, de azért érdemes elgondolkodni rajta, nem lesz-e elkényeztetve a gyerek. Persze ne éhezzen, kapjon jó oktatást, ilyesmi, csak ne essünk túlzásba.

Elég nagy irodalma van a játékelméletnek, le tudnád írni bővebben, mire gondolsz?

Én kaptam egy házat a szüleimtől, és semmi lelki problémát nem okozott, sőt inkább motivált, hogy én is tudjak adni az én gyerekeimnek.

Sőt, a legtöbb ember arra panaszkodik, hogy az okozza a stresszt, hogy nincs pénze. Ha nap mint nap jól kell teljesítenie, mert ott lebeg a feje fölött, hogy kiteszik az albijából ha nem fizet, pláne ha még hiteleket is törleszt, stb. Ez a stressz még rosszabbat tesz.

A munkára való motivációban ha csak a pénz van benne, az is baj, mert akkor az élet nagyrészét kitevő munkaidőben sosem lesz elégedett, mindig csak kötelességnek fogja érezni. Ezért arra kell törekedni, hogy olyat csinálhasson, amit szeret. Ez a megoldás, nem az, hogy folyamatos nyomás alatt tartjuk, hogy csinálja azt is, amit gyűlöl.

Játékelméletből arra gondoltam, amire Oregon utalt. Az életben talán a legfontosabb hatás az, hogy akinek van pénze, annak nem kell belevágnia szuboptimális üzletekbe, mert nincs rajta nyomás, hogy azonnal pénzt kell keresnie. Ez az előny egy élet alatt óriási különbségeket eredményez.

Ferrarit én sem fogok rájuk hagyni :-). De egy rendes kocsit, meg egy lakást simán adok, ha tudok.

Van egy olyan gyanúm, hogy aki próbál ilyen segítőkészen gondolkodni, az valamikor nem kapott semmi útravalót, és tudja ez mekkora nagy szopás. Én pl. nem kaptam semmi kézzel foghatót és nekem is az lebeg a szemem előtt, hogy másképpen csináljam az én gyerekemmel. Főleg a mai világban, amikor a sok szerencsétlennel sikeresen elhitetik, hogy külföldön mindenki kecsketejben és aranykádban fog fürödni naponta 3x. Miközben csak 1-2 kirívó példa fog így élni.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem tudom kik hitetik el - de mint mindennek, talán ennek is megvan az oka. Ha úgy van ahogy gondolod, akkor lehet csak valami pszichológia dolgozik a kint élőkben, hogy bizonygassák maguknak milyen zsír ott mosogatni meg gipszkartonozni, vagy más pereputtyát pelenkázni természetesen gyermektelenül.

Állítólag készül amúgy valamilyen propagandaműsor a kint élőkkel. Szóval lehet valami nagyobb dolog a győzködő erő. Ha jól tudom az RTL Klubon fog menni, hol máshol :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Amit írtam az nem a véglet, hanem az átlag. Átlagban azt a munkát fogják végezni hazánkfiai, amit a külföldi "bratyók" már nem végeznének el. Az átlag nem lesz autómérnök, mert az autók már egy ideje nem miattunk gurulnak az úton. Nem is a mi a fizikusaink segítségével épülnek újabb atomerőművek. Nem is sorolom, nálam ez a téma már nagyon lejárt lemez.

De nem baj, pl. az RTL Klub ösztönözzön csak még pár embert külföldi melóra, nekem rögtön más pozícióim lesznek helyben.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én nem kaptam senkitől semmit. Sajnos nem volt kitől. Éppen ezért motivált az, hogy a gyereknek legyen rendes iskoláztatása (pipa), rendes induló munkahelye (pipa) és egy teljesen berendezett lakás (pipa), ahonnan el tudja kezdeni az életét.

Azért, mert pontosan tudom, hogy milyen szar nem 0-ról, hanem -100-ról kezdeni.

--
trey @ gépház

Nem tudom mi a szarabb, mert nekem meg éppen lett volna kitől és talán miből is - mégsem lett belőle semmi. Mint ahogyan a szüleimből sem lett semmi, mert amit nekem adhattak volna (vagy akár meghagyhatták volna maguknak hogy legyenek valakik) az husselszállt' random helyekre, pl. kocsmázásra, szerencsejátékra meg az apjuk fasza tudja mire. Szóval ilyesmi cukiságokra. De ezek alapján legalább könnyű látni rossz ösvényeket: én amióta megszületett a gyerek talán egyszer voltam kocsmában ivászat céljából - akarom mondani az sem kocsma volt, hanem egy szórakozóhely egy csoportos találkozó miatt. A nagyszülők által a gyerekemnek szánt lakást sem herdálnám el, amikor utánuk majd a nevemre kerül első körben.

Valami olyasmi analógia szerintem ez a "nem adok semmit", mint amikor a 70 éves papa vesz magának egy 15 miskás terepjárót az utolsó pl. négy évre. Nehogy már az onnokákra kelljen költeni: "legyen kemény életük, tanulják meg", "szopjanak le" vagy mittudomén. Inkább melegíti a seggét hetente 150 kilométeren a vén szarja, miközben a leszármazottai rágják a kefét és mindennapos megélhetési gondjaik vannak. Utóbbi nem fikció, többről esetről tudok és több esetet látok :/

Pfejj de sok embertől undorodom már. Ha jól sejtem ez csak rosszabb lesz.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Na várj, azt azért elfelejtettem hozzátenni, hogy nem azt akarom, hogy beleüljön a készbe. Dolgozzon meg érte! Vagyis a lakást nem örökbe kapta, hanem használatra. Vagyis az induló nyomást igyekeztem enyhíteni rajta.

Annyit segítettem, hogy van honnan elindulnia. De a saját lakását neki kell majd megvennie.

--
trey @ gépház

Értem, persze.

Ettől még nekem nagy segítség lett volna indulásra egy lakás, ne az asszonnyal hozzuk össze 33||36 éves korunkra. Abban az esetben simán bevállaltunk volna második gyereket is, sőt még egy harmadikat is. Eszem ágában sem lett volna külföldre kacsintgatni. Ami egy picit is boldoguló akárkinek eljön xy évesen az nekem ne legyen 5-10 év fáziskésésben. Előrébb lettem volna - és tökmindegy, hogy ajj én most megdolgoztam vagy mi most megdolgoztunk azért amink van, hiszen kicsit végletesen gondolkodva mi lett volna ha 50 évesen van lakás... Nem lett volna gyerekünk? Minden értelemben sokkal szegényebbek lennénk.

Nyilván nem feltételek nélkül, de a lányomnak lakás lesz a nevén, a sajátja, készen. Tőlünk. Inkább eddig az időpontig megpróbálom elérni azt az állapotot nála, hogy megértse miről van szó. Össznépi segítségem van benne, mert az én "végülis leszarom és ráfogom valamire" szüleim, és az asszony merőben más szülei is partnerek a programozásban. Szerencsére. Az enyéim talán azért mert leesett mit tettek, az asszony szülei meg ellentétes gondolkodásuk mellett még látják is, hogy az enyéim mit tettek.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Akkor pörgessük tovább. Ez jut leggyorsabban az eszembe, bár van még sok lehetőség: a "gyerek" 5 év alatt félretesz 6 miskát** és ezzel indulva hitelből néz valami másik kérót saját ízlése szerint, amiről egyszer majd már elmondhatja, hogy javarészt a saját munkájából van. Eladja az eredetileg neki adott lakást, a pénz felét visszaadja a jófej faterjának, a másik feléből okosan gazdálkodik és ha 5 év alatt lett valami ötlete abba beleöli. Esetleg ő is vesz belőle egy kisebb lakást majd a saját gyerekének. Közben a jófej faterja is gondolkodik, hogy a visszaadott félárból mit tud még segíteni, akár már az unokáinak.

Vagy mittudomén. Hasonlóan gondolkodunk, de én nálad végletesebben látom a témát, mert akár erőltetve próbálok olyan messze nézni ahol én magam már nem számítok. Van aki azt mondja, hogy az a fajta vagyok aki a "húst leadja magáról". Ez így nem teljesen igaz, de a mögé látáshoz megfelelő irány.

** Ha egy életét kezdő felnőtt félre tud tenni 6 miskát és családban és saját erejéből származó lakáson gondolkodik ott valóban nincs baj, és majdnem hátra lehet dőlni öreg korodra nézni a fiatalokat. De ahogyan az előző bekezdésben írtam: én megpróbálok majd mindent átpréselni a "gyerek" oldalára amit lehet. Úgy csinálom majd én is, hogy akkorra majd ne jelentsen problémát a dolog, sőt. De majd még kigondolom ill. kiforrja magát.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Azért gondolom, hogy érdemes magadra is gondolni, mert azért attól, hogy most jól megy a szekér, jöhetnek simán olyan idők, hogy bukik a mutatvány.

Mivel mindig is dolgoztam és semmilyen munka sem volt büdös, nem nagyon félek. Ha arról van szó, simán beállok kifőzdébe főzni, vagy elmegyek az AUDI-ba szalag mellé 3 műszakba.

De. Azért nem baj az, ha öregkorodra neked is van terved. Öngondoskodás. Mert ha nincs, akkor bizony lehet, hogy rá leszel utalva a gyerekedre.

Én ezért gondolom az én elvem jónak. Most itt van, nem kell. használd. Takarékoskodj, legyen sajátod, add vissza.

Mert ha visszaadja, akkor az öregkori zsebpénzem is megvan.

Neki ott az öröm, hogy a magáéért ő dolgozott meg.

Win-win.

--
trey @ gépház

"semmilyen munka sem volt büdös"

Főleg, ha szó szerint büdös. Fiatal koromban nem örültem, amikor a farmon kellett dolgozni. Leölt fácánokat pakolgatni, vagy éppen libákat pakolni fel a teherautóra, miközben ők a fejemre szarnak. De adott egy perspektívát. Mondjuk ha sikerül pár év múlva nyugdíjba menni, én pl. vonatvezetőnek mennék el, de muszájból nem akarnék már dolgozni soha.

"Azért nem baj az, ha öregkorodra neked is van terved. Öngondoskodás."

Ez bizony nagyon fontos. Én helyiektől hallottam, hogy itt nem divat, hogy a nyugdíjasok segítik a gyerekeiket. A gyerek gondoskodik magáról, a nyugdíjas meg utazgat, a hobbijainak él. Mondjuk az is benne van, hogy ebben az országban úgy általában sok a pénz. De akkor is így normális. Persze ha muszáj, akkor segítsünk egymásnak, mindkét irányban.

"Mert ha visszaadja"

Kukacoskodásból kérdezem, és mennyit ad vissza? Nominális értéket, inflációval növelt reál értéket, vagy azt is beleszámolod, hogy mennyivel több pénzed lenne, ha magadnak befektetted volna? :)

"de muszájból nem akarnék már dolgozni soha"

Én nyugdíjasként is simán elmennék dolgozni. Azért épülnek itt le az emberek hamar, mert 65 évesen nekiállnak hesszelni. Míg más országokban nem ritka, hogy 70-75 évesen is dolgoznak.

"Kukacoskodásból kérdezem, és mennyit ad vissza? Nominális értéket, inflációval növelt reál értéket, vagy azt is beleszámolod, hogy mennyivel több pénzed lenne, ha magadnak befektetted volna? :)"

Nekem már akkor is megérte, ha a bekerülési értékét visszakapom valamikor. Inkább, mint hogy bankban tartsam a pénzem nem létező reálkamatra vadászva.

--
trey @ gépház

Én is úgy tervezem a korai nyugdíjat, hogy még dolgozni fogok utána, de már nem a pénzért. A vonatvezetést komolyan gondolom. Vagy állatkerti gondozó. Vagy valami őrültség. Vagy ha nem munka, akkor valami hobbi.

Bankban ne is tartsd a pénzed, attól vannak jobb lehetőségek :).

Szerintem a győri ingatlan árak erősen függnek az Auditól és az ausztriai munkavállalástól. Jelenleg ez nem probléma, de nem árt tudni, hogy nem kellően diverzifikáltak a lakosság forrásai.

Győr lakossága 126e fő, kb 45%-ka dolgozik, ha az országos átlagot nézzük.
Audinál dolgozik ~12e fő vagyis a munkavállalók 20%-ka.

Tisztában vagyok ezzel. Ettől függetlenül, amióta érdekelnek a lakásárak, itt csökkenés nem volt. Még a válságban sem.

Bécs nem lesz távolabb sosem. Pont Bécs és Budapest közt van félúton. Ez sem fog szerintem. Az AUDI sem tűnik bizonytalan dolognak. Szóval, ha fogadni kéne, itt nagy csökkenés nem lesz.

Persze, sose lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.

--
trey @ gépház

Evvel nincs baj, de vannak szintek. Van olyan, amikor a gyerek bármit azonnal megkap, el lesz kényeztetve, nem tanulja meg azokat az alapvető képességeket, hogy megálljon a saját lábán. Van olyan is, amikor a nagy jólétből lesz a piálás, drogozás, Ferrarival fejreállás, stb. És van olyan is, amikor annyi vagyont hagysz hátra, hogy az örökösökből előjönnek olyan ösztönök, hogy harcolni kezdenek érte, aztán sose néznek többet egymásra. És ezt lehet folytatni, ezek megtörtént esetek. Az új generációk ijesztően nagy részére igaz, hogy "entitled", "spoiled", nem is tudok rá jó magyar szót.

Én is lentről kezdtem, most már eljutottam valahova, és ezt az utat nekem egyedül be kellett járnom, és szerintem a gyereknek is be kellene. Részben azért tudtam ezt végigjárni, mert nem toltak házat a seggem alá. Egész más életforma az, amikor valaki mindent megkapott, ilyet is láttam közelről, és nem akartam, nem akarok olyan lenni. Azok az emberek kevésbé foglalkoznak a világ és a szegények problémáival, a hátszél ellenére felülbecsülik a saját teljesítményüket, stb.

Részben nevelés kérdése, de nagyon óvatosnak kell lenni, az időzítéssel és a nagyságrendekkel is.

Holnap 12-kor találkozom egy jelentkezővel, akivel ma többször beszéltem és már azt kérdezi, hogy mennyi pénzt hozzon holnap. :) Elmondta, hogy 4 hónapja keres házat, jelenleg Gödöllőn bérel egyet 280.000 hufért.
Amúgy eléggé nyeregben vagyok, mert nincsenek minőségi kiadó ingatlanok, amik vannak azok leginkább sokkal szarabb állapotúak. Aki rákeres Pest megye pesti oldalára az láthatja, hogy nincs nagy választék. E probléma forrása az, hogy ebben a régióban nem jellemző a +n-ik tulajdon. Budán már más a helyzet. Megjegyzem, hogy kiadási ár osztva eladási árral nézve a pesti oldal sokkal jobban teljesít. Persze ettől függetlenül szerintem még mindig nem éri meg ebbe fektetni. De ha valaki akarja megveheti bérlővel együtt (Nekik elárulok még egy titkot: a föld alatt van további 120 nm szerkezetkész rész, amit 2008-ban csináltam! :)

Bunker igazából a barátaim szerint metróállomás. :)
Amúgy lentre terveztem öltözőszobát, mosókonyhát, nappalit, moziszobát és wellness részleget, de egy feleség csere ezt felülírta.

Egy ház eladása kb 6-12 hónap
Szerintem csúcsközelben vagyunk. Avarage John-ok most veszik az ingatlanjaikat. (Ilyenkor kell eladni.)

2013: 30 milláért vettem a II/A-ban 300nöl telek 200nm házat (ma ez olyan 65-70)
2015: 50 milláért vettem a Nagykovácsiban egy 400 nöl telek 243 nm házat (ráköltöttem 50+-t,de az egész projekt nem jönne ki ma 170-ből)

Igazából régóta vágyom áron alul egy komoly villára a XII. kerületben. :) Remélem amikor a lakosság megtanulja a BUBOR kifejezést, akkor erre majd alkalmam nyílik. Tudom köcsög spekuláns vagyok, Soros vére, de szerintem meg hülye az aki akkor vásárol amikor kell neki és nem akkor amikor olcsó.

Ez egy 15 éves használt használt háznál volt. A földhivatali nyilvántartás szerint ház, garázs és üzlethelyiség. Az adásvételi szerződésben meg kellett határozni az egyes részek árát ezt jöttek ellenőrizni. Egyébként azt mondták az ellenőrök, hogy az adásvételek 10 %-át ellenőrzik.

Ebből látszik, hogy nem jókor vettetek lakást. Én a válság közepén vettem, kijött a NAV és azt mondta, hogy ez a lakás többet ér és több illetéket kell rá fizetni. Kérdeztem, hogy hallottak-e arról, hogy válság van. Azt mondták, hogy az náluk nincs számításba véve... :)

A környéken 370 ezer forint egy nm átlagosan. Én 430 ezer körül vettem nm-ét. Remélem kijönnek és megállapítják, hogy irreálisan magasan vettem, ez nem ér annyit és a végén kevesebb illetéket fizetek, mint amit terveztem :D

Persze, tudom! Nincsenek illúzióim! :D

--
trey @ gépház

Komolyan mondod, hogy megbüntettek pár lakásvásárlót, mert a vétel napjától mittom'én 10 hónapra nagyot emelkedett az (akkor már saját) ingatlana ára?

Mire fel? Sokkal kevesebbet illetéket fizetett az illető akkor amikor megvette a lakást, mintha 10 hónappal, az áremelkedés után fizetne? Nem értem...

Ha a NAV életszerűtlennek talál egy vételárat (értsd: irreálisan kevés), akkor maga fogja megállapítani az ingatlan értékét és a megállapított érték után fog illetéket beszedni.

Mindezt azért, mert előszeretettel trükköznek egyesek azzal, hogy néhány milliócskával kevesebbet írnak az adás-vételire, így csökkentve jelentősen az illetékalapot.

Hogy van, aki ártatlanul esik ennek áldozatul? Biztos. Éppen azért, hogy a NAV képben legyen az adott terület aktuális négyzetméter-áraival, kiszáll a helyszínekre és adatbázist épít az adatokból.

--
trey @ gépház

>Avarage John-ok most veszik az ingatlanjaikat

legtöbben hitellel vesznek ingatlant. nem biztos hogy a magas árú, de alacsony kamatú hitellel vásárolt ingatlan a drágább. az alacsony árú, de magas kamatú hitellel vásárolt lehet drágább.

>(Ilyenkor kell eladni.)

azért az 5 év is bejátszik, nem a likviditásról híres az ingatlan.

> 30 milláért vettem (ma ez olyan 65-70)

beárazták a forintot. mit számít ha kétszer annyi, ha ugyanazt tudod megvenni belőle?

>szerintem meg hülye az aki akkor vásárol amikor kell neki

azért ez erősen élethelyzettől függ. ha kell, akkor kell, nem lehet 30nm-en 3 gyerekkel lenni. ha elválnak, az is egy kényszerhelyzet és még biztos van sok egyéb példa.

>komoly villára a XII. kerületben

150-450MFt vannak ott házak (nem villák), azok kaszálnak igazán akik azt megkapták a rendszerváltáskor és most eladják.

Én Lord Rothschild szavait veszem figyelembe, akkor veszek amikor a vér hömpölyög az utcákon.
Klasszikusan a vagyonátrendeződés leggyakoribb nem teljesen polgári formája.
Egyébként egyetértek, sokat keresni a hülyéken lehet.
Ingatlant, ha nem kenyérre kell a pénz fölösleges eladni, az elmúlt 30 évben tartós csökkenés úgy sem létezett sokáig.

```
Permit me to issue and control the money of a nation, and I care not who makes its laws!
```